Cuprins
Toată lumea cunoaște faptul că muzica este împărțită în mai multe categorii, iar majoritatea oamenilor știu câteva lucruri despre categoriile populare de muzică.
Cu toate acestea, există foarte puține persoane care să fie cu adevărat informate despre muzica de film. Aceasta este auzită în orice peliculă, lungmetraj, însă puțini oameni au avut dorința de a se interesa cu privire la aceasta.
Există o mulțime de lucruri interesante de aflat despre muzica din filmele celebre, așa că este bine să citești în continuare articolul pentru a te pune la curent cu informații interesante.
CUPRINS
- Ce reprezintă muzica de film?
- Ce funcții poate exercita muzica de film?
- Compozitori si melodii celebre din filme
- Muzica de film românească
1. Ce reprezintă muzica de film?
Muzica buna de film reprezintă o coloană sonoră realizată din mai multe melodii care însoțesc întreaga peliculă.
Muzica de film este alcătuită din două elemente majore: partitura și coloana sonoră. Partitura sonoră reprezintă o piesă care însoțește o secvență din film, iar coloana sonoră reprezintă alcătuirea tuturor melodiilor prezente în lungmetraj.
Muzica pentru film poate fi compusă din melodii bine cunoscute la nivel internațional sau poate reprezenta piese special concepute pentru lungmetraj. Melodiile populare care sunt selectate pentru un film sunt alese cu mare grijă, astfel încât aceasta să se potrivească de minune cu o anumită stare, o anumită secvență sau moment.
Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, este angajat un compozitor care are menirea de a construi de la zero o melodie specifică filmului. Compozitorul scrie o piesă originală cu ajutorul unui orchestrator. După ce aceasta este scrisă, compozitorul lucrează împreună cu instrumentaliștii pentru a înregistra varianta finală a melodiei.
O piesă de film face parte din coloana sonoră a lungmetrajului și poate reprezenta o melodie de fundal sau una de moment.
Ceea ce trebuie reținut este faptul că actul de compunere și de alegere a melodiei perfecte pentru un film poate reprezenta o decizie foarte grea, dificil de luat. Muzica de film poate schimba în mod radical tonul și senzațiile transmise de către o peliculă. De aceea, este stringent ca filmul să aibă întotdeauna o coloană sonoră cât mai bine aleasă și gândită, astfel încât mesajul transmis să fie cel dorit.
2. Ce funcții poate exercita muzica de film?
Muzica de film poate avea numeroase funcții, unele dintre acestea fiind chiar surprinzătoare. Este necesar să cunoști care sunt valorile pe care le poate aduce o melodie într-un lungmetraj, pentru a putea înțelege mai bine de ce muzica pentru film este atât de importantă și de ce aceasta reprezintă un element fundamental într-un film de succes.
Printre cele mai importante funcții ale muzicii de film se numără:
- Comentează
O melodie bună de film poate accentua o scenă tristă sau o luptă crâncenă, motiv pentru care o funcție a muzicii de film este comentarea scenelor. Cu alte cuvinte, melodiile dintr-un lungmetraj pot împinge privitorii în direcția gândită și dorită de către scenarist.
- Creionează obiecte importante
Muzica direcționează atenția către obiectele cu importanță deosebită în film. De exemplu, un cadru în care se arată o anumită oglindă care are superputeri poate fi accentuat prin intermediul unui sunet specific.
Pe cealaltă parte, dacă există, de exemplu, un cadru în care sunt prezenți mai mulți câini și un leagăn, atenția poate fi îndreptată în mod inconștient subtil către balansoar prin intermediul unei coloane sonoare specifice.
- Ilustrează mișcarea
De foarte multe ori este folosită muzica în film pentru a putea fi ilustrate cât mai bine mișcările personajelor. Această funcție este întâlnită cu precădere în comedii. De foarte multe ori, în acest gen de film mișcarea este accentuată printr-un sunet. Chiar și simpla ridicare de sprânceană poate avea un sunet specific.
- Creează atmosferă
Atmosfera este una dintre cele mai importante funcții ale muzicii de film. Aceasta poate seta cu ușurință tonul lungmetrajului. Chiar de la primele note, se poate observa dacă genul filmului este de tip dramă, comedie sau romantic.
- Accentuează emoții
Personajele din filme trebuie să fie cât mai expresive, astfel încât publicul să înțeleagă perfect situațiile prin care acestea trec și emoțiile lor. Cu toate acestea, pot exista situații în care stările personajelor să nu poată fi transmise în mod evident doar prin intermediul gesturilor, așa că este nevoie de o melodie.
De cele mai multe ori, melodiile din film pot accentua emoțiile și stările, astfel încât publicul să empatizeze cât mai bine cu personajele.
- Manipulează
Conținutul îndoielnic al unui film poate fi împins în direcția corectă de către muzică, așa cum a fost văzut într-o mulțime de filme de propagandă din toate perioadele de timp.
Cu toate acestea, coloana sonoră a filmului poate fi folosită și foarte inteligent, astfel încât să manipuleze publicul. De exemplu, se poate intampla atunci când un personaj este descris ca fiind unul pozitiv, însă acesta este, de fapt, negativ.
Cu toate acestea, în acest caz, intențiile personajului vor fi dezvăluite doar la sfârșitul filmului. În orice moment de pe parcursul filmului în care publicul s-ar putea gândi că el ar putea fi personajul negativ din poveste, muzica poate să intervină și să manipuleze gândirea privitorilor.
- Creează contradicții
În cazul în care se dorește ca publicul să fie ținut în suspans, chiar și pe timpul unui dialog obișnuit dintre două personaje, se introduce pe fundalul filmului o melodie sinistră, sobră. Coloana sonoră foarte întunecată, tristă va reda întotdeauna impresia de neprevăzut, de situații rele, lucru care este de dorit în anumite scene.
- Subliniază o anumită locație sau perioadă
Dacă auzi în film muzica lui Michael Jackson sau David Bowie, cu siguranță filmul dorește să te introducă în anii 1980. Pe de altă parte, dacă coloana sonoră a peliculei are influențe indiene, de exemplu, atunci știi cu sigur că acțiunea se desfășoară în India.
Producătorii de film se pricep foarte bine să inducă anumite locuri sau perioade prin intermediul melodiilor.
Astfel, data viitoare când urmărești un film, să fii foarte atent la coloana sonoră a acestuia, astfel încât să-ți poți da seama care sunt funcțiile pe care le exercită melodiile acesteia.
3. Compozitori si melodii celebre din filme
Este normal să te intereseze câteva exemple de muzică de film care au făcut ravagii și care au devenit extraordinar de populare în rândul iubitorilor de muzică bună. Acestea îți pot forma o idee despre muzica de film și te pot ajuta sa cunoști mult mai bine această ramură a muzicii.
Astfel, printre cele mai bune exemple ale muzicii de film sunt:
- Aventurile lui Robin Hood (1938)
Partitura lui Erich Wolfgang Korngold pentru Aventurile lui Robin Hood câștigă un loc pe această listă nu numai datorită muzicii sale minunate, ci și datorită valorii sale istorice. Partitura filmului din 1938 a marcat pentru prima dată momentul în care un compozitor a câștigat Premiul Academiei pentru cea mai bună melodie de film.
- Chinatown (1974)
Melodia lui Jerry Goldsmith, care se intitulează „Tema iubirii” sună în continuare uimitor, fiindcă este o piesă luxuriantă și romantică, realizată cu măiestrie de o trompetă.
- Jackie (2016)
Muzica lui Mica Levi pentru Jackie se potrivește perfect unui film care relatează viața interioară a lui Jacqueline Kennedy, Prima Doamnă a Statelor Unite. Aceasta melodie reprezintă foarte bine sunetul unei lumi aparent normale, dar care este, de fapt, foarte controversată și încurcată.
- Hotelul Grand Budapest (2014)
Alexandre Desplat a lucrat la nenumărate coloane sonore de film încă din anii 1980, dar cel mai celebru parteneriat al său este cu regizorul Wes Anderson. Grand Budapest Hotel a câștigat la premiile Oscar trofeul pentru cea mai frumoasă muzică de film.
- Emma (1996)
Rachel Portman este una dintre cele mai populare compozitoare de film de la Hollywood, după ce a lucrat la proiecte precum Chocolat, The Cider House Rules și după ce a câștigat premiul Oscar pentru Emma. Astfel, Portman a devenit prima femeie care a câștigat un Oscar pentru cea mai bună piesă de film.
- Pantera Neagră (2018)
Ludwig Göransson și regizorul Ryan Coogler au avut o lungă relație profesională înainte de Black Panther, dar filmul cu super-eroi a fost, evident, un real succes. Melodia care a câștigat titlul de “Cea mai bună coloană sonoră originală” a fost rezultatul unor cercetări profunde din partea lui Göransson. Compozitorul a călătorit în Africa, unde a aflat despre diferitele forme muzicale ale acestui continent, pe care le-a imprimat și în melodia din Pantera Neagră.
- Jurassic Park (1993)
Celebra melodie din Jurassic Park reprezintă o capodoperă comună a lui John Williams și Steven Spielberg. Aceasta are toate caracteristicile unei melodii clasice: ascensiunea notelor muzicale, alamă grandioasă și o notă dramatică. Dramatismul melodiei se potrivește de minune cu tonul sobru al pericolelor care se ascund în parc. Cu doar câteva note, a fost realizată o semnătură muzicală pentru Jurassic Park, un film de mare succes.
- Titanic (1997)
Melodia lui James Horner este reprezentativă pentru Titanic. Aceasta cuprinde atât note înalte, cât și note foarte joase, care duc cu gândul la moarte, sfârșit.
- Doctorul Zhivago (1965)
Este posibil ca acest film să nu rezoneze cu publicul modern, care este obișnuit cu povestiri cu ritm rapid și cu personaje ușor digerabile. Cu toate acestea, Doctorul Zhivago este o capodoperă care îți poate rămâne în memorie foarte ușor și care te poate introduce subtil în opera clasică.
- Halloween (1978)
John Carpenter este unul dintre marii compozitori ai perioadei anilor ‘70-’80. Când oamenii aud melodia din Halloween se simt imediat copleșiți de o senzație de neliniște. Este o melodie amenințătoare și atrăgătoare, dar foarte înfricoșătoare, care pare că nu se mai oprește.
- Pantera Roz (1963)
Dacă cineva nu știe cine a fost Peter Sellers, nu există o prezentare mai bună decât succesul melodiei din Pantera Roz. Melodia este una extraordinar de frumoasă și interesantă și reușește să accentueze perfect comedia și tema filmului.
- Batman (1989)
Aceasta este realizarea supremă a lui Danny Elfman. Melodia din Batman poate face o persoană să se simtă ca și cum ar fi suită pe un acoperiș la mii de metri deasupra unui oraș fictiv.
- Superman (1978)
Cât de des poate o melodie să vorbească publicului său? Nu doar emoțional, ci la propriu. La fel ca atunci când linia sonoră atinge vârful și ascultătorul poate auzi cuvântul „Superman”, chiar dacă acesta nu este se află acolo.
- Casablanca (1942)
Este nevoie de Max Steiner pentru a crea o capodoperă muzicală dintr-un refren de șase note care se bazează pe o melodie împrumutată. Cu toate acestea, melodia din Casablanca este una dintre cele mai cunoscute coloane sonore din toate timpurile.
În sarcina de a folosi o melodie populară la acea vreme, „As Time Goes By”, Steiner remarcă o melodie simplă din anii ’30, căreia îi oferă un ton dramatic, astfel încât aceasta se înscrie ca fiind una dintre cele mai romantice piese de film.
4. Muzica de film românească
Nici filmele românești nu se lasă mai prejos atunci când vine vorba despre muzica de film. Mulți compozitori români se află în spatele unor coloane sonore memorabile, motiv pentru care astăzi pot fi enumerate câteva melodii extraordinare care se regăsesc în pelicule celebre.
Compozitorul Adrian Enescu este unul dintre cei mai renumiți artiști care au compus melodii pentru filmele celebre din România. Celebrul Adrian Enescu s-a făcut remarcat în perioada 1973-2005.
În cele din urmă, este foarte important ca în momentul în care urmărești un film să fii atent și la coloana sonoră, mai ales dacă ești pasionat de muzică și de toate ramurile acesteia. Muzica de film este extraordinar de interesantă și poate schimba percepția despre o anumită peliculă, fără prea mare dificultate.
Este bine să încerci să faci o analiză a unui film, astfel încât să observi cât mai bine muzica de pe fundal. Astfel, experiența ta de vizionare va fi una cu totul diferită, dacă nu chiar elevată.
Sursa foto: Pixabay.com
Leave a Reply