Cuprins
Muzica clasică este unul dintre cele mai apreciate genuri muzicale, fiindcă are o complexitate aparte și o istorie cu vechime, care a evoluat și s-a transformat de-a lungul timpului, constant, fără încetare. Este definită ca fiind cea mai frumoasă muzică creată vreodată, datorită caracteristicilor sale și a armoniilor care se întrepătrund în interiorul ei. Istoria sa este extrem de amplă și se întinde pe foarte mulți ani în care compozitorii au contribuit concret la dezvoltarea ei, în diferitele epoci și perioade ale existenței sale. Astăzi, rafinamentul și eleganța acestui gen muzical sunt simțite în sălile de concert din toată lumea, iar interpretarea ei necesită o virtuozitate aparte, multă muncă și dedicare, și, mai ales, pasiune.
În acest articol, vei afla câte ceva despre muzica clasică și despre compozitori celebri, dar și despre beneficiile pe care aceasta ți le poate oferi!
Cuprins
- Câte ceva despre muzica clasică
- Compozitori clasici și celebri
- Beneficiile muzicii clasice
- FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre muzica clasică
1. Câte ceva despre muzica clasică
Din punctul de vedere al contemporaneității, muzica clasică se referă la orice formă de muzică simfonică. Totuși, acest termen nu avea aceeași conotație înainte. La origini, clasicismul denumea un curent muzical artistic, care a luat naștere între anii 1730 și 1820. Aceasta este considerată a fi “perioada de aur”, specifică stilului clasic vienez (definit de compozițiile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn și Johann Sebastian Bach). Însă, în zilele noastre, acest titlu a devenit folosit, în general, pentru a delimita stilurile muzicale actuale contemporane, de cele așa-zis clasice. Astfel, deși clasicismul în sine cuprinde un anumit segment temporal mărginit, sintagma folosită astăzi face referire la toate lucrările simfonice din toate curentele care au existat vreodată (precum Barocul, Renascentismul, Romantismul, etc.).
Muzica clasică a întâlnit multe perioade istorice, care au influențat manifestările artistice în mod diferit. Istoria muzicală este una amplă, ramificată în nenumărate subcategorii care, la rândul lor, au specificități aparte. Complexitatea acestui segment artistic este dificil de înțeles la un prim contact, însă aprofundarea și studiul în domeniu pot fi făcute în mod organizat de către cei care chiar își doresc să descopere acest univers extraordinar.
Înainte de secolul al XVII-lea nu era ceva obișnuit să mergi într-un loc anume, pentru a asculta compozițiile unui muzician cunoscut, în cadrul unui concert la care ai plătit bilet. Acest fenomen este unul recent, fiindcă înainte, formele de manifestare ale muzicii aveau loc doar în cadrul bisericii și al evenimentelor de la Curtea Regală. În perioada medievală, de exemplu, cea mai rafinată muzică era cea interpretată de călugări și menestreli. Astfel, o caracteristică importantă era faptul că, deseori, nici compozitorul, nici interpretul, nu erau cunoscuți sau celebri, ba dimpotrivă. Treptat, însă, muzica clasică a căpătat teren și a reprezentat mediul propice pentru apariția unor noi forme muzicale complexe din punct de vedere structural – precum simfonia, concertul sau sonata – lăsând loc și apariției ulterioare a îmbinărilor dintre voce și instrument – cum este în cazul operei.
Orchestra, așa cum este definită astăzi, își are originile în secolul al XVI-lea, când era, de fapt, o trupă care interpreta în spații precum biserica sau palatul regal. Grupul era unul restrâns și nu se asemăna deloc cu amplitudinea și grandoarea de astăzi. Totuși, în timpul secolului al XVII-lea, orchestra a devenit o formă mai clară de organizare, odată cu apariția compozitorilor precum Joseph Haydn sau W.A. Mozart, care au creat simfonii și bucăți muzicale complexe. Astfel, a fost necesară o așezare concretă a instrumentiștilor în spațiul de concert, fiind ordonați după diverse categorii. Dacă, la început, au avut întâietate instrumente precum vioara, viola, violoncelul, basul sau oboiul, treptat s-au adăugat și altele (precum trompeta, cornul, flautul, clarinetul, etc.), care au îmbogățit spectacolul din punct de vedere sonor și muzical. Cu cât compozițiile au devenit mai complexe, cu atât și orchestra în sine s-a dezvoltat pentru a putea interpreta piesele muzicale și pentru a putea ține pasul cu creațiile și inovațiile aduse de marii compozitori celebri.
Muzica clasică a suferit numeroase transformări care au condus la genurile muzicale de astăzi. Totuși, pe lângă acest traseu concret, a influențat și alte domenii care s-au inspirat din aceste compoziții, făcându-le parte integrantă a creațiilor lor. Un astfel de exemplu este universul desenelor animate clasice – precum Tom & Jerry sau desenele Disney. În ele pot fi recunoscute lucrări celebre ale compozitorilor de muzică clasică. Așadar, acesta este un caz în care genul muzical și-a depășit contextul de bază și a adus culoare și creativitate în zone complementare, pline de imaginație – ceea ce sugerează faptul că orice artă făcută cu măiestrie își poate găsi locuri și atribuții diferite în contexte care îi permit să facă acest lucru.
2. Compozitori clasici și celebri
În Renaștere și în Baroc, au început să aibă loc primele apariții ale muzicienilor care au devenit recognoscibili după nume și notorietate. Compozitorii de muzică clasică au devenit cunoscuți și au ieșit din anonimat prin intermediul unor creații unice și irepetabile, care i-au consacrat pentru totdeauna. Unul din pionierii muzicii clasice – poate chiar cel mai important – a fost Johann Sebastian Bach. El a fost, inițial, un organist apreciat în rândul contemporanilor săi, iar astăzi este unul dintre cei mai mari compozitori care au existat vreodată. Tot în perioada barocă, Antonio Vivaldi a compus o serie de opere celebre, care au revoluționat muzica clasică și au lăsat o amprentă puternică, ce a rezistat până astăzi. “Anotimpurile” sale sunt unele dintre cele mai semnificative opere celebre, care sunt interpretate în continuare pe marile scene ale lumii. Bineînțeles, între anii 1750 și 1820 au apărut numeroși alți muzicieni care fac parte din elită. Aceasta a fost o perioadă extrem de înfloritoare pentru muzica clasică, iar creatori precum Joseph Haydn, W.A. Mozart sau Ludwig van Beethoven, au pus bazele unor noi stiluri muzicale, care au contribuit major la dezvoltarea ulterioară atât a clasicismului și a muzicii simfonice, cât și a formelor muzicale contemporane. De asemenea, din perioada Romantică fac parte nume precum Franz Schubert, Frederic Chopin, Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Robert Schumann – personalități care au compus opere extraordinare, ce au trecut testul timpului, care se află astăzi printre compozitorii de referință ai întregii istorii muzicale.
Desigur, și în România au existat compozitori care fac parte din celebritățile acestui domeniu. George Enescu este considerat cel mai important muzician român, care a compus numeroase simfonii și lucrări orchestrale de mare valoare. Activitatea sa nu s-a limitat la acest segment – el a fost și violonist, dirijor, pedagog și pianist. Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale de muzică clasică românească este “Rapsodia Română”.
Un alt muzician român apreciat este Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog, născut în anul 1917. El e fost apreciat mai ales ca pianist, însă și-a lăsat amprenta personală și asupra unor compoziții extraordinare, creând o serie impresionantă de sonate, concerte, fugi, nocturne și simfonii, dar și alte genuri muzicale care au rămas în istorie datorită talentului său unic.
3. Beneficiile muzicii clasice
Muzica clasică are numeroase beneficii, contribuind în mod pozitiv la îmbunătățirea unor aspecte de natură fizică, psihică și emoțională. Ajută în menținerea unor importante funcții cerebrale, dar și la procesul de diminuare a stresului. În primul rând, este o metodă excelentă de relaxare, fiindcă are un efect liniștitor asupra celui care o ascultă. S-a demonstrat în repetate rânduri faptul că atât adulții, cât și copii care au contact cu muzica clasică, dezvoltă puternice abilități cognitive și emoționale. Ascultarea frecventă influențează creativitatea, performanța și capacitatea de asimilare, atenția și concentrarea, facilitând procesele de învățare, dar și cele decizionale.
Pentru cei care se confruntă cu probleme legate de odihnă, muzica clasică este cea mai bună soluție în astfel de situații. Ea are un efect liniștitor, favorizând apariția somnului și diminuând, în același timp, oboseala și anxietatea. Este o practică recomandată atât în cazul insomniilor, cât și în cel al manifestărilor depresive și stresante. Diferite studii ale specialiștilor au demonstrat că afecțiunile psihice și emoționale, de scurtă sau lungă durată, sunt ameliorate și ținute sub control prin această activitate. Complexitatea și armoniile muzicii clasice au abilitatea de a reduce factorii stresori și de a oferi o nouă perspectivă asupra unor probleme care par nerezolvabile. Dacă nu ești obișnuit cu muzica clasică, este bine să începi cu lucrări mai puțin complexe și mai melodioase – precum cele ale lui Frederic Chopin. Compozițiile sale sunt caracterizate prin structuri armonice bine definite care îndeamnă la relaxare și liniște. El a compus numeroase nocturne și piese pentru pian, de aceea, este extrem de recomandat pentru cei care doresc să se relaxeze și să se deconecteze.
De asemenea, dacă decizi să practici un instrument muzical, vei descoperi și mai multe beneficii care îți pot schimba viața. Poate că ești pasionat de pian sau chitară, sau ți-ai dorit dintotdeauna să cânți la un instrument anume – important este să acționezi în acest sens și să aduci un plus de creativitate și imaginație rutinei tale de zi cu zi. Vei vedea că vei căpăta abilități și capacități care au legătură cu ritmul, coordonarea sau atenția distributivă, iar aceste lucruri te vor ajuta zi de zi, nu doar în muzică. Fie că preferi compozitorii clasici, fie că îți place să-i descoperi pe cei contemporani, este esențial să găsești zona muzicală în care te simți cel mai bine și care te atrage din punct de vedere auditiv. Stilurile de muzică instrumentală și vocală sunt multiple și poți opta pentru cel care ți se potrivește.
Orice ai decide să faci, ține cont de aceste beneficii care îți pot schimba viața pe termen scurt, mediu și lung. Poți începe să asculți muzică clasică în mod frecvent sau poți face un pas și mai departe, luând hotărârea de a cânta la un instrument muzical. Ambele variante sunt avantajoase și vor avea un efect considerabil asupra stării tale și a felului tău de a fi. Creativitatea este o zonă care trebuie lucrată în permanență și de care trebuie să te ocupi neîncetat, fiindcă face parte din cele mai importante calități și capacități umane. Deseori, în ziua de azi, această practică pierde teren, din pricina altor lucruri care capătă întâietate. Încearcă să te deconectezi, din când în când, de tehnologie și intră în contact cu manifestări și activități creative!
4. FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre muzica clasică
- Ce este muzica clasică?
Muzica clasică cuprinde o varietate de partituri și lucrări muzicale, care sunt scrise de compozitori și interpretate de către muzicieni vocali sau instrumentiști.
- Care este cea mai frumoasă muzică clasică?
Fiecare perioadă în parte – fie că este vorba despre Renaștere, Baroc, Clasicism, Romantism, Modernism sau perioada Contemporană – are o serie de lucrări de referință, care se remarcă prin frumusețe și originalitate și care sunt specifice erei artistice din care fac parte.
- Care este cel mai cunoscut compozitor clasic român?
George Enescu, născut în data de 19 august 1881, este considerat a fi cel mai important compozitor român, fiindcă a compus numeroase lucrări recunoscute și apreciate la nivel mondial. Însă, la fel de cunoscuți sunt și Dinu Lipatti sau Ciprian Porumbescu.
- Există compozitori contemporani de muzică clasică?
Da. Există numeroși compozitori contemporani care lucrează în spiritul clasicismului și care compun lucrări muzicale ample, de diferite genuri.
- De ce este recomandată muzica clasică pentru copii?
Muzica clasică are numeroase beneficii în dezvoltarea cognitivă a copiilor, fiindcă îmbunătățește memoria, atenția, concentrarea și creativitatea, facilitând procesul de învățare și cel de reducere a stresului.
Așadar, muzica clasică reprezintă un domeniu amplu și variat, care impresionează prin complexitatea sa. Deși, din punct de vedere istoric, ea definește un curent muzical artistic, astăzi o percepem ca fiind ansamblul tuturor lucrărilor simfonice, indiferent de perioada temporală din care fac parte. Oricare ar fi termenul pe care decizi să-l folosești, important este să te expui cât poți de mult la tipul acesta de muzică, fiindcă are nenumărate beneficii și calități care pot contribui pozitiv atât la starea ta psihică și emoțională, cât și la culturalizarea ta artistică și muzicală. Ieși din zona de confort și încearcă să te apropii de acest gen muzical, chiar dacă îți este străin.
Fă cunoștință cu muzica clasică și cu universul complex al armoniilor și al sunetelor!
Sursă foto: pixabay.com
Leave a Reply