Cum să cânți la pian – Sfaturi și tehnici utile pentru un pianist începător!

Cum să cânți la pian – Sfaturi și tehnici utile pentru un pianist începător!

Pianul este un instrument extraordinar, pe care îl poți descoperi cu ușurință dacă pui în practică o serie de tehnici specifice. Atât copiii, cât și adulții care sunt pasionați de muzică, își îndreaptă atenția către acest instrument deosebit, deoarece este mai accesibil din punct de vedere tehnic. Pentru a deprinde toate abilitățile necesare, este bine să afli câteva informații și exerciții pe care este recomandat să le faci, în cazul în care dorești să devii un interpret din ce în ce mai bun.

1. Învață să cânți la pian – Cu ce să începi?

Primii pași sunt cei mai dificili atunci când vrei să înveți ceva nou – însă, aceștia pot fi parcurși cu succes, dacă iei în calcul câteva elemente de bază. Pianul este un instrument care se bazează pe utilizarea mâinilor și, implicit, a degetelor. Acesta este primul lucru asupra căruia trebuie să te concentrezi. Așadar, iată cu ce exerciții poți începe:

  • Notele

Bineînțeles, înainte de orice, trebuie să înveți notele – denumirea lor și locul în care sunt așezate pe portativ. Astfel, vei putea citi partituri simple, urmărind, în timp real, notele de pe portativ. De asemenea, va fi necesar să înveți și duratele de bază (nota întreagă, doimea, pătrimea, optimea și șaisprezecimea), pentru a putea respecta ritmul impus în melodia pe care vrei să o interpretezi. 

  • Exerciții de digitație

Exercițiile de digitație au ca scop dobândirea dexterității la nivelul degetelor. Acestea te pot ajuta să-ți miști degetele din ce în ce mai repede și mai precis, în diverse moduri, pregătindu-le pentru interpretarea diferitelor partituri. Există o mulțime de manuale pe care le poți studia, în care vei găsi astfel de exerciții utile.

  • Acorduri

Acordurile sunt elemente esențiale, care te pot ajuta să cânți o melodie simplă la pian. Ele sunt folosite atât în partiturile de muzică simfonică, cât și în cele de tip tabulaturi (acestea sunt des întâlnite și la chitară, deoarece reduc o melodie la o serie de acorduri de tip acompaniament). Cu ajutorul acestora vei putea interpreta orice cântec comercial (pop, blues etc.), într-o manieră simplistă.

  • Octave

Octavele sunt intervale cuprinse între două note de același tip, aflate la o distanță de 7 sunete (de exemplu Do1-Do2, Re1-Re2, etc.). Exersând aceste intervale, vei putea căpăta o lejeritate mai mare în a apăsa pe clape care se află la o distanță mai mare una de cealaltă. 

  • Ritmuri

După ce ai exersat toate exercițiile care conțin note, acorduri și alte combinații similare, poți experimenta diverse ritmuri. Acestea îți vor fi de folos în multe situații, fiindcă te vor ajuta în redarea tempoului și a structurii ritmice pe care o are melodia respectivă. De pildă, poți încerca un ritm de vals (1-2-3, 1-2-3…) sau alte ritmuri similare. 

2. Cum înveți să cânți la pian – Secrete și sfaturi

Așadar, pentru a învăța să cânți la pian, trebuie să ții cont de câteva elemente care au legătură cu teoria muzicală. Fie că vrei să înveți toate aceste lucruri singur, pe cont propriu, fie că vrei să apelezi la sprijinul unui profesor, este important să perseverezi în fiecare zi, pentru a-ți atinge țelurile. Însă, sunt și alți factori pe care trebuie să-i iei în considerare. Iată câteva sfaturi pe care le poți urma:

  • Repetă cât de des poți!

Repetiția este foarte importantă în orice demers creativ sau educațional. Pentru a dobândi abilități de instrumentist, este obligatoriu să acorzi timp perfecționării tale. Este bine să repeți câte puțin în fiecare zi, pentru a putea asimila tehnicile și mișcările pe care le înveți. De aceea, este recomandat să ai acasă un pian digital pe care să poți repeta. 

  • Nu sări etape!

Ia lucrurile pas cu pas și nu te grăbi în acest proces! Fiecare etapă are scopul ei și trebuie parcursă pe îndelete, fără grabă. 

  • Ascultă multă muzică!

Chiar dacă auzi o voce interioară care spune Vreau să învăț să cânt la pian, trebuie să ții cont de faptul că pianul este strâns legat de muzică. Pentru a fi un bun muzician, este necesar să asculți cât mai multă muzică, de toate felurile. Bineînțeles, pentru a fi un pianist desăvârșit, trebuie să asculți melodii, opere și lucrări celebre, interpretate de pianiști renumiți. Astfel, vei putea avea un exemplu concret al nivelului către care să tinzi în studiul tău.

În concluzie, dacă vrei să înveți să cânți la pian, cel mai important este să nu renunți și, mai ales, să afli care sunt metodele prin care îți poți îndeplini acest vis. Studiul unui instrument nu este un proces ușor, însă, cu determinare și conștiinciozitate, vei putea ajunge acolo unde îți dorești!

Sursă foto: pixabay.com.

admin

2 Comments

Giulia Posted on0:41 - 26 februarie 2022

Pe mine Pianoforall ma ajutat foarte mult o recomand cu foarte multa incredere.
https://bit.ly/35w8udO

GABRIELA HELLER Posted on19:27 - 6 martie 2022

Mulțumesc ptr. informații.

Leave a Reply