Mandolina – Stii care este diferenta dintre acest instrument muzical si o chitara clasica? Afla ACUM!

Mandolina – Stii care este diferenta dintre acest instrument muzical si o chitara clasica? Afla ACUM!

Mandolina nu este un instrument muzical la fel de popular precum chitarele, pianul sau tobele, insa ea are capacitatea de a scoate sunete surprinzatoare si impresionante, fapt pentru care este adesea regasita in trupele muzicale. 

Chiar daca din punct de vedere estetic, mandolina se aseamana izbitor de tare cu chitara, exista cateva detalii care fac diferenta dintre cele doua. Din cauza aspectului aproape identic, aceste instrumente muzicale sunt confundate de catre amatori, fapt pentru care trebuie punctate diferentele existente. 

CUPRINS 

  1. Despre mandolina 
  2. Diferente intre mandolina si chitara clasica 

1. Despre mandolina

Mandolina este un intrument muzical vechi, de dimensiuni mici, care a aparut pentru prima data in secolul al XVIII-lea in Napoli, Italia. Aceasta este adesea asociata cu muzica folk, insa unii cantareti sustin cu tarie ca ea se potriveste de minune si stilului rock sau jazz, fiind tot mai des acceptata in diferite genuri de muzica total opuse. 

De retinut despre mandoline: 

  • Pot fi construite din lemn solid, fiind sculptate dintr-o singura bucata sau din foi de lemn ieftine, asezate una peste alta  
  • Lemnul folosit poate fi: mesteacan, artar, mahon 
  • Au doua tipuri de gauri sonore: in forma de F, care produc sunete puternice si gauri rotunde, care incanta auzul cu sunete calde, dulci  

La fel ca in cazul chitarei, unde exista atat chitare clasice, cat si electrice, sunt regasite pe piata mai multe tipuri de mandoline:

  • Mandolina clasica 

Mandolina clasica este utilizata exclusiv in muzica traditionala si cea clasica. Aceasta este realizata cu ajutorul a mai multor bucati de lemn care sunt lipite pentru a forma spatele instrumentului.  

  • Mandolina americana 

Mandolina americana este cea mai populara in prezent, fiind cunoscuta mai ales dupa denumirea de bluegrass. Aici este regasita mandolina de tip A si cea de tip F.  

Mandolinele bluegrass, atat cele in stil A, cat si cele in stil F, au spatele plat, ceea ce face ca, in majoritatea cazurilor, costurile de productie sa fie mai reduse fata de mandolina clasica.  

In ceea ce priveste diferentele dintre stilul A si F, trebuie sa stii ca ambele sunt construite si suna la fel, insa ceea ce le diferentiaza consta in faptul ca mandolina de tip F prezinta o curba in partea stanga sus, ceea ce ii creste pretul.  

2. Diferente intre mandolina si chitara clasica

Acum ca ai aflat mai multe informatii despre mandolina, a venit timpul sa iei la cunostinta care sunt diferentele notabile dintre acest instrument muzical si chitara clasica.

  • Forma 

Pe langa faptul ca mandolinele nu sunt la fel de populare precum chitarele, acestea sunt mult mai mici si au o forma mai rotunda. Chitarele au forma mai alungita si taioasa si au gatul mult mai lung decat cel al madolinelor. In plus, mandolinele in comparatie cu chitarele au gatul mult mai subtire si sunt mai usor de utilizat.  

  • Coarde  

Daca chitara clasica se mandreste cu 6 corzi, mandolina are 8 corzi. In cazul in care la prima vedere te sperie aceasta serie mare de corzi, nu trebuie sa te temi deoarece ele sunt mai subtiri decat la chitarele clasice. In plus, sunt atat de bine stranse, incat un sir dublu de coarde se simt precum o coarda de la chitara.  

  • Curea 

Daca la o chitara normala sustii chitara cu ajutorul unei curele prinse de gat, in ceea ce priveste mandolina, ea lipseste cu desavarsire. Acest instrument muzical este atat de mic si de usor de utilizat, incat producatorii nu au simtit nevoia de a adauga un astfel de accesoriu, pentru ca poate fi tinuta cu usurinta doar in maini.  

Astfel, in cazul in care esti incepator si-ti doresti sa inveti sa canti la un instrument cu coarde, alege mandolina, pentru ca este mult mai usor de manevrat si este recomandata instrumentistilor aflati la inceput de drum. In momentul in care incepi sa folosesti cu usurinta mandolina, nu iti va fi foarte greu sa practici cantatul si pe o chitara clasica sau pe un alt instrument muzical.

In cele din urma, chiar daca mandolina nu este folosita la fel de mult precum chitara, acest lucru nu inseamna ca nu este un instrument deosebit care aduce armonie cu sunetele ei. Daca te numeri printre iubitorii de jazz, ai sanse mult mai mari s-o recunosti in timpul unui concert. 

Sursa foto: Pixabay.com 

admin

6 Comments

Mihail Posted on15:38 - 10 martie 2020

Foarte folositor pentru incepatori!

Radu Posted on15:39 - 10 martie 2020

Informativ articol 😀

Stefan Cristian Posted on15:40 - 10 martie 2020

Chiar mi-a satisfacut curiozitatea despre mandolin. Multumesc !

George Posted on15:41 - 10 martie 2020

Interesant articol

Liviu Posted on15:43 - 10 martie 2020

Foarte interesant articolul,a inceput sa ma convinga sa achizitionez si sa invat la Mandolina 😀

Adriana Posted on15:44 - 10 martie 2020

Ce tare! Nu i-am acordat niciodată atâta atenție…
Fain că explicați lucrurile pe înțelesul tuturor!

Leave a Reply