Cuprins
Pianul este unul dintre cele mai iubite instrumente, fiindcă are caracteristici speciale, care îl fac să fie extrem de apreciat în rândul celor pasionați de muzică. Acestui instrument i se mai spune și “regele instrumentelor” – fapt care sugerează măreția și grandoarea pe care o transmite, atât din punct de vedere vizual, cât și din perspectiva sunetelor pe care le generează. Însă, el are în spate o istorie complexă, care i-a asigurat treptat acest loc de onoare. Evoluția și transformarea instrumentelor, de-a lungul secolelor, sunt importante pentru a înțelege modul în care sunt astăzi folosite.
În acest articol, vei afla cine a inventat pianul, dar și tot ce trebuie să știi despre istoria acestui minunat instrument!
Cuprins
- Istoria pianului – Care sunt predecesorii săi?
- Cine a inventat primul pian?
- Pianul în prezent
- FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre istoria pianului
1. Istoria pianului – Care sunt predecesorii săi?
La jumătatea secolului al XII-lea, a apărut un instrument care a revoluționat muzica, punând baze solide pentru descoperirile ulterioare. Monocordul cu clape a fost primul reprezentant al acestei categorii, transformându-se ulterior în clavicord – care s-a apropiat și mai mult de pianul de astăzi, prin mecanismul similar. Cu timpul, în anii 1500, și-a făcut apariția clavecinul, care și-a menținut poziția timp de două sute de ani, evoluând în structură și alcătuire. Deși a fost creat în Italia, el a devenit foarte popular și cunoscut în nenumărate țări, precum Franța, Marea Britanie și Germania. Totuși, în secolul al XVIII-lea, instrumentul pianoforte a căpătat teren și a pus ultima cărămidă premergătoare apariției pianului.
Toate aceste instrumente care au precedat varianta actuală, au venit cu noutăți și noi abordări care au îmbunătățit și au adăugat caracteristici, în permanență. De aceea, istoria apariției pianului nu se naște odată cu crearea lui, ci cu mult timp în urmă. Componentele și sistemele constituente au trecut prin nenumărate ajustări, care au cizelat atât tehnica de construcție, cât și performanța muzicală.
2. Cine a inventat primul pian?
Inventatorul primului pian este recunoscut ca fiind Bartolomeo Cristofori, un italian fabricant de clavecine, care a creat acest nou instrument în anul 1709. Inovația pe care a adus-o a constat în mecanismul de producere a sunetului, bazat pe lovirea corzilor cu ajutorul ciocănelelor. De asemenea, nivelul de impact al acestui fenomen a devenit ușor de controlat prin intermediul pedalelor, care au efect asupra intensității și nuanței sunetului. Bartolomeo a construit, de-a lungul întregii sale vieți, un număr aproximativ de 20 de piane – însă, cel mai important a fost faptul că a pus bazele tuturor generațiilor viitoare de fabricanți de piane, care au reușit, la rândul lor, să aducă noi însușiri și calități acestui instrument extraordinar.
Astfel, evoluția pianului se întinde pe o perioadă mare de timp, iar procesul prin care instrumentul a ajuns să fie ceea ce este astăzi se datorează unor oameni care au contribuit, cu propriul meșteșug, la îmbunătățirea și perpetuarea lui. Astăzi există numeroase ramificări și modele noi, precum și o varietate mare de accesorii și funcții moderne, care dovedesc din ce în ce mai multe calități față de cele clasice.
3. Pianul în prezent
În ziua de astăzi, pianul este un instrument foarte căutat, iar beneficiile sale sunt recunoscute în întreaga lume. Fie că îți dorești să fii un muzician profesionist, fie că vrei să înveți pentru tine, instrumentele cu clape sunt o variantă extrem de bună. Vei observa că reprezintă o variantă accesibilă ca nivel de dificultate, care influențează în mod pozitiv aspecte importante din viața oricărui om. Pianul are un efect nemaipomenit în combaterea stresului, îmbunătățirea memoriei și în crearea de noi conexiuni neuronale. Bineînțeles, un alt factor important este cultivarea creativității și a culturii muzicale – un proces recomandat pentru toate vârstele.
4. FAQ – Întrebări și răspunsuri frecvente despre istoria pianului
- Cine a inventat pianul?
Pianul a fost inventat de italianul Bartolomeo Cristofori, un cunoscut fabricant de clavecine.
- Unde se găsește cel mai vechi pian?
La Muzeul Metropolitan de Artă din New York, se găsește cel mai vechi exemplar păstrat până astăzi.
- În ce an a apărut pianul?
Pianul, în forma lui actuală, a fost creat în anii 1700.
Așadar, istoria pianului este extrem de interesantă și se întinde pe parcursul mai multor secole care au contribuit major la evoluția sa până în prezent. Fără îndoială, este un instrument care ocupă un loc important în muzică, având un aport major în nenumărate compoziții și interpretări. De aceea, pianul este o foarte bună alegere pentru oricine dorește să cânte la un instrument, de plăcere sau în mod profesional.
Sursă foto: pixabay.com
Leave a Reply