Cuprins
A fi afon, înseamnă, în linii mari, să cânți fals, deși, din punct de vedere muzical, tu înțelegi foarte bine melodia pe care o asculți și percepi corect armonia sunetelor. Sunt multe persoane care, deși iubesc muzica, nu o pot reda așa cum o simt si aud. Îți prezentăm câteva informații despre ce înseamnă să fii afon și cum poți remedia acest lucru.
Cuprins:
1. Diferența dintre afon și afonie
2. Ce înseamnă să nu ai ureche muzicală
3. Tulburările de voce la copii – Intră afonia în discuție?
4. Artiști afoni care s-au îmbogățit
1. Diferența dintre afon și afonie
Există o diferență clară între a fi afon și a suferi de afonie. Din păcate, această diferență nu este pe deplin înțeleasă de persoanele care folosesc acești termeni, în diferite contexte. Însă iată ce înseamnă fiecare cuvânt în parte:
- Ce înseamnă să fii afon – persoanele fără ureche muzicală, fără voce, care cânta fals, care nu pot interpreta corect o melodie, deși o aud și o înțeleg foarte bine.
- Ce este afonia – pierderea vocii, pentru o perioada scurtă sau lungă de timp, din cauza laringelor afectate, a infecțiilor tractului respirator sau alte asemenea afecțiuni. Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian pot avea laringele afectate, și deci, pot dezvolta afonia. Amigdalita este o afecțiune des întâlnită care poate cauza pierderea vocii.
Din nefericire, persoanele considerate afoane nu se pot trata și nici nu pot dezvolta ureche muzicală sau voce de cântat, dacă acest lucru nu este nativ. Persoanele afoane nu pot interpreta corect din punct de vedere muzical o piesă, însă pot asculta orice fel de melodie, fără dificultăți. Potrivit specialiștilor în domeniu, urechea muzicală se dobândește nativ și se poate dezvolta în timp.
Cât despre afonie, această afecțiune poate fi tratată medicamentos sau cu ajutorul terapiilor naturiste. Administrarea medicamentelor se face doar pe bază de prescripție oferită de medic, după câteva analize de specialitate.
Cât despre tratamentele naturiste, experții propun ceaiurile de lămâie cu ghimbir, extract de busuioc combinat cu lămâie și gargară cu soluție salină. Mai mult decât atât, afonia apărută pe sistem emoțional se poate trata cu ajutorul psihoterapiei și diferitelor tehnici de relaxare. Este indicat repausul vocal și folosirea umidificatorului.
2. Ce înseamnă să nu ai ureche muzicală
Persoanele care nu au ureche muzicală pot înțelege corect sunetele, însă nu le pot reproduce așa cum le aud. În termeni științifici, aceste persoane sunt considerate afoane. Auzul muzical este un simț aparte care ajută un om să reinterpreteze, într-un mod cât mai fidel, o piesă, fie cu ajutorul vocii, al fluieratului sau a unui instrument muzical.
Părerile sunt împărțite în ceea ce privește simțul muzical: unii experți susțin cu tărie că urechea muzicală fie o ai, fie nu, în timp ce alții cred că persoanele afoane pot depăși acest „defect” cu foarte multă muncă și exercițiu. Cu toate acestea, însă, studiul muzical poate fi adoptat de afoni pentru că, organul răspunzător de captarea și interpretarea sunetelor este, de fapt, creierul.
3. Tulburările de voce la copii – Intră afonia în discuție?
Trecerea de la copilărie la adolescență este, cu siguranță, un pas extrem de important în viața unui om. Schimbările care vin la pachet nu sunt doar cele fizice sau de caracter. Cazul băieților este cel mai concret exemplu în ceea ce privește transformarea vocii. Astfel, dezvoltarea hormonilor sexuali aduce cu sine instabilitatea vocii și schimbarea acesteia pe parcursul câtorva luni, fără a fi legată de afonie.
În termeni medicali, schimbarea de voce este definită ca o tulburare a vocii, moment în care aparatul vocal suferă transformările potrivite vârstei. Așa se face trecerea de la copilărie la adolescență, din punct de vedere vocal și auditiv.
4. Artiști afoni care s-au îmbogățit
Există artiști afoni de succes? Sigur că da, iar unii dintre ei chiar au recunoscut că sunt afoni și că apelează la tot felul de trucuri pentru a interpreta și a fi…cântăreți.
- Will I Am – Artistul de la Black Eyed Peas, una dintre cele mai de succes trupe pop-dance din ultimele două decenii, a recunoscut că folosește efectul Auto-Tune și niște microfoane speciale. Însă, faptul că este afon nu l-a împiedicat să compună, dar să și facă parte din juriul unui talent show foarte cunoscut în Statele Unite.
- Pitbull sau „Mr. 305”, cum își strigă porecla în toate cântecele, este considerat cel mai premiat afon din lume. Cântărețul este considerat afon de specialisti, însă cariera muzicală spune cu totul altceva, având în vedere milioanele de dolari câștigate, încă de la lansare.
- Calitățile vocale ale lui Kanye West sunt și ele puse la îndoială de specialiștii în domeniu. Deși are multe hituri la activ și știe să cânte la câteva instrumente muzicale, Kanye a fost etichetat ca artistul „Auto-Tune”, efectul care l-a salvat în cariera muzicală.
A fi afon nu înseamnă că nu poți activa în domeniul muzical. Studiul instrumentelor muzicale și a tehnicii vocale sunt posibile chiar și pentru persoanele cu acest „neajuns”. În fond, muzica este în armonie vibrantă cu sentimentele oamenilor și cea care aduce bucurie, în diferite stări și momente.
Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com
Leave a Reply