Cuprins
Cu siguranță ai auzit până acum de muzica reggae și poate ai și dansat pe ritmurile ei exotice, însă nu ți-ai dat seama. Poate Bob Marley este un nume pe care l-ai mai întâlnit, iar unele dintre melodiile sale ți-au încântat auzul. Ei bine, tot ce înglobează acest stil muzical este definit de controverse, iar fiecare persoană merită să cunoască puțin din istoria bogată a reggae-ului și din complexitatea sa.
1. Muzica reggae – scurt istoric
Termenul de reggae provine de la „rege-rege”, care înseamnă haine urâte, zdrențuite sau cârpe. Astfel, primul indiciu despre acest gen muzical înfățișează o bună parte din identitatea sa. La început reggae era considerat un amestec de alte stiluri muzicale (muzica contemporană Jamaican Ska, jazzul american și rhythm & blues, Jamaican Mento), fiind apropiat destul de mult de jazz-ul din New Orleans de la acea vreme. Pentru o bună perioadă de timp, reggae nu a fost distins de celelalte subcategorii ulterioare ale sale, până când a apărut în fața publicului trupa Toots and the Maytals. Ei au reușit să aducă în fața oamenilor un fel de anunț că s-a născut un nou stil de muzică.
Muzica reggae își are rădăcinile în Jamaica, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume. Până în anul 1970 a devenit muzica dominantă a țării și un stil abordat la nivel internațional, însă Marea Britanie, Africa și Statele Unite ale Americii au fost locurile unde genul a devenit extrem de popular. Acest lucru se datorează faptului că fost privit ca o nevoie de exprimare a celor oprimați.
The Dictionary of Jamaican English (1980) definește reggae ca o muzică ce se bazează pe ska, un gen popular jamaican. Este un gen care exprimă presiunea vieții de ghetou și a culturii de gangster.
În anii 1960, muzica pe care o știm astăzi ca reggae, își va lua acest nume de la single-ul din 1968 „Do the Reggay” de Toots and the Maytals. Alte melodii care au contribuit la edificarea stilului sunt: „No More Heartaches” de The Beltones, „Nanny Goat” de Larry Marshall, Israelites” de Desmond Dekker și multe altele. Probabil că reggae a devenit extrem de popular datorită lui Bob Marley & The Wailers, trupă care a început cu hituri de dancehall și ska.
Pe la mijlocul anilor 60, ritmurile energice ale muzicii ska, ce erau cunoscute pentru optimismul care anunțase independența Jamaicii față de Marea Britanie, au devenit mult mai lente. În locul lor a rezultat un stil numit rock constant, însă nu s-a bucurat de foarte multă popularitate. De-a lungul timpului, versurile muzicii reggae au devenit din ce în ce mai politizate și au început să atace nedreptatea socială, dar și pe cea economică. Astfel, muzica a devenit o voce pentru cei săraci, care se simțeau lipsiți de șanse în viață, dar care refuzau să fie suprimați.
2. Ce este muzica reggae?
Reggae este un gen muzical dezvoltat de jamaicanii ascendenți din Africa, încă de la sfârșitul anilor 1960. Trupele care practică reggae încorporează în melodiile lor diferite genuri muzicale, precum:
- mento, un gen popular jamaican;
- ska, precursor al genurilor rocksteady și reggae;
- calypso;
- muzică soul;
- rocksteady;
- rhythm and blues american.
Tocmai datorită faptului că muzica este una versatilă, versurile sunt atât în engleză, cât și în jamaicană. Printre cele mai definitorii caracteristici ale muzicii reggae se numără percuția propulsivă, chitara ritmică numită „skank beat” și ritmuri de bas hipnotice – toate acestea transformând acest gen de muzică într-unul de dans.
Pentru ca este un gen muzical definitoriu pentru Jamaica, reggae este strâns legat de religia rastafariană, dar și mișcarea socială cu același nume care a început în anii 1930. Majoritatea artiștilor care au practicat reggae și-au însușit această religie, atât în viața personală, cât și în cântecele lor. Tocmai de aceea, dacă versurile ar fi traduse în română, se pot observa teme spirituale sau de justiție socială. Acestea la rândul lor au trezit conștiința colectivă și au inspirat diferite stiluri muzicale, precum hip hop. Mișcarea rastafariană încuraja relocarea diasporei africane înapoi în Africa și a susținut utilizarea sacramentală a ganja, numită și marijuana.
Cele trei ritmuri reggae principale sunt:
- Steppers – se remarcă prin constanța notelor de tobă, care uneori sunt dublate de chitara bass. De exemplu, melodia „Red, Gold, and Green” de Burning Spear a devenit un punct de referință al ritmului stepper.
- Rockers – un ritm de 4/4 combinat cu sincope inedite. Un alt exemplu este melodia „Sponji Reggae” de Black Uhuru.
- One Drop – numele îi revine de la piesa „One Drop” de Bob Marley. Seamănă destul de mult cu muzica funk americană.
Pe lângă felul în care sună, muzica reggae este diferențiată de celelalte stiluri datorită versurilor sale. Primele melodii de la începuturile ei vorbeau în general despre iubire și dragoste, însă odată cu anii 70 au căpătat o puternică influență rastafariană. Acest lucru se datorează contextului social. Artiștii au început să cânte despre iubirea spirituală, rebeliune împotriva celor care se împotriveau iubirii, împotriva sărăciei, rasismului și multe alte lucruri pe care le întâmpinau frecvent în viața lor.
Când acest gen muzical a ajuns la apogeul său și a devenit extrem de apreciat la nivel internațional, s-a întâmplat datorită filmului „The Harder They Come”, lansat de cântărețul Jimmy Cliff. Pelicula avea o coloană sonoră reggae puternică și o poveste socio-politică extrem de emoționantă. Toată atenția pe care filmul a căpătat-o a fost întoarsă muzicii reggae. Astfel, Bob Marley a fost primit de către public cu multă căldură și a putut să devină cel mai mare superstar al timpului său și o legendă mondială al acestui gen muzical.
Instrumente esențiale în muzica reggae
Muzica reggae se poate defini ca o combinație între muzică soul, ska și mento, toate trei fiind subcategorii ale acesteia. Are modele ritmice de percuție, linii de bass și chitară ritmică. Instrumentele care se regăsesc în acest gen muzical sunt aproximativ aceleași ca în cazul trupelor de rhythm and blues:
- chitară bass;
- chitară bass electrică;
- tobe;
- soliști;
- sintetizatoare (în cazul genurilor mai contemporane, precum reggaeton, dancehall și drum and bass);
3. Alte stiluri muzicale originare din Jamaica
Există o mulțime de stiluri originare din Jamaica, iar foarte multe dintre ele sunt subcategorii ale muzicii reggae. Fiecare a încercat de-a lungul timpului să se diferențieze cât mai mult de acest gen muzical, însă liniile melodice și versurile puternice le-au păstrat în strânsă legătură.
Dancehall
Este un stil muzical care a apărut pentru prima dată în Jamaica, cunoscut și sub numele de bashment. S-a dezvoltat puternic la finalul anilor 1970. Se remarcă prin folosirea mai mult a dialectului jamaican și mai puțin a limbii engleze. La începutul anilor 2000 a devenit din ce în ce mai popular pentru comunitățile din diaspora jamaicană și a început să influențeze foarte mult producătorii de muzică occidentali.
Ragga
Numele este o prescurtare de la Raggamuffin music și este un subgen al muzicii dancehall. Se remarcă printr-o linie melodică realizată în mare parte cu ajutorul instrumentelor electronice. Prima melodie a acestui gen este considerată a fi „Wayne Smith – Under Me Sleng Teng” din anul 1985. Din Ragga au apărut alte subgenuri, precum: ragga jungle, raggacore, ragga fusion și bhangragga.
Dub
Este un stil muzical dezvoltat din raggae care a apărut la începutul anilor 1970. Este un gen de muzică electronică, ce constă în mare parte în remixuri ale instrumentalelor deja existente. Este recunoscut pentru manipularea și remodelarea semnificativă a unora sau a tuturor vocilor, pentru accentuarea secțiunii de ritm, adăugarea de efecte de studio și multe altele. Dub a influențat multe genuri de muzică, inclusiv rock, punk, hip hop, house, etc.
4. Trupe și artiști reggae
Burning Spear
Cunoscut și sub numele de Winston Rodney este printre cei mai cunoscuți artiști reggae. În anul 1975 și-a lansat primul album intitulat „Marcus Garvey”, care a marcat începuturile dread roots reggae. Piese ale acest album se mai aud și astăzi la radio.
Steel Pulse
Este trupă roots reggae formată în anul 1975 care a devenit populară datorită modeliilor lor legate de teme de nedreptate socială și rasism. A fost prima trupă care a câștigat un premiu Grammy pentru cel mai bun album reggae și care a avut posibilitatea pentru prima dată să performeze la The Tonight Show din Statele Unite ale Americii.
Peter Tosh
A făcut parte la începutul carierei din trupa lui Bob Marley’s și Wailers, însă a ales ulterior un drum solo care i-a adus extrem de multă popularitate. „Legalize It” se numără printre cele mai importante melodii ale sale, în care cântă despre legalizarea marijuanei. A fost de-a lungul vieții un rastafarian în adevăratul sens al cuvântului.
Sizzla
Se spune că Sizzla a adus reggae în secolul XXI. A lansat 56 de albume și melodii printre care „Praise Ye Jah” din 1997 și „The Messiah” din 2013 sunt cele mai cunoscute. De asemenea, acestea i-au adus prima nominalizare la Grammy. Este iubit și astăzi pentru reușita sa de a reda popularitatea stilului reggae în zilele noastre.
Toots and the Maytals
Se spune că melodia lor din 1968, „Do they Reggay” este prima care a folosit cuvântul „reggae”, iar acest gen muzical s-a intitulat după ea. De-a lungul carierei au avut o mulțime de nominalizări la premiile Grammy, iar printre cele mai populare melodii ale lor se numără hitul „Louie Louie”.
Desmond Dekker
Este printre primii producători de hituri reggae care a avut curajul de a cânta în dialectul autentic jamaican. El a introdus în Marea Britanie cultura gangster și a deschis calea altor artiști, precum Bob Marley.
Bob Marley
Așa cum era și de așteptat, Bob Marley nu are cum să lipsească dintr-un top cu cei mai cunoscuți artiști reggae. El a devenit faimos alături de trupa sa The Wailers încă din anul 1963. A fost idolatrizat la acea vreme datorită cântecelor sale aparent pașnice, dar care ascundeau teme politice puternice, de mântuire și de luptă. Astăzi este printre cei mai ascultați artiști, datorită unor melodii precum: „No Woman No Cry”, „I Shot the Sheriff”, „Redemption Song”, „One Love”, „Three Little Birds” și multe altele.
Alți artiști și trupe reggae:
- Jimmy Cliff
- Johnny Nash
- Alborosie
- Albert Griffiths
- Don Carlos
- Glen Adams
- Admiral T
- Alaine
- Alkaline
- Althea & Donna
- Bob Andy
- Patrick Andy
- Baby Wayne
- Aston Barrett
- Steel Pulse
- UB40
- The Abyssinians
- African Brothers
Așadar, muzica reggae a fost un manifest încă de la începuturile ei, iar astăzi rămâne la fel de populară și de apreciată!
Sursa foto: Shutterstock.com.
Leave a Reply