Cuprins
Dacă ești un cunoscător al lumii muzicale sau doar un simplu pasionat de instrumente și muzică, cel mai probabil ai auzit cel puțin o dată despre castaniete. Acestea nu sunt chiar cele mai cunoscute și folosite instrumente muzicale din zilele noastre, însă, cu siguranță, dacă te vei duce în Spania sau Portugalia, vei găsi persoane care vor dansa și vor cânta la castaniete cu pasiune.
În rândurile următoare vei regăsi istoricul castanietelor, din ce sunt realizate și cum se poate cânta la ele, precum și în ce fel de opere au fost incluse pentru a oferi puțin din cultura și starea spaniolă.
1. Ce sunt castanietele?
Conform definiției din DEX, castanieta este un instrument muzical de percuție, format din două placaje din lemn sau fildeș, prinse ca valvele unei scoici, care sunt lovite ritmic una de alta și folosite la acompanierea dansului sau a muzicii. Împreună cu chitara clasică, castanietele sunt instrumentele specifice Spaniei și redau întocmai sunetul identificator al muzicii și al dansului flamenco.
Acest instrument este răspândit în Spania și America Latină, dar și în Portugalia, Italia sau chiar Elveția. Castanietele oferă o notă deosebită muzicii și momentelor artistice și, tocmai de aceea, ele sunt extrem de importante pentru cultura spaniolă. De exemplu, sunt folosite ca acompaniament de către dansatoarele de flamenco, care, cu ajutorul degetului mare, fac ca placajele să se lovească ritmic.
Probabil te întrebi de unde vine numele „castaniete”. Trebuie să știi că în spaniolă acestea se traduc „castañuelas”, iar acest cuvânt este derivat din „castaña” – traducerea pentru „castan”, material din care, de multe ori, scoicile sunt realizate. În funcție de zona în care mergi, acestea mai poartă și alte denumiri, ca de exemplu „palillos” – în traducere bețișoare – în Andaluzia.
Instrumentul muzical de percuție este de dimensiuni mici, cât să poată fi ținut în palme. Este realizat cu ajutorul a două scoici sau placaje realizate din lemn de esență tare – castan – chiar și din fibră de sticlă. Ele sunt unite pe o singură margine cu ajutorul unei sfori sau a unei bucăți de material, de regulă din piele.
2. Care este istoria castanietelor?
Se zvonește că acest instrument de percuție își are originea încă de pe vremea celei mai vechi civilizații a Orientului Mijlociu – a fenicienilor – care l-au transmis ibericilor și au început să-l denumească „crusmata”.
Nu se cunosc îndeaproape originile instrumentului, însă se știe că această practică de a uni două bețe sau instrumente de mâna, astfel încât să contribuie la susținerea unei melodii sau a unui dans, este o practică străveche, fiind folosită atât de greci, cât și de egipteni.
Important de știut este faptul că aceste castaniete au fost foarte mult timp folosite pentru a transpune atmosfera spaniolă în diverse opere. Ca de exemplu, lucrarea „Carmen” scrisă de Georges Bizet, dar și „Dansul celor șapte voaluri”, din opera Salomeea, a lui Richard Strauss, au reușit, prin intermediul castanietelor, să ofere o senzație unică pieselor. În prezent, acest instrument încă se mai folosește în concertele de muzică simfonică.
3. Când și cum se cântă la castaniete?
Dacă nu ai văzut până acum un show de flamenco, bolero, fandango sau un spectacol la operă, trebuie să știi că o persoană care performează pe o scenă folosește două perechi de castaniete. Șnurul lor din piele este agățat pe degetul mare, iar castanietele sunt sprijinite pe palmă, cu degetele îndoite pentru a oferi susținere celeilalte părți.
Cu ajutorul lor, acestea pot scoate o varietate de sunete, mai ales că ele se folosesc în perechi și fiecare are câte un ton diferit. De exemplu, castanietele cu tonuri înalte poartă denumirea de „hembra” (înseamnă „femeie” în spaniolă) și se țin în mâna dreapta, iar castanietele din mâna stânga au un ton mult mai grav și sunt numite „macho” (cuvântul este tradus ca „bărbat” în spaniolă). Cel din urmă este și cel care marchează, de obicei, ritmul.
În concluzie, indiferent dacă îți dorești să înveți să cânți la un astfel de instrument sau, pur și simplu, doar să te informezi cu privire la istoria lui, cel mai bine este să și testezi un astfel de instrument de percuție. Să îl simți, să vezi ce sunete scoate și cât control poți avea asupra lui. Așa vei înțelege mai bine și modul în care a fost folosit în diverse opere sau melodii moderne, dar și în dansuri. Până la urmă, chiar dacă este un instrument care marchează ritmul, sunetele pe care le oferă și modalitatea prin care se ajunge la ele, pot fi cu adevărat o experiență inedită.
Sursa foto: Shutterstock.com
Leave a Reply