Orchestra simfonică și instrumentele ei – Informații utile și răspunsuri la cele mai des puse întrebări

Orchestra simfonică și instrumentele ei – Informații utile și răspunsuri la cele mai des puse întrebări

Mulți oameni merg la diferite concerte simfonice, dar nu cunosc multe lucruri legate despre acest domeniu. Muzica simfonică rămâne o experiență unică pentru fiecare ascultător, hrănind simțurile, dezvoltând și îmbogățind spiritual. Nu degeaba se spune că acest gen muzical nu este pentru orice ureche! Cel care se îndrăgostește de muzica simfonică va rămâne pentru totdeauna un pasionat și va încerca să afle răspunsuri la o mulțime de întrebări. 

În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații utile, dar și lucruri mai puțin știute despre orchestra simfonică și instrumentele sale muzicale. Muzica clasică este metoda perfectă dacă vrei să evadezi din cotidian și să te relaxezi fantastic, chiar și în intimitatea locuinței.

Cuprins:

1. Orchestra simfonică 

  • Termenul de orchestră simfonică
  • Scurt istoric al apariției orchestrei simfonice

2. Instrumentele muzicale din orchestra simfonică

1. Orchestra simfonică

Muzica reprezintă un limbaj universal, care reușește atât de frumos să aducă oamenii împreună, să-i bucure și să umple sufletele de pozitivism și armonie. Genul clasic sensibilizează, descoperă emoții, regăsește respectul și bunul gust în fiecare om. Orchestra simfonică poate fi privită ca un magician, care cu ajutorul instrumentelor sale poate să transforme viața și să o facă mai frumoasă și mai bogată. 

Deși a fost considerată multă vreme dedicată exclusiv elitelor, în ziua de astăzi este văzută ca un artefact ce reușește să rezoneze din ce în ce mai bine cu orice persoană, chiar și cu una care nu are studii muzicale în acest sens.

  • Termenul de orchestră simfonică

Acest termen provine din limba greacă, dar nu are aceeași semnificație. Practic, pe vremea aceea reprezenta spațiul semi-circular, situat între scenă și spectatori, acolo unde evolua corul. În lumea romană, orchestra s-a transformat într-un spațiu dedicat doar spectatorilor de vază.

Cu timpul, grupul de muzicieni a început să concerteze în spatele unei cortine sau al unui decor și doar din secolul al XVII-lea orchestra a devenit ansamblul compus din instrumente din diferite familii. 

  • Scurt istoric al apariției orchestrei simfonice

Orchestra simfonică reprezintă un ansamblu muzical instrumental de mari dimensiuni, care a apărut în secolele XVII-XVIII în vestul Europei și care s-a răspândit în restul lumii destul de repede. Se pare că începuturile ei datează din anul 1600, de la Viena, capitala Austriei, și că inițial nu cuprindea decât instrumentele cu arcuș și un clavecin. Din acest moment, instrumentele muzicale ale orchestrei simfonice s-au înmulțit în mod spectaculos pentru a reuși să creeze muzică de mare calitate.

Orchestra era, la început, de mici dimensiuni, apoi a devenit tot mai mare. Astăzi, este clasificată în două categorii, în funcție de numărul de muzicieni. Orchestra de cameră are 50 sau mai puțini muzicieni, iar orchestra simfonică, ori filarmonică, 70 sau chiar 100 de oameni, ținându-se cont de lucrarea cântată. 

<h2>2. Instrumentele muzicale din orchestra simfonică</h2>

Pentru cei interesați să cunoască astfel de amănunte interesante sau pentru cei care își doresc să dirijeze, este bine de știut faptul că orchestra simfonică este formată dintr-un ansamblu de instrumente care cuprinde:

  • grupuri de instrumente cu coarde și arcuș: vioară, violă, violoncel, contrabas;
  • instrumentele de suflat din lemn: piculină, flaut, oboi, corn englez, clarinet, clarinet bas, fagot, contra fagot;
  • instrumente cu coarde ciupite: chitară, clapă, clavecin;
  • instrumente cu coarde lovite: pian (pianină);
  • instrumentele de percuție: trianglu, tobă mică, tobă mare, gong, talgere, castaniete, cinele, timpani, celesta, xilofon, clopote, vibrafon, marimbafon;
  • instrumentele aerofone: orga mare.

Dirijorul este considerat cel mai important membru al orchestrei, pe locul secund fiind concertmaestrul, cel care îi conduce pe violoniști și pe ceilalți instrumentiști ai orchestrei. Urmează șefii de partide ai tuturor grupurilor de instrumente, care își supraveghează propriii membri. Repertoriul muzical al unei orchestre este vast, putând aborda genuri diferite:

  • simfonii;
  • concerte;
  • uverturi;
  • balete;
  • opere;
  • muzică de film;
  • muzică ușoară.

Poziționarea instrumentelor muzicale într-o orchestră se realizează în felul următor:

  • se ține cont de poziția dirijorului;
  • în fața acestuia se vor situa instrumentele cu coarde, pe rânduri, de la stânga la dreapta;
  • urmează instrumentele de suflat, apoi cele de percuție (se folosesc în număr mai redus deoarece au o sonoritate mult mai puternică decât cele cu coarde).

În concluzie, orchestra simfonică reprezintă un ansamblu de instrumente diverse, care reușesc atât de bine să stârnească imaginația oamenilor sensibili la magia muzicii clasice și nu numai. 

surse foto:

unsplash.com

shutterstock.com

admin

Leave a Reply