Cuprins
În orice domeniu, antrenamentul este important pentru a pune baze sănătoase și pentru a construi o fundație solidă, pe care să te poți baza apoi, când vei pune în practică tot ce ai învățat. Acest lucru este valabil și în muzică – de aceea, dacă vrei să înveți să cânți la pian din ce în ce mai bine, este esențial să afli ce exerciții poți face pentru a-ți îmbunătăți tehnica. Astfel de tehnici te pot ajuta să te perfecționezi și să devii un muzician desăvârșit!
1. Exerciții de pian pentru începători – ce exerciții de bază poți învăța la pian?
Atunci când înveți să cânți la pian, trebuie să iei lucrurile pas cu pas, pentru a-ți forma abilitățile de care ai nevoie. Așadar, în primă fază, scopul nu este să memorezi o melodie și să o redai, ci să obții cunoștințele necesare pentru a putea interpreta orice fel de lucrare muzicală. Prin urmare, iată câteva exerciții pe care le poți încerca:
- Acorduri
Acordurile reprezintă elemente semnificative, pe care trebuie să le cunoască orice pianist, indiferent de nivelul său de experiență. Acestea te pot ajuta să înveți melodii simple și ușoare, fiindcă îți oferă acompaniamentul de care ai nevoie pentru a susține o linie melodică de bază. De aceea, învață care sunt denumirile acordurilor principale și din ce note sunt ele formate. În primul rând, este bine să studiezi acordurile esențiale majore și minore, corespunzătoare celor 7 note. În notația vestică, ele sunt notate cu ajutorul literelor. Astfel, A este La, B este Si, C este Do, D este Re, E este Mi, F este Fa și G este Sol. Atunci când aceste litere nu sunt însoțite de alte litere sau simboluri, înseamnă că este vorba despre acordurile majore. Cele minore sunt definite prin faptul că au în componența lor și litera m (Am, Bm, Cm, Dm, etc.).
- Octave
Octavele pot fi o adevărată provocare, mai ales atunci când sunt integrate într-o partitură. Din acest motiv, este bine să le repeți frecvent, fiindcă distanța pe care trebuie să o cuprinzi cu degetele îți oferă o flexibilitate suplimentară la nivelul mâinilor. Astfel, încearcă să cânți notele alternativ sau împreună, în diferite ritmuri. O octavă este formată din două note de același tip, aflate la înălțimi diferite (Do1 – Do2, Re1 – Re2, etc.).
- Cântatul cu metronom
Metronomul te poate învăța să menții ritmul și să respecți tempoul pe care ți-l impune partitura. Poți seta metronomul astfel încât să te susțină, din punct de vedere ritmic, pe tot parcursul melodiei pe care o interpretezi.
2. Exerciții de digitație – De ce sunt importante pentru a cânta bine la pian?
Sunt și alte tehnici pe care le poți învăța atunci când vrei să cânți la pian ca un adevărat profesionist. Dexteritatea și rapiditatea mâinilor este foarte importantă și, de aceea, trebuie să încerci diverse exerciții pentru degete. Acestea pot fi făcute pe cont propriu, inventând diverse combinații de digitație. Însă, dacă ești la început și nu știi cum să faci acest lucru, te poți baza pe îndrumările unor manuale specifice, care să te ajute în acest sens.
De asemenea, pentru a putea executa toate aceste exerciții într-un mod corect, trebuie să ai grijă atât la poziția corpului, cât și la poziția mâinilor. Este recomandat să ai la dispoziție un scaun pentru pian, pe care să-l poți regla în funcție de înălțimea și nevoile tale. Îndemânarea și priceperea pot fi îmbunătățite cu ajutorul unei posturi optime. De altfel, încheieturile mâinilor trebuie să fie relaxate, iar degetele trebuie să fie ușor rotunjite, ca și cum ai ține un măr în mână.
În concluzie, sunt multe exerciții pe care le poți încerca, dacă vrei să te antrenezi. Pianul este un instrument extraordinar, pe care îl vei putea stăpâni cu ușurință dacă reușești să obții toate resursele necesare pentru a înțelege această artă din punct de vedere tehnic. Studiază și cercetează toate elementele teoretice, asimilând cunoștințele de care ai nevoie pentru a crea o bază teoretică solidă. După ce îți vei însuși aceste învățături, cu siguranță vei putea interpreta toate lucrările și melodiile tale preferate!
Sursă foto: pixabay.com.
Leave a Reply