Cuprins
Heavy metal (sau metal) a apărut în Marea Britanie în anii ’60, iar de atunci și până în prezent s-a răspândit în întreaga lume, ca subgen al muzicii rock tradiționale. Trupa Stephenwolf a folosit pentru prima dată acest termen în versurile cântecului „Born to be wild”. Există mai multe teorii asupra cărora experții încă nu s-au pus de acord, cu privire la apariția genului heavy metal. Cert este că printre primele trupe care l-au abordat se numără Black Sabbath, Led Zeppelin și Deep Purple. De-a lungul anilor, au apărut mai multe stiluri și subgenuri care se bucură în general de un mare succes, chiar și atunci când nu sunt difuzate la radio sau TV. Turneele trupelor de heavy metal sunt de cele mai multe ori sold out, iar CD-urile se vând în milioane de exemplare..
1. Heavy metal – stiluri și subgenuri
În scurt timp de la apariția sa, subgenul heavy metal s-a ramificat în multe alte subgenuri. Mai agresive sau mai melodioase, mai tradiționale sau experimentale, toate sunt caracterizate de prezența a cel puțin unei chitare electrice, care deseori este folosită astfel încât să producă sunete distorsionate.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute subgenuri de heavy metal și trupele reprezentative:
Hair Metal: White Lion, Poison, Warrant, Ratt, Winger
Unul dintre cele mai melodioase stiluri și cu mare succes la public, hair metal a mai fost numit și hairspray metal sau pop metal. Denumirea are legătură și cu aparițiile scenice ale trupelor: membrii acestora obișnuiau să își tapeze puternic părul și să poarte un machiaj pronunțat. Hair metal s-a bucurat de cel mai mare succes în anii ’80-’90, atunci când a început să fie detronat de stilul grunge.
Noul val de heavy metal britanic (NWOBHM): Iron Maiden, Def Leppard, Judas Priest, Diamond Head, Saxon
Acest gen a influențat aproape toată muzica metal care i-a urmat. NWOBHM a reprezentat o mișcare de pionierat, preluând anumite caracteristici și stiluri existente, de la formații precum Black Sabbath și eliminând influențele de rock și blues. De la stilul de început al NWOBHM s-au inspirat trupe de pe întreg mapamondul, printre care și japonezii de la Lovebites și Metalucifer, care interpretează atât heavy metal, cât și speedmetal. Și germanii de la Stormwitch sau de la Iron Savior, care interpretează celebrul „Heavy Metal Never Dies”, au pornit din același punct, unele dintre compozițiile lor evoluând până la power metal. Și australienii de la Pegazus au pornit din același punct.
Thrash Metal: Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth
Acest gen a evoluat din NWOBHM și a devenit mai greu și mai extrem. Se caracterizează printr-o interpretare rapidă la chitară și tobe duble de bas și voci agresive, dar inteligibile. Unele dintre cele mai populare trupe de metal au debutat ca trupe thrash și au evoluat pe parcurs.
Grunge: Nirvana, Soundgarden, Alice în Chains
Anii 1990 au fost dominați de aceste formații, care și-au disputat pentru mult timp primele locuri în topurile muzicale. Muzica grunge se caracterizează în general prin chitara „murdară” (utilizarea obișnuită a distorsiunii puternice a chitarei, a fuzz-ului și a feedback-ului), riff-uri puternice și tobe grele.
Black Metal: Venom, Emperor, Mayhem, Bathory, Burzum
Muzica din genul black metal simfonic folosește deseori clapele și este mai melodioasă. Ca imagine, trupele utilizează imagini, simboluri și costume păgâne sau chiar satanice.
Death Metal: Death, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Deicide
Death metal este unul dintre stilurile extreme de metal, interpretarea vocală fiind asemuită cu mârâitul animalic și fiind deseori caracterizată prin cuvintele „cookie monster”. Una sau mai multe chitare distorsionate sunt nelipsite din acest gen.
Metal gotic: Theatre of Tragedy, Tristania, Leaves Eyes, Lacuna Coil
Metalul gotic este o combinație între heavy metal-ul inițial și goth rock. Deseori performanțele vocale sunt susținute de o voce masculină, gravă sau agresivă, în combinație cu o voce feminină suavă, care atinge note de soprană. Acest contrast vocal este completat de versuri melodramatice sau epice.
Metal celtic: Waylander, Cruachan, Geasa
Metalul celtic reprezintă o combinație între heavy metal clasic și vechea muzică celtică. Versurile sunt, de asemenea, inspirate din mitologia celtică sau fac referire la personaje legendare și faptele acestora.
Metal progresiv: Evergrey, Queensryche, Dream Theater, Fates Warning
Metalul progresiv este un mix heavy metal și rock progresiv, cu unele caracteristici ale altor două stiluri: power metal și avant-garde. Versurile sunt epice iar melodiile sunt lungi, cu structuri complexe și tempo-uri alternative, inclusiv cu schimbări de tonalități. Deseori, un album are o anumită temă centrală care se derulează pe parcursul tuturor compozițiilor incluse.
Power Metal: Helloween, Blind Guardian, Fate’s Warning, Jag Panzer
Power metal este caracterizat de voci puternice, care ating note înalte și mai multe chitare electrice. Cele mai multe formații de power metal au în componența lor și un claviaturist. Melodiile sunt lungi, versurile – epice, fanteziste, de inspirație metafizică sau mitologică.
Doom Metal: Pentagram, Solstice, Saint Vitus, Candlemass
Doom metal este un gen de heavy metal definit de o abordare sumbră, melancolică și care folosește tempo-uri mai lente. Doom metal se ramifică în alte câteva subgenuri, printre care: sludge, epic, drone, industrial și stoner.
Grindcore: Terrorizer, Carcass, Pig Destroyer, Napalm Death, Nasum
Grindcore combină influențe din death metal și thrash metal. Numele acestui gen derivă de la sunetul riff-urilor atonale de chitară combinate cu sunetele explozive ale tobei bass. Vocile soliștilor de grindcore au un timbru și un stil similare cu ale celor de death metal.
Metalcore: God Forbid, Shadows Fall, As I Lay Dying, Killswitch Engage
Genul metalcore este foarte popular în prezent și combină genul heavy metal cu genul hardcore. Ara caracteristici instrumentale din death metal melodic și stilul vocal al hardcore-ului. Folosește, de asemenea, și breakdown-uri frecvente.
Nu-Metal: Limp Bizkit, Slipknot, Papa Roach, Korn
Acest gen a devenit foarte popular de la sfârșitul anilor ’90 și a continuat să fie până la începutul anilor 2000, după care a căzut în dizgrație. Stilul combină riff-uri din heavy metal cu versuri rap și influențe din hip-hop.
Avant-Garde Metal: Peccatum, Arcturus, Vintersorg, Dog Fashion Disco, Mr. Bungle
Acest tip de metal experimental este caracterizat de elemente structurale și instrumentale inedite, experimentale, care au foarte puțină legătură cu muzica rock originală.
2. Metal Music – o muzică derivată din rock ‘n roll
Rădăcinile heavy metal-ului au apărut pe la mijlocul anilor 1960. Trupe precum Beatles, Rolling Stones, The Kinks și The Who au folosit în unele cântece chitara electrică puternică și distorsionată, pornind de la riff-uri de blues.
Mișcarea de rock psihedelic de la sfârșitul anilor ’60 a stabilit șablonul pentru heavy metal. Chitariști precum Eric Clapton și Jimi Hendrix au mărit volumul și distorsiunea și au împins până la limită echipamentele de înregistrare și amplificatoarele de concert.
Riff-urile de chitară au devenit mai lente și mai repetitive din punct de vedere ritmic, întrerupte doar de lungi explozii de solo-uri de chitară, în timp ce chitara bass a păstrat o tonalitate joasă, iar tobele au menținut un ritm constant și zgomotos.
Așa a apărut primul val de heavy metal din Anglia: Led Zeppelin, cu riff-urile masive de blues-rock ale fostului chitarist Jimmy Page de la Yardbirds. Black Sabbath din Birmingham, care a îmbinat riff-uri rock granitice cu vocea nepământeană a lui Ozzy Osbourne și cu versuri care se concentrau pe macabru și supranatural. Deep Purple a fost una dintre puținele trupe de heavy metal care a inclus o orgă în componența sa. Deși inițial descrise ca fiind „hard rock”, aceste trupe au câștigat în cele din urmă eticheta de „heavy metal”.
Stilul lor a fost adoptat, în diferite grade, de trupe americane de hard rock precum MC5, Stooges, Alice Cooper și KISS – toate acestea folosind teatralitatea shock rock. Grupuri precum AC/DC și Aerosmith au filtrat stilul Rolling Stones prin noul sound heavy metal.
Până în anii 1980, NWOBHM a inclus Judas Priest, Iron Maiden, Saxon și puternicul Motorhead. Simultan cu NWOBHM, în Los Angeles a apărut un stil mai aparte. Eddie Van Halen, chitaristul trupei Van Halen, a impus ștacheta pe această scenă cu explozii amețitoare de virtuozitate și tehnică. Van Halen și solistul Ozzy Osbourne au fost printre primele trupe de heavy metal care au fost difuzate pe MTV, împingând genul și mai mult în mainstream.
Succesul acestor trupe a dus la o explozie de trupe tinere de metal, inclusiv rockerii hair metal Bon Jovi, Def Leppard și Whitesnake, hard rockeri precum Mötley Crüe, Quiet Riot și Skid Row, tradiționaliști germani de metal precum Scorpions și americanii de la Guns N’ Roses.
Aceste grupuri s-au bucurat de o difuzare masivă la radio și pe MTV și de o popularitate extraordinară. Dominația metalului a luat sfârșit în anii 1990 și a fost înlocuită de cele mai mari trupe de speed metal – Metallica și Megadeth – un nou sunet care a combinat riff-urile heavy metalului timpuriu cu un sound de tip garage și punk.
Metal-ul a produs în anii ’90 trupe cu tentă gotică precum Marilyn Manson și Slipknot, precum și fuziuni industriale precum Helmet.
Grupuri de metal simfonic precum Nightwish din Finlanda au avut, de asemenea, succes. Unele dintre aceste grupuri din anii ’90 au rămas relevante și în noul mileniu; altele au dispărut.
3. Muzica heavy metal de-a lungul timpului
Muzica heavy metal se află într-o continuă evoluție. Vocaliști și compozitori renumiți schimbă deseori macazul către noi stiluri și abordări, așa cum, spre exemplu, germana Doro a trecut de la muzica heavy metal pe care o interpreta cu trupa Warlock la hard rock. Iar lucrurile nu par să se oprească aici.
Iată un top 10 al celor mai vândute și apreciate albume de hard rock și heavy metal din toate timpurile:
5. Metallica – Black Album
Un disc fundamental pentru acest gen muzical, cel care a reușit să facă astfel încât metalul, chiar și cel mai heavy, să ajungă la publicul larg. Grație unor single-uri precum Enter Sandman, The Unforgiven și Nothing Else Matters, Black Album al celor de la Metallica s-a vândut până în prezent în 25 de milioane de exemplare.
4. Guns N’ Roses – Appetite For Destruction
Cu patru ani înainte de Black Album, Guns N’ Roses, care a vândut peste treizeci de milioane de exemplare ale albumului Appetite For Destruction, zguduiau publicul mondial cu decibelii lor. Acesta este un album care conține unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite melodii ale trupei, precum: Welcome to the Jungle, It’s So Easy, Paradise City și Sweet Child o’ Mine.
3. Bon Jovi – Slippery When Wet
Slippery When Wet a fost lansat în 1986 și a rămas pe primul loc în Billboard 200 timp de 8 săptămâni consecutive, vânzându-se în aproximativ 33 de milioane de exemplare în întreaga lume, dintre care mai mult de o treime numai în SUA. Printre single-urile care au propulsat albumul în fruntea clasamentelor amintim: You Give Love A Bad Name, Livin On A Prayer și Wanted Dead Or Alive.
2. Led Zeppelin IV
Cel de-al patrulea album de studio al trupei Led Zeppelin a împins vânzările până la cifra considerabilă de 37 de milioane de exemplare vândute. Iată câteva dintre piesele intrate în istoria muzicii de pe acest album: Black Dog, Misty Mountain Hop, Rock’n’Roll și Stairway To Heaven.
1. Back In Black – AC/DC
Cele 50 de milioane de exemplare vândute de albumul Back in Black al AC/DC nu numai că au permis trupei australiene să lanseze cel mai de succes album hard rock din istorie, dar și să ocupe locul al doilea în topul celor mai bine vândute albume din toate timpurile.
Ceea ce este uimitor la heavy metal este că se schimbă, evoluează și se îmbunătățește continuu. Tocmai când ai putea să crezi că nu poate fi ceva mai extrem, apare altceva nou. Fie că preferi melodia și complexitatea power metal-ului sau agresivitatea și intensitatea death metal-ului, trebuie să știi că toate acestea fac parte din genul foarte complex numit heavy metal.
Sursa foto: Pexels.com.
Leave a Reply