Cuprins
Chitara este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, aceasta încântând prin sunetele sale foarte armonioase. De la momentul invenției și până în prezent au apărut o mulțime de variante ale sale, însă cea acustică este una dintre cele mai căutate, deoarece se potrivește atât începătorilor, cât și profesioniștilor. Una dintre cele mai importante părți componente ale sale sunt corzile, ciupirea acestora fiind cea care ajută instrumentistul să ,,cânte’’. Acestea trebuie însă înlocuite la anumite intervale de timp, iar alegerea lor se face în funcție de mai multe criterii.
În articolul de mai jos, vei afla care sunt cele mai bune corzi pentru chitara acustică și care sunt caracteristicile după care să te ghidezi în alegerea lor.
1. Cele mai bune corzi de chitară acustică – Top 3 produse
Dintre toate instrumentele muzicale, chitara acustică este una dintre cele mai îndrăgite, acest lucru fiind evident după faptul că aproape orice trupă de muzică are cel puțin un chitarist. Ea nu este destinată doar profesioniștilor, fiind prima alegere a multora care doresc să deprindă tainele muzicii. Pentru a o putea folosi, instrumentistul trebuie să ciupească corzile care în timp se vor deteriora. Dacă ești profesionist sau pasionat și vrei să știi mai multe despre instrumentul tău favorit, iată un top al celor mai bune corzi de chitară acustică pentru atunci când vei avea nevoie să le schimbi:
Produs | Set de corzi GHS Vintage Brozne Ultra Light 010-046 | Set de corzi GHS Bright Bronze Extra Light 011-050 | Set de corzi Rotosound Jumbo King 010 -050 |
Descriere | Set de 6 corzi pentru chitara acustică; Corzile sunt matisate cu un aliaj de cupru-zinc; | Set de 6 corzi realizate dintr-un aliaj temperat; | Set de 6 corzi Phosphor Bronze, matisate; |
Caracteristici | Corzi special create pentru chitarele acustice; Acestea au un miez hexagonal din oțel peste care vine învelișul din aliaj; Dimensiunea corzilor este 10 – 46;Materialul de winding, care înfășoară miezul, este 85/15 de bronz; Corzile au un tip de infășurare roundwound, iar tensiunea este extra-light; | Dimensiunea corzilor este 11 – 50; La fel ca modelul alăturat, corzile au un miez hexagonal din oțel; Materialul de matisare este aliajul de bronz, iar tipul acestuia este rotund; Tensiunea este extra-light; Au un ton deschis; | Corzile au dimensiunea 10 – 50; Sunt realizate din oțel; Materialul de winding este bronzul, iar tipul infășurării este roundwound; Oferă o tensiune extra-light; Au un ton cald și o claritate deosebită; |
Avantaje | Acest tip de corzi oferă un ton bogat, cald și rezonant; | Setul are un preț avantajos; Sunt foarte flexibile; | Sunt foarte rezistente; Este disponibil și pentru chitare cu 12 corzi; |
Dezavantaje | Tonul cald, vintage poate displăcea celor care cauta un ton acut, pătrunzător | Neavând înveliș, pot fi ușor incomode la atingere pentru începători. | Tensiunea extra-light poate cauza fret-buzz (un bâzâit ușor) când sunt utilizate de începători. |
Vezi AICI prețul | Vezi AICI prețul | Vezi AICI prețul |
Care dintre aceste modele de corzi este cel mai bun? Caracteristicile de mai sus pot fi de ajutor atunci când vrei să le înlocuiești pe cele vechi, însă există mai multe criterii după care poți face o achiziție.
2. Criterii de care să ții cont pentru a alege cele mai bune corzi pentru chitara acustică
Fără îndoială că cele mai bune corzi pentru o chitară acustică sunt cele care îți oferă sunetul dorit. Doar că atunci când ești începător, este posibil să nu ai încă urechea formată sau să știi mai puține lucruri despre tonuri, claritate și sustain. De aceea, mai jos, poți afla care sunt criteriile după care poți alege modelul potrivit pentru tine.
Calibrul/Gauge. După cum apare și în clasamentul de mai sus, calibrul sau dimensiunea corzilor unei chitare este foarte importantă. Chiar dacă acestea sunt standardizate, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont din acest punct de vedere este sunetul pe care vrei să-l obții. La fel ca și în cazul soliștilor, și instrumentiștii trebuie să ,,își formeze urechea’’, pentru a-și da seama care este dimensiunea corzilor care li se potrivește. Pentru o chitară acustică, cele de 10 – 47 sunt unele dintre cele mai comune pentru începători, deoarece sunt foarte ușor de utilizat, având tensiune mai mică. Este bine să știi și că alegerea corzilor acestora depinde și de modelul chitarei tale.
Tensiunea. Iată un alt aspect foarte important în alegerea celor mai bune corzi de chitară acustică. Aceasta reprezintă rezistența pe care coarda o are în momentul în care este tensionată suficient pentru a atinge nota cerută. Din acest punct de vedere, se împart în:
- light, care se împarte în extra-light, light și custom light și care este ideală pentru începători sau pentru cei ce ciupesc foarte ușor corzile;
- medium, de uz general
- hard, care produce un sunet mai tare, mai puternic dar sunt, drept urmare, mult mai dure.
Sunet. Deși poate că nu pare important, sunetul pe care urmărești să îl obții de la chitară ține foarte mult de setul de corzi pe care îl alegi. Astfel, după cum poți observa puțin mai sus, acestea se pot alege în funcție de grosime, dar și de tensiune.
Materialul din care sunt realizate. Corzile de chitară sunt realizate din diverse tipuri de materiale, printre acestea fiind oțelul, cum este și cazul unora dintre modele cele mai comune de chitară acustică/western, însă ele pot fi realizate și din nylon, mătase sau alamă, atunci când vine vorba despre cele pentru chitarele clasice. Cum alegi cel mai bun material? Poți observa din ce sunt făcute cele cu care vine instrumentul cumpărat de tine, însă la fel de bine, după ce ți-ai cultivat gusturile, le poți alege pe cele care ți se par mai rezistente sau cu care rezonezi cel mai bine.
Experiența ta sau recomandări ale unor specialiști. Atunci când ești profesionist, deja știi care sunt cele mai bune corzi pentru chitara ta acustică, astfel că poți alege altele doar pentru că vrei să încerci altceva, însă ca începător, este mai bine să ceri un sfat avizat fie de la persoane cunoscute din cercul tău, fie din locul din care vei lua corzile. Bineînțeles că și în această situație se poate să vrei să încerci mai multe modele pentru a-ți defini stilul, ceea este chiar recomandat să faci – mâinile și urechile tale vor fi cei mai buni sfătuitori!
Marca. Când vine vorba despre instrumente muzicale, deja știi că tot ce vei folosi trebuie să fie profesional, inclusiv corzile de chitară. Așadar, informează-te și alege cele mai bune modele de la mărci consacrate, deoarece de foarte multe ori acestea sunt recunoscute la nivel internațional și vor fi de calitate superioară. Tot în această categorie poate intra și cât de des utilizezi chitara respectivă, astfel că un profesionist va avea alte nevoi decât cineva care o folosește la nivel de începător.
3. Mărci de corzi pentru chitara acustică recomandate de Mcmusic.ro
Ți-ai dorit dintotdeauna o chitară, iar acum că o ai nu știi încotro să te îndrepți pentru a alege cele mai bune corzi pentru ea? Mcmusic.ro este magazinul care te ajută cu o gamă de produse de calitate superioară, de la branduri renumite, astfel încât să te bucuri de instrumentul tău muzical cât mai mult timp și în cele mai bune condiții.
Legat de care sunt cele mai bune corzi de chitară acustică, firmele GHS Strings și Rotosound sunt unele dintre cele mai cunoscute și apreciate.
3.1. Marca GHS Strings
GHS Strings este o firmă americană specializată în producția de corzi pentru chitare bass, electrice și acustice. Fondată în anul 1964, compania este una dintre cele mai mari și cunoscute în întreaga lume pentru produsele de calitate superioară pe care le au în portofoliu. De ce să le alegi? Pentru că sunt de calitate și sunt folosite de unii dintre cei mai cunoscuți chitariști din lume, printre care Carlos Santana, Def Leppard sau Flea de la Red Hot Chilli Peppers.
3.2. Marca Rotosound
Un alt brand de seamă în ceea ce privește corzile pentru chitare acustice este Rotosound. Aceasta este o marcă englezească, aflată în industrie de mai bine de 60 de ani. Prin ce se diferențiază de alte firme? Prin faptul că a fost și este o afacere de familie care inovează, astfel că dacă vrei calitate, poți alege produsele lor cu încredere.
4. Cele mai bune corzi de chitară acustică – sfaturi pentru înlocuirea corzilor vechi și întreținerea chitarei
O chitară, indiferent de modelul ales, poate fi un instrument foarte sensibil, corpul său fiind adesea realizat din lemn pentru a rezona cald și armonios atunci când îți treci degetele peste corzile sale. Acestea din urmă pot intra în categoria consumabilelor, astfel că trebuie înlocuite la anumite perioade de timp. Cum faci acest lucru? Iată pașii esențiali pe care trebuie să îi urmezi:
- asigură-te că ai toate instrumentele necesare, respectiv un string winder care arată ca o mică manivelă, un clește cu care să tai corzile vechi și bineînțeles setul nou de corzi;
- schimbarea corzilor începe cu cea mai groasă;
- fiecare coardă se slăbește mai întâi din partea din față a chitarei, apoi din puntea sau mijlocul acesteia, iar ultima dată de la coadă;
- alege și pune corzile noi în aceeași ordine în care le-ai îndepărtat pe cele vechi, scoțându-le din pachet pe rând;
- această operațiune se va desfășura la fel, trebuind să întinzi fiecare coardă în parte de la cap spre coadă;
- odată așezate corect, acestea trebuie tensionate în funcție de preferințe.
Acordarea chitarei se face cu ajutorul unui acordor, astfel încât să obții sunetul dorit. După ce ai terminat toate operațiunile, nu uita că trebuie să tai cât mai scurt capetele libere ale corzilor, astfel încât să nu te incomodeze. Din acest punct de vedere, ține minte că alegerea unui set nou de corzi se face ținând cont de mărimea celor originale.
Legat de cum întreții o chitară acustică, ai grijă să o ții întotdeauna în locuri ferite de praf sau să o protejezi cu ajutorul unei huse special făcută pentru acest instrument muzical. După fiecare utilizare, atât corpul, cât și fiecare coardă în parte trebuie șterse cu o cârpă moale, de preferat dintr-un material natural precum bumbacul. Chiar și atunci când este păstrată într-un toc, aceasta trebuie să se afle într-o cameră a cărei temperatură să nu depășească 18 – 20 de grade, iar umiditatea să nu fie mai mare de 60%. Atunci când nu o folosești, ea trebuie ținută fie în plan vertical, fie orizontal cu corzile în sus.
În final, cele mai bune corzi pentru o chitară acustică sunt cele care răspund tuturor nevoilor tale, dar mai ales care se potrivesc instrumentului muzical pe care îl deții. Din punct de vedere tehnic, acestea trebuie să aibă o anumită dimensiune și tensiune, însă trebuie să fie și ușor de utilizat pentru a te bucura de ea.
Surse foto: Mcmusic.ro, Freepik.com
5. Întrebări și răspunsuri despre corzile pentru chitara acustică
1. Câte modele de chitare există după numărul de corzi?
Chitarele pot avea de la 4 până la 12 corzi. În cazul chitarelor acustice, cel mai întâlnit model este cel cu 6 corzi.
2. De ce mă dor degetele când cânt la chitară și este normal să se întâmple acest lucru?
De cele mai multe ori, tensiunea corzilor este ,,vinovată’’ pentru durerea degetelor și chiar a încheieturilor mâinii. Ca începător, este normal să simți un mic disconfort până te obișnuiești și degetele formează bătăturile necesare. Pentru a scăpa de durere, poți alege un set de tip light, cu tensiune mai mică.
3. Care este durata de viață a unei chitare acustice? Dar a unui set de corzi?
Acestea sunt cele mai des întâlnite întrebări legate de corzile unei chitare, în special în rândul începătorilor. O chitară acustică te poate ține toată viața, dacă ai grijă de ea, iar un set de corzi pentru chitara acustică se poate deteriora în funcție de cât de des este utilizat – de regulă, 1-2 luni la o utilizare zilnică dar poate diferi mult, în funcție de pH-ul pielii.
4. Pot folosi același model de corzi pentru mai multe tipuri de chitare?
Da, există tipuri de corzi care pot fi utilizate pentru mai multe modele de chitare, informațiile de pe eticheta acestora putând să te ajute să afli dacă ai făcut alegerea corectă.
5. Din ce material sunt realizate cele mai bune corzi de chitare acustice?
Deși cele mai multe sunt realizate din alamă, poți merge și pe varianta celor din oțel, care sunt foarte rezistente și elastice dar de regulă destinate chitarelor electrice.
Leave a Reply