Pianul: Ce nu ai aflat la ora de muzică (dar ar fi trebuit)

Pianul: Ce nu ai aflat la ora de muzică (dar ar fi trebuit)

Chopin, un renumit compozitor din secolul XIX, a spus: „Mi-am rugat pianul să vorbească în locul meu”. Cuvintele lui surprind foarte bine motivul pentru care oamenilor le place atât de mult să cânte la acesta, cât și să îl asculte. Acest instrument este capabil să transmită sentimente fără cuvinte și fiecare notă pare că bate direct pe corzile sufletului. 

Nu este de mirare că ești interesat să afli mai multe despre pian, care, așa cum vei afla în continuare, este un instrument surprinzător. 

Cuprins

1. Pianul – Acesta nu este un alt scurt istoric plictisitor

2. Claviatura pianului: de ce nu poate avea mai mult de 88 de clape?

3. Pianul pentru începători – cum îl alegi?

1. Pianul – Acesta nu este un alt scurt istoric plictisitor

Deși este lăudabil că îți dorești să afli mai multe despre pian, un istoric banal poate, în cel mai bun caz, să te facă să vrei să cauți mai multe informații. În cel mai rău caz, îți taie tot cheful. Așa că mai jos vei găsi câteva curiozități pe care nu le știai despre pian:

  • Un pian are între 220 și 230 de corzi ce produc sunet atunci când sunt lovite de ciocănele. Pentru a scoate un sunet curat, acestea sunt întinse la o tensiune foarte mare. Se estimează că tensiunea corzilor unui pian normal ar putea atinge peste 20 de tone. 
  • Cel mai scump pian este fabricat de un canadian. Prima oară s-a cântat la el cu ocazia Jocurilor Olimpice din Beijing. Pianul are un design transparent și a fost vândut la o licitație pentru 3,22 milioane de dolari. 
  • Printre cele mai importante informații despre pian pe care ar trebui să le știi este faptul că primul instrument de acest gen a fost inventat în Italia în 1709. Acesta era diferit de modelul cu care suntem obișnuiți azi, dar a revoluționat pentru totdeauna lumea muzicală. 
  • Abia în 1980 a apărut pe piață pianul digital, așa cum îl știm azi, deși s-a lucrat la ideea unuia electronic încă din 1920. 
  • Cel mai mare pian din lume este deținut de un bărbat din Noua Zeelandă. Construcția instrumentului a durat 4 ani. Acesta cântărește 1,4 tone și are o lungime de 5,7 metri. 
  • Pianul are nevoie de acordaj. La început, acesta se va face de 4 ori pe an, iar, mai târziu, doar de 2 ori pe an. 
  • Pianina este, de fapt, un pian vertical. Deși sunetul și principiul de funcționare este asemănător cu cel al unui model clasic, puțini observă că pianina are un răspuns ușor întârziat față de varianta normală. 
  • Pianul este denumit „Regele instrumentelor muzicale”. De ce? Acesta are cea mai largă gamă de tonalități. În plus, este printre puținele obiecte de acest tip la care poți cânta atât linia muzicală, cât și acompaniamentul în același timp. 

2. Claviatura pianului: de ce nu poate avea mai mult de 88 de clape?

Câte clape are un pian? Ei bine, indiferent de tipul de pian –  clasic, digital, mecanic sau pianină – acesta va avea mereu maxim 88 de clape. Dintre acestea, 56 sunt albe și 32 sunt negre. Motivul pentru care cele moderne nu au o claviatură mai bogată este legat de capacitatea oamenilor de a percepe sunete. 

Tot ce este cuprins în intervalul de frecvențe audio 20 Hz și 20.000 Hz poate fi auzit de urechea umană. Totuși, creierul poate să distingă un număr mult mai mic de sunete. În plus, dintre toate acestea, doar cele care se încadrează într-un anumit interval sunt plăcute, melodioase pentru ureche. 

Claviatura de 88 de clape ale unui pian cuprinde 7 ¼ octave. Acestea înglobează sunete limitate de frecvențele 25,7 Hz și 4,186 Hz, exact tonurile pe care oamenii le pot asculta fără disconfort. Dacă un pian ar avea mai multe clape pentru note grave sau pentru cele înalte, ceea ce s-ar auzi ar fi un zgomot ciudat sau deranjant, nicidecum ceva plăcut. Chiar și așa, la un moment dat, a fost construit un pian cu 97 de clape. Acesta avea mai multe note de bass, cu scopul de a oferi profunzime rezonanței altora. 

3. Pianul pentru începători – cum îl alegi?

Cu un îndrumător potrivit, aproape oricine poate învăța să cânte la pian. Pe lângă îndrumare, însă, este foarte importantă calitatea instrumentului muzical folosit în acest proces de învățare. Pianul pentru începători poate fi unul acustic, digital sau electronic. 

Cei care optează pentru un pian acustic trebuie să se aștepte să plătească mai mult. Totuși, aceasta poate fi cea mai bună alegere. Pe termen lung, astfel de modele sunt mai rezistente. În plus, chiar dacă e vorba despre un pian pentru ca cei mici să învețe tehnica acestui instrument, doar un obiect autentic, îi va permite studentului să își dezvolte corect propriul stil. 

Pianul digital este alegerea ideală pentru cei care vor să învețe să cânte la acest instrument, dar locuiesc într-un apartament. Pe lângă faptul că este mult mai ieftin, de cele mai multe ori, îi poți atașa instrumentului niște căști, astfel încât să exersezi chiar și noaptea. În plus, ocupă mult mai puțin spațiu. Înainte de a cumpăra un astfel de pian, verifică rezistența clapelor la atingere. O claviatură mai grea imită mai bine un pian acustic. Printre cele mai recomandate mărci de piane de acest gen se numără Korg sau Casio.

McMusic recomandă: 

Detalii și preț aici: https://www.mcmusic.ro/piane-digitale-pian/korg-lp-380-pian-digital.html

Detalii și preț aici: https://www.mcmusic.ro/piane-digitale-pian/casio-px-s1000wh-pian-digital.html

Detalii și preț aici: https://www.mcmusic.ro/piane-digitale-pian/korg-sp-280-pian-digital.html

Detalii și preț aici: https://www.mcmusic.ro/piane-digitale-pian/korg-havian-30-pack-pian-digital-cu-aranjor-stativ.html


Detalii și preț aici: https://www.mcmusic.ro/piane-digitale-pian/korg-lp-380-pian-digital-ro.html

Pianul electronic este cea mai ieftină variantă de pe piață, dar nu este recomandată pentru începători. Deseori aceste modele nu au o claviatură medie, iar clapele sunt mai ușoare decât în cazul unui pian normal. 

Parcurgând acest articol ai mai adăugat câteva noțiuni importante la cunoștințele pe care le aveai deja în materie de pian. Acum, tot ce îți rămâne este să te apuci să cânți cu multă pasiune la el. 

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

1 comment so far

Antonia Posted on13:53 - 10 martie 2020

Am si eu o fetita de 9 ani, profesorul a recomandat un pian cu 88 de clape. Ce recomandati?

Leave a Reply