Ghid de cumparare – Chitare

Ghid de cumparare – Chitare

In perioada sarbatorilor primim foarte multe intrebari referitoare la alegerea “cadoului perfect”.

Clientii adesea viziteaza magazinele M&C Music pentru a face o alegere informata in urma consilierii oferite de catre colegii nostri. Dar ce se intampla in cazul celor ce doresc sa plaseze o comanda online?

Acest articol este adresat celor ce doresc sa afle atat diferentele elementare intre tipurile de produse  aflate in vasta noastra oferta, cat si caracteristicile specifice ale acestora, pentru a putea cumpara un produs potrivit nevoilor utilizatorului / viitorului utilizator.

Vom lista in continuare trei sfaturi de urmat in vederea alegerii cadoului perfect.

1. Cumparati-le instrumentul dorit.

Este extrem de important sa determinati ce instrument doreste sa studieze viitorul utilizator. Daca acesta doreste sa invete sa cante la o chitara electrica, cumparati o chitara electrica (nu va speriati, vom descrie diferitele tipuri de chitara in urmatoarele paragrafe); in cazul in care doresc o chitara clasica, achizitionati o chitara cu corzi de nylon; iar daca doresc o chitara acustica, puteti gasi in gama noastra de produse o multitudine de chitare cu corzi de otel.

 2. Alegerea tipului de chitara

Dupa cum am mentionat mai sus, exista mai multe tipuri de chitara si anume:

  • Chitara Acustica (cu corzi de otel)

Acesta este cel mai popular model de chitara in randul incepatorilor. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta este folosita fara un amplificator, fiind astfel un instrument de sine statator. Corzile de otel ofera un sunet specific. In ciuda zvonurilor, corzile acesteia sunt destul de usor de apasat, iar majoritatea utilizatorilor se obisnuiesc destul de repede cu ele.

In cazul in care doriti sa achizitionati o chitara acustica, trebuie sa luati in considerare doua aspecte:

Un prim aspect este dimensiunea chitarei; aceasta trebuie selectata in functie de inaltimea si/sau varsta viitorului utilizator.

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este posibilitatea utilizarii chitarei intr-un context strict acustic sau in cadrul unui show live sau al unei inregistrari; in acest caz, ar trebui sa va orientati catre o chitara Electro-Acustica (diferenta intre aceasta si o chitara acustica obisnuita fiind constituita de prezenta unui sistem de preluare si a unui preamplificator).

  • Chitara Clasica (cu corzi de nylon)

Aceasta chitara utilizeaza corzi de nylon si ofera un sunet specific, regasit in muzica clasica si in flamenco. Multi incepatori aleg sa cumpere o chitara clasica, precum am mentionat mai sus, datorita mitului apasarii usoare a corzilor. Majoritatea incepatorilor tind sa se adapteze usor la utilizarea corzilor de pe prima chitara, indiferent de tipul acesteia.

Un alt aspect specific acestui tip de chitara este ca nu vine cu butoane de montare a curelei, intrucat acest instrument este utilizat in principal sezand.

Un aspect ce trebuie luat in considerare este faptul ca aceasta chitara are un gat mai lat ca o chitara acustica, iar distanta dintre corzi este putin mai mare. Acest lucru poate ingreuna procesul de invatare pentru utilizatorii cu maini mai mici.

  • Chitara Electrica

Pentru acest tip de chitara veti avea nevoie si de un amplificator, intrucat acest instrument nu produce un sunet suficient acustic de puternic de unul singur, neavand cutie de rezonanta. Pe de alta parte, multi incepatori considera ca digitatia este mai usor de invatat pe o astfel de chitara deoarece corzile se apasa mai usor ca cele ale unei chitare acustice, iar distanta dintre acestea este mai mica.

Chitara electrica produce un sunet specific ce poate fi intalnit predominant in scena Pop, Punk, Indie, Rock, Metal, etc. . Acest lucru neexcluzand prezenta acestui instrument intr-o multitudine de alte stiluri muzicale.

  • Chitara Hollowbody

Acest tip de chitara poate fi considerata un hibrid intre o chitara acustica si o chitara electrica, avand atat o cutie de rezonanta, cu adancime mult redusa fata de o chitara acustica si un sistem de preluare format de obicei din doua doze electromagnetice si potentiometre de volum si ton.

Aceasta chitara ofera un sunet plin, imbinand caracteristicile sonice ale celor doua tipuri de instrument mentionate mai sus.

Chitara Hollowbody (sau semi-acustica) este foarte des folosita pentru muzica jazz si blues; dar poate fi regasita si in mainile anumitor membrii ai unor trupe Pop, Indie, Rock, Alternativ, in cazuri extreme chiar si Punk.

  • Chitara Bass

Chitara bass sta la baza oricarei linii melodice moderne, producand un ton grav  menit sa armonizeze sunetul celoralte instrumente, oferind in acelasi timp o cadenta solida melodiei.

Aceast tip de chitara are in mod traditional 4 corzi, ce produc in acordajul standard (EADG) note cu o octava mai jos decat cele ale unei chitare obisnuite.

De altfel, putem intalni chitare bass cu corzi aditionale, menite sa ofere instrumentului un registru mai larg de frecvente.

3. Nu uitati de accesorii

In arsenalul oricarui chitarist ar trebui sa existe si anumite accesorii menite mentenantei, folosirii adecvate si protectiei instrumentului.

  • Acordorul – Accesoriu destinat acordarii chitarei, avand un afisaj electronic ce indica inaltima notei si pasii ce trebuie urmati pentru a atinge frecventa corecta, tensionarea sau detensionarea corzii ce se acordeaza.
  • Kitul de intretinere – Acesta este alcatuit din diferite solutii menite menite mentenantei instrumentului, atat ca functionalitate, cat si pentru curatarea si intretinerea elementelor componente – tastiera, gat, corp, corzi etc. . Puteti adauga acestui pachet si un Multi Tool (poate fi vazut in imaginea de mai jos) destinat reglajelor fine necesare din timp in timp.

    

  • Cureaua – Acest accesoriu este esential pentru utilizatorii ce nu doresc sa cante sezand pe un scaun, oferind mobilitatea necesara oricarui instrumentist.

  • Husa  – Acest accesoriu este destinat transportului si protectiei chitarelor, oferindu-va posibilitatea sa transportati mult mai usor instrumentul in spate, aparandu-l de asemenea de vreme si praf.
  • Case-ul – Sau tocul, la fel ca in cazul husei, acest accesoriu este folosit in transportul instrumentului, oferindu-va in schimb un plus de protectie, in special impotriva socurilor mecanice.

14 Comments

Adrian Posted on21:03 - 29 octombrie 2019

Excelent articol, un ghid foarte util in vederea achizitionarii unei chitare.

Alex P. Posted on10:47 - 30 octombrie 2019

Util articolul! M-am lamurit cu privire la diferenta dintre chitara acustica si chitara clasica. Multumesc!

Benedict N. Posted on11:15 - 30 octombrie 2019

Un articol detaliat și folositor fără să fie exhaustiv și pompos în exprimare și termeni tehnici. Recomand oricui să achiziționeze de pe acest site!

Damian P. Posted on11:44 - 30 octombrie 2019

Foarte util articolul. Chiar nu stiam dupa ce sa ma uit.

Vasile Croitoru Posted on11:45 - 30 octombrie 2019

O initiativa extraordinara. Foarte util si foarte simplu. Felicitari!

Silviu Posted on11:55 - 30 octombrie 2019

Foarte util si detaliat!

Bogdan Posted on12:12 - 30 octombrie 2019

Foarte simplu si usor de inteles. Multumesc

Bularca Silviu-Iosif Posted on12:26 - 30 octombrie 2019

Foarte simplu si foarte util!!

Adrian Posted on13:31 - 30 octombrie 2019

Un articol deosebit de clar și util !

Radu Posted on14:02 - 30 octombrie 2019

Accesoriile imi dau idei bune de cadou pentru chitaristi 😀

George Posted on13:19 - 9 noiembrie 2019

Foarte bun articolul! Util!

Silviu Posted on14:08 - 10 martie 2020

Am cumparat un Vintage V100 IT, foarte versatila chitara si raport calitate pret foarte foarte bun.
Recomand mai ales pentru incepatori.

U.T.A Posted on15:30 - 10 martie 2020

Sfaturile și explicațiile sunt pe înțelesul oricui! Mulțumim!

Kostel Posted on16:18 - 10 martie 2020

Demult a-m vrut sam-i cunpar chitara multumesc

Leave a Reply