Muzica Clasica – Beneficiile psihologice la adulți, adolescenți și copii

Muzica Clasica – Beneficiile psihologice la adulți, adolescenți și copii

Este bine cunoscut faptul că muzica clasică are numeroase beneficii asupra organismului, prin efectele pozitive pe care le generează la nivel organic, mental și psihic. Pentru cei care au ascultat muzică clasică în copilărie, această activitate este una naturală, plăcută, apreciată și repetată la intervale regulate. Însă, pentru cei care nu au fost crescuți în acest spirit, sau care poate nu au avut contact prea des cu muzica clasică, poate fi mai dificil de înțeles și de consumat.

Indiferent din care categorie faci parte, nu este niciodată prea târziu să afli care sunt beneficiile psihologice ale muzicii clasice și să le folosești pentru a-ți îmbunătăți starea și dispoziția interioară!

Cuprins

1. Beneficiile psihologice ale muzicii clasice

      1.1. Beneficiile muzicii clasice pentru copii

      1.2. Beneficiile muzicii clasice pentru adolescenți

      1.3. Beneficiile muzicii clasice pentru adulți

2. Ce beneficii aduce practicarea muzicii clasice?

1. Beneficiile psihologice ale muzicii clasice

Muzica clasică este aparte nu doar pentru că a apărut înaintea genurilor muzicale de astăzi, ci pentru că are o complexitate tipică și o structură care influențează ascultătorul în mod direct și unic. Nenumărate cercetări au arătat faptul că muzica clasică are efecte pozitive asupra organismului și asupra psihicului, însă, anumite beneficii au ieșit în evidență, prin acțiunea lor asupra factorilor psihologici.

1.1. Beneficiile muzicii clasice pentru copii

Muzica clasică are numeroase efecte pozitive asupra copiilor, dar mai ales:

  • Stimulează creativitatea

Muzica clasică are un efect minunat asupra creativității. O ascultare regulată a muzicii clasice ajută creierul să își așeze ideile în ordine și să genereze noi idei creative și organizate.

  • Îmbunătățește performanța școlară și capacitatea de asimilare

Numeroase studii au demonstrat faptul că muzica clasică îmbunătățește performanța școlară a elevilor, datorită armoniilor specifice, care acționează asupra ariilor cerebrale care se ocupă cu învățarea, cu cititul, sau logica. 

  • Favorizează somnul liniștit

Muzica clasică este un bun remediu pentru stările agitate sau pentru oboseală. Lucrări ale unor compozitori precum Chopin sau Mozart, sunt extrem de utile pentru calmare și instalarea somnului.

  • Contribuie pozitiv la dezvoltarea lor personală și culturală

Dincolo de efectele concrete și beneficiile pe care le are muzica clasică asupra psihicului copiilor, un lucru este cert: muzica contribuie la dezvoltarea pe termen lung a personalității și a bagajului cultural al copiilor, iar faptul că au contact cu muzica clasică pune o piatră de temelie la care se pot întoarce oricând.

1.2. Beneficiile muzicii clasice pentru adolescenți

 Printre beneficiile extrem de utile adolescenților regăsim câteva extrem de importante:

  • Îmbunătățește funcțiile cognitive 

Funcțiile cognitive sunt esențiale în viața oricărui om, însă, în adolescență, ele capătă noi valențe și generează comportamente și procese mentale care pot avea efect pe termen lung. De aceea, este bine ca, în această perioadă, să existe astfel de modalități prin care adolescentul să se dezvolte optim, iar muzica clasică este o variantă extraordinară pentru evoluția lui.

  • Reduce anxietatea 

Adolescența este o perioadă în care anxietatea își face apariția din ce în ce mai des, fie că este cauzată de examene, teste, teama de viitor, sau de temeri și neîncrederi personale. Tocmai pentru că această perioadă este presărată cu multe schimbări și obstacole, calmul și relaxarea sunt binevenite cât mai des posibil.

  • Facilitează procesul decizional

Deseori, pentru un adolescent, luarea deciziilor reprezintă un moment de blocaj din care este greu de ieșit. Indecizia nu este un lucru negativ, este un proces natural în descoperirea propriei persoane și a propriilor valori. În adolescență acest proces este mai dificil tocmai pentru că deciziile luate în această perioadă pot avea ecou pe termen lung și sunt, așadar, mai importante. Expunerea la muzica clasică facilitează procesul decizional, tocmai prin efectul pe care aceasta îl are asupra psihicului și a proceselor cognitive.

<h3>  1.3. Beneficiile muzicii clasice pentru adulți </h3>

 În cazul adulților, muzica clasică poate să:

  • Scadă tensiunea arterială 

Cercetătorii au studiat și au demonstrat, prin analize amănunțite, faptul că muzica clasică scade tensiunea arterială și reglează fluxul sangvin. Acest lucru poate fi extrem de benefic pentru adulții care prezintă probleme cu tensiunea.

  • Reducă stresul și oboseala

Oboseala acumulată pe parcursul unor zile consecutive duce, treptat, la instalarea stresului în mediul fizic și psihic. Stresul afectează buna funcționare a organismului și îți influențează, în mod negativ, sănătatea și viața. Așadar, astfel de metode exterioare – precum muzica clasică – pot fi folosite (la sfârșitul unei zile, de exemplu) pentru a te deconecta de stresul zilei care a trecut și pentru a porni liniștit spre ziua următoare.

  • Amelioreze simptomele de depresie și anxietate

Depresia este de diferite grade și feluri, iar tratarea ei depinde, de cele mai multe ori, de gravitatea situației. Însă, dincolo de tratamentul medicamentos sau terapeutic, care poate fi recomandat în anumite cazuri, există această terapie prin muzică, pe care o poți folosi pentru a ameliora simptomele sau pentru a preveni instalarea episoadelor depresive. 

2. Ce beneficii aduce practicarea muzicii clasice?

Practicarea muzicii clasice este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, fiindcă are numeroase beneficii asupra corpului și creierului uman. În funcție de instrumentul ales, beneficiile se pot ramifica: pianul îmbunătățește ambidextria, instrumentele de suflat cresc capacitatea pulmonară, instrumentele de percuție îmbunătățesc ritmul, iar instrumentele cu coarde cresc dexteritatea. Însă, câteva beneficii sunt aplicabile în toate situațiile, indiferent de instrumentul ales:

  • Activează ambele emisfere cerebrale, creând conexiuni specifice
  • Îmbunătățește coordonarea
  • Antrenează atenția distributivă
  • Amplifică simultan acuratețea mai multor simțuri (vizual, auditiv, tactil)

Prin urmare, muzica clasică are nenumărate beneficii, indiferent dacă doar o asculți, sau reușești să o și practici. Complexitatea și frumusețea muzicii clasice sunt doar câteva motive pentru care acest gen muzical a rezistat până astăzi și rezistă, în continuare, pe marile scene ale lumii. Chiar dacă nu ai luat niciodată contact cu muzica clasică, sau nu ai fost la vreun concert al unei orchestre simfonice, poți începe oricând să te bucuri de beneficiile pe care ți le poate aduce muzica clasică!

Sursă foto: pixabay.com 

admin

4 Comments

Radu Posted on15:41 - 10 martie 2020

Trebuie sa imi conving surioara sa invete si ea un instrument 😀

Mihai Posted on15:42 - 10 martie 2020

Cea mai buna terapie!

George Posted on15:43 - 10 martie 2020

Interesant Articol

Adrian Posted on15:58 - 10 martie 2020

Multumesc mult,aveam nevoie pentru o lucrare pe studiul muzicii.Foarte bun articolul

Leave a Reply