Cum se face un remix – Arta de a readuce la viață piese celebre sau cum să creezi hituri cu semnătura ta

Cum se face un remix – Arta de a readuce la viață piese celebre sau cum să creezi hituri cu semnătura ta

Cum se face un remix-Arta de a readuce la viata piese celebre sau cum sa creezi hituri cu semnatura ta

A face remixuri după vechile melodii din anii ‘70 este grozav. Un remix poate schimba stilul muzical adoptat de artistul original, senzația pe care o experimentează ascultătorul, dar și mesajul emoțional al cântecului, modificând contextul secțiunilor prin adăugarea unor elemente suplimentare. Nu ai nevoie de studii aprofundate în domeniu pentru a conferi un sound modern unor balade celebre din anii ‘90. Poți învăța singur acest lucru cu ajutorul câtorva instrumente simple și sfaturi oferite de experți.

1.Cum se face un remix – Etape de bază pentru realizarea primelor piese

Cum creezi un remix-Programe calculator

Remixarea permite unui artist să ofere propria interpretare muzicală a cântecului altui artist. Remixarea este o modalitate inspirată de a-ți dobândi popularitatea în muzică și de a-ți compune propria semnătură muzicală asupra celor mai populare piese.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se face un remix, pornind de la instrumente speciale pentru remixuri, aplicații de editare software și sfaturi utile, atunci ai nimerit în locul potrivit. 

Ce este un remix? Remixul presupune procesul de modificare a unei piese originale, în așa fel încât să creeze o piesă nouă. 

De ce m-aș apuca vreodată să remixez piese? Dacă îți vine în cap întrebarea aceasta în timp ce citești acest articol, atunci descoperă mai departe câteva motive interesante. Remixarea vechilor balade din anii ‘70 poate fi o simplă joacă ce se va transforma în timp într-un hobby care să îți aducă un venit în plus. Apoi, dacă faci treaba asta la nivel profesionist, atunci ai putea intra chiar în concursuri de remixuri. Competițiile de remixuri sunt modalități excelente de a-ți deschide singur porțile către marile case de discuri sau către colaborări cu artiști importanți. Desigur, concursurile sunt pentru toată lumea care dorește să se remarce în muzică. Așadar este important să știi să te diferențiezi ca remixer, subiect pe care îl vom analiza în acest articol.

  • Legalitatea remixurilor

Chiar dacă utilizezi o fracțiune de secundă dintr-o piesă muzicală, ai nevoie de permisiunea proprietarului drepturilor de autor pentru a putea distribui piesa. Permisiunea de a remixa o melodie o poți obține fie în urma participării la concursuri de remixuri, fie prin contactarea artistului original în acest sens.

  • Importanța alegerii piesei

Cum să faci un remix de succes dacă nu ai piesa adecvată? Îți recomandăm să alegi melodiile care îți plac și care ți se par interesante până la punctul la care dorești să oferi o notă personală pentru un vibe diferit. Dacă atunci când asculți o piesă originală te gândești să o schimbi complet, atunci probabil ar trebui să te orientezi către alta. Melodiile care garantează remixuri reușite sunt piesele catchy. Acestea rămân de obicei în memoria ascultătorului, oricât de complex este remixul.

  • Notează lacunele piesei originale

După ce ai găsit piesa care urmează a fi remixată, ascultă cu atenție varianta originală. Notează orice idei, observații sau modificări îți răsar în minte. Poate simți nevoia unor tobe mai puternice sau a unui bassline mai greu pe partea de refren. Orice îți vine în minte, notează și folosește atunci când lucrezi la un remix.

  • Direcția remixului

Cum ți-ai dori să sune remixul? Ce vibe ai prefera să transmită publicului? Vrei ca melodia remixată să relaxeze atmosfera sau să țină ringul de dans plin? Notează pe foaie cum vizualizezi rezultatul, cine este publicul țintă și de acolo poți începe munca.

  • Înregistrările vocale al piesei originale

Înregistrările originale ale piesei muzicale sunt de obicei furnizate producătorului pentru un remix. Aceste înregistrări sunt fișiere separate pe care le poți tăia și amesteca până ce rezultă un sunet unic. De regulă, înregistrările originale sunt împărțite în categorii – bas, tobe, voce, clape, chitare, etc. Organizează-le și analizează apoi ce poți folosi pentru un remix și care sunt elementele de care te poți lipsi. Cu cât sunt mai puține înregistrările pe care le-ai selectat, cu atât ai mai multă libertate de creație pentru piesele personale. Cu toate acestea, ai grijă să păstrezi suficient de mult material original, în caz contrar se poate pierde sentimentul de a fi un remix. 

De exemplu, dacă preferi să oprești vocea originală drept componentă importantă a remixului tău, atunci păstrează acest element, apoi ajustează-l, taie-l, aranjează-l cum consideri mai bine. Este important să te asiguri totuși că elementul original este acolo și rămâne ușor de recunoscut. Ulterior, verifică ce elemente de semnătură poți utiliza. Poți alege de exemplu, câteva mostre de tobe, un bas de sintetizator sau altceva care să se potrivească cu înregistrarea originală. În final, elimină piesele inutile care nu rezonează cu sunetul tău de semnătură. 

  • Ascultă și alte remixuri

Ascultarea altor remixuri este o soluție eficientă de a-ți îmbunătăți creativitatea și de a găsi noi surse care să te inspire în compunerea unor piese unice. Îți sugerez să asculți remixuri ale unor melodii similare celei pe care dorești să o remixezi. Ai grijă să nu te lași prea tare inspirat de remix și să creezi o variantă aproape identică acestuia. 

  • Adaugă semnătura muzicală

Atunci când creezi un remix este important să imprimi o notă personală creației originale. Acest pas ajută remixul să se remarce printre toate celelalte. De asemenea, prin prisma semnăturii muzicale realizezi o legătură nevăzută cu ascultătorul tău, făcându-l să îți recunoască piesele datorită ștampilei muzicale pe care ai imprimat-o originalului.

  • Folosește inteligent toate ideile

Cum se face un remix bun dacă ai la îndemână zeci de idei care să te inspire? Utilizează-le cu cap și inserează-le acolo unde trebuie. De exemplu, poți crea un vers sau refren diferit în fiecare secțiune, atâta timp cât progresia generală piesei se simte cât mai natural cu putință.

  • Software de editare audio

Acesta este pasul cel mai relevant care influențează semnificativ rezultatul. Majoritatea aplicațiilor de editare permit tăierea, inversarea sau transpunerea pieselor. Unele software-uri oferă posibilitatea de a efectua operațiuni complexe, precum sincronizarea tempo-urilor sau corecția pasului.

2.Top 10 melodii de club – Piese de referință care au câștigat topurile anul acesta  

Cum creezi un remix-DJ club

Lumea muzicală este una interesantă și plină de surprize de toate nuanțele, fie ele electrice, funky, sau din contră, relaxante și senzuale. Atunci când auzi piesa preferată în club, dorești să simți la maxim fiecare vibrație și ritm care o compun. Îți conferă un sentiment unic lansarea unui remix a piesei favorite, în care sunt accentuate elementele cheie ale operei muzicale ce îi conferă acel farmec inexplicabil și care te-a făcut să îndrăgești muzica.

Cele mai bune remixuri sunt făcute după melodii care au lăsat o amprentă asupra publicului decenii la rând, indiferent de genul muzical. Nu este de mirare că variantele remixate se convertesc în piese uimitoare care ocupă topurile muzicale actuale și devin hituri veritabile.

Mai departe am realizat un top 10 melodii de club ale anului 2022 care vor răsuna la party-uri și în cluburi ani la rând de azi înainte.

1. Elton John, Dua Lipa – „Cold Heart” (PNAU Remix)

„Cold Heart” este o piesă faimoasă din repertoriul lui John, întrucât a ajuns pe primul loc în topul US Billboard cu variantă remixată semnată de PNAU care a oferit publicului o piesă catchy și funky.

2. Skrillex, Justin Bieber & Don Toliver – „Don’t Go”

Piesa specială cu acorduri R&B, „Don’t Go” realizată de celebrul trio, Skrillex, Don Toliver și Justin Bieber, a cucerit fanii genului datorită mixului fermecător de versuri romantice și voci potrivite pentru varianta remixată.

3. Marshmello x Jonas Brothers – „Lasă înainte de a mă iubi”

Acest hit cu tematică puternic sentimentală poate bucura ascultătorii genului la party-uri și festivaluri, datorită ritmurilor catchy care cuceresc încă de la primele acorduri.

4. Dua Lipa – „Love Again” (Imanbek Remix)

„Love Again” este un single de pe albumul Future Nostalgia, care include remixuri senzaționale, printre care mult îndrăgitul hit Imanbek.

5. Tesher x Jason Derulo – „Jalebi Baby”

„Jalebi Baby” este un remix care cucerește prin ritmuri dansabile de reggae, la care se adaugă versuri catchy, ingredientele necesare alcătuirii unui remix pop care ocupă vârful clasamentului din acest an.

6. Regard, Troye Sivan, Tate McRae – „You” (Topic Remix)

Colaborarea dintre artiștii Regard, Troye Sivan, și Tate McRae a rezultat într-un remix ritmat și plin de viață, ideal pentru festivalurile din vara acestui an.

7. Bebe Rexha – „Sacrifice” (Niiko x SWAE Remix)

Piesa ”Sacrifice” face parte din albumul numt ”Better Mistakes”, lansat în luna martie a acestui an. Remixul lui Niiko x SWAE a pus accentul pe părțile sensibile, a făcut mesajul versurilor mai expresiv și ritmurile mai vibrante.

8. Miley Cyrus – „Prisoner” (Jax Jones Remix (Audio)) ft Dua Lipa

„Prisoner”, piesa compusă de duo-ul Miley Cyrus ft. Dua Lipa a fost lansat pe albumul Plastic Heart. Albumul s-a bucurat de un uriaș succes, iar piesa ”Prisoner” și-a dobândit rapid titulatura de hit. Cu remixul ”Prisoner” creat de Jax Jones, beat-urile încântătoare și efectele explozive transformă piesa într-un hit autentic.

9. Jubël ft NEIMY – „Dancing In The Moonlight” (Tiësto Remix)

Piesa „Dancing in the Moonlight” impresionează prin acordurile dulci, numărându-se printre melodiile care readuc la viață amintiri de neuitat. Remixul captivează prin măiestria care îmbină tonurile calde ale piesei de dragoste cu notele energice, tipice unui hit care cucerește topurile luni întregi de acum încolo.

10. Nina Simone, Riton – „See-Line Woman” (Riton Remix)

Melodia ne duce înapoi în anii ’60. ”See-Line Woman” se află printre creațiile care poartă semnătura Millennials și care continuă să își păstreze un loc aparte în inima artiștilor și a ascultătorilor de gen și în secolul 21.

A crea un remix este distractiv și nici nu implică prea mare bătaie de cap. De fapt, cu instrumentele indicate și sfaturile enumerate în ghid, ai putea descoperi chiar o nouă pasiune sau un start în carieră într-un domeniu complet necunoscut până azi. Oferi un ”suflu” nou unei piese istorice și care se poate converti într-un hit nemuritor care îți va purta numele peste ani de acum încolo. 

Sursa foto: pixabay.com

admin

Leave a Reply