Cuprins
Muzica face parte din viața noastră și ne este alături în cele mai importante și emoționante momente. O ascultăm când marcăm o victorie, când suntem dezamăgiți sau pur și simplu când avem nevoie de câteva clipe de relaxare.
Pe lângă acestea, trebuie să știi că ea are un impact pozitiv și asupra copiilor nou-născuți, dar și a celor care se află în burtica mamei lor. Studiile au arătat de-a lungul timpului faptul că există muzică recomandată pentru dezvoltarea bebelușului în perioada sarcinii, motiv pentru care fiecare gravidă ar trebui să integreze în rutina zilnică acest obicei.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre tipurile de muzică pentru bebelușii aflați în burtică, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, îți vom dezvălui pe larg care sunt beneficiile acestui obicei, dar și care sunt melodiile și stilurile care ar trebui să facă parte din playlistul oricărei femei însărcinate.
1. De ce muzica este esențială pentru dezvoltarea bebelușului în perioada sarcinii – importanța muzicii pentru dezvoltarea bebelușului
Muzica joacă un rol semnificativ în viața noastră, având capacitatea de a influența stările emoționale și de a ne aduce alinare atunci când e nevoie de asta. Astfel, în timpul sarcinii, expunerea la melodiile și stilurile potrivite poate avea efecte benefice nu doar asupra mamei, ci și asupra dezvoltării bebelușului din burtică. Studiile arată că micuții încep să audă sunetele din exteriorul uterului în jurul celei de-a 18-a săptămâni de sarcină, când încep să reacționeze la diferiți stimuli auditivi și când pot fi influențați de ei.
Astfel, până să-ți dezvăluim ce muzică să asculți în timpul sarcinii, o să vorbim despre beneficiile pe care acest obicei le poate avea asupra bebelușului tău.
În primul rând, ajută la stimularea și dezvoltarea neuronală și formarea conexiunilor în creierul copilului. De asemenea, melodiile și instrumentele complexe pot contribui și la creșterea capacităților cognitive și la îmbunătățirea memoriei sugarului.
Mai mult, există diferite melodii de ascultat în sarcină, care pot avea un efect de calmare și de relaxare atât pentru copil, cât și pentru viitoarea mămică. Ele pot ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală a ambelor părți.
În plus, trebuie să mai știi și că expunerea precoce la muzică poate contribui la dezvoltarea auzului bebelușului. Ritmurile și sunetele oferite acestuia în mod repetat, în momentul în care el este încă în burtică, îl poate determina să înceapă să recunoască anumite tipare, pregătindu-l, astfel, pentru ceea ce urmează după naștere.
Totodată, importanța muzicii în această perioadă firavă își pune amprenta și pe stimularea emoțională a celor mici, care încep să recunoască vocea mamei și sunetele familiare încă din uter. Astfel, în momentul în care aceștia ascultă anumite melodii în mod frecvent, încep să deprindă un sentiment de confort, dar și de siguranță, pe care-l vor avea și după ce vor veni pe lume și vor auzi aceleași sunete cu care au fost obișnuiți în cele 9 luni.
Așadar, muzica pentru dezvoltarea creierului la bebeluși în timpul sarcinii are un rol semnificativ. În plus, micuțul va deprinde și alte beneficii, care îl vor ajuta mai ales după ce se va naște și va lua oficial contact cu mediul înconjurător.
2. Muzică pentru bebeluși în burtică – ce muzică este recomandată în timpul sarcinii
Când vine vorba de muzica recomandată în timpul sarcinii, există mai multe tipuri care s-au făcut cunoscute de-a lungul timpului și care ajută atât bebelușul, cât și pe viitoarea mămică, să se bucure de beneficiile menționate.
În topul acestor genuri muzicale se clasează cea clasică, care oferă ritmuri și melodii clare, ce pot ajuta la dezvoltarea cognitivă a bebelușului și la formarea conexiunilor neuronale. Există mai multe melodii și compoziții celebre care pot face parte din playlistul de bază în această perioadă din viață, precum cele semnate de Mozart, Beethoven sau Bach. Chiar dacă gusturile tale muzicale sunt unele diferite, merită să le acorzi o șansă și să te bucuri de efectele minunate pe care le pot produce.
Dacă tot vorbim de muzica recomandată pentru dezvoltarea bebelușului în perioada sarcinii, trebuie să-ți mai aducem în vedere și sunetele naturale, cum ar fi cele ale valurilor mării, ale ploii sau ciripitul păsărilor, care pot induce o stare de calm și relaxare considerabilă. Acestea sunt ideale pentru reducerea stresului și anxietății mamei, însă îl pot ajuta și pe cel mic să creeze anumite legături emoționale cu mediul înconjurător, pregătindu-l pentru lumea exterioară pe care o va cunoaște curând.
În sarcină, este indicat să se asculte și muzică liniștitoare, cum ar fi melodiile lente care induc somnul micuțului și îl ajută să fie extrem de calm, atât în burtica mamei, cât și după naștere. Dacă el este liniștit, implicit și mămica va avea parte de nopți odihnitoare și de o experiență generală plăcută.
Și muzica pentru copii, cum ar fi cântecele de leagăn, poate fi ascultată în această perioadă. Este bine cunoscut faptul că nou-născuții adoră acest gen muzical, așa că ei vor fi încântați să audă aceste ritmuri încă din uterul mamei. Sunetele liniștitoare îi pot calma și le pot induce o stare de relaxare, contribuind astfel la zile mai ușoare pentru femeia însărcinată. Dacă bebelușul este fericit și liniștit, grijile viitoarei mame se vor diminua și ele.
În final, în timpul sarcinii ar trebui inclusă în playlist și muzica preferată a mamei. Dacă te încadrezi în această categorie, trebuie să știi că melodiile pe care le îndrăgești îți induc indirect o stare de spirit bună și te ajută să te menții la distanță de anxietate și de gândurile negative.
Acest lucru va avea un impact considerabil și asupra bebelușului, care nu va fi agitat și care va empatiza cu ceea ce simți tu. Trebuie, însă, să te ferești de ritmurile prea zgomotoase, cum ar fi, spre exemplu, muzica de festival.
3. Ce muzică să asculți în timpul sarcinii – exemple de melodii care vor ajuta la dezvoltarea și relaxarea bebelușului
Pentru a te inspira în alegerea muzicii esențiale pentru dezvoltarea bebelușului în perioada sarcinii, îți vom propune câteva melodii pe care le poți integra în playlistul tău zilnic, dacă ești însărcinată. Aceste sugestii sunt orientative, iar în funcție de ele, îți poți crea propriul playlist, adaptat gusturilor și preferințelor tale.
Așadar, atunci când vine vorba de cele mai bune melodii de ascultat în timpul sarcinii, muzica clasică ar trebui să fie pe primul loc. Printre compozițiile recomandate de pediatrii pentru această perioadă se numără „Eine kleine Nachtmusik” de Mozart, ideală pentru stimularea cognitivă a bebelușului, și „Für Elise” de Beethoven, perfectă pentru calmarea atât a mamei, cât și a copilului. De asemenea, „Air on the G String” de Bach este o altă compoziție clasică care poate induce stări relaxante.
Am menționat că, în gama melodiilor recomandate pentru perioada sarcinii, se încadrează și sunetele liniștitoare din natură. Acestea sunt variate și pot include diferite tipuri de sunete. Pentru a le găsi, poți căuta în aplicații sau motoare de căutare folosind termeni precum „sunete de ocean”, „sunete de pădure” sau „sunete de ploaie”. Alege din lista afișată acele sunete care se potrivesc cel mai bine gusturilor tale și include-le în playlisturile tale.
Nu în ultimul rând, o altă piesă calmantă și liniștitoare este și „Clair de lune“, interpretată de Debussy, dar și „River flows in you“, o melodie mai actuală interpretată la pian, ideală pentru un bebeluș relaxat în pântece.
Cât despre cântecele de copii care ar putea fi ascultate în această perioadă, vom trece pe listă clasicul „Twinkle, twinkle, little star“, o melodie fermecătoare care creează un context liniștitor și familial micuțului. În plus, o altă piesă tradițională de leagăn, care va avea un impact pozitiv asupra micuțului și după ce acesta va veni pe lume, este și „Brahms’ lullaby“. Aceasta are efecte benefice asupra copiilor, deci viitoarele mămici ar trebui să o includă în playlist încă din perioada sarcinii.
În final, fiecare persoană trebuie să-și adapteze melodiile în funcție de propriile preferințe, dar și în funcție de ultimele trenduri și stiluri muzicale. Astfel, dacă ai nevoie de câteva sugestii mai actuale, poți lua în considerare anumite melodii interpretate de celebra Adele sau piesele celor de la Coldplay, cum ar fi „Yellow.“
Așadar, alegerea melodiilor potrivite în timpul sarcinii poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării prenatale a bebelușului și asupra stării de bine pe care o va avea mămica atât în cele 9 luni, cât și după naștere.
4. Instrumente muzicale și melodii de ascultat în sarcină care pot relaxa bebelușul și mama
Pentru ca melodiile finale să fie complete, este necesară suprapunerea unuia sau mai multor instrumente muzicale. Astfel, există anumite instrumente extrem de utilizate în crearea pieselor recomandate în timpul sarcinii, pe care ți le vom dezvălui în lista de mai jos. Fie că alegi să asculți coloane sonore realizate exclusiv cu aceste instrumente, fie că le găsești integrate în diferite compoziții, ele sunt la fel de relevante și de importante pentru tine și copilul tău.
În primul rând, piesele interpretate la piane digitale au un sunet clar și pur, ceea ce poate induce o stare imediată de calm. În plus, sunetele sale melodice și armonioase stimulează dezvoltarea auditivă a bebelușului.
De asemenea, chitarele clasice pot contribui și ele în mod benefic în acest proces. Sunetele calde emise sunt ideale pentru relaxarea și inducerea unei stări de bine atât pentru bebe, cât și pentru mamă. Există foarte multe compoziții care au la bază acest instrument, motiv pentru care nu va fi deloc dificil să descoperi câteva pe gustul tău.
Nu trebuie să uităm nici de chitarele electro-acustice sau de chitarele electrice, care oferă o gamă variată de sunete și efecte, deci, implicit, o diversitate de melodii, interpretate de diferiți artiști renumiți. Sunetele produse de aceste instrumente au capacitatea de a stimula dezvoltarea auditivă și cognitivă a bebelușului, fiind extrem de importante pe tot parcursul sarcinii și nu numai. Spre exemplu, piesele de jazz sau blues, interpretate chiar și la chitarele acustice sau la modelele anterioare, pot aduce o notă relaxantă și plăcută oricărei persoane, cu atât mai mult unui bebeluș aflat în dezvoltare.
Chiar dacă tobele par a fi niște instrumente ceva mai zgomotoase față de restul opțiunilor, trebuie să știi că ritmurile constante ale acestora pot contribui activ la dezvoltarea micuțului care va veni pe lume curând și au capacitatea de a te elibera și pe tine, ca mamă, de tensiunea și stresul acumulat pe parcursul unei zile agitate.
În plus, trebuie să-ți mai aducem în vedere și orgile cu acompaniament, care au capacitatea de a crea linii melodice complexe și armonioase, perfecte pentru stimularea și dezvoltarea creierului bebelușilor.
În final, sintetizatoarele de DJ și mixerele pot fi de mare ajutor pentru crearea propriilor sunete și linii melodice liniștitoare. Fie că mămica alege să-și pună imaginația la contribuție, ori viitorul tătic, cu ajutorul lor se pot crea niște opere muzicale unice, perfecte pentru a induce o stare profundă de calm și de relaxare.
În concluzie, includerea muzicii în timpul sarcinii este importantă, atât pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, cât și pentru viitoarea mămică, care poate fi mult mai relaxată și liniștită în acest fel. Tu ce părere ai despre această practică de wellness?
Leave a Reply