Cele mai bune mixere audio

Cele mai bune mixere audio

Îți dorești un mixer audio pentru următorul tău proiect? Ai nevoie de un dispozitiv durabil și care poate reda sunetul la cea mai înaltă calitate și îți oferă cele mai interesante efecte digitale?

În articolul de mai jos vei afla care sunt cele mai bune mixere audio, cum faci alegerea potrivită pentru tine, ce mărci sunt recunoscute pentru calitatea produselor, precum și modul în care trebuie să folosești un mix și răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre acest subiect.

1. Cele mai bune mixere audio – Clasificare TOP 3

Un mixer audio îți oferă posibilitatea de manipula diverse canale audio pentru ca rezultatul sonor final să fie unul de calitate. Un dispozitiv performant te ajută să poziționezi, să egalezi planurile audio, să adaugi efecte și multe altele.



DenumireSamson MixPad MXP124FX – Mixer neamplificatMixer Peavey Pvi 6500Mixer BEHRINGER Xenyx 1202FX
DescriereTip: analogic steroNumăr de canale: 12Număr de canale Mono (XLR/TRS): 4Tip: digitalNumăr de canale: 6Număr de canale stereo (TRS): 1Putere 400WTip: analogNumăr de canale: 8 (4 mono, 4 stereo)
PROEfecte digitaleEgalizator CanalDurabilCalitate înaltă a sunetuluiAlimentare Phantom Power 48V selectabilăPoate fi folosit în turnee și concertePotențiometre viu colorate Vumetrul LED cu 4 niveluriStereo Aux SendIeșiri monitor, ieșire principală și ieșire de căștiRaport calitate-preț foarte bunDouă dintre canalele de microfon oferă un compresor cu un singur potențiometruPatru canale stereo suprapuse pentru versatilitate și portabilitate Egalizator CanalStereo Aux SendProcesor efecteUSBReproducere audio clarăTehnologie exclusivă Mid Morpos pentru a reda clar tonul vociiEliminarea feedback-uluiEgalizator cu 9 benzi si FLS (Feedback Locating System)Tehnologie Kosmos-C – redarea completă a înaltelor și joaselorEfecte digitale încrporate de 24 de bițiSe poate conecta virtual cu orice aparat pentru muzicăIntrări 1/4″, RCA și 1/8″Dotat cu 4 intrări pentru microfon cu 4 preamplificatoare XENYX MicEQ Britis cu 3 benziEchipat cu procesor de efecte de 24 biți100 de preseturi: delay, reverb, chorus, flanger și alteleFuncție FX Send cu fader pentru fiecare canal pentru surse de efecte externePortabil
CONTRAPreț oarecum ridicatGreutate relativ mareDin review-urile consumatorilor reiese că se încălzește în timpul folosirii și are nevoie de o amplasare specială
PrețVezi AICI PrețVezi AICI PrețVezi Produse

1.1. Cele mai bune mixere audio amplificate

Așa cum îți poți da seama din denumire, mixerele amplificate prezintă amplificare integrată și sunt ideale pentru sistemele audio compacte, cu o portabilitate ridicată. De aceea, ai nevoie doar de boxe pasive.

Peavey PXR1000 – Mixer Amplificat cu Bluetooth

Vezi AICI Preț

Mixerul amplificat cu Bluetooth de la Peavy are o putere de 500 de wați, 8 canale, dintre care 7 mono și unul stereo. Are ieșire principală, ieșiri pentru monitor și ieșire de căști. Poate reda un sunet curat datorită tehnologiilor folosite și poate elimina rapid feedbackul. Efectele digitale pot fi manevrate cu ajutorul footswitch-ului, ceea ce face utilizarea sa foarte ușoară inclusiv pe scenă.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Dotat cu intrări de până la 8 mufe XLR și 1/4″Sisteme de preamplificare de cea mai bună calitate PeaveyPutere de 500 W/canalDotat cu tehnologie MidmorphSistem FLS pentru identificarea și eliminarea feedbackuluiDotat cu tehnologie Kosmos-C pentru a scoate în evidență atât înaltele, cât și joaseleEfecte digitale de 24 bițiFootswitchVersatil cu mufe 1/4″, RCA si 1/8″Egalizator CanalStereo Aux SendPreț ridicatGreutate mare

Mixer audio Yamaha EMX5

Vezi Produse

Un produs perfect pentru persoanele care doresc o calitate de excepție a sunetului. Poate fi operat ușor și este dotat cu amplificatoare de înaltă performanță. Dispune de 4 canale mono și patru intrări mono/stereo. Permite conectarea a până la 8 microfoane, iar 4 canale pot fi utilizate cu intrări Hi-Z. Aplicarea setărilor pentru Speech, Music sau Bass Boost se face prin intermediul 1-Knob Master EQ Yamaha. Elimină orice ecou neplăcut sau nedorit. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Design robust și solidPortabilUșor de configurat și de operatSupresor de feedbackegalizator cu 3 benziEfecte profesionaleConectivitate flexibilăAlimentare universalăProtecție pentru supraîncărcareConexiuni Aux SendPreț ridicat

Peavey PVi6500 – Mixer amplificat cu bluetooth

Vezi AICI Preț

Mixerul audio Peavey cu intrări 1/4″, RCA și 1/8″ este considerat de mulți muzicieni ca fiind revoluționar. Este prevăzut cu preamplificări de microfon de cea mai bună calitate, putere de 400 de wați, iar capacitatea de reproducere audio este foarte clară. Cu ajutorul tehnologiei exclusive Mid Morph poate reda cu fidelitate tonul vocii. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Reproducere audio clarăReda clar tonul vociiEliminarea feedback-uluiEgalizator cu 9 benzi si FLS (Feedback Locating System)Tehnologie Kosmos-C – redarea completă a înaltelor și joaselorEfecte digitale încrporate de 24 de bițiSe poate conecta virtual cu orice aparat pentru muzicăEgalizator CanalStereo Aux SendProcesor efecteUSBPreț oarecum ridicatGreutate relativ mare

1.2. Cele mai bune mixere audio neamplificate

Spre deosebire de dispozitivele din categoria anterioară, mixerele neamplificate au nevoie de amplificare externă pentru a fi conectate la un sistem audio.

Mixer BEHRINGER Xenyx 1202FX

Vezi Produse

Este un produs la un preț accesibil, este portabil și dispune de 8 canale cu procesor de efecte. Patru dintre acestea sunt mono si patru sunt stereo. Are dimensiuni mai reduse decât alte modele de pe piață și o greutate de 1,35 kilograme. Este prevăzut cu patru preamplificatoare XENYX Mic de calitate, iar procesorul cu efecte, îți oferă posibilitatea de a te bucura de peste 100 de preseturi.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Dotat cu 4 intrări pentru microfon cu 4 preamplificatoare XENYX MicEQ Britis cu 3 benziEchipat cu procesor de efecte de 24 biți100 de preseturi: delay, reverb, chorus, flanger și alteleFuncție FX Send cu fader pentru fiecare canal pentru surse de efecte externePortabilSe poate încălzi în timpul folosirii, de aceea este bine să îl amplasezi pe un suport, cu 10-15 cm deasupra meseiNu are interfață audio (USB sau FireWire)

Presonus StudioLive 16.0.2 USB

Vezi Produse

Mixerul Presonus StudioLive este un model digital compact cu 16 canale și este destinat aplicațiilor live ori studio. Are interfață USB 18X16 integrată, iar procesarea de efecte sau dinamică se face prin Fat Channel, care oferă compresor, limitator, expander, EQ semi-parametric și alte funcții. Dispune de 16 canale: 8 mono, 4 stereo duale, 4 bus-uri auxiliare. Este echipat cu 12 preamplificatoare XMAX solid state Class A. Rata de eșantionare a mixerului este de până la 48 kHz.

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Interfață facilă, asemănătoare mixerelor analogice Capacități de procesare extensiveControl MIDIInterfață audio pentru înregistrăriSoftware de control, pentru înregistrări și pentru analiza audioConvertoare Burr-Brown pe fiecare intrare/ieșirePreț ridicatGreutate mare

Samson MixPad MXP124FX – Mixer neamplificat

Vezi AICI Preț

Mixerul analog de la Samson este ideal pentru studio, dar și pentru concerte sau turnee, datorită calității înalte a sunetului și durabilității sale. Este prevăzut cu ieșiri monitor, ieșire principală și ieșire de căști. Alături de preamplificatoarele de microfon MDR are un răspuns bun, bandă de frecvență largă și separare bună a canalelor. Este versatil și portabil. 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
Calitate înaltă a sunetuluiAlimentare Phantom Power 48V selectabilăPoate fi folosit în turnee și concertePotențiometre viu colorate și Vumetrul LED cu 4 niveluriStereo Aux SendRaport calitate-preț foarte bunDouă dintre canalele de microfon oferă un compresor cu un singur potențiometruPortabil și versatil datorită a patru canale stereo suprapuseEfecte digitaleEgalizator CanalDurabilNu există dezavantaje majore

2. Cum aleg cel mai bun mixer audio

Pentru a înțelege mai bine cum să faci o achiziție care să merite prețul, trebuie să știi care sunt factorii esențiali în alegerea unui mixer de calitate. 

Tipul 

Mixerele pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. De exemplu, poți alege între un mixer analog, unul digital sau un hibrid. Prima categorie funcționează după o tehnologie mai veche și este ideal pentru a fi utilizat de către amatori, acasă, însă calitatea sunetului le transformă în opțiune preferate și de mulți profesioniști. Cele digitale sunt mai potrivite pentru cei din industria muzicală, deoarece pot oferi efecte performante. Cele hibrid sunt utilizate pentru spectacolele live, datorită faptului că pot prelucra atât semnalul analog, cât și pe cel digital. 

Utilizarea

Este important să știi exact în ce context vei utiliza dispozitivul. Dacă ai nevoie de un mixer pentru înregistrări, atunci trebuie să te orientezi către un model profesional, care să poată fi folosit corespunzător în cadrul unui studio. Ai nevoie de ieșiri cât mai numeroase și diversificate. Este de înțeles că și prețul aparatului va fi unul pe măsură. 

În cazul evenimentelor live, te poți orienta către un mixer cu un sistem de intrări/ieșiri mai simplu, însă va trebui să te asiguri că ai preamplificare, ce îți va permite să îl conectezi la orice fel de boxe.

Dacă urmează să folosești mixerul într-un context relaxat, precum serile de karaoke sau de DJ-ing, atunci este suficient un model compact, care are amplificare proprie.

Numărul de canale

Prin canale se transmite semnalul acustic și acestea pot fi mono (adică o singură ieșire a sunetului sau stereo (două ieșiri), acestea din urmă fiind preferate pentru instrumentele muzicale complexe. Un număr mai mare de canale este dezirabil, deoarece vei avea nevoie de canale separate pentru microfon, instrumente sau amplificare. 

Funcții și dotări suplimentare

Pe lângă cele enumerate mai sus, trebuie să ai în vedere și alte caracteristici. Printre acestea se numără egalizatorul, care influențează calitatea rezultatului sonor. El elimină zgomotele de fundal nedorite. Conectorii te ajută să cuplezi mixerul la alte dispozitive, iar procesorul de efecte poate modifica sunetul care intră în mixer și produce o variantă diferită, aplicând un efect de reverb, delay, ecou etc.

3. Mărci recomandate de McMusic

În continuare, vei afla mai mult despre mărci care produc mixere audio dea cea mai bună calitate, pentru a putea lua o decizie informată. 

3.1. Marca Behringer

Fondată în anul 1989, marca Behringer se adresează muzicienilor din întreaga lume, la o calitate înaltă și prețuri accesibile. Pasiunea pentru instrumente și scule muzicale a fondatorului datează, însă, încă din anii 1970. 

De-a lungul anilor, compania a produs compresoare, mixere, console, egalizatoare, sisteme audio și alte electronice pentru industria muzicală, toate apreciate de către profesioniști și amatori deopotrivă. Behringer a ajuns în topul mondial al producătorilor, iar echipamentele se vând în peste 130 de țări din lume.

3.2. Marca Peavey

Peavey Electronics s-a născut acum mai bine de 5 decade, din pasiunea pentru inovație, dedicarea față de calitate și fiabilitate și încercarea de a atinge perfecțiune în muzică și în industria echipamenteleor audio. 

A fost fondată de Hartley Peavey și a ajuns de la un simplu magazin, la o corporație care vine instrumente muzicale, amplificatoare și sisteme audio profesionale în întreaga lume. În catalogul Peavey, poți descoperi peste 2000 de produse, în peste 100 de țări de pe mapamond.

3.3. Marca Samson

Samson Technologies a apărut în anul 1980, producând sisteme de microfoane. Până în prezent, portofoliul companiei include peste 250 de produse care se vând în peste 140 de țări din lume, sub siglele a trei branduri: Samson Audio, Samson Wireless și Hartke. 

În anii 1990, compania a început să producă amplificatoare, mixere, microfoane cu fir și procesoare, iar în 2005 a introdus pe piață primele microfoane USB profesionale, creând un nou standard în industrie. 

4. Cum se folosește un mixer audio

La prima vedere, un mixer audio poate fi un dispozitiv intimidant, din cauza multitudinii de butoane, slidere, semnale luminoase etc. Iată cele mai importante elemente ale sale.

Canalul reprezintă o bandă cu potențiometre și butoane de control, care procesează semnalul intrat și îl conduce spre ieșire.

Butonul de gain este similar cu cel de volum și are rolul de a egaliza sunetele și semnalele intrate. Butonul de Low Cut reduce zgomotele joase neplăcute care pot fi captate de microfon. Există și butoane care controlează tonalitatea sunetului pe înalte, medii și joase. Mixerele mai pot avea și butoane auxiliare, precum cele de efect, butonul solo care redă un singur canal buton de mute etc. 

Intrările unui mixer pot avea o impedanță mică și sunt dedicate microfoanelor XLR, dar există și unele mai puternice, cum sunt cele de tip jack sau cele stereo. Un mixer poate fi echipat și cu intrări combinate.

Cu ajutorul ieșirilor, semnalul este trimis către boxe. Un model simplu poate avea două ieșiri, iar unul mai performant poate avea și ieșiri auxiliare, care să conducă semnalul spre alte dispozitive.

Indiferent dacă ești muzician, tehnician sau amator, un mixer audio bun te va ajuta să obții rezultatul sonor dorit, iar proiectele tale vor avea parte de succes. Ține cont de recomandări și achiziționează produsul potrivit pentru tine!

Surse foto: Shutterstock.com, Mcmusic.ro

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre mixere audio

Care este cel mai bun mixer audio?

Deși în comerț vei descoperi numeroase variante de calitate, trebuie să alegi mixerul care se potrivește nevoilor tale, în funcție de dotări: pentru concerte, pentru studio, pentru turnee, pentru hobby etc.  

Ce marcă produce cele mai bune mixere audio?

Printre mărcile care produc cele mai bune mixere se numără Peavy, Behringer și Samson.

Care este diferența dintre un mixer audio amplificat și unul neamplificat?

Mixerul audio amplificat este dotat cu amplificare integrată, pe când cel neamplificat are nevoie de amplificatoare externe pentru a fi conectat la boxe pasive. 

Cum alegi un mixer audio bun?

Pentru a alege un mixer audio potrivit pentru nevoile tale, trebuie să ții cont de tipul acestuia (digital, analog sau hibrid ori amplificat sau neamplificat). De asemenea, contează scopul în care îl folosești, numărul de canale și orice alte funcții și butoane suplimentare. 

Ce funcții de bază are un mixer audio bun?

Un mixer bun are funcții care îți permit să îndepărtezi zgomotul de fundal sau sunetele nedorite, te poate ajuta să ajustezi înălțimea unei note și așa mai departe.

admin

Leave a Reply