Mulți oameni sunt fascinați de bateristul care izbește cu strășnicie tobele din fața sa și au impresia că nu este deloc greu să facă și ei același lucru. Specialiștii sunt de părere, însă, că toba este un instrument muzical la fel de greu ca oricare altul și că este nevoie de ore în șir de studiu ca persoana în cauză să reușească să pătrundă tainele ei. Totuși, lecțiile individuale nu sunt suficiente, așa că un profesor devine absolut necesar pentru perfecționare.
În articolul de mai jos se pot găsi ușor diferite informații despre tipurile de tobe existente, în așa fel încât învățăcelul să poată identifica rapid produsul de care are nevoie pentru a începe cât mai curând aventura descifrării modului de a cânta la tobe.
Cuprins:
1. Toba muzicală – informații interesante și utile pentru un începător
1.1. Istoria tobelor
1.2.Tipuri de tobe
2. Cum alegi instrumentul potrivit din numeroasele tipuri de tobe muzicale
1. Toba muzicală – informații interesante și utile pentru un începător
Cine își dorește să înceapă studiul tobei muzicale ar trebui să știe de la început că acest instrument este unul destul de complex, iar drumul către performanță va fi greu și anevoios, mai ales dacă nu este însoțit de ambiție și determinare. Orice profesor de muzică poate să spună cu mâna pe inimă acest lucru.
1.1. Istoria tobelor
Toba a apărut din cele mai vechi timpuri ale umanității, fiind utilizată atât cu ocazia sărbătorilor, cât și în perioadele de război, de diferite triburi. Din acest motiv, poate fi considerat unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale utilizate de om, dacă nu chiar cel mai vechi dintre toate. Design-ul său de bază a rămas neschimbat de mii de ani, în ciuda unor schimbări moderne date de materialul din care este confecționat.
Practic, toba presupune existența unei membrane întinse peste o carcasă, cu rolul de cutie de rezonanță. Ea a apărut în Preistorie, dovada fiind pe pereții unor peșteri din America de Sud, unde au fost observate diferite urme ce atestă folosirea ei în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Datând din Antichitate, în regiunea Mesopotamiei antice, au fost descoperite tobe cilindrice, utilizate în urmă cu 5000 de ani.
Evident că la început ele nu erau folosite pentru muzică, ci pentru a semnaliza diferite mesaje de la un grup la altul. Aceste tipuri de tobe nu se acordau, înălțimea sunetelor neputând fi modificată, la fel cum se întâmplă în cazul instrumentelor moderne.
<h3>1.2.Tipuri de tobe</h3>
Tobele din vechime nu mai sunt utilizate frecvent în ziua de astăzi, fiind preferate cele care pot fi acordate, însă pot exista și unele care sunt folosite în muzica tradițională (buhaiul este un exemplu în acest sens). Cei mai mulți preferă să utilizeze astăzi tobele moderne pentru a cânta muzică rock și abia așteaptă să-și achiziționeze un set și accesoriile aferente pentru a se relaxa în garajul casei cu ajutorul acestei ocupații inedite.
Se pune întrebarea: Ce fel de tobe ar putea să-și cumpere un amator? Există diferite tipuri de tobe muzicale moderne, așa că este important ca înainte de a alege una dintre ele, un cumpărător să știe exact despre ce e vorba.
- percuțiile manuale africane (bongo, conga);
- tobele asiatice;
- toba mare;
- toba mică;
- tom-tom-urile;
- timpanele.
Un set uzual de tobe este compus din următoarele elemente:
- toba bas (tambur) are cel mai grav sunet din întregul set;
- toba Snare, asigură ritmul de bază;
- tom-tom-urile sau tobele de trecere;
- Floor tom;
- setul de cinele.
2. Cum alegi instrumentul potrivit din numeroasele tipuri de tobe muzicale
Toate tobele există în mărimi diferite și sunt confecționate din diferite materiale. Un începător trebuie să aibă, însă, măcar baza unui set de tobe până când ajunge să învețe cum trebuie să le folosească. Pentru a reuși acest lucru, el trebuie să cumpere tobe, dar și numeroase alte accesorii utile unui toboșar (căști și dopuri pentru urechi, huse protectoare și covorașe folosite sub tobe, tunere pentru percuție etc):
- cinelul;
- toba bas;
- hi-hat chimval;
- trepiede;
- pedale pentru toba bas.
Este important să nu fie uitate nici ideile de training pentru toboșarii care vor să exerseze cu metronomul sau cu padelele speciale de antrenament. În mediul online se găsesc numeroase tipuri de tobe muzicale, dar și de accesorii pentru acestea, realizate de producători renumiți în domeniu, care pot fi de folos atât pentru a învăța instrumentul, cât și pentru cei care sunt profesioniști și care doresc să demonstreze cât de buni sunt, concertând alături de colegii lor dintr-o formație muzicală.
În concluzie, cine dorește să învețe să cânte la tobe poate să facă acest lucru fără probleme dacă are un set de tobe bun, un profesor priceput, multă răbdare, dacă are din naștere simț ritmic și studiază individual permanent, pentru a se autodepăși constant.
surse foto:
shutterstock.com
unsplash.com
1 comment so far