Toba muzicală: Ce trebuie să știi despre unul dintre cele mai vechi instrumente din lume

Toba muzicală: Ce trebuie să știi despre unul dintre cele mai vechi instrumente din lume

Universul muzicii este unul fabulos. Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost atras de muzică și a încercat prin fel de fel de metode să reproducă sunetele pe care le auzea în natură. Instrumentele cu percuție, tobele, sunt cu precădere cele mai vechi obiecte de cântat din lume datorită modului simplu, dar diversificat prin care se puteau crea sunete: prin lovire.

Cuprins

1. Instrumente muzicale de percuție

1.1. Tobe muzicale acustice – Detalii și specificații

1.2. Tot ce trebuie să știi despre tobele muzicale electronice

Citește în acest articol câteva lucruri de bază despre tobe, aceste instrumente incredibile care dau un sens unic muzicii!

1. Instrumente muzicale de percuție

Cuvântul “percuție” vine din latinescul “percussio” (lovitură sau bătaie ritmică) și descrie acele obiecte capabile să producă anumite sunete în urma unei lovituri. Instrumentele de percuție sunt de două feluri: membranofone (prevăzute cu o membrană întinsă, din care iese sunetul în urma loviturii, cum sunt tobele) și idiofone (instrumente ce nu au membrane, sunetul producându-se în urma lovirii pereților obiectului muzical, cum sunt clopotele).

Toba este un instrument de percuție membranofon ce aparține grupei tamburului, alcătuit dintr-un cilindru din lemn sau metal, a cărui adâncime este mai mică decât diametrul, gol, închis la extremități cu două membrane, din piele naturală sau din materiale plastice (una folosită pentru a fi acționată, cealaltă pentru rezonanță) fixate cu ajutorul unui cerc, cu șuruburi din metal. Pentru producerea sunetelor sunt folosite două bețe (baghete) cu un capăt mai gros, învelit în piele sau fetru. Rolul principal al tobelor este să susțină diferite ritmuri alături de alte instrumente muzicale.

1.1. Tobe muzicale acustice – Detalii și specificații

Tobele acustice sunt cel mai adesea folosite de trupe muzicale de diverse genuri. Celebra ‘baterie’ nelipsită din instrumentarul niciunei formații muzicale este un instrument muzical complex, alcătuit din mai multe tobe clasice acționate de o singură persoană (de baterist) cu ajutorul bețelor și a pedalelor.

Bateria de bază conține diferite tipuri de tobe capabile să producă sunete de intensități diferite:

  • tobă bass (kick-drum/toba mare) – are cel mai grav sunet; 
  • tobă snare – asigură ritmul de bază; 
  • tom tom – pentru pasajele de trecere și cele de pauză; 
  • floor tom – pentru cântările din pauze – asigură sunetele ascuțite, distinctive.

Fiecare dintre aceste categorii are specificații aparte:

  • Toba mare (bass-ul) este instrumentul de bază al bateriei, ce asigură notele muzicale de cea mai joasă frecvență. Bass-ul poate fi acționat atât cu ajutorul bețelor, cât și cu ajutorul pedalelor.
  • Toba snare se află în centrul bateriei și are rolul de a asista ritmic bass-ul prin accentuarea backbeat-ului. Sunetul specific este unul vibrant.
  • Tobele mici (tom-tom) dau tonul bateristilor în reprezentațiile solo și asigură trecerea de la un moment al piesei la altul.
  • Floor tom-ul este tot o variantă de tobă mică, sub formă de cazan, care stă pe podea și este acționată cu ajutorul bețelor sau cu ajutorul palmelor.
  • Cinelele (talgerele) sunt confecționate din metal și au forma unor discuri subțiri, plasate pe un stativ. Cinelele produc cele mai subțiri sunete și pot fi activate atât cu bețele, cât și cu palmele sau degetele.

Materialele din care sunt confecționate carcasele modelelor actuale de tobe muzicale acustice sunt arțar, mahon, plop, palisandru, MDF (placă aglomerată din lemn) sau diverse aliaje din materiale plastice. În mod evident, variantele din lemn natural asigură o acuratețe mai mare a sunetului.

Membrana tobelor clasice este de cele mai multe ori din piele naturală, pentru un sunet complex, amplu. Cu toate acestea, există și tobe ce au membrana confecționată din materiale plastice.

1.2. Tot ce trebuie să știi despre tobele muzicale electronice

Dacă în cazul tobelor clasice sunetul se produce prin rezonanța mecanică a instrumentului, odată cu lovirea membranei, lucrurile stau cu totul diferit cand vine vorba de tobele electronice. În locul cilindrului și al membranei, tobele electronice sunt construite din pad-uri, dispozitive ce preiau lovitura pentru a o transforma în semnal electric care trece printr-un procesor de sunet pentru a obține nota dorită. Unitățile prin care trec semnalele electrice pentru a da naștere sunetelor se numesc module de percuție.

Principalele avantaje ale percuțiilor electronice dau posibilitatea de a cânta în spații mici, în căști, cu un sunet complex și dinamic, fără a deranja fonic vecinii și varietatea de sunete pe care le pot produce. În plus, nu trebuie demontate, sunt ușor de depozitat și de transportat. Tobele electronice sunt potrivite mai ales pentru începători, pentru cei care vor să experimenteze minunata lume a muzicii, dar sunt la început de drum. Instrumentele de percuție electronice sunt dotate cu ieșiri pentru difuzor, pentru căști, cu intrare pentru elemente externe (smartphone, MP3, USB, MIDI).

Acum, că știi totul despre tobele acustice și despre cele electronice, nu mai rămâne decât să-ți alegi modelul dorit care crezi că ți s-ar potrivi cel mai bine și să te apuci de cântat!

sursa foto: pexels.com 

admin

1 comment so far

Adi Posted on13:49 - 10 martie 2020

Tobe electronice ce variante aveti? Tama? Mersi

Leave a Reply