Xilofonul – un instrument muzical cu sunete vibrante, inconfundabile

Xilofonul – un instrument muzical cu sunete vibrante, inconfundabile

Cu toate că xilofonul este un instrument muzical cu o istorie interesantă, nu se regăsește atât de des pe cât ar trebui în muzica din ziua de azi. Chiar și așa, rămâne reprezentativ în acest domeniu, iar regăsirea lui în diferite genuri muzicale nu face nimic altceva decât să sublinieze importanța sunetelor oferite.

1. Ce este xilofonul?

Xilofonul este un instrument muzical de percuție, confecționat din lemn. A căpătat importanță de-a lungul anilor peste tot în lume. Datorită acordajului special, sunetele vibrante sunt emise în diferite frecvențe, ceea ce face ca xilofonul să fie un instrument muzical destul de apreciat.

Ca să îți faci o idee despre forma xilofonului, acest instrument poate fi comparat cu un nai de mari dimensiuni, așezat pe orizontală și mânuit în această poziție. În plus, producătorii de instrumente muzicale care vor să atragă un anumit tip de clienți, mizează pe culori și forme deosebite, însă, fără a modifica în vreun fel emiterea sunetelor. 

1.1. Cum arată un xilofon și din ce este confecționat?

Realizat din lamele și suport de lemn, xilofonul este un instrument care se manevrează destul de ușor, cu ajutorul unor clapele speciale sau ciocănele din lemn, metal sau sticlă. Confecționarea unui asemenea instrument este destul de simplă, însă, ceea ce contează în acest procedeu este tipul de lemn folosit. De aceea, stejarul este materia primă din care se realizează un xilofon, datorită proprietăților speciale pentru a reda sunetele vibrante, după care este recunoscut acest tip de instrument muzical.

1.2. Cum se cântă la xilofon?

Mânuirea xilofonului este foarte simplă, iar cei care doresc să învețe să cânte la acest instrument muzical deosebit, vor avea surpriza să descopere că este foarte ușor. Un singur artist poate cânta, de regulă, la un xilofon, însă, dacă instrumentul este de dimensiuni mai mari, acesta poate fi mânuit de mai multe persoane.

Lamelele din lemn sunt de diferite mărimi, așezate în ordinea lungimii lor, pentru a putea reda sunete grave și ascuțite. Cu ajutorul ciocănelelor, se poate cânta orice fel de partitură, într-un mod cât se poate de facil. Vibrația sunetelor face ca xilofonul să fie un instrument muzical deosebit în categoria celor de percuție.

2. Xilofonul adoptat în muzică

Fiind un instrument relativ ușor de confecționat, xilofonul a fost adoptat de triburile africane, făcând parte din stilurile muzicale tradiționale, recunoscute peste tot în lume. Potrivit studiilor și istoriei, xilofonul pare să aibă rădăcini în Asia, cu precădere în zona de sud-est, chiar la începutul secolului al XIX-lea.

Cu toate acestea, xilofonul a căpătat fani și în alte părți ale lumii, reușind să se integreze perfect în orchestrele simfonice, în diferite forme și structuri. Un alt exemplu în acest sens poate fi America Latină, acolo unde xilofonul este găsit într-o variantă mai modernă, denumită marimba, instrument adus tot de africani în perioada migrației.

Revenind în zilele noastre, xilofonul a fost adoptat de multe formații internaționale ale stilului jazz, care au adus în atenția publicului sunetul vibrant al acestui instrument. Musicalurile de pe Broadway au în componență și xilofonul, introdus cu succes încă din secolul al XX-lea și scos la rang de cinste de un maestru în domeniu, Bob Becker. 

3. Lucruri mai puțin știute despre xilofon

Xilofonul este, cu siguranță, un instrument muzical aparte, despre care se cunosc prea puține lucruri de către majoritatea pasionaților de muzică. De exemplu, în unele părți ale lumii, este confecționat din lemn de bambus sau arțar, ceea ce face ca sunetele să fie ușor diferite, însă, la fel de intense și plăcute.

Tot xilofonul era instrumentul folosit în realizarea sunetului de oase rupte pentru filmele cu tema Halloween. În plus, tradițiile din Senegal implicau xilofonul în ceremoniile de inițiere, iar cei care îl foloseau cel mai mult erau tinerii adolescenți. Tot în Senegal, acest instrument era folosit și pentru alungarea maimuțelor și a păsărilor din curte.

Așadar, xilofonul este, fără doar și poate, un instrument muzical deosebit, care merită descoperit în totalitate. Simplitatea cu care se manevrează poate fi punctul de pornire pentru cei care vor să studieze muzica și vor să capete mai multe cunoștințe despre instrumentele de percuție.

Sursă foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com

admin

Leave a Reply