Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri

Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri

Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri

Te-ai întrebat vreodată ce rol are un instrument într-o orchestră? Sau ce diferențiază timbrul dintre un clarinet și un oboi? Clasificarea instrumentelor muzicale nu se face doar după denumiri, ci în spate stă un sistem foarte elaborat. Sistemul Sachs-Hornbostel (sau sistemul H-S) este o metodă globală de clasificare a instrumentelor muzicale acustice. A fost dezvoltat în 1914 de doi muzicologi europeni, în ciuda propriilor temeri că un astfel de sistem sistematic era aproape imposibil. 

Curt Sachs (1881–1959) a fost un muzicolog german cunoscut pentru studiul său extins și expertiza în istoria instrumentelor muzicale. Sachs a lucrat alături de Erich Moritz von Hornbostel (1877–1935), un muzicolog austriac și expert în istoria muzicii non-europene. Colaborarea lor a dus la un cadru conceptual bazat pe modul în care instrumentele muzicale produc sunet: locația vibrației create.

Mai jos, am pregătit o clasificare a instrumentelor muzicale folosită la nivel mondial, de la tipul de vibrație, la denumiri și diferențe principale.

Cuprins

1. Despre tipurile de instrumente muzicale – introducere

1.1. Clasificarea instrumentelor muzicale – denumirile instrumentelor

2. Tipuri de instrumente 

    2.1. Instrumente cu coardă

            2.2. Instrumente cu clape

            2.3. Instrumente de suflat 

2.4. Percuția – Tipuri de tobe

Instrumentele muzicale pot fi clasificate de către sistemul orchestral occidental în percuție, corzi și suflătoare din alamă și lemn; dar sistemul S-H permite clasificarea instrumentelor non-occidentale. Peste 100 de ani de la dezvoltarea sa, sistemul S-H este încă utilizat în majoritatea muzeelor ​​și în proiectele de inventar de amploare. Limitările metodei au fost recunoscute de Sachs și Hornbostel: există multe instrumente care au surse de vibrații multiple în momente diferite în timpul unui concert, ceea ce le face dificil de clasificat.

1. Despre tipurile de instrumente muzicale – introducere

Instrumentele au fost clasificate în diferite moduri, dintre care unele se contrazic. Chinezii le împart în funcție de materialul din care sunt fabricate – cum ar fi, de exemplu, piatră, lemn și metal. Scribii din lumea greco-romană au distins trei tipuri principale de instrumente: suflătoare, coarde și percuție. Această clasificare a fost păstrată în Evul Mediu și a persistat câteva secole: este cea preferată de unii scriitori, cu adăugarea de instrumente electronice, din zilele noastre. Alți specialiști, din secolul al XVI-lea, au exclus anumite instrumente din această clasificare. Spre exemplu, teoreticianul muzical Lodovico Zacconi a mers până în stadiul de a scoate de pe listă toate instrumentele de percuție și a înființat o diviziune de patru ori a sa proprie – vânt, cheie, înclinat și smuls.

Hindușii au acceptat o clasificare diferită de patru ori cel puțin încă din secolul I î.Hr.: au recunoscut instrumentele cu coarde, instrumentele de suflat, instrumentele de percuție din lemn sau metal și instrumentele de percuție cu capete de piele (adică tobe). Această clasificare antică – bazată pe sunetul producător de materiale – a fost adoptată de constructorul de instrumente și acustician belgian Victor-Charles Mahillon, care și-a numit cele patru clase:

  • Autofoane principale sau instrumente dintr-un material sonor care vibrează pentru a produce sunet (de exemplu – clopote, zornăitoare); 
  • Membranofone, în care o piele întinsă este provocată să vibreze (de exemplu, tobe); 
  • Aerofone, în care sunetul este produs de o coloană vibrantă de aer (instrumente de vânt); 
  • Cordofone sau instrumente cu coarde. 

În studiile lor extrem de influente asupra instrumentelor muzicale, muzicologul austriac Erich von Hornbostel și colegul său german Curt Sachs au acceptat și extins divizia de bază a lui Mahillon, creând clasificarea folosită acum în majoritatea studiilor sistematice ale instrumentelor. Denumirea idiofonilor a fost înlocuită cu autofoane și fiecare clasă a fost împărțită în conformitate cu o metodă similară celei utilizate de botanici. Ulterior, a fost adăugată o clasă a cincea, electrofoane, în care vibrațiile sunt produse prin circuite electrice oscilante.

1.1. Clasificarea instrumentelor muzicale – denumirile instrumentelor

Multe instrumente pot fi clasificate folosind mai multe sisteme de producție de tonuri și, prin urmare, pot apărea în mod rezonabil în mai multe subcategorii. Contrabasul, de exemplu, este considerat de obicei un cordofon ale cărui coarde pot fi înclinate sau ciupite; uneori, însă, corpul instrumentului este bătut sau lovit, plasând contrabasul printre idiofone. Tamburul este un membranofon în măsura în care are un cap de piele care este lovit; dar, dacă este zguduit doar astfel încât să se sune, ar trebui clasat drept idiofon, căci în această operație membrana de piele este irelevantă. 

Trebuie înțeles că sistemul Sachs-Hornbostel a fost creat în scopul de a aduce ordine în colecțiile masive de instrumente muzicale din muzeele etnografice. Este direct analog cu diferitele sisteme de clasificare a cărților din biblioteci și, la fel ca acestea, este arbitrar. Muzicienii înșiși se gândesc în general la instrumente în ceea ce privește caracteristicile lor tehnologice și metoda de joc. Prin urmare, este logic să grupeze instrumentele cu tastatură împreună, ignorând faptul că în sistemul Sachs-Hornbostel ele se încadrează în mai multe categorii.

Au existat speculații despre originea instrumentelor încă din antichitate. Scriitorii mai în vârstă se mulțumeau în general să se bazeze pe mitologie sau legende. În secolul al XIX-lea, parțial ca urmare a teoriilor despre evoluție susținute de Charles Darwin și Herbert Spencer, au fost avansate noi cronologii bazate pe dovezi antropologice. Scriitorul britanic John Frederick Rowbotham a susținut că a existat inițial o etapă de tambur, urmată de o etapă de instrumente de suflat și, în final, o etapă de liră. Pe de altă parte, scriitorul austriac Richard Wallaschek a susținut că, deși ritmul a fost elementul primordial, instrumentul de suflat a venit pe primul loc, urmat de voce și percuție.

Dezvoltarea instrumentelor muzicale în rândul civilizațiilor înalte din Asia, Africa de Nord și Mediterană pare să fi pus accentul pe instrumente cu coarde. În America Centrală și de Sud, instrumentele de suflat și percuție par să fi fost cele mai importante. Nu este întotdeauna ușor de spus dacă ele sunt indigene într-o anumită zonă, întrucât cultivarea lor s-ar fi putut răspândi dintr-o țară în alta prin comerț sau migrare. Cu toate acestea, se știe că harpa a fost folosită încă din timpuri străvechi în Mesopotamia, Egipt și India și a fost importată în China după sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. În Grecia, aceasta era considerată un instrument străin: cel standard era lira, cunoscută în forma sa complet dezvoltată sub numele de kithara (sau cithara). În afară de trompetă, singurul instrument de suflat în utilizarea comună din Grecia a fost aulosul, un instrument cu ancie dublă, asemănător cu oboiului modern. Egiptenii au folosit instrumente de suflat nu numai cu ancia dublă, ci și cu alte accesorii unice și astfel se poate spune că au anticipat clarinetul. Popular în China era shengul sau instrumentele de suflat asemănătoare. Chinezii foloseau, de asemenea, ca instrument artistic naiul (xiao), care a devenit mai târziu popular în Bizanț.

2. Tipuri de instrumente

În Europa medievală, multe instrumente proveneau din Asia, fiind transmise prin Bizanț, Spania sau Europa de Est. Poate cea mai notabilă dezvoltare din vestul Europei a fost practica construirii instrumentelor pe familii, originară aparent din secolul al XV-lea, de la cea mai mică până la cea mai mare dimensiune. O categorie tipică era cea a tipurilor de instrumente similare shawm-ului, care erau instrumente puternice cu dublă trestie. S-a făcut distincție între instrumentele cu registru înalt și cele grave, primele fiind potrivite pentru performanțe în săli de concerte, iar cele din urmă pentru ocazii mai intime (cameral). Prin urmare, shawm-ul a devenit cunoscut sub numele de hautbois (lemn tare), iar numele a fost transferat descendenței sale mai nobile, oboiul din secolul al XVII-lea. Până la începutul secolului al XVII-lea, scriitorul și compozitorul german Michael Praetorius, în „Syntagma musicum” („Tratat muzical”), a reușit să ofere o relatare detaliată a familiilor de instrumente.

2.1. Instrumente cu coardă

Multe varietăți de instrumente cu coardă au fost găsite în Europa în Evul Mediu și în Renaștere, dar instrumentele înclinate au ajuns în cele din urmă să caracterizeze zona și au jucat un rol important și în restul Eurasiei și în Africa de Nord. Ideea de a cânta un instrument cu coarde și folosirea arcului poate avea originea în culturile de cai din Asia Centrală, poate în secolul al IX-lea d.Hr.. Tehnica s-a extins apoi rapid pe cea mai mare parte a terenului european.

Pe tărâmul european a existat sub diferite forme: până în secolul al XVI-lea acestea s-au stabilit în două tipuri distincte – violoncelul, cunoscut în Italia ca viola da gamba și vioara, sau viola da braccio (cu braț). Viola are șase sau șapte coarde, iar violoncelul are spatele rotunjit și doar patru coarde.

Vioara, fiind cel mai mic membru al familiei, a fost cunoscută prin diminutivul violino: tenorul familiei a fost numit pur și simplu viola, în timp ce basul a dobândit numele violoncello, un diminutiv al cuvântului violon.

2.2. Instrumente cu clape

Numai în Europa s-au dezvoltat claviatura și instrumentele cu această mecanică – motivele nu sunt clare. Principiul tastaturii a fost utilizat cu succes pentru a controla clopotele (carillonul), instrumentele cu coarde (pianul și clavecinul) și instrumentele de suflat mai mari, tubulare (orga, acordeonul etc.).

Dintre toate instrumentele, orga a arătat cea mai remarcabilă dezvoltare din Evul Mediu timpuriu până în secolul al XVII-lea. Inițial, sunetul a fost admis pe tuburi prin retragerea glisoarelor sau a apăsării pârghiilor. Ambele metode au fost stângace: au dat drumul la o reducere a dimensiunii pârghiilor, care în cele din urmă ar putea fi deprimată de degete, în timp ce conductele mai mari erau controlate de pedale. O dezvoltare ulterioară a fost separarea diferitelor rânduri de conducte, astfel încât fiecare rând să poată fi pus în acțiune sau suprimat cu ajutorul unei opriri de tragere. Odată produsă o tastatură gestionabilă, ea a putut fi aplicată pe orga portabilă. Experimentele științifice cu monocordul, o coardă întinsă care putea fi împărțită în diverse lungimi cu ajutorul unei tangente metalice, au fost urmate de construcția unui instrument cu o gamă întreagă de coarde și o tastatură similară cu cea a orgii – clavicordul. O adaptare asemănătoare a ciupirii corzilor a dus la clavecin, al cărui mecanism ingenios fusese perfecționat până în secolul al XVI-lea. Este curios că o metodă similară nu a fost aplicată dulcimerului, care a fost lovit cu ciocane, până la începutul secolului al XVIII-lea, când constructorul italian Bartolomeo Cristofori a construit primul pianoforte, numit așa deoarece, spre deosebire de clavecin, acesta putea varia sunetul de la încet (piano) la tare (forte). 

2.3. Instrumente de suflat

În Europa, practica de a construi instrumente pe familii a continuat începând cu secolul al XVII-lea. Clarinetul (denumirea înseamnă „trompetă mică”) a apărut la sfârșitul secolului al XVII-lea și, la fel ca oboiul, s-a dezvoltat într-o familie care se extinde de la clarinet de contrabas în secolul al XIX-lea și mai târziu subcontrabas. S-a stabilit treptat în orchestră pe parcursul secolului al XVIII-lea.

Trompetele și cornurile au fost utilizate în majoritatea zonelor din Eurasia în scopuri ceremoniale și militare. Au rămas relativ neschimbate până la începutul secolului al XIX-lea, când s-au adăugat valve la instrumentele europene. Această modificare a dus și la crearea de noi tipuri. Un pionier în domeniu a fost constructorul de instrumente belgian Antoine-Joseph Sax, care în 1845 a construit o familie de instrumente cu supape numite saxhorns. Instrumente similare au fost adoptate pe scară largă în trupe militare, dar numai basul, sub numele de tubă bas, a devenit un membru normal al orchestrei. Acest Antoine-Joseph Sax a inventat și saxofonul, un instrument cu o singură trestie precum clarinetul, dar cu un tub conic. Acest lucru a fost realizat și în diferite dimensiuni, care au fost utilizate atât în ​​formații militare, cât și în ansambluri de jazz. Saxofonul nu a devenit niciodată un membru normal al orchestrei simfonice, dar variantele alto și tenor au fost folosite de compozitori de muzică contemporană, în mare parte ca instrumente solo, și, ocazional, în cadrul unui cvartet complet de patru dimensiuni diferite într-o lucrare orchestrală.

2.4. Percuția – tipuri de tobe

Ansamblurile de tobe au obținut o sofisticare extraordinară în Africa, iar toba mică bătută manual are o mare însemnătate muzicală în Asia de Vest și India. Culturile autohtone din America au folosit întotdeauna pe scară largă tobe, precum și alte instrumente lovite și zdruncinate. În Asia de Sud-Est și în anumite părți ale Africii, xilofonul și, de la introducerea metalelor, verii lor, metalofonii joacă un rol semnificativ. Totuși, Europa nu a pus mare accent pe tobe și alte instrumente de percuție. 

Gong-ul, cunoscut și sub numele de tamtam, este o placă metalică foarte mare, care atârnă suspendat de o țeavă metalică. Pentru a cânta la el, trebuie lovit centrul și în funcție de cât de tare îl lovești, poți face un zgomot asurzitor sau o vibrație fină.

Castanietele, instrumente de percuție din lemn, provin din Spania și sunt folosite pentru a puncta muzica cu un sunet distinctiv. Castanietele sunt realizate din două bucăți de lemn legate între ele. În orchestră, ele sunt uneori montate pe o bucată de lemn, iar percuționistul le cântă lovindu-le cu mâinile.

Tamburul, ca și contrabasul, este cel mai mare membru al familiei de percuții, adesea acoperit cu piele de oaie sau pâslă. Poate produce o mulțime de sunete diferite, de la tunete la mici vibrații.

Concluzionând, iată doar o perspectivă asupra clasificării instrumentelor muzicale. În funcție de abordare, poziție geografică și cultură, instrumentele muzicale sunt văzute din punct de vedere tehnic, spiritual sau utilitar în moduri diferite. Cel mai important este ca instrumentul muzical pe care îl alegi să ți se potrivească!

Sursă foto: pinterest.com

admin

Leave a Reply