Chitariști celebri – cele mai sonore nume din toate timpurile și poveștile lor de succes

Chitariști celebri – cele mai sonore nume din toate timpurile și poveștile lor de succes

1 chitaristi celebri

O dezbatere care probabil nu se va termina niciodată, ci dimpotrivă, va continua odată cu noile nume din industria muzicală, care fac la rândul lor istorie, prin tehnica utilizată, succesul lor, și milioanele de fani care îi aclamă: care este cel mai bun chitarist din lume? Dar asta s-a întâmplat dintotdeauna, mai ales în perioada în care rock and roll-ul a luat cu asalt lumea, și a cucerit inimile tuturor. Acest lucru se întâmpla undeva pe la mijlocul secolului trecut, când nume celebre s-au lansat în industrie, și au ajuns imediat să umple cele mai mari scene ale lumii. 

Hard rock, blues, folk, sau heavy metal, sunt alte stiluri îmbrățișate de chitariști celebri, fie că au pornit pe acest drum singuri, reușind să facă show-uri complexe, atât la voce, cât și la instrument, fie că s-au remarcat în interiorul unor trupe, și mai apoi drept compozitori. Orice top de tipul: cei mai buni chitariști ai tuturor timpurilor, va avea la bază atât performanța lor incredibilă, cât și o notă subiectivă, fără de care muzica ar avea cu siguranță o altă înfățișare.

Este momentul să aflăm care sunt cele mai sonore nume din toate timpurile, și ce se află în spatele unei cariere de succes, atât cât au dorit să dezvăluie întregului public.

Cuprins:

1. Chitariști celebri – care sunt personalitățile cele mai îndrăgite din toate timpurile

1.1  Chitariști celebri chitară clasică

1.2  Cei mai buni chitariști din lumea rock-ului

2. Jimi Hendrix, cel mai bun chitarist din istorie3.Cei mai buni chitariști contemporani din lume, cu o carieră actuală de succes

1. Chitariști celebri – care sunt personalitățile cele mai îndrăgite din toate timpurile

Cei mai buni chitariști nu s-au remarcat doar cu o chitară electrică, pe ritmuri electrizante, ci au avut alături poate chiar o chitară clasică. De oricare parte a stilului s-ar fi aflat, aceștia au reușit întotdeauna să ajungă la publicul lor, să le ofere o experiență de neuitat, și să rămână pe cele mai vechi file ale revistelor de specialitate, ajungând o parte importantă din istoria muzicii. Vom vedea în continuare cine sunt cei mai celebrii chitariști la chitara clasică, dar și cine sunt personalitățile care au rămas în istoria rock-ului, fiind apreciați de toate generațiile.

1.1 Chitariști celebri chitară clasică

 Lista chitariștilor celebri care au rămas în istorie alături de o chitară clasică începe cu Andrés Segovia, care s-a născut în anul 1893, în Spania. Cariera s-a a prins contur încă din timpul adolescenței, când și-a dezvoltat o tehnică proprie, prin care se folosea atât de unghii, cât și de vârful degetelor, tehnică ce a fost transmisă multor generații, începând cu acel moment. Abordarea acestuia era una romantică, care a cucerit imediat milioane de fani, iar compozitorii din întreaga lume i-au dedicat acestuia opere impresionante. Segovia era extrem de expresiv, reușind să transmită acest lucru și prin intermediul muzicii, împărtășind aceste calități elevilor săi, în perioadele în care a devenit unul dintre cei mai apreciați profesori. Studenții săi au avut cariere notabile, ducând mai departe harul său. 

John Williams este unul dintre cei care au pornit sub tutela lui Andrés Segovia, făcând parte din aceeași categorie a chitariștilor clasici recunoscuți în întreaga lume. Inițial a început să studieze alături de tatăl său, care era un muzician de renume, ca mai târziu să-și aprofundeze cunoștințele alături de unul dintre cei mai buni muzicieni. Despre John Williams se spune că a reușit să aducă chitara clasică mai aproape de public, iar prima sa apariție la BBC a reprezentat un pas major în cariera sa, și în aprecierea acestui instrument de către întreaga lume aflată în fața micilor ecrane. Acesta trăiește acum în Londra, la vârsta de 90 de ani.

Apropiindu-ne tot mai mult de stilul romantic emanat de acest instrument, nu putem să nu ne oprim la Pepe Romero, un chitarist celebru, care a desăvârșit stilul flamenco. El s-a născut în Spania, mai exact în Málaga, în anul 1944, și a susținut întotdeauna faptul că pasiunea a regăsit-o chiar în interiorul familiei sale, astfel că nu și-ar putea imagina niciodată o dezvoltare mai frumoasă decât cea pe care a avut-o chiar în casa părintească. 

Compozițiile sale au traversat întreaga lume, călătorind împreună cu acesta în numeroase turneuri, pe care le mai susține și în prezent. A rămas aceeași prezență încântătoare, care te face să vibrezi pe ritmuri andaluziene. Lista continuă cu nume precum: Julian Bream, Ana Vidović (o celebră chitaristă din Croația, care a ajuns la publicul său prin intermediul platformelor de muzică), Manuel Barrueco, David Russell, Francisco Tárrega, sau Miloš Karadaglić (cu o carieră în plină expansiune, acum la vârsta de 39 de ani).

2 chitarist celebru

1.2 Cei mai buni chitariști din lumea rock-ului

Acum e timpul să ne îndreptăm atenția asupra celor mai buni chitariști rock, indiferent de subgenul abordat de către aceștia. Știm cu toții clasicele filme americane în care adolescenții rebeli, în căutarea unei modalități de exprimare, se adunau într-un mic garaj și alcătuiau o trupă rock, încercând să ajungă cât mai aproape de succesul artiștilor pe care îi apreciau. Chitara este unul dintre cele mai populare instrumente, alături de care oamenii au făcut istorie, iar printre aceștia se află și Brian May, membru și fondator al trupei Queen, alături de celebrii colegi Freddie Mercury, Roger Taylor, și John Deacon. Chitara sa a fost construită chiar de acesta, împreună cu tatăl său, în perioada adolescenței, și a continua să o folosească pe marile scene. Acesta a creat 22 de hituri alături de Queen, dintre care este imposibil să nu cunoști We Will Rock You, sau The Show Must Go On. Cariera solo a fost și ea una strălucită, influențând artiști precum Elton John, și Def Leppard, și colaborând cu nume sonore: Robbie Williams, Guns ‘n’ Roses, sau Luciano Pavarotti.

Un alt chitarist care se află fără nicio îndoială pe lista celor mai buni din lume, fiind un membru fondator al trupei Led Zeppelin, este Jimmy Page. Împreună cu trupa sa a reușit să vândă peste 200 de milioane de discuri, după ce și-a descoperit pasiunea în mod întâmplător, cu ajutorul unei chitare pierdute într-unul dintre colțurile casei. Este considerat drept unul dintre cei mai influenți chitariști din toate timpurile, ocupând un loc fruntaș în top 100 organizat de către revista Rolling Stone. Genul abordat de acesta a fost o combinație inedită de hard rock, cu blues electric, folk, și câteva influențe ale chitarei acustice. 

Născut în Olanda, în 1955, Eddie Van Halen urma să facă istorie, drept compozitor, chitarist, și fondator al trupei care îi poartă numele: Van Halen. Acesta este recunoscut drept muzicianul care a adus în fața întregii lumi tehnica de tapping, utilizată acum de chitariștii din întreaga lume. Eric Clapton nu poate să fie omis pe de această listă, fiind un artist solo remarcabil, din sfera rock și blues, cu o carieră în plină ascensiune în anii 1960. Deși a colaborat cu mai multe trupe, a preferat drumul presărat cu balade rock, pe care l-a urmat până la momentul prezent.

Nu putem încheia topul fără să amintim de: Frank Vincent Zappa, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour (chitarist al formației Pink Floyd), Chuck Berry (un adevărat promotor al stilului rock ‘n’ roll), Ritchie Blackmore (membru al trupei Deep Purple, și Rainbow), Alex Lifeson (în prezent în trupa Rush), Slash (Guns N’ Roses), și Lita Ford.

3 Chitaristi celebri chitara clasica

2. Jimi Hendrix, cel mai bun chitarist din istorie

A venit momentul să vorbim despre cel mai bun chitarist din lume, și chiar dacă decizia poate să fie controversată în ochii unora, cu siguranță progresul și cariera acestuia nu lasă nicio urmă de îndoială, fiind vorba despre unul dintre cei mai creativi muzicieni ai secolului trecut, cu o influență enormă asupra industriei: Jimi Hendrix. În doar patru ani, acesta a reușit să-și creeze propriul limbaj în muzică, să inoveze tot ceea ce exista până la el, și să ofere lumii o nouă experiență muzicală. 

Deși nu cunoștea limbajul muzical, și nu putea să citească o partitură, el a început să lucreze pe cont propriu, focusându-se stric pe sunetele produse de către artiștii pe care îi urmărea la acea vreme (Robert Johnson, Muddy Waters, sau Buddy Holly). În anul 1958 Jimi a primit cadou prima sa chitară, la mâna a doua, dar asta nu l-a împiedicat în niciun fel ca puțin timp mai târziu să fie membrul unei formații rock. Drumul său nu a durat prea mult alături de ceilalți membri, optând inițial pentru o carieră solo, ca mai apoi să se alăture unei alte trupe: The Rocking Kings.

După un parcurs cel puțin interesant, în cadrul armatei, acesta a ajuns să colaboreze cu nume din ce în ce mai cunoscute, precum Tina Turner, sau Sam Cooke. Visul său era să fie în centrul scenei, aplaudat de miile de oameni, așa că a făcut tot posibilul pentru a ajunge în scurt timp să cucerească topurile din Marea Britanie, chiar cu primul său single, „Hey Joe”. Primul său album, Are You Experienced, lansat în 1967, a fost unul dintre cele mai populare care au existat vreodată, un album care a marcat definitiv era psihedelica. Fuziunea pe care a reușit să o creeze în acest album, a impresionat definitiv lumea rock-ului, situându-se departe de cei care au încercat vreodată să ajungă în acest punct. Succesul din Marea Britanie a fost urmat de valul de fani din SUA, care s-au transformat în cei mai mari susținători, iar Jimi Hendrix a ajuns să susțină turneu după turneu, cu toate biletele vândute. Momentul de la Monterey Pop Festival, din 1967, a rămas și el în istorie, când interpretarea melodiei ”Wild Thing”, i-a oferit cel mai important punct al carierei sale. Începând de atunci, talentul său nu a putut să fie contestat de nimeni, însă a continuat să lucreze, pentru a livra același material, aproape ireal, al viziunii sale.

S-a bucurat de toată această experiență în propriul său studio, a continuat să aibă colaborări de succes, iar în 1970 i-a readus alături de el pe Mitch Mitchell, și Billy Cox, însă înregistrările lor finale pentru album au fost oferite publicității de către familia sa, după un deces tragic, pe data de 18 septembrie 1970, la vârsta de doar 27 de ani.

3. Cei mai buni chitariști contemporani din lume, cu o carieră actuală de succes

Pentru că fiecare perioadă are artiștii săi celebri, a venit timpul să prezentăm cei mai buni chitariști contemporani din lume, care se bucură în prezent de admirația fanilor, albume populare, și chiar concerte, sau turneuri. O să începem în mod aleatoriu cu o prezență feminină puternică în lumea rock, respectiv Nita Strauss. În prezent aceasta își desfășoară activitatea alături de artista pop Demi Lovato, având puterea de a atrage toată atenția asupra sa în timpul oricărui show. În același timp, are grijă și de cariera sa solo, bucurându-se de admirația milioanelor de fani. 

Mark Tremonti, este un alt nume răsunător în această perioadă, și fondator la trupelor Creed și Alter Bridge. Până la doar 48 de ani, acesta a vândut peste 50 de milioane de discuri, dar cu toate astea lucrează constant la dezvoltarea sa în această industrie. Pe partea genului blues se remarcă Gary Clark Jr., având colaborări cu Alicia Keys, Childish Gambino, și Foo Fighters, iar printre persoanele publice care și-au declarat admirația față de acesta se află chiar fostul președinte al SUA, Barack Obama.

Jake Kiszka a câștigat în cadrul Premiilor Grammy, distincția pentru ”Cel mai bun cântec rock”, în anul 2021, fiind ghidat de influențele clasice, care îl plasează fără niciun dubiu în acest clasament. Alte nume pe care le putem admira în acest moment sunt: Steve Vai, Tom Morello, Peter Frampton, și Neil Young. Atunci când vine vorba despre chitariști români, amintim de Valter Popa, Mike Vlahopol, Dan Iliescu, și Aurelian Dinca.

Așadar, iată care sunt numele care au făcut istorie alături de o chitară, nume care au rămas în sufletul multor oameni, și care se transmit mai departe, influențând noile talente. Nu trebuie să uităm nici de chitariștii contemporani, care au la îndemână toate cunoștințele, tehnicile, și resursele necesare pentru a merge pe drumul succesului.

4 cei mai buni chitaristi
Sursă foto: unsplash.com
admin

Leave a Reply