Muzica are numeroase aspecte importante care trebuie cunoscute de toți cei care își doresc cariere serioase în acest domeniu. Chiar dacă, pentru majoritatea oamenilor, care nu sunt cunoscători de tot ce ține de bazele muzicii, gama cromatică este o sintagmă ambiguă sau nu au auzit vreodată de ea, pentru profesioniști, acest termen este printre cele mai importante lecții învățate.
Sunetul are efecte spectaculoase, iar creare melodiilor sau cântatul la anumite instrumente, fie că este vorba despre chitară, vioară sau pian, poate fi o enigmă pentru multe persoane care fie nu au ureche muzicală, fie nu au înclinație spre acest domeniu.
În cazul în care vrei să știi mai multe detalii despre ce înseamnă gama cromatică, acest articol este pregătit special pentru a-ți expune, în mare, tot ce este relevant cu adevărat și ce trebuie să cunoască toată lumea, chiar și cei mai puțini atrași de acest subiect.
Cuprins:
1. Ce este gama cromatică?
2. Din ce este alcătuită gama cromatică din muzică?
1. Ce este gama cromatică?
Pentru început, ar trebui să știi ce anume înseamnă o gamă. Prin definiție, aceasta este o succesiune de sunete (și note), ce cuprinde toate sunetele unei scări muzicale dispuse în ordinea ascendentă ori descendentă a sunetelor și luând tonul și numele notei cu care începe succesiunea.
Mai departe, gama cromatică este cea în care toate sunetele din alcătuirea ei alternează în scară numai prin semitonuri. Aceste semitonuri sunt de două feluri:
- Diatonice;
- Cromatice.
Gama cromatică este alcătuită din 12 sunete și reprezintă, în sine, intonarea continuă și succesivă a tuturor sunetelor. Iată care sunt sunetele acesteia: La, Si bemol, Si, Do, Re bemol, Re, Mi bemol, Mi, Fa, Sol bemol, Sol, La bemol.
Pe lângă notele propriu-zise, bemolul este un semn grafic, care are rolul de a arăta faotul că, după el, nota sau șirul de note coboară cu un semiton. Acesta are forma unui ”b”. Poate fi pus atât la începutul, cât și la sfârșitul unui portativ.
2. Din ce este alcătuită gama cromatică din muzică?
Fiind vorba despre gama cromatică în care toate sunetele ce intră în alcătuirea ei alternează în scară numai prin semitonuri, trebuie să știi ce semnifică și aceste elemente ce intră în compoziția ei.
Semitonurile cromatice au dus la formarea gamei cromatice muzicale, care se împarte în două categorii:
- Gama diatonică este cea în care toate cele 7 sunete ce intră în componența ei, se alternează în scară numai prin tonuri și semitonuri diatonice;
- Gama cromatică este gama în care toate sunetele, care sunt în număr de 12, se alternează în scară numai prin semitonuri, aceste semitonuri fiind diatonice și cromatice.
Pentru a-ți fi mai ușor, te poți gândi la intensitate. După cum îi spune și numele, poți compara intensitatea unei culori cu intensitatea unui ton, fiecare având și un subton aferent. Mai mult decât atât, în funcție de instrument, poți alege și suporturi de curs sau negative care să te acompanieze, pentru a putea urmări în detaliu gama cromatică și, mai ales, pentru a reuși să cânți cu ușurință toate notele, indiferent de natura lor.
Lecțiile în care vei învăța gama cromatică vor apărea mai devreme decât crezi, deoarece aceasta reprezintă o bază și face parte din substratul sunetelor.
Indiferent de instrumentul la care alegi să cânți, fie că iei lecții în paralel, iar muzica reprezintă doar un hobby de-al tău, fie că ai decis să urmezi o școală specială de muzică, mai devreme sau mai târziu, vei învăța și această gamă.
Așadar, acum că ai aflat mai multe detalii despre ce înseamnă gama cromatică, ține cont de cele prezentate de McMusic și învață din timp tonurile și subtonurile, pentru a te asigura că nu vei întâmpina dificultăți prea mari când va trebui să pui în practică cele învățate. Detaliile fac întotdeauna diferența, chiar și în muzică, deci nu neglija părțile teoretice care te vor ajuta în viitor și care sunt complet necesare în domeniul muzical!
Sursa foto: shutterstock.com
1 comment so far