Cuprins
Noțiunea de podcast prinde din ce în ce mai mult contur în rândurile publicului din România, devenind un trend să asculți cele mai populare podcasturi apărute. Ce este, însă, un podcast și de ce te-ar interesa să știi despre el? Iată mai jos toate informațiile de care ai nevoie pentru a îți forma o primă impresie despre acestea:
1. Ce este un podcast?
Un podcast reprezintă un anumit tip de emisiune radio, difuzată în mai multe episoade, fiecare episod având o altă temă. De cele mai multe ori, fiecare podcast are invitați diferiți pe parcursul episoadelor sale, care, alături de un prezentator sau realizator vorbesc despre diferite subiecte de interes pentru public și primesc o serie de întrebări.
Podcast-urile pot fi urmărite prin intermediul unor canale de YouTube, unde pot fi revăzute, deoarece au fost înregistrate în prealabil și apoi distribuite, mecanismul de distribuire fiind la fel ca în cazul oricărui alt videoclip de pe YouTube. Aceste podcast-uri pot fi și descărcate din anumite aplicații, în cazul în care dorești să le urmărești în timp ce desfășori diferite activități.
Un podcast nu are un format standard de creare și nici un anumit timp în care să se desfășoare, astfel că aceste videoclipuri pot avea o durată variată, de la zece minute la o oră sau poate chiar și mai mult, în funcție de topicul discuției, de multitudinea întrebărilor adresate invitatului, de povestea prezentată și așa mai departe.
2. De câte tipuri poate fi un podcast?
Există podcast-uri realizate sub sfera unor multitudini de subiecte de discuție, precum sunt cele de interes politic, cele din zona de lifestyle, muzică, cele ce abordează un stil de viață mai sănătos, cele în care sunt spuse povești de viață ale unor personalități cunoscute și nu numai. Totul depinde de preferințele fiecărui public țintă și de ceea ce își dorește publicul să asculte și să urmărească, respectiv de care sunt cele mai mari subiecte de interes și cele mai actuale.
Astfel, în funcție de preferințele tale, poți descoperi un podcast sau poate chiar mai multe care să te intereseze și care să te binedispună, ori cu ajutorul cărora să înveți ceva nou cu fiecare episod ascultat. Multe podcast-uri sunt chiar și din domeniul medicinei, astfel că dacă te pasionează acest domeniu sau ești student la medicină, poți căuta pe YouTube diferite podcast-uri legate de domeniul medical care să te ajute să descoperi diferite aspecte ce țin de acest domeniu, rezultate ale unor cercetători, descoperiri medicale și nu numai.
3. De ce ai nevoie pentru a realiza un podcast?
Dacă te pasionează acest subiect și ți-ai dori ca și tu să ai propriul tău podcast, dar nu știi de ce anume ai nevoie pentru a începe, soluția este destul de simplă. Primul pas pe care trebuie să îl parcurgi dacă îți dorești să realizezi un podcast este să ai o idee despre cum vrei să fie acesta, ce teme ai putea aborda, ce invitați ai reuși să aduci, care ar fi tema principală. În mare, ai nevoie de o idee de la care să pornești și pe baza căreia să creezi podcast-ul tău.
Mai apoi, odată ce ți-ai dat seama cum ai vrea să fie, ai o posibilă listă de invitați și știi despre ce ai vrea să discuți în cadrul acestuia, urmează documentarea. Nu poți începe să creezi episoade de podcast dacă nu ai nici măcar o idee legată de cum ar trebui să se desfășoare acesta, despre cum trebuie să vorbești cu invitații, despre cum se pun anumite întrebări și așa mai departe. De aceea, ai nevoie de o documentație stabilă bazată pe cum își desfășoară ceilalți episoadele, ce fac în cadrul acestora sau ce subiecte discută.
După ce ai văzut și ai înțeles cum trebuie să te comporți, ce trebuie să faci și cum ar trebui să faci un podcast, urmează partea de asamblare, ce ține de locația de desfășurare, echipamente audio, video, editare, costuri și promovare. Vei avea nevoie de o locație unde să chemi invitații, cu un decor frumos care să atragă pe parte de video. Vei avea nevoie de echipamentele potrivite, precum microfoane, stative, echipament de filmare, de procesare și tot ce ține de partea de creare.
Mai apoi, ai nevoie de editare, deoarece toată înregistrarea trebuie procesată astfel încât să fie eliminate zgomotele de fundal, pauzele în discuție, bâlbâieli sau greșeli și să rezulte un material final curat, coerent și adecvat pentru postare. Totodată, vei avea nevoie de promovare, care, la fel ca achiziționarea echipamentelor, vine cu anumite costuri.
Dacă nu ești o persoană publică ce are deja o reputație cunoscută la nivel larg, atunci trebuie să te promovezi prin diferite canale, cu ajutorul unor postere, videoclipuri, imagini sau reclame, astfel încât publicul să te cunoască și să își dorească să te asculte.
4. Există podcast-uri pentru copii?
Da, podcast-urile pot fi ascultate și de către copii sau adolescenți, însă trebuie alese cu grijă. Multe astfel de episoade din podcast-uri ce abordează domenii precum știința, stilul sănătos de viață sau anumite povești de viață pot reprezenta un material educativ și interesant pentru copiii ce au o vârstă mai mare de 10-12 ani, care pot înțelege despre ce este vorba în videoclip.
Cel mai bine este, însă, ca părintele să asculte în prealabil podcast-ul, astfel încât să observe topicul discuției și relevanța acesteia pentru copil, după care să decidă dacă recomandă sau nu videoclipul pentru vizionare copilului său. Majoritatea podcast-urilor prezintă conținut de interes pentru publicul larg, precum povești de viață din care reies anumite lecții ce ar trebui învățate, descoperiri din diferite domenii, elemente de știință, unele episoade au ca invitați medici renumiți, personalități cunoscute, oameni de știință și nu numai. Fiecare invitat aduce un anumit element de interes în discuție și fiecare podcast ar trebui, în teorie, să te învețe ceva sau să rămâi cu o anumită informație de interes după ascultarea acestuia.
5. Care sunt formatele specifice ale unui podcast?
Un podcast poate avea un anumit format de desfășurare, în funcție de dorințele creatorilor de conținut ce îl realizează și de specificul acestuia, dar nu numai. Astfel, podcast-urile pot avea următoarele formate:
- One man show – reprezintă un format în care există un realizator al podcast-ului care discută despre mai multe subiecte de interes sau comentează anumite evenimente ce au loc în lume, își spune părerea legată de un anumit subiect sau eveniment, dar, în principiu, pe tot parcursul podcast-ului, singura persoană care vorbește este podcasterul, adică realizatorul episodului.
- Formatul de tip interviu – în acest tip de podcast există un prezentator care se numește podcaster și care, în cadrul fiecărui episod are diferiți invitați cu care discută anumite subiecte actuale, care își spun poveștile de viață, care prezintă un anumit subiect de interes și nu numai. Ideea principală a acestui tip de format este faptul că în fiecare episod apare un alt invitat, care poate să fie chiar o persoană pe care o admiri și despre care dorești să afli mai multe.
- Formatul conversațional – în acest tip de format există, în principiu, două persoane care prezintă episodul și care discută despre diferite subiecte, totul fiind la nivel de conversație. În cadrul acestor tipuri de podcast-uri au loc schimburi de păreri, opinii, idei și nu numai.
- Podcast de tip panel – reprezintă un tipar de podcast în care există o gazdă, denumită și podcaster, care are, pe parcursul fiecărui episod, mai mulți invitați cu care discută. Este un tip de podcast foarte asemănător cu o emisiune TV, dar care are o durată relativ mică și unde invitații discută subiecte de interes pentru public.
6. Care sunt cele mai apreciate podcast-uri din România?
Există o gamă diversificată de podcast-uri realizate în România, care au drept gazdă personalități cunoscute, realizatori TV, dar și o serie de invitați care mai de care. Printre cele mai cunoscute astfel de podcast-uri se numără:
- Fain și simplu, ce îl are drept gazdă pe Mihai Morar
- Acasă la Măruță, unde realizatorul, respectiv gazda este Cătălin Măruță, care este și prezentator TV
- Podcast Lucruri Simple, unde gazda este celebrul Horia Brenciu
- Podcastul lui Damian Drăghici
- Vin de-o poveste by Radu Țibulcă
- Gândește diferit, unde gazda este Radu Constantin
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai urmărite podcast-uri din România la momentul actual, ordinea fiind una aleatorie, dar lista poate continua cu orice podcast preferi să asculți, respectiv cu orice domeniu de care ești interesat. Tot ce trebuie să faci ca să descoperi ce podcast-uri îți plac este să asculți cât mai multe, din diferite domenii și să vezi pe care le preferi dintre cele pe care le-ai ascultat.
Există o multitudine de subiecte dezvoltate în cadrul acestora, astfel încât aria de interes pe care aceste episoade de podcast o acoperă este una destul de diversificată și de mare, raportat la public, deci cu siguranță poți să găsești ceva care să fie pe placul tău și din care să reții informații de calitate, care să te ajute din diferite puncte de vedere.
Tu ce podcast ai ascultat cel mai recent și pe care l-ai recomanda și altora?
Sursa foto: Pexels.com.
Leave a Reply