Muzica R&B sau mixul de soul, blues, hip hop și funk care cucerește inimi

Muzica R&B sau mixul de soul, blues, hip hop și funk care cucerește inimi

Muzica R&B sau mixul de soul blues hip hop si funk care cucereste inimi
R and B Mixtape

R&B înseamnă Rhythm and Blues și este un curent muzical care continuă să cucerească topurile de specialitate de pretutindeni. Rafinamentul și emoțiile transmise de muzica R&B au căpătat multe conotații de-a lungul vremii, iar în acest articol vei descoperi o scurtă istorie a acestui gen muzical.

1. Ce este muzica R&B și când a apărut pentru prima dată?

Ce este muzica R&B si cand a aparut pentru prima data
Vintage soul jazz woman singing. Black african american. Copy space.

Apărut pentru prima dată în anii ’40, în America de Nord, stilul muzical R&B a fost prezentat și dezvoltat de afro-americani, cu emoție și ritmuri ce se regăseau în blues-ul tradițional. Pentru că muzicalitatea deosebită se împletea cu sentimentele așternute cu fiecare vers în parte, era firesc ca genul acesta să capete rapid notorietate și fani. Liniile fine de bas ce amintesc de jazz, alături de sintetizatoare și tambur definesc în bună măsură stilul R&B.

Marea migrație a afro-americanilor în orașe precum Chicago, Los Angeles, New York sau Detroit a făcut că muzica R&B să fie din ce în ce mai cunoscută și apreciată. Datorită rădăcinilor regăsite în muzica bisericească, artiștilor de blues le-a fost simplu să își cânte trăirile puternice, adăugând finețea și melodicitatea blues-ului, precum și îndrăzneala funk-ului.

Genul muzical R&B a căpătat proporții în anii ’90, când muzica pop-dance a anilor ’80 ajunsese la suprasaturație. Aflat într-o continuă dezvoltare, stilul R&B continuă și astăzi să se regăsească printre preferințele artiștilor de top.

2. Ce instrumente se foloseau în muzică R&B din anii ’90?

Ce instrumente se foloseau in muzica R&B din anii 90
Synthesizer in the light of night lights

Cursul a fost firesc pentru evoluția muzicii R&B. Dacă în anii ’50 era adoptat și ce muzicieni rock precum Chuck Berry și magica sa chitară electrică, anii ’60 au fost marcanți chiar și pentru cântăreții albi care adorau ritmurile R&B și care se regăseau în piesele lor.

Un R&B contemporan se dezvoltă începând cu anii ’90, când se adaugă sunetele de chitară, alături de tobe și sintetizatoare. Tonurile de saxofon melodios și ritmurile stabile de hip hop au reușit să transforme stilul muzical R&B într-unul contemporan, adoptat rapid de artiștii anilor respectivi. În plus, tehnica vocală și aranjamentele speciale au dus acest gen muzical la un alt nivel.

3. Artiști cunoscuți în muzica R&B

Artisti cunoscuti in muzica R&B alicia keys
Las Vegas, NV, USA: September 23, 2011 – Alicia Keys performs at the inaugural iHeartRadio Music Festival at the MGM Grand Garden Arena.
Artisti cunoscuti in muzica R&B beyonce
Rio de Janeiro-Brazil 18 october of 2011 show of BEYONCE,
Artisti cunoscuti in muzica R&B whitney houston
Rome, Italy – April, 23 2020, Whitney CD cover, the second album of the American singer Whitney Houston, released on June 29, 1987.

Probabil printre cele mai cunoscute artiste R&B la ora actuală este Alicia Keys, care a debutat în 1994 și care a gustat pentru prima dată succesul în anul 2001, cu lansarea single-ului “Fallin’”. Fără doar și poate, îndrăgostită de R&B, cântăreței i-a fost firesc să își așterne sentimentele pe hârtie și să devină astfel și una dintre cele mai apreciate textiere. Cu o mamă cântăreață de jazz la pian și cu o admirație deosebită pentru Ella Fitzgerald, Billie Holiday și Louis Armstrong, Alicia Keys începe lecțiile de pian la vârsta de 7 ani și scrie prima piesă la doar 12 ani. La 15 ani, Alicia Keys semna primul contract cu o casă de discuri și primea un pian doar pentru ea. 

Hitul “Fallin’”, lansat un aprilie 2001, a ajuns direct pe locul întâi în Billboard, iar carierea Aliciei Keys începea cu adevărat din acest moment. Un boost oferit în emisiunea lui Oprah Winfrey a fost suficient ca artista să capteze atenția a milioane de oameni, cu stilul caracteristic și un R&B extrem de sincer.

Pe lângă Alicia Keys, și artiștii următori și-au pus amprenta în muzica R&B:

  • Beyonce și-a făcut debutul solo în 2002, cu lansarea albumului “Dangerously în love”, sub bagheta magică a viitorului soț, Jay-Z. Pentru hitul “Crazy în love”, Beyonce a primit premiul Grammy în 2004 și a fost recunoscută drept cântăreață de R&B contemporan de calitate.
  • Whitney Houston este o altă binecunoscută cântăreața care a adorat stilul R&B și care a câștigat numeroase premii de-a lungul carierei sale muzicale. Legăturile strânse cu Aretha Franklin, “regina muzicii soul”, au îndreptat-o în mod firesc pe Whitney către un singur drum, cel muzical. “How will I know”, “I wanna dance with somebody”, “Saving all my love to you” sunt trei dintre piesele de succes ale artistei, unde dragostea pentru genul R&B s-a regăsit în fiecare notă.
  • Pionier în materie de muzică soul, Ray Charles a contribuit în mare măsură la creionarea muzicii R&B și implementarea ei în anii ’60. Deși orb de la vârsta de 7 ani, Ray Charles a învățat să cânte la pian, îndrumat de mama sa către instituțiile care acceptau copii afro-americani  cu deficiențe de vedere. “Hit the road, Jack” este single-ul lansat în 1961, vândut în milioane de exemplare, și care a pus o piatră de temelie la carieră fulminantă a lui Ray Charles.

Rhythm and blues este cu siguranță un gen muzical aparte, care transmite emoție și sensibilitate deopotrivă. Dacă până în anii ’90 era regăsit în repertoriile cântăreților afro-americani, astăzi, R&B contemporan este un stil muzical adoptat de artiști precum Beyonce, Usher, Mariah Carey, Janet Jackson sau Mary J. Blige.

Sursă foto: Shutterstock.com.

admin

Leave a Reply