Cuprins
Muzica a avut dintotdeauna un rol important în definirea identității culturale, influențând în multe moduri viața omului, încă din primele zile de viață. Mai mult decât o simplă modalitate de divertisment, muzica este o parte semnificativă a vieții și dezvoltării noastre, din toate punctele de vedere. Informațiile următoare îți vor oferi o perspectivă diferită asupra muzicii, aducând în discuție beneficiile și rolul terapeutic pe care îl are în fiecare etapă a vieții. Vei vedea că muzica se transformă de-a lungul vieții, atribuindu-și mai multe roluri – dacă în copilărie contribuie la dezvoltarea bebelușului, la maturitate ajunge să fie o formă de refugiu, terapie și relaxare pentru mulți adulți care resimt puternic stresul și haosul cotidian.
1. Importanța muzicii în viața omului – ce beneficii are muzica?
Unii oameni ascultă muzică în momentele în care se simt stresați și au nevoie să se relaxeze. Alții au căștile în urechi atunci când se ocupă de un proiect important. Muzica face parte din viața noastră într-un fel sau altul și ne aduce multe beneficii, uneori chiar fără să le conștientizăm. Iată câteva dintre cele mai importante moduri în care muzica acționează asupra noastră:
- Reducerea stărilor de stres și a anxietății: muzica este unul dintre cele mai bune remedii pentru stările de anxietate. Dacă știi să îți alegi corect playlist-ul și te lași purtat de muzică, vei vedea instant cum ți se schimbă starea de spirit. Ascultarea unor melodii de suflet stimulează producția de endorfine și reduce nivelul stresului sau sentimentele de tristețe.
- Creșterea capacității de concentrare și a productivității: muzica instrumentală sau cea ambientală este perfectă pentru momentele de studiu sau de lucru intens pentru că stimulează productivitatea. Există multe playlist-uri cu melodii care te ajută să te concentrezi mult mai bine și să fii mai eficient într-o zi de lucru – ascultă-le în momentele în care simți că task-urile încep să te copleșească și nu știi cum să te organizezi mai bine pentru a le bifa cât mai repede. Studiile au arătat că muzica ajută la îmbunătățirea memoriei pe termen mediu și lung. Așa că, dacă observi că în ultimul timp uiți prea multe lucruri esențiale, poate ar fi bine să asculți mai multă muzică.
- Îmbunătățește calitatea somnului: specialiștii recomandă de multe ori să introducem muzica în rutina de seară pentru că poate aduce nopți liniștite și odihnitoare. Bineînțeles, nu îți recomandăm melodii prea vibrante, ci mai degrabă câteva melodii instrumentale care ajută la inducerea somnului și prevenirea insomniilor.
- Ajută la exprimarea emoțiilor: ți s-a întâmplat vreodată să asculți o melodie, să te regăsești prefect în ea și să o trimiți mai departe unui prieten sau chiar partenerului? De multe ori, muzica are această capacitate de a vorbi pentru noi. În plus, te ajută și să îți gestionezi mai bine emoțiile și trăirile intense. Altfel te simți după o despărțire după ce ai ascultat o melodie pentru suflet.
- Stimulează creativitatea: te-ai întrebat vreodată de ce mulți artiști lucrează cu căștile pe urechi? Muzica îi ajută să pătrundă mai ușor în lumea lor, stimulează creativitatea și contribuie la realizarea unor opere de artă.
- Ajută în procesul de recuperare: muzica este folosită sub formă de terapie în cazul persoanelor care suferă de depresie, autism sau care au suferit leziuni cerebrale.
Muzica are atât de multe beneficii pentru sănătatea noastră, încât ar fi păcat să nu profităm de ea pentru a ne simți mai bine și pentru a fi productivi și eficienți în viața de zi cu zi. Mai ales că este accesibilă oriunde, oricând, tuturor.
2. Rolul muzicii în viața omului – din copilărie până la maturitate
Dacă știi să vezi dincolo de versuri și note muzicale, îți poți da seama că muzica joacă un rol esențial în viața fiecărui om, din copilărie până la maturitate. Modul în care rolul muzicii evoluează de-a lungul vieții este fascinant. Dacă în copilărie muzica ajută la dezvoltarea cognitivă a bebelușului, în adolescență aceasta devine o modalitate de comunicare a emoțiilor și de întreținere a relațiilor sociale. În maturitate, muzica începe să devină un mijloc de gestionare a stresului și a tensiunilor din viața de zi cu zi, o parte importantă a stilului de viață.
2.1. Importanța muzicii în dezvoltarea copiilor
Muzica este recomandată bebelușilor încă din momentul în care sunt în burtica mamei – probabil ai auzit medici care spun că ar trebui ca mama să pună muzică fătului și să vorbească cât mai mult cu el. Acest lucru rămâne valabil și după naștere, muzica având un impact pozitiv asupra dezvoltării micuților. Pe măsură ce cresc, copiii își pot dezvolta abilitățile cognitive sau sociale prin intermediul muzicii, își pot exprima creativitatea prin compoziții muzicale și își pot îmbunătăți considerabil stima de sine atunci când învață să cânte la vreun instrument, indiferent dacă vorbim de tobe sau piane digitale. Instrumentele muzicale ajută și la dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, atât de importante în dezvoltarea fizică a celor mici. Să nu mai vorbim de imaginație, care este stimulată la cote maxime în timpul improvizațiilor sau a compozițiilor muzicale.
Așa că, dacă cel mic este pasionat de vreun instrument muzical, încurajează-l să practice cât mai mult și bucură-te de progresul său. Efectele pe care muzica le-a avut în dezvoltarea sa le vei vedea pe parcursul vieții sale. Studiul unui instrument implică multă răbdare și perseverență, iar dacă cel mic învață de la o vârstă fragedă cum să depună un efort constant pentru a-și atinge obiectivele, va păși cu dreptul în etapa de adolescență și ulterior, de maturitate. După cum poți observa, muzica nu se rezumă doar la cântat, ci se extinde pe toate laturile personalității copilului.
2.2. Importanța muzicii în viața adolescenților
Dacă în copilărie, muzica joacă mai mult un rol educativ, în adolescență ea devine una dintre cele mai bune modalități de gestionare a emoțiilor intense. Este și etapa în care tinerii descoperă muzica într-o variantă cu totul diferită – încep să frecventeze cluburile, se familiarizează cu genurile de muzică din discoteci și chiar ajung să fie interesați de mixajul melodiilor. S-ar putea ca acel copil încântat de chitare acustice, să își descopere acum pasiunea pentru mixere și sintetizatoare DJ.
În adolescență, muzica devine și un mod important prin care tinerii încep să își exprime identitatea – se formează preferințele pentru anumite genuri muzicale și trupe. Aceste preferințe încurajează și relaționarea pentru că în jurul acestora se strâng tineri care trăiesc cu la fel de mult intensitate melodiile unei anumite trupe de care se simt legați. Tot în această perioadă iese în evidență mai mult ca oricând asocierea dintre muzică și emoții. Unii adolescenți se identifică cu anumite melodii, în anumite momente alte vieții lor, în timp ce alții trec mult mai ușor peste dezamăgiri atunci când au muzica preferată în căști. Există șanse mari ca în această perioadă să se formeze și diverse amintiri – poate vei trece peste câțiva ani prin același loc și îți vei aduce aminte de melodia pe care o fredonai aici cu prietenii cei mai apropiați, în adolescență. Să nu uităm însă că adolescența este și o perioadă caracterizată de multe schimbări. Tineri descoperă multe genuri muzicale și trec foarte repede de la unul la altul, până îl găsesc pe cel care îi reprezintă cu adevărat.
Studiul unul instrument în această perioadă ajută la dezvoltarea abilităților cognitive ale adolescenților, în special a memoriei, concentrării și a capacității de rezolvare a problemelor. Dacă un tânăr a început să cânte la vreun instrument încă din etapa copilăriei, în această etapă își va folosi și mai mult creativitatea pentru a compune muzică.
2.3. Importanța muzicii în viața adulților
La maturitate, muzica începe să capete un rol terapeutic. Adulții ascultă deseori muzică după o zi grea la locul de muncă pentru a se relaxa și a uita de probleme. Mulți dintre ei își descoperă abia la vârsta aceasta noi pasiuni și își exprimă dorința de a învăța să cânte la diverse instrumente. Așa ajung să dezvolte și conexiuni sociale și să interacționeze cu oameni cu interese similare. Alții ajung la maturitate să înțeleagă muzica într-un mod mult mai profund și să descopere genuri muzicale din diverse regiuni ale lumii. Tot la maturitate, adulții încep să regăsească bucuria concertelor și a evenimentelor muzicale și sunt dispuși să călătorească în străinătate pentru a-și asculta artiștii favoriți sau trupa preferată din adolescență.
După cum poți observa, muzica se transformă de-a lungul timpului, însă își păstrează rolul la fel de important și la maturitate, având un impact pozitiv asupra stării de bine și a dezvoltării personale.
3. Rolul muzicii în viața noastră – studierea instrumentelor muzicale
Importanța muzicii în viața omului nu se rezumă doar la ascultatul melodiilor, ci și la partea de compoziție și studiu al instrumentelor muzicale. Nu trebuie să te naști cu vreun talent pentru a cânta la chitara clasică, însă ai nevoie de multă perseverență și voință de a învăța. Instrumentele muzicale joacă un rol important în dezvoltarea noastră, din copilărie și până în etapa maturității. Iată ce beneficii are studiul unui instrument:
- Dezvoltarea din punct de vedere cognitiv: citirea notelor muzicale, înțelegerea ritmului, coordonarea ochi-mână, toate acestea ajută la dezvoltarea abilităților cognitive, la stimularea concentrării și a memoriei,
- Dezvoltarea abilităților motorii: toate instrumentele muzicale dezvoltă motricitatea fină pentru că implică utilizarea mâinilor și uneori și a degetelor (spre exemplu, în cazul orgilor cu acompaniament, a chitarelor electrice sau a chitarelor electro-acustice), dexteritatea fiind și ea îmbunătățită considerabilă,
- Îmbunătățirea perseverenței și a disciplinei: ca să poți învăța un instrument muzical, trebuie să înveți mai întâi să fii perseverent și disciplinat, iar acest lucru ajută mai ales în cazul copiilor mici,
- Creșterea stimei de sine: momentul în care ajungi să compui prima ta melodie la un instrument muzical vine la pachet cu multă stimă de sine și încredere în forțele proprii,
- Stimularea creativității: improvizațiile muzicale ajută la dezvoltarea simțului creativ,
- Gestionarea emoțiilor sau a situațiilor stresante: muzica poate fi și o formă de terapie pentru situațiile în care te simți copleșit de emoții sau de stres (cântatul la un instrument muzical poate fi cu adevărat relaxant),
- Îmbunătățirea abilităților sociale: muzica unește oamenii din toate punctele de vedere, iar cântatul la instrumente muzicale într-o trupă sau orchestră ajută la dezvoltarea conexiunilor sociale,
- Dezvoltarea capacității de concentrare și a memoriei: dacă vrei să studiezi un instrument într-un mod profesionist, va trebui să memorezi diverse partituri, iar acest exercițiu contribuie la dezvoltarea concentrării și a memoriei.
Dacă nu ai studiat până acum niciun instrument muzical, nu e prea târziu să o faci, chiar dacă te afli la vârsta maturității. Mulți adulți regretă faptul că nu au cântat în copilărie la vreun instrument și ajung să corecteze acest lucru prin înscrierea la diverse cursuri de muzică. Este un pas înainte pentru urmarea pasiunilor și creșterea satisfacției personale. Nimic nu poate fi mai frumos decât să reușești să cânți la chitară, tobe sau orgă într-un moment al vieții în care toți îți spun că nu poți.
În concluzie, rolul muzicii în viața noastră este extrem de complex și din păcate, de multe ori este tratat în mod superficial. Dacă te afli aici în calitate de părinte, te încurajăm să introduci muzica în programul copilului tău de la o vârstă cât mai mică – nici nu știi cât de multe beneficii are pentru dezvoltarea sa! Dacă ești în etapa adolescenței și îți e greu să îți gestionezi emoțiile, lasă muzica să facă acest lucru pentru tine, iar dacă ai ajuns în etapa maturității fără să conștientizezi cât de importantă este muzica, poți începe prin integrarea acesteia în viața ta ca o formă de terapie sau de relaxare. Cu cât descoperi mai mult muzica sub orice formă, cu atât îți vei da seama cât de fascinantă este.
Sursă foto: freepik.com
Leave a Reply