Despre hip-hop, un stil muzical liber, dezvoltat în anii ‘70

Despre hip-hop, un stil muzical liber, dezvoltat în anii ‘70

Despre hip-hop, un stil muzical liber, dezvoltat in anii 70

Cunoscut și sub denumirea de Rap, genul muzical hip-hop își are rădăcinile în America anilor ’70. Dorința de exprimare liberă a sentimentelor și totodată a problemelor sociale și-a găsit “lăcaș” în cultura hip-hop, una dintre cele mai ascultate genuri muzicale la ora actuală în Statele Unite. 

Istoria hip-hop-ului este cu adevărat interesantă, iar în rândurile următoare vei descoperi câteva dintre perioadele și personajele marcante pentru industria muzicală de acest gen.

Cuprins:

1. Când a apărut Rap-ul în America?

2. Ce înseamnă hip-hop style și cum se manifesta în anii ’90?

3. Cântăreți de hip-hop de renume

1. Când a apărut Rap-ul în America?

Cand a aparut Rap-ul in America_ american rap
Couple of hip-hop afroamerican on undergraund. Black and white photo

Anii ’70 sunt cu adevărat marcanți în industria muzicală mondială. În acele momente se făcea trecerea de la curentul “flower power” și libertatea de mișcare îmbrățișată de tinerii adolescenți “open-minded” și gata de orice nebunie. Beat-urile ritmice de tobe, sintetizatoarele și calitățile vocale speciale au făcut ca genul muzical hip-hop să își facă apariția în micile difuzoare și marile ecrane, cucerind rapid publicul avid de nou și calitate. Totul începea în New York și mai exact în Bronx, cartierul în care “s-a născut” curentul hip-hop.

Esențele stilului hip-hop se trag din culturi diferite precum cele din muzica neagră, latino și nu numai. Conturată în bună măsură de concepte precum breakdancing, rapping, graffiti și DJ-ing, cultura hip-hop a dezvoltat multe genuri și subgenuri, inclusiv rap-rock.

Prima înregistrare a unei piese rap în binecunoscutul top Billboard a avut loc în 1979 când trio-ul Sugarhill Gang cucerea publicul cu piesa “Rapper’s Delight”. 

Rap-ul își face loc și în anii ’80, alături de muzica pop-dance care era în vogă la acea vreme. Apar artiști precum LL Cool J, Run-DMC și chiar Beastie Boys care aduc linii noi și concepte speciale în muzica hip-hop, curentul devenind un adevărat fenomen peste tot în lume.

Ceea ce este interesant de remarcat este faptul că artiștii puteau să își exprime ideile cu privire la societate, politică și alte aspecte care implicau viața de zi cu zi.

2. Ce înseamnă hip-hop style și cum se manifesta în anii ’90?

Ce inseamna hip-hop style si cum se manifesta in anii 90
Young woman hip-hop dancer on urban background with flare effects

Anii ’90 sunt fără doar și poate cei mai frumoși când vine vorba de muzica hip-hop. Stilul cucerea rând pe rând continentele, iar radiourile erau cele care promovau această muzică în mod frecvent. Denumită și “Golden Era” pentru muzica hip-hop, perioada anilor ’90 a adus în atenția publicului nume precum Notorious B.I.G., MC Hammer, Tupac Shakur, Snoop Dogg sau Ice-T.  

Hip-hop style însemna un gen muzical împletit cu dorința de manifestare liberă, fără prejudecăți și cu o sete pentru dreptate, văzută și simțită în versuri și dans. Artiștii nu aveau restricții cu privire la ceea ce voiau sa exprime, ce credeau despre normalitatea în societate și alte aspecte care afectau oamenii. Cu siguranță că și din aceste motive, stilul hip-hop era cuceritor și căpăta fani peste tot în lume.

Ulterior se “năștea” și o altă categorie de artiști rap, care continuă și astăzi să se regăsească în clasamentele de specialitate.

3. Cântăreți de hip-hop de renume

Cantareti de hip-hop de renume_2Pac Shakur
Rome, February 20 2019: Collection of covers and cd inserts of the singer Tupac Shakur, considered by many to be one of the greatest hip hop artists of all time. selective focus
Cantareti de hip-hop de renume_Eminem
LOS ANGELES – JAN 30: Eminem, Marshall Bruce Mathers III at the 50 Cent Star Ceremony on the Hollywood Walk of Fame on January 30, 2019 in Los Angeles, CA
Cantareti de hip-hop de renume_snoop dogg
Snoop Dogg

Cultura hip-hop a dezvoltat foarte mulți artiști de notorietate. Printre aceștia, Tupac Shakur, Eminem, Jay-Z, Snoop Dogg și Drake își au locul lor special în industria muzicală de acest gen. Iată câteva informații interesante despre unii dintre cei mai iubiți cântăreți de hip-hop din lume:

  • Tupac Shakur – Născut în New York în aceeași perioadă cu genul muzical hip-hop, Tupac Shakur a lăsat în urmă o discografie impresionantă. Cunoscut pentru susținerea egalității între rase, 2Pac Shakur a cucerit topurile din lumea întreagă cu piese precum “Changes”, “California Love” sau “Hit’em up”.
  • Eminem – Controversatul artist s-a născut în Missouri, iar pasiunea pentru rap i-a oferit o carieră de invidiat. Chiar dacă a fost considerat nefiresc ca un artist alb să cânte muzică de negri, Eminem a reușit să treacă peste barierele rasiale și să cucerească topurile muzicale cu hituri precum “The Real Slim Shady”, “Lose yourself”, “Stan”, “8 mile” și multe altele.
  • Snoop Dogg – Un alt nume de marcă în hip-hopul anilor ‘90 este fără doar și poate, marele Snoop Dogg. Născut în California, cântărețul de rap s-a făcut remarcat pentru atitudinea și stilul liber de exprimare în muzică. Colaborarea cu Warren G., un producător și cântăreț de renume din America, i-a adus lui Snoop Dogg primele albume de succes și primele hituri care cucereau topurile muzicale din intreagă lume. “Still D.R.E.”, cântată alături de un alt rapper de notorietate, Dr.Dre, “Who Am I (What’s my name)?, “The next episode”, “Buttons” (feat. The Pussycat Dolls) sunt doar câteva dintre hiturile de marca ale lui Snoop Dogg.

Așadar, curentul hip-hop este cel mai popular gen muzical din lume, adoptat de un număr incredibil de mare de artiști. Aflat într-o continuă schimbare, însă păstrând bazele anilor ’70, stilul hip-hop se regăsește și astăzi în topurile muzicale de specialitate peste tot în lume.

Sursa foto: Shutterstock.com.

admin

Leave a Reply