Cuprins
Să înveți să cânți la un instrument muzical este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru dezvoltarea ta personală. Pe lângă faptul că îmbunătățește aspectele cognitive și fizice ale corpului uman, învățarea unui instrument muzical îmbunătățește memoria cognitivă și cea musculară.
Chitara este unul dintre cele mai populare instrumente și poate fi cea mai bună alegere pentru a începe studiul. Nu ai nevoie neapărat de un profesor, poți începe cu o chitară bună și multă răbdare. Vei afla din acest articol cum să începi să abordezi acest instrument și cum să începi să înveți să cânți la chitară.
1. Cum să cânți la chitară: ce trebuie să știi înainte să te apuci
Înainte de toate, ai nevoie să cumperi o chitară. Chiar dacă alegerea ta se va baza pe preferințe personale, există câțiva factori de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un astfel de instrument, cum ar fi vârsta (de exemplu, pentru un copil este nevoie de un instrument adaptat) sau stilul muzical pe care vrei să îl abordezi.
În funcție de pasiunile tale, poți opta pentru o chitară clasică sau o chitară acustică. Această parte de informare este mai importantă decât tinzi să crezi la o primă vedere, pentru că poate influența procesul de învățare. Să știi care care este chitara potrivită pentru începători sau care sunt diferentețele dintre chitara acustică și cea clasică sunt informații care îți pot ușura mult procesul de învățare.
Dincolo de toate, însă, ai nevoie să înțelegi că a învăța să cânți la un instrument, chiar și ca amator, este un lucru care implică timp și energie. Ai răbdare cu acest proces de învățare și vei putea să te bucuri mai repede de noua ta pasiune.
2. Învață să cânți la chitară singur: începe cu elementele de bază
Chiar dacă poate părea complicat la început, atâta vreme cât ai o abordare metodologică, urmezi un program și ai răbdare cu procesul în sine, vei învăța să cânți la chitară mai repede decât crezi. Poți începe singur studiul chitarei, fără să apelezi la serviciile unui profesionist. O primă lecție de chitară înseamnă informații de bază precum: poziționarea mâinilor pe chitară, felul în care trebuie să apeși corzile, care este poziția corectă a penei de chitară în mână, cum sunt așezate notele pe griff-ul chitarei și câteva trucuri pentru a învăța mai repede notele de pe instrument. De asemenea, este momentul să înveți și cum se acordează chitara.
Toate aceste lucruri sunt relativ ușor de învățat online, există numeroase clipuri video unde sunt explicate pe larg ce presupune cântatul la un astfel de instrument. Alege să vizionezi mai multe astfel de videoclipuri, pentru a te familiariza cu informațiile specifice. Este important să nu renunți imediat ce ți se pare că lecțiile devin mai dificile, în căutarea unor resurse mai ușoare. O idee interesantă este chiar să te înregistrezi, să îți poți observa progresul.
Cu toate acestea, încearcă să nu pui accent prea mare pe teorie. Până la urmă, vrei să înveți să cânți la chitară pentru a interpreta cântece. Chiar dacă este important să știi teoria, învață cât mai multe acorduri simple chiar de la început. Există o mulțime de cântece populare care sunt ușor de interpretat, chiar și pentru începători. Vei simți, astfel, satisfacție încă de la primele orele de studiu.
3. Investește timp și energie să înveți să cânți la chitară
Cel mai probabil, vei începe această experiență cu mult entuziasm și energie bună. Tocmai de aceea, profită de acel avânt pentru a acumula cât mai multe informații și pentru a învăța cântece simple. Unul dintre cele mai întâlnite sfaturi pe care le vei primi de la orice muzician este, fără îndoială, practica. Indiferent de nivelul tău, acordă câteva ore în fiecare zi pentru a exersa. Inspiră-te din viața unor chitariști celebri și din poveștile lor de început.
Profită de toate beneficiile unei lecții informale de a învăța să cânți la chitară, ascultă și imită tehnicile celorlalți. Dacă ai prieteni care cântă deja la chitară, roagă-i să te ajute cu informațiile de bază și transformați aceste mini lecții în întâlniri distractive în care vei învăța multe trucuri utile. Este posibil să ajungi, însă, într-un punct în care ți se va părea din ce în ce mai greu și vei fi tentat să renunți. Amintește-ți de bucuria începutului și dă-ți timp să ajungi la nivelul la care visezi. Astfel, vei ajunge să te bucuri de chitară și vei ajunge să depășești cu succes statutul de chitarist începător.
Vei observa în scurt timp că învățarea unui instrument muzical îți este foarte benefică pentru starea de spirit. În plus, vei putea crea contexte fericite în care să aduci bucurie prietenilor și familiei. Și ce poate fi mai frumos decât să cânți chiar tu cântecele preferate ale celor dragi? Ai răbdare cu tine și ai încredere că poți învăța să cânți la chitară.
Sursa foto: Pexels.com.
Leave a Reply