Cuprins
Muzica dance a apărut ca o extensie a muzicii electronice, fiind un gen muzical mult mai comercial. Succesul său de-a lungul anilor se datorează, în mare parte, faptului că oamenii pot dansa în voie, fiind muzica perfectă pentru distracție. Dacă vrei să afli mai multe informații despre muzica dance, despre simbolurile internaționale care i-au marcat istoria, dar și câteva dintre cele mai mari hituri, citește acest articol în continuare.
1. Scurtă istorie a muzicii dance – de la anii ‘70, la anii ‘90 și prezent
Muzica dance a apărut la sfârșitul anilor ‘70, prin artiști ca Cerrone, Giorgio Moroder sau Donna Summer. A reușit să atragă atenția publicului și datorită unor filme precum Saturday Night Fever, apărut in 1977 și avându-l în rolul principal pe John Travolta. Muzica din film le aparține celor de la Bee Gees și a fost unul dintre cele mai bine vândute soundtrack-uri din toate timpurile.
De asemenea, ea a fost promovată și susținută de mai mulți DJ din Chicago, ca Farley „Jackmaster” Funk sau Frankie Knuckles, fiind transformată dintr-un stil muzical care era considerat la început superficial, într-un curent care lupta împotriva sistemului de promovare exclusiv a starurilor („star system”). Unii specialiști afirmă că apariția muzicii dance se datorează, în mare măsură, unei reacții colective împotriva dominației muzicii rock, precum si a stigmatizării muzicii de dans.
Termenul de muzică dance este destul de vag, el înglobează, în general, sunete muzicale bazate pe un ritm și tempouri foarte rapide. Muzica dance este realizată prin mijloace tehnologice, fiind folosite o varietate de mixere și procesoare, calculatoare și sintetizatoare. De foarte puține ori presupune mai mult de trei instrumente fizice.
Încă de la începutul anilor ‘90, a devenit un fenomen de masă. Este un stil care prinde la tineri, indiferent de locația unde se ascultă: cluburi, discoteci, baruri. Unul dintre principalele motive pentru care muzica dance a avut acest succes fantastic este caracterul comercial al versurilor simple, ușor de reținut.
Scopul declarat al acestui gen muzical este să-i țină pe fanii săi și pe iubitorii cluburilor de noapte pe ringul de dans. Urmează o listă cu piese care au influențat istoria muzicii dance, iar dacă îți dorești să înțelegi mai bine acest gen muzical, sfatul nostru este să le asculți pe toate, în ordinea următoare:
A Guy Called Gerald – „Voodoo Ray” (1988)
Inner City – „Big Fun” (1988)
808 State – „Pacific State” (1989)
LFO – „LFO” (1990)
Future Sound of London – „Papua New Guinea” (1991)
Orbital – „Belfast” (1991)
The Orb – „Little Fluffy Clouds” (1991)
Gat Décor – „Passion” (1992)
M-Beat feat General Levy – „Incredible” (1994)
Goldie – „Inner City Life” (1994)
Underworld – „Born Slippy” (1995)
Björk – „Hyperballad” (1996)
The Chemical Brothers – „Block Rockin Beats” (1997)
Roni Size, Reprazent – „Brown Paper Bag” (1997)
Roy Davis Jr ft Peven Everett – „Gabriel” (1997)
The Prodigy – „Firestarter” (1997)
Aphex Twin – „Windowlicker” (1999)
Laurent Garnier – „The Man With The Red Face” (2000)
Daft Punk – „One More Time” (2001)
High Contrast – „Racing Green” (2004)
Soulwax – „E Talking” (2004)
Justice Vs Simian – „We Are Your Friends” (2006)
Burial – „Archangel” (2007)
La Roux – „In For The Kill” (Skream Remix) (2009)
Caribou – „Sun” (2010)
Julio Bashmore – „Au Seve” (2012)
Disclosure ft Sam Smith – „Latch” (2012)
Daniel Avery – „Drone Logic” (2014)
Bicep – „Glue” (2017)
Peggy Gou – „It Makes You Forget” (Itgehane) (2018)
2. Simboluri internaționale ale muzicii dance
Unul dintre primii promotori ai muzicii dance este DJ David Mancuso. În anii ‘70, el a creat conceptul serilor private de la Loft, în cadrul cărora punea muzică pentru cei care îi treceau pragul. Aceste seri au marcat viața culturală din New York-ul acelor ani. Numele vine de la apartamentul său imens, situat in Manhattan. Prima astfel de petrecere s-a numit Love saves the day și a primit cu brațele deschise toate păturile sociale defavorizate.
Succesul acestor seri l-a determinat să le organizeze într-un cadru mai formal. De asemenea, el primea un număr mare de homosexuali hărțuiți de poliție, ceea ce l-a transformat într-un susținător al acestora. Petrecerile sale au devenit săptămânale și au fost un exemplu pentru celelalte cluburi newyorkeze.
În Europa, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de muzică dance este Ministry of Sound, deschis la Londra în anul 1991. De atunci, a devenit lider de opinie printre clubberii din toată lumea. Succesul său venea de la calitatea foarte bună a muzicii pe care o promova, sonorizarea de excepție, dar și renumele pe care și-l formase în timp, devenind un brand influent. Astfel, clubbing-ul s-a transformat dintr-un curent underground în unul mai mainstream, transformând Ministry of Sound într-un pol de influență pentru preferințele și stilul tinerilor.
În 1993, Ministry of Sound și-a lansat propria casă de discuri, lansând numeroase piese care au ajuns pe primele locuri ale clasamentelor de muzica. În prezent, este o autoritate în ceea ce privește muzica dance și este cea mai mare casă de discuri de muzică dance din Marea Britanie. În total, compania a vândut peste 30 de milioane de albume. În 2001 si 2002, Ministry of Sound a organizat petreceri de Anul Nou în Millennium Dome din Londra, strângând 45.000 de persoane.
Numele de Ministry of Sound le este multora familiar de la emisiunea și stația de radio cu același nume, care difuzează muzică dance pe internet, având o audiență de peste 25 de milioane de ascultători, în peste 35 de țări.
Canalul german de muzică VIVA a funcționat în perioada 1993-2018 și a fost cel mai popular canal TV de muzică dance din Europa. VIVA a apărut într-o perioadă în care piața era sătulă de decizia MTV de a difuza exclusiv piese în limba engleză. Postul a fost foarte popular în anii ‘90 și a fost distribuit în rețelele de cablu din Austria, Ungaria, România, Franța, Italia etc. În 1995 se lansează VIVA Zwei, care promova în special piese și artiști germani nu foarte cunoscuți. În 2011, MTV cumpara VIVA și în anul 2018, canalul VIVA se închide și devine Comedy Central Germania. Melodia care a marcat închiderea postului se numește „Viva forever” și a fost interpretată de celebrele Spice Girls.
Kim Sanders este considerată una dintre vocile emblematice ale muzicii dance din anii ‘90. Venită din statul american Indiana în Germania, cariera ei solo a început în 1993, însă, nu s-a bucurat de prea mult succes. Un an mai târziu, se alătură trupei Loft, cu care lansează piese cunoscute precum Hold on, iar în 1998 devine solistă în proiectul Culture Beat. După un eșec solo, Kim Sanders ia o pauza până în 2011, când apare la Vocea Germaniei și se clasează pe a doua poziție.
3. Muzica dance in România
În România, muzica dance nu a generat, inițial, o mare mișcare culturală, însă a reprezentat o perioadă de tranziție, care a acoperit nevoia populației de a avea acces la televizor, prin programe cu o mare audiență, precum „Școala Vedetelor”, care a lansat numeroși artiști.
Anii ‘90 și ieșirea din comunism au marcat apariția a numeroase trupe dance în România, precum: Double D, N&D, 3 Sud Est, Valahia, Andre, Body&Soul. Aceste trupe se bucurau de un succes incredibil, vindeau toate biletele la concerte, iar tinerii se identificau cu membrii trupelor și îi idolatrizau.
Anii 2000 au adus schimbări acestui gen muzical, prin apariția mai multor posturi de televiziune, precum și a unui nou stil de trupe dance: O-Zone, DJ Project, Akcent, care se bucurau de un mare succes nu doar în România, ci și în Europa. Această perioadă continuă în 2009 cu apariția unui nou artist pe piața muzicală din România, respectiv Inna, care, alături de Play&Win a devenit cunoscută în toată lumea. Alături de ea, alte nume au devenit cunoscute: Anda Adam, Akcent, Alexandra Stan și Edward Maya sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute nume a căror faimă a depasit granitele tarii.
Videoclipul piesei „Mr. Saxobeat” al Alexandrei Stan a reușit să adune aproape 300.000.000 de vizualizări pe platforma YouTube. Piesa a ajuns, de asemenea, chiar în Billboard Hot 100, pe poziția cu numărul 21.
În mod evident, muzica dance a schimbat pentru totdeauna piața muzicală din lumea întreagă. În pofida aparenței ușor superficiale, acest gen muzical a unit milioane de tineri și a fost o mică parte a revoluției muzicale nu doar pe plan internațional, dar și la noi în țară.
Sursa foto: Unsplash.com
Leave a Reply