Cuprins
Microfoanele sunt accesorii extrem de utile în nenumărate domenii. Cu ajutorul acestora ne putem bucura de o calitate excepțională a sunetului. De-a lungul timpului, odată cu evoluția tehnologiei, microfonul a cunoscut diferite schimbări până a ajuns la cele mai bune forme ale sale din prezent. Fără dar și poate, acesta este una dintre cele mai importante invenții ale omenirii. Datorită gamei variate de microfoane de pe piață, poate părea dificil să alegi unul care să îți satisfacă nevoile din toate punctele de vedere.
Citește mai departe și descoperă care sunt tipurile de microfoane, prin ce se diferențiază și cum îl alegi pe cel potrivit contextului personal.
1. Ce este microfonul, care este istoria sa și cum funcționează
Istoria microfonului începe odată cu anii 1800, când oamenii de știință încercau să identifice o soluție pentru amplificarea sunetului.De-a lungul timpului, multe personalități au contribuit la îmbunătățirea dispozitivului. Fiecare contribuție a fost substanțială și a condus până la starea din prezent a microfoanelor.
Microfonul este un dispozitiv care are capacitatea de a transforma vibrațiile acustice în impulsuri electrice. Undele sonore sunt apoi amplificate cu ajutorul sistemelor de sonorizare precum boxele, difuzoarele, căștile și multe altele. Acest dispozitiv este ușor de utilizat de către oricine și ales corespunzător poate contribui la crearea unor materiale audio profesionale chiar și acasă. Modul de funcționare al acestora diferă de la un model la altul în funcție de componentele din care este format. În ceea ce privește procesele de traducere, în cazul microfoanelor există unul acustico mecanic și unul mecanic electric. Acesta captează sunetul cu scopul de a îl reda sau înregistra.
În principiu, microfonul este recunoscut pentru importanța și eficacitatea sa în televiziune, radio, telecomunicații, industrie muzicală și multe alte proiecte care necesită un sunet impecabil.
2. Câte tipuri de microfoane există
În prezent, datorită evoluției spectaculoase a tehnologiei, pe piață există mai multe tipuri de microfoane. Fiecare tip de microfon are anumite caracteristici care favorizează utilizarea acestuia în anumite contexte. Clasificarea acestora se realizează în urma mai multor puncte de referință și anume:
● Principiul de funcționare: dinamice, condenser, ribbon;
● Construcția microfonului;
● Tipul de diafragmă: mică, medie, mare;
Microfoanele diferă din multe puncte de vedere, dar toate sunt utilizate cu același scop. Marea diferență este că unele dintre ele sunt special concepute pentru diverse situații și activități pentru a asigura calitatea sonoră.
Microfonul dinamic
În cazul microfonului dinamic, principiul de funcționare al acestuia se bazează pe inducția electromagnetică. Pentru a funcționa în parametri optimi, acesta are nevoie de 3 componente de bază principale: câmp magnetic, diafragmă și bobină suspendată.
În momentul de captare a sunetului de către diafragmă, se produce vibrația care mișcă bobina suspendată în câmpul magnetic, conducând la producerea unui curent variabil. Semnalul care este generat va ieși din microfon în preamplificator, după care va fi redat prin intermediul sistemelor de sonorizare.
Microfonul condenser
Acest tip de microfoane este folosit cel mai des pe scenă în timpul diverselor activități, în studio în timpul înregistrărilor și în cadrul aplicațiilor de măsurare. Microfonul condenser este recunoscut drept un dispozitiv sensibil datorită diafragmei mult mai sensibile în comparație cu alte tipuri. Chiar dacă se caracterizează prin această sensibilitate, conferă un răspuns clar în frecvențe. În plus, dispune de o mulțime de caracteristici care ajută la stabilirea și definirea direcției de captare a sunetului.
Microfonul ribbon
Microfoanele ribbon se evidențiază foarte clar de celelalte două, fiind unice. Acestea au ca principiu de funcționare variația aerului în câmpul magnetic. Procesul se produce cu ajutorul unei bande metalice care este suspendată între doi poli magnetici. Banda răspunde generând un voltaj foarte mic la contactul cu variațiile particulelor de aer.
Dacă microfoanele condenser sunt sensibile, cele tip ribbon sunt cu mult mai sensibile. Sensibilitatea accentuata este prezentă prin prisma elementelor componente care sunt extrem de delicate. Datorită gamei dinamice largi, aceste microfoane sunt ideale pentru a fi utilizate în aplicațiile de înregistrări stereo sau în cadrul unui studio.
Dacă diferențiem microfoanele în funcție de diafragmă, acestea diferă în principal prin modul de întrebuințare.
Microfonul cu diafragmă mică
În general, microfoanele cu diafragma mică sunt foarte compacte, având o formă cilindrică. Sunt cel mai des recomandate pentru instrumentele muzicale care prezintă o presiune acustică mare. Printre astfel de instrumente se numără chitara și tobele.
Datorită formei cilindrice și a dimensiunilor reduse, microfoanele cu diafragmă mică sunt ușor de poziționat. Pe lângă aceste avantaje, prezintă și o serie de dezavantaje precum diminuarea sensibilității microfonului și producerea unui zgomot intern foarte ridicat.
Microfonul cu diafragmă medie
În ceea ce privește microfoanele cu diafragmă medie, acestea reprezintă o combinație a celor cu diafragmă mare și mică. Datorită faputului că poate cuprinde caracteristici multiple, acest tip de microfon este potrivit pentru a fi utilizat în cadrul performanțelor live, dar și în cazul înregistrărilor audio în studio și nu numai. Oferă o reproducere caldă și bogată a undelor sonore.
Microfonul cu diafragmă mare
Spre deosebire de microfoanele cu diafragma mică și medie, cele cu diafragmă mare conferă o reproducere bogată în detalii a sunetului. Acest lucru este posibil prin intermediul diafragmei a cărei mărimi o fac capabilă să poată recepta vibrațiile aerului. De asemenea, diafragma mare este sensibilă la diferențele presiunii acustice. Datorită acestui aspect, oferă o redare clară și naturală a sunetului.
Aceste tipuri de microfoane sunt folosite mai cu seamă în studiourile de înregistrări, fiind ideale atât pentru înregistrări vocale, cât și instrumentale. Dacă nu sunt folosite corespunzător sau mediul nu este prielnic, se pot produce diverse distorsiuni ale sunetului, care nu doar că vor strica calitatea înregistrării, dar și a microfonului.
3. Caracteristicile de diferențiere ale microfoanelor
În procesul de alegere a unui microfon trebuie aduse la cunoștință principalele caracteristici de diferențiere ale microfoanelor. Aceste caracteristici joacă un rol important, influențând sunetul care va fi redat de către microfon în timpul utilizării. Cu cât te documentezi mai mult și înțelegi principiile de funcționare ale microfoanelor, cu atât îți va fi mai ușor să selectezi microfonul potrivit.
Cunoscând caracteristicile de bază, poți determina cu ușurință performanța și calitatea unui microfon. Printre aceste caracteristici se numără:
● Modul de răspundere al microfonului în frecvență;
● Sensibilitatea pe care o prezintă microfonul;
● Raportul dintre semnal și zgomot al microfonului;
● Directivitatea unui microfon.
Dintre toate acestea, poate cea mai importantă caracteristică o reprezintă directivitatea microfonului. Aceasta se referă la gradul de sensibilitate al dispozitivului în funcție de direcția de proveniență a sunetului. În funcție de această caracteristică polară, microfoanele pot fi:
Omnidirecționale
Omnidirecționalitatea se traduce prin acoperirea tuturor direcțiilor și captarea sunetului la 360 de grade. Această caracteristică este întâlnită cel mai des în cazul microfoanelor condenser. Astfel, microfoanele omnidirecționale sunt alegerea perfectă în cazul înregistrărilor naturale și de ambient. Avantajul acestora este că nu sunt afectate de fenomene precum vântul și alte zgomote de proximitate, permițând redarea unui sunet natural în momentul în care sunt apropiate de gură.
Bidirecționale
Microfoanele bidirecționale au capacitatea de a recepta sunetul din față și din spate, fără a îl include pe cel din părțile laterale. Datorită sensibilității din spate și din față, sunt ideale pentru înregistrările stereo. Caracteristica se regăsește în cazul microfoanelor ribbon, dată fiind prezența panglicii care se mișcă doar în față și în spate.
Cardioide
În cazul microfoanele cardioide, sunetul este receptat exclusiv din față, toate celelalte unghiuri fiind complet ignorate. Un astfel de microfon, cu punct sensibil doar pe față, se recomandă a fi utilizat în contexte zgomotoase pentru a înregistra doar sunetul care te interesează, fără alte zgomote nedorite de fundal.
Caracteristica se întâlnește în mod special în cazul microfoanelor dinamice, însă se poate implementa și la cele tip condenser și ribbon. Modul de funcționare este relativ simplu, întrucât sunetul lateral este captat astfel încât să se afle la jumătatea sunetului provenit din față, iar sunetul din spate este estompat cu ajutorul elementului bidirecțional.
Shotgun
Prima mare diferență care se observă în cazul microfoanelor Shotgun, o reprezintă designul. Acestea au un aspect extrem de complex față de alte microfoane. Datorită designului, caracteristica polară este direcțională.
Astfel, microfonul este ideal pentru înregistrările de film și teatru, cât și pentru utilizarea în cadrul activităților zgomotoase desfășurate în exterior. Sunt excelente pentru surprinderea florei și faunei sălbatice aflate în jur. Direcționalitatea este obținută datorită amplasării capsulei în tubul de interfață. Tubul are rolul de a elimina sunetul lateral și de a menține direcționalitatea captării sunetului.
4. Alegerea microfonului potrivit nevoilor tale
Pentru a alege microfonul care să îți îndeplinească toate nevoile, este important să identifici pentru ce ai nevoie de acesta. Pentru început este necesar să stabilești în ce context și pentru ce îl vei folosi. Indiferent că vrei să faci un vlog, să ții un discurs public, să cânți sau să înregistrezi un eveniment, cu siguranță vei găsi microfonul ideal.
După cum este detaliat mai sus, microfoanele dinamice sunt cele mai des utilizate și preferate pentru voce și instrumente muzicale. Desigur, fiecare instrument are tonalitățile sale. Așadar, dacă ai nevoie de un microfon pentru înregistrarea sunetelor provenite de la instrumente, este indicat să ceri și părerea unui specialist. În acest mod, te asiguri că microfonul va percepe sunetul impecabil, iar achiziția făcută nu va fi în zadar.
Dacă ai nevoie de un microfon vocal, atunci este necesar să ai în vedere faptul că există o gamă extrem de variată din care poți alege. Așadar, pentru început ar fi indicat să îți fixezi un buget. Acest lucru îți va simplifica căutările și va contribui la alegerea cu mult mai multă ușurință a produsului de care ai nevoie.
Calitatea microfoanelor se reflectă și în prețul acestora, însă poți găsi un dispozitiv care să îți facă treaba la fel de bine și mult mai accesibil. Cum fiecare model prezintă detalii tehnice care pot îmbunătăți sau strica sunetul, este imperios necesar să știi de la bun început tot ceea ce vrei să faci și să cunoști mediile în care vrei să utilizezi microfonul.
În cazul în care ai nevoie de microfoane pentru conferințe sau ședințe,acestea sunt destinate unui montaj fix pentru a ușura livrarea discursului într-o sală. Odată ce microfonul este poziționat în direcția potrivită și la distanța corespunzătoare, are toate șansele să funcționeze fără probleme și să redea un sunet impecabil.
O altă categorie de microfoane aflate la căutare sunt cele de măsurători. Acestea sunt special concepute pentru a măsura și calibra sistemul acustic dintr-o sală sau studio de înregistrări. Sunt utilizate în mare parte înaintea spectacolelor pentru a pregăti sonorizarea și a pune la punct toate detaliile tehnice.
De asemenea, nu uita că există o mulțime de accesorii special concepute pentru a asigura performanța microfoanelor la cel mai înalt nivel. Printre aceste accesorii se regăsesc: cabluri, suporturi, filtre, stative și multe alte elemente care contribuie la optimizarea microfoanelor. Odată cu trecerea timpului și utilizarea frecventă a microfonului, acesta poate suferi mici deteriorări. În astfel de cazuri, ai posibilitatea de a schimba anumite piese componente și de a-i reda viața. Însă dacă identifici, avarii majore, este mai bine să mergi la un magazin specializat în astfel de lucruri și să ceri o părere.
În concluzie, orice tip de microfon ai alege, cu siguranță își va face treaba dacă ții cont de aspectele expuse anterior în acest articol. Așadar, fii atent la caracteristicile tehnice și la scopul utilizării microfonului. Multe tipuri de microfoane au utilizări multiple, ceea ce te poate avantaja din multe puncte de vedere. Făcând alegerea potrivită, vei reuși să duci la capăt toate proiectele și activitățile în care ești implicat.
Sursa foto: Pexels.com.
Leave a Reply