Clapele pianului – Informații utile pentru toți cei care studiază pianul

Clapele pianului – Informații utile pentru toți cei care studiază pianul

Mulți dintre cei care doresc să învețe tainele pianului și să devină profesioniști își dau seama destul de repede că nu este deloc ușor și că trebuie să depună eforturi serioase în acest sens. Pe lângă practică, teoria capătă o importanță tot mai mare în aprofundarea instrumentului, iar studiul individual trebuie neapărat completat cu cel realizat cu ajutorul unui profesor. În articolul de mai jos se pot descoperi informații utile despre pian și clapele sale, dar și despre pianină sau orgă, în așa fel încât orice începător să descifreze câteva dintre misterele lor. 

Cuprins:

1. Pianul – instrumentul muzical desăvârșit

1.1. Clapele pianului

1.2. Pianul de concert și pianina

2. Orga și clapele la orgă

1. Pianul – instrumentul muzical desăvârșit

Pianul este un instrument care se remarcă pe orice scenă muzicală. El este impresionant, dar discret, și poate ține locul întregii orchestre, cel puțin asta spun specialiștii în domeniu. A apărut în Italia, datorită inventivității lui Bartolomeo Cristofori, care a îmbinat modelul de bază al clavecinului cu mecanismul cu ciocănele al clavicordului. Deși la început nimeni nu a părut că este interesat de această invenție, după moartea italianului, pianul a devenit din ce în ce mai celebru, suferind diferite modificări. 

În 1777 Wolfgang Amadeus Mozart descoperă instrumentul și rămâne impresionat de el, iar acest lucru l-a făcut să compună numeroase piese muzicale pentru pian. Din acest moment, alți compozitori renumiți au făcut același lucru ca Mozart, printre ei remarcându-se Beethoven, Chopin, Liszt. Secolul al XX-lea a însemnat popularizarea pianului care trebuia să existe în toate casele cu pretenții, dar, imediat ce televiziunea și-a făcut apariția, pianul a început să fie uitat.

1.1. Clapele pianului

Pianul este instrumentul cu claviatură, care cuprinde un ansamblu de corzi lovite de ciocănele acoperite cu pâslă. Un sunet individual este obținut prin punerea în vibrație simultan a una, două sau chiar trei corzi acordate la unison. Există două tipuri de piane:

  • pianină (cu cutia pe verticală);
  • piane de concert sau care au coadă (cutia este pe orizontală).

Pentru a cânta cum se cuvine la un instrument muzical de acest tip, va fi nevoie de foarte mult exercițiu, dar există și persoane care sunt înzestrate nativ cu darul de a cânta la pian, fără să facă prea multe studii în acest sens. 

Claviatura pianului este formată de obicei din 88 de clape, dar pot fi și mai puține sau mai multe. Ele sunt împărțite în două culori și au dimensiuni mai mici sau mai mari. Sunt 52 de clape de pian lungi și 36 de clape negre, scurte. De asemenea, pianul mai dispune de două sau trei pedale pe care pianistul le acționează cu ajutorul picioarelor. 

Existența unui număr impresionant de clape oferă muzicianului posibilitatea de a reda un pasaj muzical complex, să emită și zece sunete simultan sau să controleze intensitatea sonoră. 

1.2. Pianul de concert și pianina

Cei care nu sunt deciși la care dintre aceste două instrumente muzicale să cânte trebuie să afle câteva informații utile înainte de toate:

  • pianul de concert are sonoritate mai bună, susținere lină, ton substanțial mai bun, poate adăuga expresivitate subtilă notelor, are sunet uniform și bine balansat, plus abilitatea de repetare a notelor;
  • la pianină corzile sunt legate vertical ca instrumentul să fie mult mai compact și să se poată cânta chiar și într-un spațiu restrâns;
  • pedalele au funcții diferite la un pian și la o pianină.

2. Orga și clapele la orgă

Orga este un instrument muzical cu claviatură, la care sunetul este produs de aerul care vibrează atunci când trece prin tuburi de diferite dimensiuni. Consola sa este formată din:

  • claviatură sau manual;
  • pedalier;
  • registre;
  • mecanică sau tractură.

Acest tip de orgă este utilizat mai ales în redarea diferitelor piese muzicale religioase în biserici, dar există și claviatură electronică, numită orgă, care este utilizată tot mai mult de cei care vor să cânte la pian. Cei care vor un astfel de produs, trebuie să nu uite nici de:

  • stativ;
  • scaun;
  • căști;
  • baterii / alimentator.

Pentru începători există orgi care au deja înregistrate diferite sunete și piste de ritm. Ei trebuie să țină cont de numărul de clape de la orgă, dacă acestea sunt sau nu grele. Pentru profesioniști, orga are mai multe funcții.

În concluzie, înainte de a purcede la studierea pianului, pianinei sau orgii, orice viitor muzician trebuie neapărat să înțeleagă instrumentul la care cântă, să culeagă toate informațiile necesare din punct de vedere teoretic, să aleagă un profesor care să-l ajute în demersul său și să exerseze ore în șir pentru a reuși performanța mult dorită. 

surse foto:

pinterest.com

admin

1 comment so far

Maria Posted on13:44 - 10 martie 2020

Profesorul a spus pian digital Korg cu 88 de clape grele. Am vazut ca aveti mai multe modele in stoc. Care ar fi potrivit pentru un incepator?

Leave a Reply