Muzica folk – curiozități despre ritmurile care au cucerit generații

Muzica folk – curiozități despre ritmurile care au cucerit generații

Muzica folk - curiozități despre ritmurile care au cucerit generații

Muzica folk a cucerit sufletele generațiilor în deceniile de după ani 1930, perioadă în care acest curent muzical și-a făcut apariția, sub o formă de ramură a folclorului american, reinterpretat. Acest gen de muzică și particularitățile sale istorice continuă să se modeleze în funcție de timpurile și preocupările noilor generații și să funcționeze ca un amplificator al celor mai profunde trăiri ale celor ce pornesc în căști sau la radio aceste ritmuri.

1. Ce este muzica folk – de la apariție până în prezent

Muzica folk a derivat din folclorul de peste ocean, apărând undeva la începutul secolului XX. Cântăreții de muzică folk considerați a fi cei ce au pus bazele acestui curent nemaipomenit sunt Joe Hill,  Cisco Huston, Pete Seeger, Burl Ives, Woody Guthrie și Jimmie Rogers. 

Nu întâmplător acest curent apare în anii `30. Atunci, scena economică mondială trecea printr-o perioadă cumplită, ce a rămas în istorie ca fiind perioada Marii Crize. Vorbim despre o criză economică ce a zguduit Statele Unite ale Americii și al cărei șoc a ajuns până în Europa și nu numai. La acea vreme, familiile înstărite, împreună cu cele cu venituri modeste, se confruntau cu probleme economice fără precedent, pierzându-se, efectiv peste noapte averi incomensurabile și adevărate imperii.

În timp ce societatea era măcinată de probleme, trebuia să existe un refugiu pentru sufletul oamenilor tot mai apăsat de grija zilei de mâine. Muzica folk a oferit șansa oamenilor de a-și găsi consolarea și alinarea într-un gen de muzică ale cărui versuri poetice fix acest lucru exprimau: impasurile vieții personale și sociale de zi cu zi, punând cel mai mare accent pe nedreptatea socială.

Trei decenii mai târziu, în anii 1960, genul de muzică folk avea să cunoască apogeul, odată ce curentul hippie lua avânt în SUA și numai. Bob Dylan, unul dintre cei mai bine cunoscuți reprezentanți ai acestui gen, avea să fie idolul a numeroase generații după acest moment și o adevărată voce pentru tinerii rebeli, dornici să își exprime personalitatea și să-și trăiască viața după propriile reguli, nu după prejudecăți de ordin social.

2. Muzica folk românească – topul celor mai populari artiști din țară

Când vine vorba despre muzica folk românească, trebuie să punctăm faptul că primele compoziții ce au pătruns în cultura noastră muzicală au apărut tot prin anii 1960, spre finalul deceniului. Vorbim despre compoziții folk-rock ce au ajuns la publicul larg datorită promovării de prezentatori de radio precum Cornel Chiriac (prin emisiunea Metronom).

Apogeul muzicii folk la nivel național a avut loc odată cu Cenaclul Flacăra, când voci precum: Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Valeriu Sterian, Florian Pittiș, Nicu Alifantis sau  Alexandru Zărnescu încântau miile de tineri venite să ia parte la reuniunile Cenaclului, în poate singura gură de oxigen și libertate permise de regimul de la acea dată.

Unul dintre cei mai reprezentativi interpreți ai genului de muzică rămâne, în memoria multor conaționali de-ai noștri, Florian Pittiș.

Cariera sa complexă și multitudinea de preocupări și abilități creative l-au transformat dintr-un idol într-o legendă pe Pittiș, mai ales ca textier în zona muzicii folk, deși de-a lungul vieții s-a remarcat și ca actor și personalitate a televiziunii române, regizor, interpret și realizator de emisiuni radio.

Un alt nume care rămâne peste ani cu o rezonanță de neegalat în acest gen muzical este cel al lui Mircea Vintilă, zic și Ciocu’. Poate că se bucură de această notorietate și astăzi, deoarece este unul dintre primii interpreți ai muzicii folk din România, făcând parte din talentata generație a anilor 1970.

Pe lângă calitățile vădite de muzician și cântăreț, Vintilă s-a remarcat și în compoziție, sub semnătura sa apărând opere muzicale pe versuri scrise de nume precum Adrian Păunescu, Tudor Arghezi sau George Coșbuc. Nu în ultimul rând, Vintilă rămâne recunoscut și astăzi pentru moștenirea culturală lăsată în muzica folk chitară, dar și ca solist vocal.

3. Muzica folk și cei mai iubiți artiști din lume

În muzica folk cântăreți internaționali de renume sunt, desigur, americanii.

Astfel, clasamentul celor mai iubiți îl are în frunte, incontestabil, pe celebrul Bob Dylan, considerat a fi cel mai popular interpret de muzică folk din SUA și, se pare, chiar din întreaga lume. Cântecele sale lansate în anii 1960, „The Times They Are a-Changin” și  „Blowin’ in the Wind” și au fost adevărate hituri la vremea respectivă, milioane de fani regăsindu-se în ritmurile și versurile care parcă erau o portavoce a sufletului lor. Pe lângă cariera pe care și-a construit-o în jurul abilităților vocale, Bob Dylan și-a câștigat faima prin celebra muzicuță, dar și prin inegalabilul talent în ceea ce privește chitara clasică, chitara bas, pianul și orga

muzica folk artisti - bob dylan

Pe locul al doilea regăsim mult îndrăgitul duo Simon & Garfunkel, format din Paul Simon și Art Garfunkel. Membrii grupului au fost printre cei mai poulari artiști ai anilor ’60, lansând nenumărate hituri, precum „The Sound of Silence”, „Bridge over Troubled Water”, „The Boxer” sau „Cecilia”. Datorită carierei impresionante, au fost recompensați de mai multe ori cu premii Grammy.

În cele din urmă, muzica folk este unul dintre genurile muzicale extrem de versatile și, datorită rădăcinilor sale adânci, în folclorul autentic, dar și pentru că în continuare oferă fanilor șansa de a se exprima prin aceste versuri, genul muzical are o capacitate incredibilă de adaptare, ceea ce înseamnă că multe generații se vor îndrăgosi în continuare de el.

Sursă foto: Unsplash.com.

admin

Leave a Reply