Multe persoane încearcă să învețe să cânte la chitară, dar nu toată lumea reușește. Puține lucruri îți pot afecta șansele de succes mai mult decât instrumentul muzical pe care îl folosești. Tocmai de aceea, este esențial să alegi unul cât mai ușor de folosit. Specialiștii spun că este dificil de cântat la unele modele, în vreme ce altele îți pot ușura considerabil munca. Dacă ești începător/oare, mai bine te asiguri că citești acest articol, care te poate ajuta să iei decizia benefică pentru tine.
Care este cea mai bună chitară pentru tine? Ei bine, este cea la care nu întâmpini mari dificultăți atunci când performezi. Forma considerată perfectă a acesteia variază de la o persoană la alta, în funcție de înălțimea corpului, grosimea degetelor, dimensiunea mâinii, postura, gusturile muzicale și spațiul în care exersezi.
De aceea, „chitara perfectă” a unei persoane poate fi coșmarul alteia. Dacă există un aspect pe care trebuie să îl iei în serios, acesta este faptul că aceeași dimensiune a chitării nu se potrivește tuturor.
Cuprins:
1. Sfaturi de la chitaristii experimentați pe care fiecare începător trebuie să le cunoască
2. Cum trebuie să fie cea mai bună chitară pentru începători
2.1 E sau nu potrivită chitara electrică pentru începători?
2.2 De ce începătorii trebuie să evite chitarele clasice și flamenco
2.3 Criteriile de care trebuie să ții cont când alegi cea mai bună chitară acustică
3. Dimensiunile ideale pentru chitara unui copil
4. Care sunt echipamentele și accesoriile de care ai nevoie pentru a proteja chitara
1. Sfaturi de la chitariștii experimentați pe care fiecare începător trebuie să le cunoască
Indiferent de vârstă pe care o ai, nu există un sentiment mai satisfăcător decât a învăța să cânți la un instrument. În timp ce multe persoane încearcă să deslușească tainele chitarei, din păcate, se întâmplă frecvent ca un număr mare să renunțe după doar câteva luni.
Lecțiile cu un instructor pot fi costisitoare și poți acumula frustrări, dacă nu observi imediat un progres. Iată ce sfaturi au muzicienii profesioniști pentru cei care vor să învețe să cânte la chitară și pentru cei care au depășit această etapă:
- Există o diferență clară între a exersa din greu și a te juca ocazional cu chitara. Din păcate, întrucât prima dă rezultate, cea de-a doua tactică poate provoca dezamăgire și chiar te poate face să renunți la a învăța să cânți. Este normal dacă te confrunți cu blocaje de creație. Poți ieși din această situația interacționând cu alți chitariști mai experimentați;
- Învață când să mărești sau să scazi ritmul și să rămâi stăpân/ă pe situație. Acestea sunt abilități de neprețuit pentru un muzician;
- Unii oameni își petrec ani întregi lucrând la tehnica lor înainte de a realiza că acest lucru depinde mai mult de vastele interpretări la chitară decât lucruri teoretice. Poți preveni asta dacă asculți diferite genuri de muzică pe care să le lași să te ghideze, ajutându-te, în acest fel, să te apropii de instrumentul mult iubit din diferite unghiuri;
- “Fură” câteva ceva de la fiecare chitarist, indiferent de nivelul experienței sale. Încearcă să te concentrezi pe aspectele pozitive ale tehnicii fiecăruia, mai degrabă, decât pe cele negative. De exemplu, unii oameni tind să își piardă spontaneitatea și libertatea pe care le dețineau în trecut. Aceștia pot învață câteva trucuri de la cei întâlniți la colț de stradă, care cânta într-un mod liber, relaxat.
- Exersează cu alți muzicieni cât de des poți. Este o experiență de neprețuit, care te va ajuta să îți găsești ritmul alături de colegii de breaslă. Nu rata șansa nici dacă ceilalți au îmbrățișat alte genuri muzicale. Acest lucru te va ajuta să obții noi cunoștințe.
- De fiecare dată când înveți un nou acord, încearcă să asociezi sunetul cu ceva. Aceste legături te vor ajuta să identifici acorduri și scale, chiar dacă nu poți spune cu exactitate ce note sunt redate.
- Învață să cânți atât cu degetele, cât și cu pana. Când deja stăpânești aceste două modalități, alternează tehnicile în timpul cântecului, pentru un plus de expresivitate.
2. Cum trebuie să fie cea mai bună chitară pentru începători
Înainte de a începe să exersezi la chitară, ai nevoie de instrument. Deși o mare parte a deciziei se va baza pe preferințele personale, există unii factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când iei această decizie ca muzician începător: bugetul, stilul, vârstă și înălțimea ta, starea lui și locul de unde îl iei.
Cel mai bine este să eviți să iei chitara dintr-un amanet, piață de vechituri sau din alte astfel de locuri, asta dacă nu beneficiezi de ajutorul unui muzician experimentat. Dacă nu ai avut niciodată una, este posibil să nu cunoști informații cheie despre ea, astfel că un magazin specializat este cea mai bună soluție. De asemenea, poți alege instrumentul din gama unuia din mediul online de renume, dar asigură-te că ești la curent cu politica de returnare a acestuia.
Există o varietate de chitare, însă doar câteva tipuri majore se află pe lista celor ce vor să încerce acest hobby: clasice, electrice și acustice. Dar care este cea mai bună pentru un începător?
2.1 E sau nu potrivită chitara electrică pentru începători?
Tonul unei chitare electrice are zeci de variabile: amplificator, canale, 3-5 poziții de preluare, controale de volum, efecte și o mulțime de alte lucruri cu care să poți modifica sunetul ei. Toate aceste elemente interacționează între ele pentru a crea permutări interminabile.
Pentru chitariștii puțin mai avansați, este unul dintre cele mai frumoase aspecte ale unei astfel de chitare. Dar pentru cei începători, este calea sigură spre dezastru. De aceea, specialiștii sunt de părere că cea acustică este cea mai bună alegere pentru un muzician aflat la început de drum.
2.2 De ce începătorii trebuie să evite chitarele clasice și flamenco
Chitarele clasice și flamenco sunt printre cele mai apreciate în lumea muzicii. Cu toate acestea, nu sunt chiar simplu de mânuit de către cineva care de-abia începe să învețe câteva acorduri, așa că nu mereu sunt potrivite pentru toată lumea, însă sunt perfecte pentru cei care au un nivel mediu sau anvasat.
Aceste tipuri de instrumente au gâtul mult mai gros decât altele, ceea ce îți poate îngreuna sarcina de a crea acorduri melodioase.
Pentru majoritatea oamenilor, grosimea ideală a acestei părți ale unei chitare cu snec din oțel este de aproximativ 120 mm. Gâturile celor clasice sunt mai groase și pot depăși 210 mm. Acest lucru poate face o mare diferență pentru un chitarist începător, din cauza distanței dintre degetul mare și vârful degetelor – atingerea ta. O astfel de grosime al chitarei „fură” mult din dimensiunile acesteia.
Fiindcă aproape toate chitarele acustice cu coarde din oțel respectă această nevoie, ele sunt cele mai bune pentru un începător, cele clasice putând fi însușite mai târziu.
2.3 Criteriile de care trebuie să ții cont când alegi cea mai bună chitară acustică
Prima chitară acustică pe care o vei avea nu va fi, probabil, cea pe care o vei folosi de-a lungul timpului, dar va avea un loc special în inima ta pentru totdeauna. Ani de acum îți vei reaminti de primul instrument pe care l-ai avut și de perioada în care muzica părea ceva total nou, poate chiar dificilă, dar vibrantă.
Sigur, modul în care îți vei aduce aminte de ea depinde de alegerea pe care o faci. Majoritatea începătorilor aleg chitare acustice cu corzi de oțel. Acestea sunt tipurile de instrumente muzicale pe care le vei vedea îndeosebi la muzicienii de country și rock. Există încă o variantă a acesteia, care are corzi de nylon. Ele au, de obicei, corpuri mai mici, produc un sunet mai moale și sunt folosite predominant în genul clasic.
Totuși, nu există nimic corect sau greșit când vine vorba despre alegerea unei chitare. Mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun, iar popularitatea unui anumit instrument nu garantează că este pentru tine. Cele acustice vin sub toate formele și dimensiunile și ceea ce alege altcineva poate să nu fie potrivit pentru tine.
Ce trebuie să faci înainte de a alege o chitară acustică? Odată ce ai pășit în magazinul de instrumente, încearcă mai multe modele și cânta la ele stând jos sau în picioare. Cele care ți se par incomode nu sunt făcute pentru tine, fiindcă vor continua să te jeneze în timpul utilizării și asta poate fi un motiv ce te va face să abandonezi lecțiile. Elementele care îți pot da bătăi de cap sunt tipul, grosimea corzilor, lățimea gâtului și dimensiunea corpului ei.
Dacă ești mic/ă de înălțime și ai mâinile mai scurte, chitara poate fi prea lungă și vei avea dificultăți în a cânta la primele freturi sau este prea lată, și atunci va fi dificil să ții mâna dreaptă în dreptul găurii de sunet.
Și, fiindcă dimensiunea, calitatea sunetului și felul în care au fost construite influențează tipul de muzică pe care îl vei aborda, iată ce caracteristici are fiecare tip de chitară:
Dreadnoughts
La acest tip de chitară poți cânta o varientate mare de stiluri, fiindcă dimensiunea medie, în cazul acestei forme, oferă o rezonanță de ton potrivită, păstrând, în același timp, un echilibru de volum și claritate.
Sunetul pe care această formă îl scoate este considerat mai mare în comparație cu cel al unei chitare clasice.
Jumbo
Acest design permite sunetului să fie zgomotos și oferă volum, tonalitate și ușurință la cântat. Forma seamănă cu cea a chitarei clasice, doar că dimensiunile sunt mai mari.
Parlor
Modelul are un design mai slim, corpul fiind mai rotunjit și mai mic. Sunetul este dinamic și plin de volum. În plus, dacă ești adeptul/a tehnicii de ciupire a corzilor, acest tip de chitară este potivit pentru tine.
Folk
Este o chitară ușoară, cu un gât lat, iar sunetele predominante sunt cele medii.
Cutaway
Acest tip îți permite să accesezi mai ușor tastierele din partea superioară a gâtului.
Și materialul din care sunt fabricate chitarele acustice este important. Majoritatea sunt realizate din lemn masiv, lemn laminat sau o combinație dintre cele două.
Fiindcă fața ei dictează rezonanța, unii producători o fac din lemn masiv, iar restul, din același material laminat.
Specialiștii recomandă să alegi un instrument fabricat din lemn masiv, care vibrează mai bine și oferă tonuri mai bogate.
Acestea fiind spuse, și profesorii de muzică susțin că cele mai bune chitare pentru începători sunt cele acustice, fiind mai ușor de învățat, și doar apoi ar trebui să se facă trecerea la celelalte tipuri, când deja există o bază solidă cu care se poate porni.
3. Dimensiunile ideale pentru chitara unui copil
Cea mai bună chitară pentru copii nu este una de dimensiuni complete, ci de 3/4. Cele mai mici pe care le vei găsi sunt cele de călătorie și de salon.
Pe lângă mărimea mai redusă în comparație cu o chitară acustică Dreadnought standard, forma va fi mai confortabilă pentru cei mici.
Cum afli dacă respectivă chitară i se potrivește? Singură modalitate de a identifica acest lucru este să încercați diferite forme. Dacă răspunsul la următoarele întrebări este afirmativ, înseamnă că respectivul instrument este cel pe care îl căutați: “Este ușor să ridici brațul în jurul și peste instrument?”, „Simți cum chitara nu te împiedică să cânți?”.
<h2>4. Care sunt echipamentele și accesoriile de care ai nevoie pentru a proteja chitara</h2>
Pentru început, ai nevoie de o husă sau toc pentru a depozita chitara în siguranță. Dacă o transporți des, specialiștii recomandă să optezi pentru un astfel de accesoriu din material dur sau care este căptușit cu spumă.
Un alt accesoriu care nu trebuie să îți lipsească sunt corzile de rezervă, care îți vor fi de mare ajutor. Acestea se selectează în funcție de grosime, iar, pentru un începător, cele mai subțiri sunt ideale. Consultă un chitarist experimentat sau specialiștii magazinelor pentru a face cea mai bună alegere.
Tot pentru început, îți mai poți lua acordoare electrice, de care ai nevoie pentru a-ți acorda instrumentul. Acestea sunt de mai multe tipuri și sunt prevăzute cu cablu pentru intrarea în microfon.
Acum că ești la curent cu toate informațiile de care aveai nevoie pentru a alege ce chitară ți se potrivește, te poți apuca de treabă. Toate celelalte vor veni prin multă muncă, dacă într-adevăr îți dorești să ajungi un bun chitarist. Spor!
Sursa foto: Shutterstock.com
1 comment so far