Ce este meloterapia? Este o formă de relaxare psihică, care se realizează prin intermediul sunetelor, al muzicii. Aceasta este folosită pentru combaterea stărilor negative, care, dacă nu sunt remediate, pot conduce la apariția diferitelor afecțiuni psihice. Din acest motiv, poate să reprezinte prima opțiune atunci când stresul, depresia sau tristețea își fac simțită prezența în viața ta.
Meloterapia este practicată și în România, fapt pentru care nu-ți rămâne decât să găsești un specialist care să te ajute să-ți găsești liniștea sufletească, atunci când ai nevoie.
CUPRINS
1. Meloterapia – Informații prețioase despre terapia prin muzică
2. Întrebări și răspunsuri frecvente despre meloterapie
1. Meloterapia – Informații prețioase despre terapia prin muzică
Muzica are extrem de multe beneficii asupra stării psihice, deoarece are numeroase efecte asupra activității creierului. Studiile de neuroimagistică funcțională au arătat că ascultarea acesteia poate avea consecințe asupra structurilor de bază ale procesării emoționale.
Este de reținut faptul că Gabby Giffords a învins leziunile cerebrale dobândite în urma unei împușcături în cap, datorită terapiei muzicale. Prin urmare, muzicoterapia este regăsită în majoritatea spitalelor care tratează copiii și adolescenții care luptă cu diferite boli. Muzica este folosită pentru a reduce durerea unui pacient și pentru a facilita relaxarea.
Una dintre caracteristicile meloterapiei constă în faptul că aceasta este diferită de la un om la altul. Dacă un copil adoră să asculte muzica clasică, deoarece îl liniștește, alt micuț se poate delecta prin scrierea de cântece, prin învățarea unui instrument muzical, precum tobe sau saxofon, ori prin ascultarea unui alt gen de melodii.
Astfel, muzica este prezentă pretutindeni, fapt pentru care nu este dificil să-ți păstrezi optimismul și starea bună de dispoziție prin intermediul melodiilor preferate.
Beneficiile muzicii de terapie sunt:
- Îmbunătățirea sănătății
Chiar dacă pare greu de crezut, a fost dovedit științific faptul că muzicoterapia ajută la îmbunătățirea respirației, scăderea tensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii. Oamenii bolnavi de cancer suferă de dureri insuportabile, care cu greu pot fi ameliorate prin intermediul medicamentelor cu efect calmant. Cu toate acestea, a fost descoperit faptul că prin scrierea și ascultarea melodiilor relaxante, durerea resimțită de pacienți se reduce considerabil.
- Reducerea stresului
Stresul face parte în prezent din viața oricărui om, deoarece este întâlnit atât la serviciu, cât și în viața personală atunci când apar evenimente neprevăzute sau tensionate. Acesta cauzează atât dureri de cap, de stomac, insomnii, cât și neliniște, nervozitate, tristețe sau depresie.
Chiar dacă efectele stresului asupra vieții omenești sunt devastatoare, nu trebuie să-ți faci griji, fiindcă muzica reprezintă soluția. Aceasta este adesea legată de anumite stări sufletești, fapt pentru care anumite piese pot face indivizii să se relaxeze, să-și recapete gândurile pozitive și excelenta dispoziție. Din acest motiv, meloterapia este adesea folosită pentru depresie.
Astfel, dacă te simți extrem de nervos, tensionat sau într-o stare negativă profundă, trebuie să asculți cele mai liniștitoare și pozitive melodii pe care le ai în playlist, fie că preferi instrumentale la chitară sau pian, fie piese cu versuri. Acest lucru te va ajuta să-ți recapeți zâmbetul, lucru care este de dorit în astfel de situații limită.
- Inducerea relaxării
În momentul în care te simți foarte obosit, extenuat, fără vlagă, poți pune căștile în urechi pentru a asculta o melodie veselă, ce face parte din categoria pieselor reggae sau a celor pop. Aceasta te poate ajuta să obții calmul pe care ți-l dorești după o zi grea de muncă, mai ales dacă închizi ochii pentru câteva minute și stai întins pe spate. Dacă vrei să obții relaxarea profundă, încearcă să practici yoga în timp ce asculți pe fundal cântecele de suflet.
În cele din urmă, relaxează-te și găsește echilibrul necesar unei vieți fericite prin intermediul melodiilor preferate. Învață să asculți muzica potrivită și vei vedea că lucrurile negative din jurul tău nu te vor mai afecta la fel de mult.
Există foarte multe întrebări legate de acest domeniu, deoarece este unul foarte interesant, care intrigă și stârnește admirația multor oameni. Foarte multe persoane deja au încercat terapia prin muzică, deoarece reprezintă o formă inovativă de a elimina anxietatea și stările negative.
Sursa foto: Unsplash.com
2. Întrebări și răspunsuri frecvente despre meloterapie
- Ce este meloterapia?
Orice om care ascultă melodii de dragoste, de bucurie sau de tristețe atunci când are o anumită stare, face meloterapie. Aceasta este o formă de art-terapie ce presupune folosirea muzicii pentru a ameliora anumite afecțiuni de sănătate, fizice sau psihice.
- Poate folosi oricine meloterapia?
Sigur că meloterapia poate fi utilizată de orice om care simte nevoia să se elibereze de gândurile negre. În momentul în care te simți copleșit de evenimentele neplăcute din viața ta, pentru a evita o depresie acută, este necesar să încerci să-ți găsești liniștea prin această metodă inovativă și foarte sigură.
- Meloterapia poate ajuta doar copiii bolnavi sau toți micuții?
Copiii care se luptă cu o boală grea au nevoie de terapie prin sunete pentru a calma durerea. Cu toate acestea, dacă te bucuri de un copil sănătos și vioi, îi poți spori creativitatea și încrederea de sine prin intermediul acestei terapii atât de plăcute.
Leave a Reply