Acordare Chitara – GHID practic & PONTURI utile pentru amatori

Acordare Chitara – GHID practic & PONTURI utile pentru amatori

Acordarea unei chitari este un proces esential pentru orice utilizator al acestui instrument. Daca esti la inceput si nu te descurci pe cat de bine ai vrea la ceea ce tine de aspectele tehnice ale chitarei, exista numeroase aplicatii si site-uri care te pot indruma pentru a depasi mai usor dificultatile pe care le intampini in practicarea pasiunii tale.

Daca nu consideri ca te descurci singur la acordarea chitarii, poti sa apelezi la oameni care sunt specializati in acest domeniu sau, daca iei lectii de chitara, il poti ruga chiar pe profesorul tau sa faca asta. Cu toate acestea, odata ce ai facut pasul de a achizitiona un instrument muzical de la un magazin de specialitate si de a incepe sa il cunosti, recomandat este sa inveti cum sa il “ingrijesti” corespunzator, pentru a nu depinde de nimeni cand vrei sa exersezi.

Cuprins:

1. Ce inseamna sa acordezi chitara?

2. Cum sa acordezi corect chitara?

3. Tipuri de chitare si aspecte pe care sa le ai in vedere cand le acordezi

Ce inseamna sa acordezi chitara?

Un profesionist simte sunetele chitarei si tonurile in functie de urechea muzicala pe care o are. Exersarea si perseverenta fiecarei persoane in practicarea unui sport sau in valorificarea unei pasiuni, precum cantatul la un instrument, stau la baza evolutiei sale. Sunetele scoase de chitara trebuie sa fie in ton cu notele aferente, iar daca acest lucru nu se intampla, atunci este cazul pentru urmatorul pas – acordarea chitarii.  

De la folosirea excesiva a corzilor, ele pot ceda usor si sunetele pot suna putin diferit. Iata ce ar trebui sa se auda in momentul in care incerci fiecare coarda in parte:

  • Coarda intai – Mi
  • Coarda a doua – Si
  • Coarda a treia – Sol
  • Coarda a patra  – Re
  • Coarda a cincea – La
  • Coarda a sasea  – Mi

Pentru a intelege mai bine, vizioneaza urmatorul videoclip:

2. Cum sa acordezi corect chitara?

Acest proces este relativ simplu, mai ales daca stapanesti macar putin arta cantatului la chitara. Acordarea fiecarei corzi in parte trebuie facuta in functie de sunetul scos si de tonul sau. Pentru a-ti fi mai usor atunci cand acordezi chitara clasica, incepe prin a regla o singura coarda, pe cea pe care o folosesti cel mai des. Mai apoi, o poti folosi pe ea ca punct de reper pentru acordarea celorlalte. 

In functie de locul unde te afli, iti poti acorda singur chitara sau poti apela la un instrument ce face acest lucru mult mai usor si anume tuner-ul electronic sau pianul. Daca, de exemplu, te afli intr-un loc aglomerat unde nu este liniste si nu te poti concentra exact pe sunetele scoase de chitara, foloseste-te de o aplicatie speciala pe care o poti instala pe telefon. 

 Odata ce ai acordat prima coarda, iti va fi mult mai usor sa le acordezi si pe restul. Trebuie sa stii si faptul ca acestea suna la fel doua cate doua, avand aceeasi tonalitate. Iata cateva sfaturi utile, care cu siguranta te vor ajuta in momentul in care vrei sa acordezi chitara:

  • Coarda a cincea (La) – coarda a sasea (Mi) – apasata in casuta cinci
  • Coarda a patra (Re) – coarda a cincea (La) – apasata in casuta cinci
  • Coarda a treia (Sol) – coarda a patra (Re) – apasata in casuta cinci
  • Coarda a doua (Si) – coarda a treia (Sol) – apasata in casuta patru
  • Coarda intai (Mi) – coarda a doua (Si) – apasata in casuta cinci

Acum ca ai aflat cateva ponturi, asigura-te ca ai grija in momentul in care vrei sa acordezi chitara deoarece daca le vei strange prea tare, corzile subtiri pot ceda. Daca vrei sa inveti mai multe, urmareste video-ul de mai jos:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/K3L4npU513M” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

3. Tipuri de chitare si aspecte pe care sa le ai in vedere cand le acordezi

In ceea ce priveste tipurile de chitare care exista in momentul de fata pe piata, trebuie sa stii ca ai o gama de variata din care poti alege modelul dorit, tinand cont si de specificatiile sale. Principalele tipuri de chitara, sunt:

Acestea, pe langa diferentele acustice pe care le au, se deosebesc si prin numarul corzilor, dupa cum urmeaza:

  • 6 sau 12 corzi la acustice / electro-acustice;
  • 6 sau 7 corzi la electrice;
  • 4 sau 5 corzi la chitare bass.

In functie de numarul lor si de tipul chitarei, daca poate fi folosita si fara amplificare sau doar cu amplificare, materialul din care este facuta, dar mai ales, felul in care se aude.

Asadar, acum ca ai aflat mai multe despre cum poti acorda o chitara, gandeste-te ce tip doresti sa achizitionezi, care dintre ele se potriveste genului tau muzical preferat. Totodata, incearca mai multe modalitati de acordare a chitarii, folosind diferite aplicatii pentru acest lucru sau cerand ajutorul unui profesionist pana cand inveti sa faci asta singur! 

Sursa foto: shutterstock.com

2 Comments

Marian Posted on13:47 - 10 martie 2020

Pachetul meu IJRG Ibanez a venit cu acordor incorporat. A fost si ieftin. Foarte fain. Mersi MCMUSIC

Theodor Posted on16:36 - 10 martie 2020

Cand eram mic profesorul imi spunea sa pornesc de la mi subtire si sa-l acordez dupa tonul telefonului fix. Ce vremuri! Foarte bun si util articol!

MCMUSIC rules!

Leave a Reply