STREAMINGUL – ce este, cum se face și de ce echipamente ai nevoie?

STREAMINGUL – ce este, cum se face și de ce echipamente ai nevoie?

STREAMINGUL - ce este, cum se face și de ce echipamente ai nevoie

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marii DJ, marile festivaluri sau chiar unii creatori de conținut să înregistreze sunetul și apoi să-l distribuie live ascultătorilor lor? Este un proces destul de complex, care necesită echipamente specifice și o anumită cunoaștere minuțioasă în domeniul sunetului astfel încât frecvențele emise să fie clare și corecte din punct de vedere auditiv.

Odată cu evoluția tehnologică a telefoanelor, a apărut și posibilitatea de streaming de calitate medie spre bună (unele sunete nu pot fi editate corespunzător, mai ales live, când posibilitatea de procesare a sunetului este relativ redusă), însă pentru un live streaming profesionist este nevoie de ceva mai mult. 

Unii DJ și anumite festivaluri au în spate o echipă profesionistă de sunetiști care sunt angajați doar pentru acest aspect, profesioniști care dețin know-how-ul în acest domeniu atât de complex. Avantajul live-ului pe telefon este că oferă accesibilitate instantă la platformele de social media, fără a fi nevoit să deții accesorii dedicate ce ar necesita un buget mare de investiții și o gamă variată de cunoștințe tehnice avansate. Însă, dacă dorești să ridici nivelul spre un streaming profesionist, este crucial să ții cont de datele pe care le vei găsi în acest articol. 

1. Istoricul recent al live-urilor și ce înseamnă streamingul

Istoricul recent al live-urilor și ce înseamnă streamingul

Streamingul a luat o amploare considerabilă în societatea noastră datorită numărului ridicat de creatori de conținut care au dorit să-și expună ideile și conceptele despre un anumit subiect în timp real, iar aceste idei și concepte să ajungă la o gamă cât mai largă și variată de ascultători sau fani. Apogeul live-ului pe internet a fost atins în perioada pandemică, atunci când a avut loc o explozie pe platformele de social media. Multe firme au apelat la acest proces tehnologic pentru a-și păstra clientela deja formată, pentru a-și salva afacerea sau pentru a-și spori încasările, având în vedere situația delicată. 

De exemplu, antrenorii de fitness au început să-și transmită live sesiunile de antrenament, anumite saloane au început să transmită cursuri de make-up online, iar mulți antreprenori de succes au început să ofere o atenție mai mare trainingului în materie de afaceri. Astfel, streamingul a alimentat nevoia oamenilor de a interacționa, chiar dacă interacțiunea s-a rezumat la zona digitală. 

Ce este streamingul?

Streamingul este un proces tehnologic de redare a datelor (informații reprezentate printr-un șir de simboluri) de la o sursă la o destinație printr-un flux continuu. Mai simplu vorbind, streamingul este redarea unor fișiere de la o persoană care se află în fața unui dispozitiv la ascultători/privitori (destinația precizată mai sus), care se află și ei, la rândul lor, în fața unui dispozitiv ce primește acele fișiere imediat ce ele sunt urcate pe cloud (internet). 

Față de metoda clasică de download (atunci când te uiți la videoclipurile clasice sau la un film), care este o descărcare a fișierelor și apoi o redare, streamingul este oferirea aproape instantanee a produsului finit, direct de la sursă. Pentru ca acest proces să fie realizat, este nevoie de un server dedicat de streaming. Dar nu trebuie să-ți faci griji, platforma pe care dorești să redai live-ul tău are deja un astfel de server. Tu ai nevoie doar de anumite echipamente, pe care le regăsești mai jos. 

Cel mai important aspect al conexiunii dintre server și client este viteza de transfer a datelor, dacă viteza de transfer a datelor este mai mare decât fluxul cerut, atunci ai o afișare de date în timp real. Live streamingul sau webcastul permite fișierelor video sau audio să se deschidă în timp real, în timp ce se descarcă de pe server. Acest tip de streaming este folosit cel mai des în emisiuni live, vloguri sau podcasturi, unde utilizatorii doresc să ofere conținut în timp real. O altă zonă media unde se folosesc live-urile este zona media clasică, care încearcă să rămână în actualitate prin difuzarea anumitor emisiuni (TV și radio la origini) în mediul online. Marile companii de radio și TV apelează la acest tip de transmisie datorită ușurinței cu care utilizatorii o pot accesa și reda (de pe telefon) în aproape orice context. 

2. Cum să faci video live streaming și de ce echipamente ai nevoie?

Cum să faci video live streaming și de ce echipamente ai nevoie

În funcție de echipamentul principal de captare a sunetului și imaginii pe care te decizi să îl folosești, ai nevoie de anumite accesorii și scule care te vor face să duci live-ul la un total alt nivel. Dacă dorești să păstrezi totul cât mai simplu și vrei să folosești un smartphone, poți apela la microfoane speciale pentru astfel de dispozitive. Dacă dorești să folosești un aparat DSLR (aparat foto cu opțiune de filmare HD sau FullHD), este indicat să ai în vedere folosirea unui microfon sau a unei lavaliere profesionale. 

Sunetul este esențial într-un live de genul podcast, unde acesta este mult mai important decât conținutul video, deoarece oamenii se uită în general la un podcast pentru informații și mai puțin pentru video. Un telefon sau un aparat de fotografiat, oricât de bun ar fi, nu se poate ridica la nivelul unui dispozitiv creat special pentru a capta sunetul. Dacă te-ai hotărât la achiziționarea unui microfon, este bine să optezi pentru un microfon unidirecțional, cu atenuare ridicată a zgomotului. Pentru un profesionalism complet, este indicat să ai în vedere și achiziționarea unui trepied special destinat microfoanelor. Dacă conținutul pe care dorești să îl redai live este un conținut care necesită un anumit grad de mișcare, poți opta pentru o lavalieră. Există lavaliere care se pot conecta la telefon și lavaliere care se pot conecta la un aparat DSLR. Ele pot fi cu fir sau wireless.

Un alt echipament esențial pentru captarea live a sunetului și a imaginii este un laptop sau un PC cu capacități puțin peste medie. Acesta este folosit pentru procesarea datelor și urcarea lor pe cloud. Este indicat ca atunci când faci un live să dezactivezi notificările aplicațiilor inactive de pe laptop sau desktop fiindcă această dezactivare eliberează putere de procesare importantă și micșorează șansele unor întreruperi deranjabile pe flux.

Un alt aspect important este să ai o conexiune stabilă la internet. Orice interferență sau slăbire a benzii de upload poate duce la o întrerupere a informației. 

Dacă vrei un live streaming video cu mai multe unghiuri de captare a imaginii, ai nevoie de un mixer video care poate facilita schimbarea live între patru sau mai multe camere video conectate la el. Pe lângă această facilitate, el oferă diferite efecte video și o imagine calitativă. 

Cum să faci video live streaming și de ce echipamente ai nevoie1

Pentru a te auzi în timp real și pentru a-l auzi și pe interlocutorul tău, ar fi de preferat să apelezi la căști de studio. Ai nevoie de cel puțin două perechi de căști de studio dedicate monitorizării sunetului, pentru a auzi clar și fără interferențe ceea ce invitatul tău are de spus și ceea ce tu dorești să expui mai departe. Chiar dacă acestea vin în diferite forme, mărimi și specificații, nu toate modelele sunt eficiente pentru această întrebuințare. Va trebui să te informezi în legătură cu lucrul primordial pentru tine atunci când cauți o pereche de căști de studio de calitate, pornind cu specificațiile oferite de producător, opiniile și review-urile utilizatorilor mai experimentați și, de ce nu, testarea acestora în magazinele de specialitate.   

Un alt mod de transmisie a datelor live este cel realizat direct prin camera video. În cazul în care bugetul îți permite, cea mai simplă soluție profesională 4K cu LIVE instant din cameră este soluția oferită de o cameră video ce oferă overlay și burtiere în timp real. Este un produs inovativ și deține cea mai nouă tehnologie de comunicare a IP-ului care, la rândul lui, te lasă să deții controlul camerei în timpul transmisiei de pe aproximativ orice tip de PC, dar și de pe tabletă sau de pe un telefon smart. Transmisia în direct este realizabilă în rezoluție HD sau SD, în funcție de cât de bun este internetul pe care îl folosești.

Dacă alegi să te conectezi direct la un modem opțional de tip Wi-Fi sau 4G/LTE, camera te va lăsa să optezi pentru transmiterea live de oriunde din lume pe platformele specializate. Pentru a realiza un live streaming corect, acest tip de cameră are un port Universal Serial Bus, împreună cu un adaptor universal pentru internet wireless. O altă variantă este un modem universal cu viteză sau un adaptor universal care să transforme semnalul prin LAN. Astfel conectezi webcamul la internet printr-o conexiune de tip wireless, de tip rețea de date mobile sau poți apela la un router conectat direct prin cablu. 

Practic, cu acest sistem inovativ video poți avea un kit mobil de știri sau alte aplicații după cum ai nevoie, fără alte accesorii complicate, astfel încât poți să obții imagini live oriunde. Imediat ce te-ai conectat la o rețea, ai posibilitatea controlului la distanță printr-un IP, putând face conexiunea printr-un telefon, un PC sau o tabletă la aceeași rețea. Acest tip de cameră deține un server în miniatură care generează un tab web pe care îl poți accesa prin trecerea unui IP pe care camera îl procesează. Așa poți avea acces la absolut toate funcțiile camerei cum ar fi: balansul de alb, timpul de expunere etc. De asemenea, poți previzualiza și ai varianta de a urca videourile pe un server FTP pentru a fi salvate ca rezervă, iar din panoul de control poți să imporți clipurile salvate. Acest lucru este important deoarece te poate salva de anumite glitch-uri și este un aspect pe care nu îl găsești la alte tipuri de dispozitive încadrate în același gen. 
Așadar, oricine poate realiza un live streaming… însă, nu oricine poate realiza un astfel de live în mod profesionist, bazat pe o cunoaștere amănunțită a tehnicilor de live streaming, echipamentelor corect folosite și al istoricului recent al acestui fenomen care începe să prindă o amploare din ce în ce mai mare. Unii spun că în viitorul relativ apropiat live streamingul și streamingul online vor înlocui încetul cu încetul televiziunea așa cum o știm.

Sursa foto: Pexels.com

admin

Leave a Reply