Metronom muzical – Cum se folosește acest dispozitiv și de ce chitariștii ar trebui să aibă unul

Metronom muzical – Cum se folosește acest dispozitiv și de ce chitariștii ar trebui să aibă unul

Un mare instrumentist poate interpreta o piesă pe diverse ritmuri. Pentru a-și regla instrumentele, acesta trebuie să poată jongla atât cu cele ritmice, cât și cu cele cu tempo moderat. Timp de secole, muzicienii au putut face acest lucru, folosindu-se de un dispozitiv cunoscut sub numele de metronom muzical.

El este considerat un “antrenor personal” de către specialiști, care cred că e ușor de folosit și pe care îl recomandă mai ales chitariștilor. La ce se folosește metronomul și cum poți învăța să-l utilizezi, afli de la Mcmusic.ro, citind în continuare articolul!

Cuprins

1. Ce este metronomul muzical și la ce este folosit

2. Importanța metronomului pentru chitariști

3. Cum folosești un metronom – 4 pași simpli pentru începători

1. Ce este metronomul muzical și la ce este folosit

Metronomul este un dispozitiv care emite semnale auditive și vizuale regulate, marcând intervale egale de timp. Acesta este de două feluri: mecanic, cu un pendul care se leagănă înainte și înapoi, și electronic.

El este folosit de secole, dar abia în 1815, inventatorul german Johann Maelzel l-a brevetat ca instrument muzical. De atunci, este utilizat la scară largă de mai toți artiștii, pentru a păstra tempo-ul potrivit, ori pentru înregistrări.

Metronomul folosit pentru creații muzicale este numit „click track” și este extrem de popular la înregistrarea partiturilor de film, atunci când muzica trebuie sincronizată cu alte cadre individuale ale producției. De asemenea, metronoamele electronice sunt preferate și de reprezentanții genului pop, pentru că, astfel, pot simplifica tehnica overdubbing.

2. Importanța metronomului pentru chitariști

Metronomul este un instrument foarte important pentru muzicieni, în special pentru chitariști. Una dintre problemele cu care se confruntă aceștia frecvent este cea a căutării ritmului potrivit și a menținerii sale. Dar acest lucru se datorează, în mare parte, refuzului unora de a exersa cu dispozitivul special. 

„E plictisitor, chiar inutil” sunt de părere unii artiști, care spun că un muzician adevărat nu are nevoie de el, pentru a simți ritmul.

Realitatea este, însă, că metronomul oferă multe beneficii celor care cântă la chitară. Folosirea sa îi va permite muzicianului să înțeleagă mai bine ritmul, să cânte într-un mod profesionist și să-și îmbunătățească abilitățile. 

Dacă și tu faci parte din această categorie, ține cont de experții care sugerează să-l privești ca pe un „must have” și să-i dai o șansă. Vezi în capitolul următor cum îl poți folosi.

3. Cum folosești un metronom – 4 pași simpli pentru începători

Pentru a stăpâni metronomul, care este un instrument ușor, e nevoie de practică și răbdare. Pentru început, trebuie să faci următoarele lucruri:

1. Alege un metronom muzical. Poate fi unul mecanic, electronic sau doar o aplicație pentru telefon.

2. Stabilește numărul de bătăi pe minut, personalizează tonul și vibrația dispozitivului.

3. Alege un tempo care să-ți permită să redai corect toate notele și ritmurile potrivite.

4. După ce ai exersat pasaje întregi, pe același ritm, iar rezultatele te mulțumesc, crește treptat viteza.

Este foarte important să adaptezi viteza de execuție, mai ales când înveți o piesă nouă. Când lucrezi la un anumit pasaj, încetinește astfel încât să nu greșești notele și să atingi nivelul pe care ți l-ai propus. De asemenea, indicat este să acorzi aceeași atenție tuturor părților și să le lucrezi în același ritm, indiferent dacă sunt ușoare sau au un grad mai mare de dificultate.

Totuși, dacă nu reușești să execuți un pasaj la o anumită viteză, nu continua să te antrenezi la una mai mică, pentru a putea pregăti trecerea spre cea dorită. S-ar putea să nu funcționeze. 

În cazul chitarei, e posibil ca problema să nu fie cauzată de faptul că nu percepi bătăile metronomului, ori durata notelor, ci din cauza unor detalii precum sincronizarea mâinilor, mișcarea și tipul de ciupire, ori poziția mâinii.

Indicat este să pui la punct toate aspectele și abia apoi să reiei antrenamentele, pentru rezultate cât mai bune.

Dacă ai probleme cu ritmul, un metronom muzical îți poate fi de mare ajutor, indiferent de instrumentul la care cânți, așa că nu ezita să te lași ajutat/ă. Asigură-te doar că alegi unul performant, de calitate și că exersezi din greu pentru a-ți atinge obiectivele.

Sursa foto: Shutterstock.com

admin

Leave a Reply