Cuprins
Dacă ești pasionat de domeniul artistic și te fascinează cântatul, de exemplu, atunci ar trebui să alegi un instrument de calitate, care să-ți ofere ocazia să creezi muzică cel puțin la un nivel mediu.
Unul dintre cele mai apreciate și comune instrumente muzicale este pianul, însă, dacă ești începător într-ale muzicii, nu ar trebui să te „arunci” din prima spre unul clasic, pentru că este voluminos, greu și are un cost destul de ridicat. Următoarea cea mai bună variantă ar fi o orgă bună (electronică) sau, de ce nu, cea mai bună variantă disponibilă pe piața de profil, dacă ai un buget mai generos.
Acest instrument este mult mai mult decât o placă cu clape care imită un pian, iar dacă alegi cea mai bună orgă, cu siguranță aceasta va reda o varietate mare de sunete și îți va permite să te bucuri de o libertate compozițională mai vastă. În plus, are numeroase avantaje de la versatilitate și portabilitate, până la reproducerea diverselor tonalități și ritmuri. Important este ca, înainte de a achiziționa orice tip al acesteia, să știi exact în ce scop o vei folosi, pentru că există numeroase modele pentru începători sau profesionale.
Cuprins:
1. Cea mai bună orgă – cum o alegi?
1.1. Orga – scurt istoric
1.2. Principalele avantaje ale unei orgi bune
1.3. Cum să alegi cea mai bună orgă în funcție de experiența ta în domeniul muzicii
2. Alegerea unei orgi bune în funcție de scopul utilizării
2.1. Cea mai bună orgă pentru începători
2.2. Cea mai bună orgă pentru nunți
2.3. Alegerea celei mai bune orgi profesionale
3. Cea mai bună orgă – caracteristici specifice
3.1. Tipul de claviatură
3.2. Numărul de clape și tonuri pentru cea mai bună orgă
1. Cea mai bună orgă – cum o alegi?
Cel mai important lucru este să alegi corect cea mai bună orgă, în funcție de preferințele și nevoile tale. Există multe cazuri în care instrumentele muzicale alese necorespunzător ajung să prindă praf într-un colț al casei, fără să fie utilizate vreodată, ceea ce sigur nu ți-ai dori.
O orgă poate părea destul de complexă, mai ales dacă ești începător, așadar, este recomandat să te documentezi atent înainte de a investi în acest instrument.
1.1. Orga – scurt istoric
Orga este considerată „regele instrumentelor muzicale” și a fost inventată în secolul al II-lea Î.C. de către Ktesbios din Alexandria, Egipt. Deși acel prim instrument nu mai are aproape nimic în comun cu modele de astăzi, a avut un succes răsunător îndeosebi în rândul împăraților de la acea vreme și era folosit obligatoriu pentru venerarea acestora cu ocazia diverselor evenimente culturale și nu numai.
Istoria omenirii a fost supusă permanent schimbărilor religioase, iar acest lucru a influențat inclusiv scopul folosirii acestui instrument – aceasta a început să fie utilizată din ce în ce mai des în timpul serviciilor religioase din bisericile catolice, ca, mai apoi, în secolul al XIV-lea, să se descopere că aproape toate lăcașurile sfinte, indiferent de oraș, dețineau o orgă bună.
În România, una dintre cele mai bune și mari orgi este cea care se află în Biserica Neagră din Brașov – numită Buchholz. Este cel mai mare model mecanic funcțional din Europa de Est și a fost construită în anul 1839 de către Carl August Buchholz. Instrumentul este impresionant și pentru că nu a fost modificat deloc în timp, așa că sunetul este de excepție.
1.2. Principalele avantaje ale unei orgi bune
Cea mai bună orgă modernă vine la pachet cu numeroase avantaje incontestabile care clasează de zeci de ani acest instrument muzical în topul preferințelor muzicienilor, fie începători, fie profesioniști. Unul dintre cele mai importante este faptul că se găsește pe piață în numeroase forme și dimensiuni, ceea ce o face să fie potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Tocmai datorită faptului că poate avea orice formă sau dimensiuni, acest instrument este convenabil și din punct de vedere financiar. Un model mai simplu poate începe de la câteva sute de lei și crește în funcție de complexitate și funcții. De asemenea, cea mai bună orgă ar trebui să fie ușor de transportat și manevrat, iar, în acest sens, cea electronică poate fi soluția ideală, mai ales dacă ești de profesie muzician și pui accent pe portabilitate.
Orga este, totodată, extrem de versatilă, iar un model mai performant îți va permite să scrii sau să interpretezi compoziții complexe și să ai o calitate a sunetelor extrem de bună.
1.3. Cum să alegi cea mai bună orgă în funcție de experiența ta în domeniul muzicii
Indiferent de modelul pe care îl alegi, este vital să ai în vedere experiența ta în domeniu, pentru că, altfel, poți risca să achiziționezi un instrument necorespunzător și inutil.
Așadar, dacă ești începător, poți opta pentru o orgă mai simplă. Una de acest tip are puține clape, numere de ritmuri și tonuri – nu este un model performant, însă este perfect dacă abia începi să „cochetezi” cu muzica.
În cazul în care ai depășit nivelul de începător și ești undeva la mijloc, atunci poți lua în considerare o orgă mai complexă din punct de vedere tehnic. După ce ai învățat principiile de bază de utilizare a instrumentului, este posibil să distingi mai ușor particularitățile sunetului și să încerci tehnici de cântat mai avansate. Varianta pentru nivelul mediu are mai multe clape și mai multe opțiuni de control.
Când vine vorba despre nivelul avansat, deja lucrurile stau altfel – în această categorie intră cei ce sunt de profesie muzicieni, iar dacă te regăsești aici, cu siguranță știi deja că în acest stadiu primează performanța.
Cea mai bună orgă pentru avansați ar trebui să aibă un număr cât mai mare de tonalități, clape și ritmuri și este ideală pentru evenimente muzicale.
2. Alegerea unei orgi bune în funcție de scopul utilizării
Există pe piață diverse tipuri de orgi potrivite pentru fiecare persoană în parte, în funcție de scopul în care vor fi folosite. Descoperă, în continuare, câteva opțiuni pe care le ai la dispoziție.
2.1. Cea mai bună orgă pentru începători
Cea mai bună orgă pentru un începător este și cea mai simplă din punct de vedere tehnic. Având în vedere că va trebui să înveți, în primă fază, strict acordurile de bază și ritmurile, nu vei avea nevoie de un instrument prea complicat, care mai mult să te încurce decât să te ajute.
Așadar, poți opta pentru o orgă bună cu mai puține clape, funcții și caracteristici – este indicat să nu faci din prima o investiție mare, pentru că, mai întâi, ar trebui să vezi și dacă îți place să cânți la ea și dacă te regăsești în acest tip de instrument.
2.2. Cea mai bună orgă pentru nunți
Nunțile intră deja în categoria evenimentelor muzicale la care nu te poți prezenta cu orice model. Pentru un sunet de calitate și multe caracteristici de care va fi nevoie la redarea compozițiilor, ar trebui să optezi pentru cea mai bună orgă, care să se ridice cu succes la înălțimea unor astfel de ocazii. Este recomandat să alegi o variantă cu cât mai multe clape, ritmuri și tonalități, pentru a putea face față cu brio repertoriului impus.
2.3. Alegerea celei mai bune orgi profesionale
O orgă profesională bună are caracteristici similare cu una potrivită pentru nunți, botezuri, etc., cu mențiunea că ar trebui să reproducă un ton extraordinar, foarte asemănător cu pianul tradițional. Cu cât este mai performantă și mai complexă, cu atât este considerată mai profesională, capabilă să ofere sunete de o calitate net superioară față de un model mai simplu. În general, un astfel de instrument la nivel avansat este ales de către marii muzicieni care susțin concerte pe cele mai importante scene ale lumii.
Cea mai bună orgă profesională este destul de scumpă, dar calitatea superioară este bifată în toate aspectele, de la materialele din care a fost fabricată, până la caracteristicile specifice. Dacă dorești să faci o astfel de investiție, înseamnă că ai deja formată o carieră solidă în muzică.
3. Cea mai bună orgă – caracteristici specifice
Pentru a fi sigur că alegi cea mai bună orgă din lume pentru dorințele și nevoile tale, există câteva caracteristici specifice importante pe care ar fi bine să le ai în vedere înainte de a lua un anumit model, de la tipul de clape, până la opțiunile de conectivitate – cele din urmă se referă la conectarea instrumentului atât prin port USB, cât și prin MIDI (dacă vrei să utilizezi un amplificator).
3.1. Tipul de claviatură
În funcție de modul în care vei folosi orga, vei alege claviatura, iar, în acest sens, există trei tipuri din care poți alege.
- Claviatură ușoară
Claviatura se referă, mai exact, la greutatea clapelor în momentul în care le apeși.
O orgă cu claviatură ușoară are ca avantaje principale rapiditatea și ușurința cu care vei putea genera sunete, dar, dacă vrei să te concentrezi mai mult pe tehnică pianistică, aceasta nu este cea mai bună alegere.
- Claviatură cu o greutate medie
Fiabilitatea și versatilitatea unei orgi bune cu o claviatură semi-grea sunt principalele avantaje de care te poți bucura dacă alegi un astfel de model. Clapele vor opune o rezistență mai mare decât în cazul anterior, dar, în același timp, mai puțină decât varianta grea.
O claviatură de greutate medie îți oferă senzația cântatului la un pian acustic.
- Claviatură grea
Aceasta este perfectă dacă vrei să-ți îmbunătățești tehnica muzicală și nu îți permiți un pian clasic, de exemplu, sau nu dispui de suficient spațiu pentru el. Dacă alegi o orgă de acest tip, te vei bucura, pe lângă portabilitate, și de alte avantaje, cum ar fi un control mai bun asupra sunetelor și faptul că nu va trebui să acorzi ori să întreții acest instrument.
3.2. Numărul de clape și tonuri pentru cea mai bună orgă
Dacă te orientezi spre cea mai bună orgă electronică, este bine să știi că poate avea un număr de clape variat – de la 25 până la 88.
Un instrument de acest tip ce are 88 de clape se aseamănă cel mai mult cu un pian clasic, dar, în general, majoritatea au 61 sau mai mult.
Orgile pentru începători pot avea numai 25 de clape – astfel de modele sunt mai potrivite pentru copii decât pentru adulți. Practic, cu cât sunt mai multe clape, cu atât este mai mare gama de note a instrumentului.
De exemplu, o orgă cu 25 de clape are două game octave, una cu 49 are patru octave, cea cu 61 are cinci octave, varianta cu 76 are șase octave, iar cea completă, cu 88, are șapte octave.
De asemenea, dimensiunea orgii crește în funcție de numărul clapelor, iar cele mai mari vor fi dificil de transportat.
Dacă o vei folosi doar în casă, poți opta pentru cea cu 88 de clape, însă, dacă îți dorești un model ușor portabil ,te poți orienta spre una cu 66.
În ceea ce privește tonurile celei mai bune orgi, acestea se referă la numărul de sunete specifice ale unui instrument muzical care pot fi redate în același timp.
De exemplu, un model bun, dar mai simplu și care nu cere o investiție mare, are între 10 și 100 de tonuri (potrivită pentru începători), iar una profesională, poate avea chiar și 640 de tonuri ( potrivită pentru avansați).
În concluzie, înainte de a investi într-un astfel de instrument muzical, mai ales dacă nu ai mai avut până acum, ar fi bine să ții cont de criteriile și sugestiile de mai sus, pentru a te putea bucura cu adevărat de cea mai bună orgă care să ți se potrivească din toate punctele de vedere.
Sursa foto: unsplash.com
Leave a Reply