Muzica Jazz – Ce o diferențiază de celelalte genuri muzicale? Citește despre istoria și evoluția sa!

Muzica Jazz – Ce o diferențiază de celelalte genuri muzicale? Citește despre istoria și evoluția sa!

După mai bine de 100 de ani de istorie, este clar – cuvântul „jazz” înseamnă lucruri diferite pentru fiecare persoană. În funcție de cine face discuțiile, poate reprezenta un stil muzical foarte specific sau aproape nimic. Cronologia timpurie a acestui gen este marcantă, vagă și disputată, cum se poate aștepta de la o acțiune de revoltă a unui grup marginalizat și exploatat. Fiindcă, cum probabil știi, el a evoluat de la marginea societății americane într-una dintre cele mai influente și durabile mișcări muzicale ale secolului XX.

De aceea, vei auzi multe persoane descriind jazz-ul printr-un singur cuvânt: „libertate”. Dar el este mai mult de atât, după cum vei descoperi de la Mcmusic.ro în rândurile care urmează. 

Cuprins:

1. Ce este jazz-ul?

2. Istoria și originea muzicii jazz

3. Tipuri de jazz

4. Ce instrumente sunt folosite în muzica jazz

5. De ce muzica jazz e unică

6. Beneficiile jazz-ului asupra sănătății

7. FAQ

<h2>1. Ce este jazz-ul?</h2>

Este o întrebare simplă, cu un răspuns dificil, fiindcă această categorie de muzică sfidează o definiție ușoară. Legenda sa, Louis Armstrong, poate că a explicat-o cel mai bine. El a spus că „Dacă trebuie să întrebi ce este jazz-ul, nu vei ști niciodată.”

Mulți descriu acest gen ca fiind unic în varietatea sa pentru că este un fel de compoziție în care improvizația este o parte importantă. În majoritatea spectacolelor, artiștii prezintă solo-uri pe care le realizează pe loc, ceea ce necesită o abilitate extraordinară. Există o diversitate minunată în muzica de jazz, iar majoritatea pieselor sunt foarte ritmice. Genul are un impuls înainte numit „swing” și folosește note „bent” ori „blue”.

Poți auzi adesea tipare „apel și răspuns”, în care un instrument, voce sau o parte a trupei oferă o replică. Este unul dintre motivele pentru care piesele genului pot exprima multe emoții diferite, de la durere până la pură bucurie. În jazz, s-ar putea să recunoști sunetele libertății, căci muzica a fost dintotdeauna o voce puternică pentru persoanele care au fost supuse unor tratamente nedrepte.

2. Istoria și originea muzicii jazz

Născut în America, jazz-ul poate fi privit ca o reflectare a diversității culturale și a individualismului acestei țări. De-a lungul istoriei sale, el a străbătut o mulțime de tărâmuri ale artei și s-a extins până la un punct în care stilurile sunt atât de variate încât un artist poate suna diferit de altul, deși cântă la același instrument.

Dacă inițial muzica jazz a pătruns în baruri, acum poate fi auzită în cluburi, săli de concerte, universități și marile festivaluri ale lumii. 

Când a luat naștere jazz-ul

Se întâmpla spre sfârșitul secolului XX, în New Orleans, Louisiana, orașul port în care oameni din întreaga lume se reuneau și, ca rezultat, muzicienii erau expuși la o varietate de genuri. Cântecele clasice europene, blues-ul american, melodiile și ritmurile din America de Sud s-au reunit pentru a forma ceea ce a devenit cunoscut sub numele de jazz. Originea cuvântului a fost contestată pe scară largă, având în vedere că inițial se crede faptul că a era un termen sexual.

Louis Armstrong, trompetist din New Orleans și mai apoi din Chicago, este considerat părintele improvizației moderne de jazz. Solo-urile sale erau melodioase, jucăușe, pline de energie și nu puteau rezulta decât din compunerea lor pe moment. Lider al mai multor grupuri din anii 1920 și ’30, el a inspirat nenumărați alți artiști să-și dezvolte propriul stil de improvizație.

În România, muzica jazz a ajuns tot în acea perioadă. În ‘20, sub comanda lui Emil Berindei, întors în țară de la studii, lua ființă trupa The Hot Chaps.

Cum a evoluat acest gen muzical

Datorită înregistrărilor timpurii, popularitatea muzicii a crescut la fel ca rafinamentul ei, iar marile centre culturale din toată America au început să prezinte trupe de jazz. Chicago, Kansas City și New York au avut cele mai înfloritoare scene din anii ’40, unde sălile de dans erau pline de fani care veneau să se bucure de improvizații.

De-alungul timpului, mulți alți artiști și-au pus amprenta asupra acestui stil, astfel că în prezent, este o formă de artă extrem de dezvoltată, care continuă să evolueze și să se extindă în multe direcții. Muzica fiecărui deceniu sună altfel, diferit față de cea care a precedat-o. 

3. Tipuri de jazz

Există diferite stiluri, fiecare având propria origine. Jazz-ul este total diferit de celelalte tipuri de muzică și poate acest lucru se datorează flerului american unic. Totuși, chiar dacă și-a avut începuturile în Statele Unite, se poate observa și influența unui strop de cultură africană.

Sunt patru părți distincte ale lui care includ ritmul, armonia, melodia și tonalitatea. Indiferent de jazz-ul pe care îl preferi, cu siguranță există o mulțime de locații în care-l poți asculta.

Iată care sunt principalele tipurile de jazz:

Work Song este optim și ritmic rapid, deoarece a fost folosit pentru a face ziua de lucru să treacă mai repede. Acesta se repetă și nu este considerat a fi o formă modernă, ci, este mai degrabă asociat cu muzica afro-americană. Ritmul său îl face cel mai popular stil de jazz.

New Orleans Jazz a apărut la începutul anilor 1890 și a marcat cântece utilizate în spectacolele trupelor. Unul dintre cei mai importanți lideri ai acestui stil este William Basie, cunoscut pentru trupa sa, Count Basie Orchestra.

Chicago Style a început la sfârșitul anului 1917. Orașul cu același nume, cunoscut drept una dintre primele locații de jazz din SUA, a atras mulți muzicieni din statele sudice, deoarece prohibiția obliga oamenii să se deplaseze spre nord în căutare de noi locuri de muncă și spații unde pot practica această categorie de compoziție. În acea perioadă, pianul a fost adăugat pe fundalul jazz-ului, creând un sunet complet nou.

Și al doilea război mondial a influențat schimbarea, aducând Bebop. Acest stil fuzionează ritmul rapid cu schimbarea tiparelor ritmice și scoate un sunet mai moale, mai ușor. De regulă, e mai folosit în solo-uri.

După cum poți vedea, jazz-ul se schimbă mereu, păstrând totuși o parte din varianta sa inițială. Tocmai capacitatea de a se adapta noilor vremuri este unul dintre motivele pentru care rămâne popular și viu.

4. Ce instrumente sunt folosite în muzica jazz

Deși jazz-ul poate fi cântat cu ajutorul oricărui instrument, inclusiv vocea umană, cele mai frecvente sunt saxofonul, trompeta, trombonul, pianul, basul, tobele și chitara.

Primele trei, care sunt instrumente de suflat, sunt responsabile de interpretarea melodiilor, atât scrise, cât și improvizate. Pianul, basul și toba cuprind secțiunea de ritm. Scopul lor principal este să însoțească și să ofere sprijin celorlalte instrumente. Pe de altă parte, chitaristul este versatil fiindcă poate cânta melodii cu o singură notă, dar compune și acorduri.

Totuși, amprenta fiecărui muzician asupra instrumentului său este la fel de importantă ca ustensila în sine. Toți se străduiesc să obțină propriul ton. De exemplu, fiecare saxofon sună la fel, dar rezultatul final va fi diferit grație creativității artistului. Sunetele muzicii jazz la saxofon pot fi dure, netede, moi, calde, întunecate, aspre pentru că muzicienii se străduiesc să reproducă tonul care vibrează în mintea lor. 

Adesea trebuie sa asculți multă vreme acest gen pentru a observa diferențele.

5. De ce muzica jazz e unică

În jazz, este ușor să-ți exprimi emoțiile, obiectivul principal este să fii cât mai creativ și să lași imaginația să te ghideze. Nu este vorba despre faptul că piesele nu conțin melodii ușor de recunoscut. Cu o linie melodică începe un cântec, dar apoi fiecare muzician o transformă improvizând, jucându-se cu tot felul de note.

Interpreții care nu performează solo, cântă liniștiți pe fundal sau compun, scurt, pentru însoțire. Apoi, la sfârșitul piesei, melodia revine. Improvizația este arta care modelează rezultatul, fiind diferit de fiecare dată când îl auzi, spre deosebire de piesele pop auzite la radio.

Un alt lucru care o face specială este abordarea ritmului. Îți poți petrece întreaga viață studiind, exersând și interpretând și tot să nu epuizezi toate modurile în care poți cânta jazz. Asta pentru că această muzică implică, pe lângă creație, și o expresie profundă de sine.

Trio-ul pentru pian este cea mai frecventă configurație de jazz. S-a spus adesea că reprezintă esența acestei muzici în modul cel mai condensat, dar eficient. Un trio de pian profită din plin de swing, interacțiune și dinamică.

6. Beneficiile jazz-ului asupra sănătății

Muzica jazz poate aduce o alinare naturală pentru minte și corp, spun experții. Se pare că ascultarea acesteia are un efect asupra tipului de unde cerebrale pe care le produci, ce pot fi stimulate sau relaxante. Mai mult, s-a dovedit că jazz-ul te ajută să te concentrezi, te motivează, îmbunătățește productivitatea la locul de muncă și reduce oboseala resimțită după un antrenament de forță.

În plus, te scapă de stres, care este rădăcina multor probleme de sănătate. Studiile mai arată că dacă asculți jazz după un accident vascular cerebral, memoria verbală, puterea de concentrare și starea de spirit sunt îmbunătățite. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială determinând dilatarea vaselor de sânge cu până la 30%.

Un alt beneficiu este faptul că audiția acestui tip de compoziție timp de 30 de minute crește nivelul imunoglobulinei, care e localizată în mucoasa corpului și acționează ca un anticorp. Efectul asupra nivelurilor de IgA continuă încă jumătate de oră după ce piesa a încetat.

Jazz-ul este unul dintre cele mai plăcute și bogate stiluri de muzică care te provoacă la fiecare pas și îți dă mână liberă să te joci. Aceste caracteristici, precum și cele enumerate în rândurile de mai sus, îl fac potrivit pentru muzicienii care iubesc libertatea și vor să-și testeze limitele.

Sursa foto: Shutterstock.com

7. FAQ

1. În ce an a apărut muzica jazz?

Mulți spun că jazz-ul s-a născut în 1895, anul în care Buddy Bolden a pus bazele primei sale trupe. Alții susțin că s-a întâmplat în 1917, când Nick LaRocca și trupa sa au înregistrat primul disc, sub denumirea „Livery Stable Blues”.

2. Cum poate fi descrisă muzica jazz?

Jazz-ul nu este doar un stil de muzică. Este cel care îți permite să conturezi personajul, dându-ți curaj, pregătindu-te să improvizezi. Este precum stiloul unui scriitor, care-i permite acestuia să-și expună gândurile și emoțiile lumii întregi.

3. Cu ce este diferită muzica jazz față de restul genurilor?

Jazz-ul are toate elementele pe care le conține și alt gen de muzică. Are linie melodică, adică dispoziția cântecului, partea pe care este cel mai probabil să ți-o amintești. De asemenea, are armonie și improvizație, ceea ce înseamnă că majoritatea sunetelor sunt create pe loc.

4. Care sunt cei mai cunoscuți artiști de jazz?

Chiar dacă Louis Armstrong a fost unui dintre cei mai influenți muzicieni din istoria jazz-ului, există mai multe nume cunoscute ale acestui gen. Miles Davis, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker și Billie Holiday sunt câțiva dintre ele.

5. Când a apărut jazz-ul românesc?

Muzica jazz românească s-a auzit pentru prima dată în anii ‘20, sub comanda lui Emil Berindei, care după ce a revenit în țară de la studii, a înființat trupa The Hot Chaps. Abia după anul 1964, s-au deschis primele cluburi de jazz în România, iar la radiouri au început să fie transmise emisiuni cu acest tip de muzică. 

admin

1 comment so far

Ceban Larisa Posted on18:46 - 18 ianuarie 2022

Vă mulțumesc o informație utilă.O să distribui aceasta elevilor,colegilor mei.

Leave a Reply