Cuprins
Instrumentele de percuție au reprezentat, de-a lungul secolelor, o modalitate excelentă pentru ca sunetul ambiental în muzică să evolueze. Arheologii sunt cei care au făcut câteva descoperiri asupra instrumentelor muzicale, mai ales ca toate aceste metode de realizare a sunetelor au fost inventate înainte ca scrisul să apară.
Flautul este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale care a evoluat odată cu muzica, atât din punct de vedere al designului, cât și al materialelor din care este realizat, dar și al utilității sale în materie de genuri muzicale.
Indiferent dacă ești o persoană pasionată de muzică sau lucrezi în domeniu, ori poate îți dorești să înveți un instrument nou, rândurile de mai jos te vor introduce în istoria flautului și îți vor prezenta informații relevante și importante despre acest instrument muzical.
. Tot ce trebuie să cunoști despre flaut
Este important să cunoști puțină istorie despre instrumentul pe care adori să-l asculți în anumite melodii sau despre cel pe care abia te apuci să-l înveți. Citind despre modul în care a fost construit și folosit în urmă cu mulți ani, dar și despre cum a evoluat, îți vei putea da seama că este un instrument cu adevărat special.
1.1. Istoria flautului – parcursul instrumentului de-a lungul anilor
Flautul a căpătat diverse forme de-a lungul timpului, de la obiectul brut, realizat din os sau lemn, până la cel elegant din prezent, realizat din argint sau aur, cu o prestanță aparte. În trecut au fost făcute câteva descoperiri arheologice care semănau cu niște flaute realizate din os, cu sau fără orificii, care păreau să dateze încă din paleolitic.
De asemenea, chinezii cunoșteau la 2700 î.Hr mai multe variante ale acestui instrument de suflat, iar egiptenii foloseau în anumite ritualuri obiecte asemănătoare cavalului românesc (un alt instrument de suflat), flaute drepte sau oblice.
Primele flauturi transversale, cu doar câteva găuri, au fost observate în sculpturile etrusce din secolul IV. În Evul Mediu, oamenii foloseau niște instrumente simple, din lemn, cu doar șase găuri și nu au fost niciodată prezentate în cadrul lucrărilor muzicale din cauza sunetelor nerafinate, dar și a problemei cauzate de digitația încrucișată.
Este interesant de știut faptul că acest instrument muzical de suflat era folosit, în funcție de populație și cultură, în diverse cadre. De exemplu, notele emise de flaut se asemănau cu sunetele magico-religioase sau chiar războinice atunci când se auzeau în cadrul ceremoniilor sacre sau oficiale, iar pentru greci și romani sunetul flautului era cel mai des auzit în cadrul ceremoniilor private, intime, datorită plăcerii pe care o aveau de a audia notele cântate printr-un astfel de instrument.
Designul flautelor a trecut prin mai multe modificări, acestea fiind corelate în principal cu perioada, populația și cultura din care făceau parte. Instrumentele au fost realizate și din abanos, porțelan, fildeș, ajungând, în prezent, să fie chiar și din aur sau argint. Dimensiunea lor, precum și găurile sau clapele au fost gândite constant în funcție de experiența și calculele pe care oamenii le făceau.
În secolul al XIX-lea, muzicianul Theobald Boehm, care încă își desfășura activitatea, împreună cu un bijutier priceput, au realizat primul flaut modern, din metal, pentru a obține un ton mult mai clar. Theobald a căutat cea mai potrivită dintre dimensiunile obiectului, dar a gândit și zonele principale pentru fiecare orificiu în parte și a decis să adapteze zonele găurite cu niște clape, astfel încât digitația să fie mult mai simplă.
De atunci și până în prezent, designul flautului a mai trecut prin diverse modificări. De exemplu, Albert Cooper a schimbat în 1950 stilul de tăiere a muștiucului și a redimensionat instrumentul, iar în 1989 Pierre-Yves Artaud și Daniel Kientzy au inventat un flaut cu un sfert de ton pentru a fi mai ușor adaptabil altor genuri muzicale.
1.2. Care sunt componentele flautului?
Flautul este descris în dicționar drept un „instrument muzical de suflat alcătuit dintr-un cilindru îngust de lemn sau de metal, prevăzut cu găuri și cu clape”. Chiar dacă în trecut era un simplu instrument, un tub îngust, la care cântau oamenii în jurul focului, în prezent un flaut are în jur de 120 de părți diferite din care este alcătuit – tije, șuruburi, arcuri, un tub din trei bucăți realizat din argint, aur sau platină – tocmai pentru ca sunetul să fie unul clar, melodios și încântător.
Practic, flautul este un tub împărțit în trei secțiuni principale:
- articulația capului – tub de metal de 22 cm, cunoscută drept „cutia vocală a flautului”;
- corpul – conține majoritatea găurilor/clapelor și a notelor;
- articulația piciorului – cea mai mică parte a flautului.
Dimensiunea flautului influențează înălțimea notelor și a tonului ce reiese în momentul cântatului. Instrumentul are și o gaură prin care flautistul suflă. Când această acțiune se petrece, se modifică fluxul de aer și emboșura (poziția de suflare), iar flautistul, mișcându-și degetele peste găurile sau clapele instrumentului, ajunge să cânte notele de care are nevoie.
2. Câte tipuri de flaut există?
Flautele pe care le vedem astăzi în orchestre se bazează pe modelul Boehm, cu mici modificări realizate în secolele XIX și XX, datorită faptului că multe tehnologii de fabricație au evoluat. Chiar și așa, există câteva tipuri principale de flaut:
Flautul standard
Acest tip de flaut este potrivit pentru persoanele cu orice fel de experiență. Fabricat din argint, aur sau platină, flautul de concert este, de fapt, un tub cilindric lung, cu 15 sau chiar mai multe găuri pentru degete care sunt acoperite în funcție de partitură pentru a schimba înălțimea notelor. Dimensiunea unui astfel de flaut este de aproximativ 60 de centimetri și are o gamă de trei octave (C4 – C7).
Vei regăsi acest tip de flaut în concerte, folosit în orchestre, muzică de cameră și chiar în spectacole solo.
Flautul piccolo
Așa cum îi spune și numele în italiană, Piccolo este mult mai mic în lungime față de flautul standard. Are aproape jumătate din dimensiunea flautului de concert și scoate note dintr-o octavă superioară.
Sunetele reieșite dintr-un piccolo pot acoperi o întreagă orchestră. Are un ton melodios, strălucitor, dar străpungător și strident pe alocuri. Digitația este aceeași de la flautul standard, însă ce se modifică este poziția buzelor – placa trebuie să stea mai sus pe buze și, drept urmare, ai nevoie de mai mult aer pentru a produce diverse sunete. Flautul piccolo este realizat din lemn, cu chei metalice.
Flautul bas
Flautul bas are câteva caracteristici diferite față de flautul standard, de concert. Acesta este în DO și cu o octavă mai jos decât flautul clasic, are o dimensiune mai mare, iar o diferență extrem de vizibilă este forma de U pe care instrumentul o are, astfel încât să faciliteze cântărețului o poziție confortabilă. Acest tip de flaut este folosit cel mai des în corurile de flaut și în muzica de cameră.
Flautul din plastic
Flautul armonie sau cel din plastic este numai bun pentru micii pasionați de muzică care doresc să învețe tainele acestui instrument. Chiar dacă se zice că este potrivit pentru toate nivelurile, cel mai adesea este folosit pentru începători.
Avantajul unui astfel de instrument realizat din plastic este că are părți interschimbabile, ceea ce înseamnă că instrumentul poate fi utilizat în diferite etape ale progresului. Fiind din plastic, este mult mai ușor de păstrat și curățat, iar depozitarea lui se poate face fără prea multe bătăi de cap, comparativ cu celelalte instrumente realizate din metale prețioase.
Cele patru tipuri de flaut menționate anterior sunt cele mai cunoscute, însă, pe lângă acestea, mai există și flautul contrabas, subcontrabas și contrabas dublu, mult mai complexe și voluminoase. Ele sunt folosite doar de muzicienii profesioniști, în contextul corurilor de flaut.
3. În ce genuri muzicale se folosește flautul?
Ne-am obișnuit ca instrumentele muzicale să fie asociate cu diverse genuri muzicale, precum este chitara electrică cu muzica rock sau vioara cu muzica clasică. Trebuie să știi că flautul este un instrument comun în majoritatea orchestrelor, dar poate fi folosit și ca instrument solo și poate performa în aproape orice stil de muzică.
Totuși, există câteva stiluri muzicale în care acest instrument este des întâlnit: muzica clasică occidentală, muzica orientală și muzica jazz.
Flautul este un instrument silențios într-o orchestră, dar cu o importanță semnificativă. Notele cele mai înalte sunt cântate de el sau de piccolo, varianta mai mică. În orient, flautele sunt realizate din lemn sau bambus, astfel că sunetele au o anumită căldură.
Anumiți muzicieni ai stilului Jazz cântă uneori și la flaut deoarece cu acesta pot oferi melodiei anumite note pe care nu le pot cânta cu un alt instrument. Anumite trupe rock folosesc flautul, dar și trupe moderne de Indie și Indie Pop care își doresc să aibă melodii mai liniștite.
4. Cum se îngrijește flautul?
Pentru ca instrumentul să aibă o viață lungă, dar și un sunet corespunzător pentru mult timp, este important să respecți câțiva pași esențiali pentru o îngrijire cât mai corectă:
- Curăță flautul cu atenție
Pentru a evita acumularea murdăriei în interiorul flautului, este bine să îl cureți regulat. De regulă, atunci când cumperi un flaut, primești și un ac, dar și o lavetă specială pentru curățare (un mic material din microfibră).
Practic, tot ce ai de făcut este să deșurubezi cele trei părți din care este construit flautul, să acoperi acul cu laveta și să cureți cu atenție cele trei părți ale flautului. Este important de știut că peria nu se introduce exagerat de mult în capul flautului deoarece poți cauza diverse nereguli dacă presiunea este mult prea mare sau dacă împingi prea mult.
- Învață să ai o igienă corespunzătoare
Instrumentele muzicale sunt, de regulă, extrem de sensibile. Chiar și așa, cele de suflat, precum este trompeta, naiul sau flautul, trebuie îngrijite cu mult mai multă atenție. Pentru că vei sufla în flaut ori de câte ori vei cânta, este bine să ai gura cât mai curată pentru a nu intra resturi de mâncare sau zaharuri în interiorul instrumentului. Acestea pot influența extrem de mult sănătatea flautului și, tocmai de aceea, este important să ai o igienă bucală corespunzătoare.
De asemenea, igiena mâinilor este la fel de importantă precum este cea bucală. Mâinile pline de reziduuri, grăsime sau alte materii lipicioase, pot afecta partea exterioară a instrumentului. Spală-te înainte de a începe să cânți la instrument și ai grijă să ștergi flautul la finalul oricărei reprezentații sau repetiții.
În concluzie, este bine ca orice instrumentist sau pasionat de muzică să cunoască istoria instrumentelor muzicale. Iar dacă abia te-ai decis să înveți a cânta la flaut, încearcă să te documentezi în privința lui, să îi înveți componentele, să știi ce presupune cântatul efectiv, ce trebuie să faci pe termen lung astfel încât să îți păstrezi instrumentul în condiții optime, dar și să mergi într-un loc și să testezi înainte de a cumpăra produsul efectiv.
Flautul poate părea un instrument ușor, însă necesită mult efort și muncă pentru ca tu să ajungi la un nivel satisfăcător. Tocmai de aceea, este important ca atunci când te apuci de învățat, să îți cumperi instrumentul potrivit, să îți creezi un program special pentru repetiții și să prinzi curaj în a te afirma. Acest instrument îți poate deschide o mulțime de oportunități când vine vorba despre muzică, indiferent dacă este vorba despre o orchestră sau doar pentru a cânta solo. După cum bine ai citit și în rândurile anterioare, flautul este foarte folosit și în anumite trupe din genuri diferite muzicale. Drept urmare, dacă ești într-o trupă și dorești să aduci un suflu nou melodiilor tale, cu siguranță sunetele unui flaut vor aduce originalitate și căldură.
Sursa foto: Unsplash.com
Leave a Reply