Cuprins
Muzica nu este doar un mijloc de divertisment, ci este folosită și ca una dintre tehnicile de concentrare mentală care îți stimulează creativitatea și te ajută să devii mai productiv. De asemenea, ascultatul notelor poate fi terapeutic, ameliorând sentimentele de anxietate, teamă, dar și stresul, astfel încât să te poți concentra mai bine.
Cercetările în domeniu au dezvăluit că anumite tipuri de muzică pot fi benefice în timp ce lucrezi. Unele par să ajute la învățare și să îmbunătățească capacitatea de a procesa și de a memora informațiile, în timp ce altele te ajută la blocarea zgomotului de fundal care îți poate distrage atenția.
Deci, dacă te confrunți cu probleme legate de productivitate și îți dorești să știi ce muzică de concentrare te-ar putea ajuta, citește în continuare articolul, pentru a descoperi mai multe informații și sugestii.
Cuprins
1. Cum te ajută muzica de concentrare și care sunt beneficiile ei?
2. Cum poate dăuna muzica de concentrare?
3. Cea mai bună muzică de concentrare pentru studiu, memorie și productivitate
1. Cum te ajută muzica de concentrare și care sunt beneficiile ei?
Pentru început, muzica nu-ți distrage atenția? Răspunsul pe scurt: depinde de tipul ei.
Multe persoane au descoperit că muzica îi deranjează în timpul muncii. Cu toate acestea, studiile au arătat că acest lucru se întâmplă atunci când este redat un anumit gen.
În cea mai mare parte, în cadrul acestor cercetări, de la cele mai vechi până la cele recente, oamenii de știință au testat genuri diferite, cum ar fi cea ușoară, care are aproape întotdeauna versuri. În plus, subiecților li s-a atribuit sarcina de a citi, analizând ulterior lucruri precum înțelegerea informațiilor și eficacitatea procesării acestora. Testele au arătat doar cât de bine poți citi în timp ce asculți cuvintele cântate ale altcuiva.
Una dintre concluziile cheie a fost că, deși muzica ușoară a redus capacitatea de a citi, cea clasică nu a avut aceleași efecte.
Așadar, distragerea atenției depinde de genul muzical, fiind în strânsă legătură cu prezența versurilor.
Muzica – ajutor pentru creativitate
Creativitatea poate fi îmbunătățită printr-o foarte mică atenție acordată zgomotului ambiental. Un studiu recent a demonstrat acest fenomen, arătând că nivelurile scăzute și moderate ale sunetului de fundal au reușit să sporească creativitatea.
Acest lucru funcționează deoarece acele sunete ajută creierul să nu se fixeze asupra unor detalii minuscule și neînsemnate, permițând astfel crearea de noi idei, dar și gândirea în ansamblu.
Muzica te face mai productiv
Anumite tipuri de muzică te pot ajuta să crești nivelul de productivitate. Ca și în cazul creativității, sunetele ambientale sunt cele responsabile de acest lucru. Astfel, acestea sunt cele mai bune pentru a îmbunătăți concentrarea și ritmul în cazul sarcinilor repetitive.
S-a constatat, de altfel, că muzica de fundal crește productivitatea, scade timpul necesar îndeplinirii fiecărei sarcini și sporește plăcerea cu care execuți activitățile.
Muzica îmbunătățește procesul de învățare și memoria
Muzica poate ajuta la învățarea prin ceea ce psihologii numesc „memoria dependentă de stare”. Aceasta este teoria potrivit căreia îți amintești mai ușor informațiile asociate cu o stare mentală sau emoțională atunci când te regăsești în aceeași stare. Memoria dependentă de muzică este o subcategorie a acesteia.
Potrivit acesteia, sunetele pot induce o stare de spirit care este apoi asociată cu informațiile învățate. Ulterior, când aceeași dispoziție este indusă prin aceeași muzică, amintirea acelor detalii este îmbunătățită.
În plus, muzica poate avea și un alt efect asupra memoriei – să ofere context pentru învățare. De exemplu, dacă memorezi cuvinte în timp ce redai o melodie, ți le vei aminti mai ușor în timp ce vei auzi din nou acea piesă.
Muzica ține la distanță nemulțumirea
Se știe că frustrarea și nemulțumirea interferează cu performanța. Toată lumea se simte din ce în ce mai rău cu privire la o sarcină atunci când se frustrează, lucru care este stresant și poate duce la furie. Aceasta nu este de ajutor și foarte mulți acționează impulsiv atunci când sunt supărați.
Vești bune: ascultarea unei melodii te va ajuta să treci peste astfel de stări.
Cercetătorii au enervat în mod intenționat un grup de oameni, oferindu-le o activitate imposibilă, apoi au dat drumul la diferite genuri de muzică pentru o parte dintre subiecți. Cei care au ascultat ceva relaxant s-au liniștit și s-au descurcat mult mai bine. Sunetele au ameliorat efectele negative pe care frustrarea le-ar fi avut asupra performanței.
Cu toate acestea, rezultatul pozitiv a fost obținut doar în cazul anumitor tipuri de muzică.
Muzica te motivează și îți îmbunătățește starea de spirit
Muzica poate activa aceleași centre de recompensă din creier ca și alte lucruri care îți plac. Recompensarea prin ascultarea melodiilor preferate îți poate oferi motivația de care ai nevoie pentru a-ți desfășura munca.
Cu toate că muzica favorită nu este potrivită pentru timpul lucrului, o poți asculta în pauze pentru a-ți da un impuls. De asemenea, aceasta poate să reducă stresul și să promoveze o mentalitate pozitivă.
O dispoziție bună îți va îmbunătăți performanța și rezultatele. Probabil vei avea mai mult succes în activitatea ta atunci când te vei simți bine.
Muzica îmbunătățește performanța cognitivă
Îmbunătățirea performanței cognitive prin muzică se poate face în mai multe moduri. Un exemplu ar fi prin armonizarea emoțiilor resimțite cu cele transmise de melodiile ascultate.
Astfel, atunci când începi să lucrezi, o melodie care nu se potrivește cu starea ta îți va distrage atenția. Cu toate acestea, una care este în același registru emoțional te va ajuta să-ți îmbunătățești performanța.
S-a demonstrat că redarea melodiilor în timpul desfășurării unor sarcini cognitive dificile care implică diferite moduri de raționament ajută la obținerea unor rezultate mai bune. Studiul a concluzionat că muzica de fundal a crescut viteza și precizia de procesare a creierului. Din nou, însă, doar anumite genuri muzicale au acest efect.
2. Cum poate dăuna muzica de concentrare?
Nu toată lumea consideră că muzica este utilă pentru îndeplinirea sarcinilor care necesită concentrarea.
Muzica îți poate distrage atenția
O parte importantă a impactului sunetelor constă în puterea acestora de a distrage atenția. Când te simți trist sau stresat, ascultarea muzicii preferate îți poate schimba starea de spirit, deoarece te face atent la altceva decât la propriile gânduri.
Dar, atunci când vrei să studiezi sau să te concentrezi la ceva, nu ai nevoie de distragere. În cazul sarcinilor dificile, muzica prea tare sau prea rapidă îți poate întrerupe șirul gândirii și poate să împiedice procesarea informațiilor noi.
Muzica poate avea un impact negativ asupra memoriei de lucru
Memoria de lucru se referă la informațiile pe care le utilizezi pentru rezolvarea problemelor, învățare și alte sarcini cognitive. Aceasta este folosită atunci când încerci să-ți amintești lucruri precum:
- conținutul unei liste;
- pașii de rezolvare a unor probleme, de exemplu, matematice;
- o succesiune de evenimente.
Majoritatea oamenilor pot procesa doar o anumită cantitate de informație la un moment dat. O capacitatea mare de memorie de lucru înseamnă că poți manipula mai mult material.
Cercetările sugerează, totuși, că ascultarea muzicii poate reduce capacitatea memoriei de lucru.
Așadar, dacă ai deja dificultăți în a reține o cantitate mai mare de informații, ascultarea muzicii ar putea face acest proces și mai greu.
Muzica poate reducere înțelegerea cititului
Anumite tipuri de muzică, inclusiv cea rapidă, cea tare și cea cu versuri, pot face ca înțelegerea și absorbția materialului lecturat să fie dificilă.
Indiferent de ce citești, fie că este o revistă, fie o enciclopedie, muzica clasică în surdină, cu un ritm lent poate fi o alegere mai bună.
3. Cea mai bună muzică de concentrare pentru studiu, memorie și productivitate
Cum reiese de mai sus, ascultarea muzicii în timpul studiului și al lucrului te poate face mai productiv și mai eficient.
Dacă preferi acest mod de concentrare, ține cont de sfaturile de mai jos pentru a găsi cea mai bună muzică:
- Evită muzica cu versuri. Orice piesă care are versuri într-o limbă pe care o cunoști se va dovedi probabil mai mult ineficientă decât utilă. Alege una lentă, instrumentală. Studiile existente se concentrează, în general, pe muzica clasică de orchestră, dar dacă nu îți place acest gen, ai putea lua în considerare soft electronic, jazz-ul cu saxofon sau ambientala – genul pe care l-ai putea auzi la un centru de relaxare sau într-o cafenea retrasă.
- Evită muzica experimentală. Un gen muzical care se schimbă brusc sau nu are un ritm constant te poate deconcentra. Acest lucru îți va distrage atenția și te poate împiedica să lucrezi eficient.
- Menține volumul scăzut. În special muzica de studiu ar trebui să rămână la un volum redus. Dacă este prea tare, poate perturba procesul de gândire și asimilare.
- Ascultă piese de care nu ești atașat emoțional. Ascultarea melodiilor care îți trezesc amintiri, fie plăcute, fie mai puțin plăcute, îți poate afecta capacitatea de concentrare.
- Ascultă, pe cât posibil, muzică fără reclame sau întreruperi. Imaginează-ți că asculți o piesă liniștită pe fundal și deodată intră o reclamă la detergenți. Cu siguranță acest lucru îți va afecta șirul gândirii.
Alte sunete pe care să le încerci
Chiar și atunci când muzica nu te ajută să te concentrezi, s-ar putea să-ți fie greu să lucrezi în liniște desăvârșită.
Problema cu tăcerea este ca, de obicei, nu este completă. Zgomotele de la colegi, copii, vecini, trafic și așa mai departe pot deveni perturbări constante și te vor împiedica să te concentrezi.
Dacă sună familiar, poți lua în considerare alte tipuri de sunete decât muzica.
Sunete ale naturii
Dacă preferi spațiul în aer liber în locul biroului, sunetele liniștitoare ale naturii ar putea crea o atmosferă relaxantă, care va face munca mai plăcută.
Ai mulțime de opțiuni:
- cascade și râuri;
- ploaie;
- cântece și triluri de păsări;
- frunze care foșnesc.
Zgomotul alb
Dacă sunetele aleatorii din fundal îți întrerup concentrarea, zgomotul alb, care să-l acopere pe cel de fundal, te poate ajuta.
Un studiu sugerează, de asemenea, că zgomotul alb ar putea ajuta și la îmbunătățirea învățării și a memoriei.
Poți folosi un aparat de zgomot alb sau un site de streaming online. De altfel, s-ar putea să ai și acasă generatoare de zgomot alb. Pornește ventilatorul sau dă drumul la mașina de spălat.
Bătăile binaurale
În timp ce cercetarea binaurală este încă în stadiile incipiente, studiile realizate până acum, dar și declarațiile oamenilor de știință sugerează că bătăile binaurale ar putea ajuta la îmbunătățirea concentrării și a capacității de rămâne implicat într-o sarcină, în special pentru persoanele cu ADHD.
Bătăile binaurale sunt o iluzie auditivă produsă atunci când auzi două sunete diferite în același timp, unul în fiecare ureche.
Aceste sunete au frecvențe similare, dar nu sunt exact aceleași. Creierul tău preia diferența dintre aceste două frecvențe, de exemplu 187 Hz în urechea stângă și 201 Hz în cea dreaptă, și produce un al treilea sunet la frecvența acestei diferențe, adică la 14 Hz. Acesta este sunetul pe care îl auzi, de fapt.
Mulți consideră că aceste stimulări ale bătăilor sunt benefice pentru o serie de probleme, printre care:
- anxietate;
- neatenție;
- insomnie.
Există și muzică creată pe sistemul binaural pe care o poți asculta.
În concluzie, s-a demonstrat că muzica ajută la îmbunătățirea productivității și la creșterea performanței cognitive, atât timp cât aceasta este potrivită. Sunetele melodice pot crea un context emoțional propice pentru învățare.
De asemenea, ascultarea muzicii ajută la reducerea stresului, la creșterea motivației, la refacere și relaxare. Așadar, folosește-te de melodii instrumentale atunci când sarcinile devin prea dificile sau sunt prea multe.
Sursa foto: unsplash.com
Leave a Reply