Îmbrățișată de publicul larg și dezaprobată de anumiți critici pretențioși, muzica pop este omniprezentă în topuri încă din anii ‘50. Deși este blamat pentru dimensiunea lui comercială, acest gen a reprezentat un refugiu și o modalitate de a se distra pentru numeroase generații. Cântecele pop, cu o structură simplă și teme ce abordează subiecte din viața cotidiană, au cucerit cu ușurință tineri, îndrăgostiți sau rebeli.
În articolul de mai jos, vei afla prin ce se caracterizează muzica pop, istoria sa și artiști reprezentativi renumiți, ale căror hituri sunt ascultate pe repeat și astăzi.
Cuprins
1. Muzica pop – ce este, când a apărut și cum a evoluat
2. Muzica pop și influențe din alte stiluri
2.1. Muzica dance pop
2.2. Muzica pop rock
2.3. Muzica folk pop
2.4. Muzica indie pop
2.5. Muzica electro pop
3. Muzica pop românească – trupe și cântărești faimoși
4. Muzica pop internațională – cei mai reprezentativi artiști
4.1. Regele și regina muzicii pop
4.2. Alți artiști internaționali
1. Muzica pop – ce este, când a apărut și cum a evoluat
Muzica pop, în forma sa întâlnită astăzi pe canalele de comunicare în masă, a apărut în anii ‘50 în SUA și Marea Britanie. Termenul “pop” a rezultat din prescurtarea cuvântului “popular”, o categorie ce include numeroase genuri muzicale.
Spre deosebire de această clasă, muzica pop se referă la o subcategorie mai restrânsă, cu trăsături specifice. A apărut ca un termen ce descria genul rock&roll și pe cele influențate de acesta. Reprezentând un concept opus melodiilor clasice, destinate elitelor, popul este realizat pentru publicul larg.
Către finalul anilor ‘60 se produce o scindare, iar muzica pop devine opusul rock&roll-ului. Dacă cel din urmă țintea către autenticitate și originalitate, celălalt este considerat comercial, efemer și accesibil. Criticii spun adesea că acest gen este creat cu scopul de a genera profit, însă nu poartă amprenta vreunei ideologii sau a unor fenomene sociale.
Într-adevăr, muzica pop este creată cu scopul de a fi placul unui public general și nu al unei nișe. Nu este o subcultură, spre deosebire de alte categorii muzicale, iar accentul cade pe tehnică, mai degrabă decât asupra originalității, calităților și mesajului artistic. De aceea, cele mai importante aspecte sunt înregistrarea, producția, tehnologia utilizată și ritmurile dansante, spre deosebire de alte stiluri, care se bazează pe prestațiile live.
Alte voci consideră că muzica pop are meritul de fi locul de întâlnire al mai multor genuri, iar abordarea unor teme inspirate din experiențe și emoții puternice are valoarea sa. Cântecele au, în medie, o durată de 2,5 până la 3,5 minute, un ritm constant și dansant și o structură simplă tradițională, alcătuită din strofe și refrenuri. Acompaniamentul este și el limitat, toate aceste caracteristici propulsând stilul în mainstream. Cel mai des utilizat instrument este chitara, fiind însoțită adesea de bass, pian, tobe, amplificatoare, orgă sau pian digital și voce.
În anii ‘50, rock&roll-ul a înlocuit muzica swing și soliștii cu voci joase și emoționante. La nivel internațional, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au dominat scena muzicală pop. Printre primii interpreți ai acestui gen se numără Elvis Presley, The Beatles sau The Rolling Stones. Cu toate acestea, artiști locali au influențat, de asemenea, producțiile din regiunile lor. De exemplu, pe lista muzicienilor din curentul Europop se află ABBA, Ace of Base, Modern Talking, Aqua, Roxette etc.
Avântul acestui gen a venit odată cu apariția chitarei electrice, inventată de către Leo Fender. În plus, transistorul radio a făcut ca muzica pop să devină accesibilă oamenilor în case și mașini.
Elvis Presley a marcat finalul anilor ‘50 și începutul anilor ‘60, însă a fost ușor prins din urmă de către formația The Beatles, membrii acesteia fiind printre primii artiști care își scriau singuri materialele, tendință ce supraviețuiește până astăzi. De asemenea, reprezentativi pentru această perioadă sunt Tommy Steele, Frank Sinatra, Bing Crosby, Dean Martin, Peggy Lee, Bill Haley and his Comets, iar în Europa, Mario Lanza. Tot în anii ‘60 se lansează și nume precum The Beach Boys, The Who, The Bee Gees, Cat Stevens, The Supremes.
Începând cu 1970, influența celor de la The Beatles își face simțită prezenta din ce în ce mai tare, însă rock&rollul începe să meargă pe un traseu diferit de muzica pop. The Carpenters, ABBA, Donna Summer, The Bee Gees, Billy Joel, Elton John, Genesis sunt numele care marchează această decadă. Muzica celor patru membri Beatles a fost sursă de inspirație pentru multe curente, de la Glam Rock (cu David Bowie ca reprezentant), până la punk.
Anii ‘80 au fost marcați de o multitudine de subcategorii ale genului pop, iar dintre artiști se remarcă Michael Jackson și Madonna, ca lideri ai generației lor, Prince, Cher, Tina Turner, Tiffany, Kylie Minogue, Janet Jackson, Wham! și George Michael, Olivia Newton-John, Duran Duran, Lionel Richie, Cyndi Lauper, Whitney Houston, Phil Collins, Laura Branigan, Talking Heads, Eurythmics și The Bangles. Un aspect important al acestei perioade a fost apariția videoclipului ca mijloc de expresie și promovare. La acest fapt a contribuit în mare măsură lansarea canalului de televiziune MTV. De remarcat în această etapă este că MTV a reprezentat o platformă prin care vocile afro-americane s-au putut face auzite publicului larg. De asemenea, Michael Jackson și Madonna s-au folosit de acest mijloc pentru a pune accent pe dimensiunea vizuală a identității lor artistice.
În anii ‘90, cel mai popular format a devenit trupa alcătuită din băieți, “boy band” în engleză: Take That, Backstreet Boys (cea mai de succes formație de băieți), *NSYNC, Boysone, Westlife. Variantele feminine nu au întârziat să apară, în frunte cu Spice Girls, dar au dispărut la fel de repede. Din acest val de trupe, ca acte solo, s-au desprins Robbie Williams și Justin Timberlake. Către finalul decadei, devin tot mai populare solistele, “pop princesses”, printre acestea numărându-se Britney Spears, Christina Aguilera, Jessica Simpson, Mandy Moore sau Kylie Minogue. Anul 1999 aduce sub lumina reflectoarele artiștii latino: Ricky Martin, Jennifer Lopez, Thalía, Luis Miguel, Shakira, Enrique Iglesias, Paulina Rubio sau Marc Anthony.
Odată cu anii 2000, atenția se îndreaptă către Anastacia, Backstreet Boys, Beyoncé Knowles, Black Eyed Peas, Britney Spears, Christina Aguilera, Ciara, Jessica Simpson, Ashlee Simpson, Hilary Duff, Lindsay Lohan, Kelly Clarkson, Gwen Stefani, Mya, Justin Timberlake, Nelly Furtado, Shakira, NSync, Pussycat Dolls și Usher. Influențele din hip-hop și r&b sunt din ce în ce mai evidente în hiturile acestor ani.
Anii 2010 sunt marcați de apariția platformelor de streaming, precum Youtube, Spotify, și Apple Music. Apar noi nume pe scenele internaționale, iar stilul pop include printre artiști personalități dintre cele mai diverse, de la Beyoncé, P!nk, Kelly Clarkson până la Taylor Swift, Lana del Rey, Lorde, Ariana Grande, Selena Gomez, Adele, Katy Perry, Lady Gaga sau Birdy. De asemenea, merită menționați Bruno Mars, Ed Sheeran, Shawn Mendes, One Direction, Sam Smith, Lily Allen, Ellie Goulding. Majoritatea acestora intră sub umbrela categoriei indie pop.
În România, muzica pop se suprapune pentru mai multe decenii cu cea rock și poartă adesea denumirea de “muzică ușoară”, care se referă la compoziții dedicate divertismentului, fără mari pretenții artistice. Din cauza regimului dictatorial, termenul “rock” era indezirabil, însă genul își făcea deja simțită prezența încă din anii ‘60. Aceeași separare care a avut loc pe scena internațională se întâmplă și pe plan local.
Astfel, printre cei mai cunoscuți artiști de muzică ușoară din anii comunismului se numără Aurelian Andreescu, Luigi Ionescu, Elena Cârstea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Horia Moculescu, Margareta Pâslaru, Stela Enache, Gică Petrescu, Dan Spătaru, Angela Similea și Aura Urziceanu, cunoscută pentru repertoriul puternic influențat de jazz.
Odată cu anii ‘90, câștigă teren cântăreți mai tineri, precum Horia Brenciu, Andra, Delia Matache, Smiley, Aurelian Temișan, Gabriel Cotabiță, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Mădălina Manole, Cătălin Crișan, Monica Anghel, Luminița Anghel, Adrian Enache și Loredana.
2. Muzica pop și influențe din alte stiluri
Din dorința de a crea un produs ce “prinde” la public, de-a lungul timpului, creatorii de muzică pop au împrumutat elemente din alte genuri: rock și r&b în anii ‘50, hip-hop în anii ‘80, jazz între 1920 și 1950, electronic, folk sau country. În continuare, vei afla mai multe despre câteva dintre subtipurile de pop, în funcție de aceste influențe.
2.1. Muzica dance pop
Avându-și originile la începutul anilor ‘80, această subcategorie a fost creată pentru a fi difuzată în special în cluburi de noapte, dar și în emisiunile radio. Este caracterizată de ritmuri intense, optimiste, dar simple ca structură și versuri, ușor de reținut și care poartă amprenta producătorului. Cei mai notabili artiști din zona dance pop sunt Madonna, Cher, Kylie Minogue, Britney Spears, Christina Aguilera, Backstreet Boys, Michael Jackson, Janet Jackson, Rihanna, Taylor Swift, Katy Perry și Lady Gaga.
2.2. Muzica pop rock
Genul pop-rock aduce cu el multe controverse, din cauza originii comune a celor două stiluri care se întrepătrund. Cu toate acestea, experții cad de acord asupra caracteristicilor acestui gen: conținut accesibil și efemer, de tip liric, elemente rock&roll rafinate prin producție. Criticii îl văd ca pe ruda mai comercială și mai puțin autentică a muzicii rock. Lista artiștilor îi include pe Maroon 5, P!nk, Kelly Clarkson, Coldplay, U2, Alanis Morissette, The Cardigans, The Killers, Robbie Williams, Hilary Duff, The Cranberries.
2.3. Muzica folk pop
Un stil de muzică foarte subtil, fără notele intense ale chitarelor rock-folk, acesta se îndreaptă spre aranjamentele de tip pop, uneori acustice, ce inspiră intimitate, iar printre artiștii reprezentativi pentru acest curent se numără Tracy Chapman, Joni Mitchell, Leonard Cohen și Bob Dylan.
2.4. Muzica indie pop
Termenul “indie” provine din prescurtarea cuvântului “independent” și se referă la producția independentă a materialului artistic, fără sprijinul unei case de producție sau a unui studio. Instrumentele centrale sunt vocea și chitara, iar cel mai interesant aspect este faptul că acest gen de muzică nu poartă amprenta procesării tehnologice, ci se bucură de un sunet natural. Cântecele sunt armonioase, mai puțin abrazive și nu sunt marcate de angoasă, așa cum se întâmplă în cazul indie rock. Cei care au dat startul acestui trend sunt cei de la The Velvet Underground, iar lista continuă cu Belle and Sebastian, MGMT, Fiona Apple, Bastille, Birdy, Björk, CHVRCHES, Billie Eilish, Regina Spektor etc.
2.5. Muzica electro pop
La intersecția genului pop cu muzica electronică se regăsește o categorie marcată de prezența sintetizatorului, printre celelalte instrumente. Deși primele cântece își fac apariția încă din anii ‘80, datorită unor muzicieni precum Afrika Bambaataa,Yellow Magic Orchestra, Kraftwerk sau Madonna, artista Billie Eilish reușește să se impună ca lider al acestei subcategorii, la finalul anilor 2010.
3. Muzica pop românească – trupe și cântărești faimoși
Spre deosebire de muzica internațională, cea românească a suferit de pe urma cenzurii, ca orice altă ramură artistică, în timpul comunismului, însă există creații de o mare sensibilitate, care emoționează atât publicul în vârstă, cât și tinerele generații.
- Aura Urziceanu
Printre cele mai apreciate cântărețe și compozitoare, atât de către critici, cât și de către publicul larg, se numără Aura Urziceanu. Considerată una dintre cele mai autentice voci de jazz de talie internațională, Aura începe să studieze vioara încă de la vârsta de 5 ani. Absolvă clasa de canto, categoria muzică ușoară, la Școala Populară de Artă din București și debutează în anul 1959 la Radiodifuziunea Română.
După ce înregistrează succese pe plan național, cântăreața are parte de aprecierea publicului internațional, apărând pe scena Carnegie Hall alături de pianistul Duke Ellington. De asemenea, va cânta alături de alte nume faimoase, precum Ella Fitzgerald și Quincy Jones.
- Angela Similea
Fiind unul dintre cele mai importante nume din muzica românească ușoară în anii ‘70-’80, Angela Similea a fost influențată de Maria Tănase în alegerea carierei. Este considerată cea mai iubită cântăreață a acestui gen din România, după o serie lungă de aprecieri în cadrul festivalurilor naționale și internaționale. Cu o voce distinctă, ușor de recunoscut, descrisă ca fiind cristalină, profundă și vibrantă, Angela Similea interpretează melodia “Să mori de dragoste rănită”, votată de publicul românesc “melodia secolului al XX-lea”.
- Loredana Groza
Loredana debutează în anul 1988 cu albumul “Bună seara, iubito”, pe care este înregistrată și piesa cu același nume, cenzurată în timpul comunismului. În copilărie, cântăreața a fost pasionată de literatură și a studiat vioară și balet. Este cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia și lansează în anii următori mai multe șlagăre. Realizează turnee atât la nivel național, cât și internațional, și colaborează cu televiziuni din străinătate.
Loredana își conturează și o carieră în domeniul cinematografic, jucând în filme precum “Paradisul în direct”. Printre cele mai cunoscute albume ale artistei se numără “Un buchet de trandafiri”, “AromAroma”, “Agurida”, “Zaraza – vânzătoarea de plăceri”, “Diva Inamorata” și “Zig Zagga Extravaganza”.
- Smiley
Andrei Tiberiu Maria, cunoscut sub numele de scenă Smiley, a făcut parte din trupa Simplu, iar în prezent este cântăreț și compozitor. De asemenea, este cunoscut pentru activitatea de producător și prezentator de televiziune. Ca artist solo, reușește să câștige un disc de aur și să fie premiat pentru cel mai bun album la Romanian Music Awards. Are propria casă de producție și sprijină numeroși artiști români, producând șlagăre pentru nume mari din industrie: Loredana, Andra, Delia, sau Elena Gheorghe.
- Andra
Considerată una dintre cele mai bune voci românești alte tuturor timpurilor, Andra s-a bucurat de succes în plan muzical încă de la vârste fragede. La 14 ani începe înregistrările pentru albumul său de debut, care a avut un succes impresionant, iar cântăreața este este nominalizată în cadrul Premiilor Industriale muzicale Românești, inclusiv la secțiunea Pop, primind premiul pentru cel mai bun debut. Este absolventă a Facultății de Psihologie Muzicală, la Universitatea Spiru Haret. În ani care au urmat debutului, a reușit să strângă numeroase premii pentru cântecele, albumele și videoclipurile sale.
4. Muzica pop internațională – cei mai reprezentativi artiști
Așa cum reiese din istoria muzicii pop, aceasta este rezultatul eclectic al îmbinării mai multor stiluri. Cu toate acestea, melodiile pop sunt ușor de recunoscut, printre acestea numărându-se șlagăre care rămân în istoria muzicală universală.
4.1. Regele și regina muzicii pop
Dintre numele de talie internațională, două rămân ca repere incontestabile pe scena pop. Denumiți “Regele și regina muzicii pop”, Michael Jackson și Madonna au reușit să hipnotizeze publicul ani de-a rândul, fără să fie ocoliți de controverse și reinventându-se cu fiecare album lansat.
- Michael Jackson
Reușind să se exprime prin intermediul muzicii, dansului, videoclipurilor și modei, Michael Jackson este prezent în industrie încă de la vârsta de 6 ani, alături de formația Jackson 5. Debutează solo în 1971 și devine o figură importantă în timpul anilor ‘80. Câstigător al numeroase premii Grammy, artistul începe să abordeze teme sociale, precum integrarea rasială, ecologismul, lupta împotriva nedreptății sociale. “Thriller” este albumul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, iar Michael este cel mai premiat artist din istoria muzicii pop.
- Madonna
Recunoscută pentru testarea limitelor muzicii pop și pentru show-urile vizuale pe care le oferă în timpul concertelor, Madonna se lansează în anul 1982 cu albumul ce îi poartă numele. În continuare, aduce pe piață o serie de producții muzicale distinse cu premii extraordinare și abordează în cântecele sale teme incomode, de natură socială, politică, sexuală sau religioasă. Conform Guiness World Records, este artista cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor. Pe lângă cariera muzicală, Madonna primește Globul de Aur, la secțiunea cea mai bună actriță, pentru rolul din filmul “Evita”. Este adesea citată ca sursă de inspirație de către numeroși muzicieni.
4.2. Alți artiști internaționali
Lumea muzicii pop a cunoscut, încă de la începuturi, numeroase figuri proeminente, care s-au impus prin stilul și personalitatea lor, prin temele abordate, contrazicând astfel clișeul superficialității acestui gen, dar și prin activitatea desfășurată în afara scenei.
- Lady Gaga
Artista și-a început cariera în adolescență, cântând în baruri și, mai apoi, a renunțat la studii pentru a începe să profeseze. În 2007 ajunge să fie cunoscută datorită albumului “The Fame”, ce include single-urile “Just Dance” și “Poker Face”. A continuat să experimenteze diverse stiluri, de la techno-pop la soft rock. Este singura femeie care a reușit să fie câștigătoare a premiilor Oscar, Grammy, BAFTA și Globul de Aur într-un singur an. Este una dintre cântărețele cu cele mai mari venituri din istorie și deține mai multe recorduri mondiale A fondat organizația non-profit Born This Way Foundation și este cunoscută pentru eforturile sale filantropice.
- Elton John
Născut în 1947, John a învățat să cânte la pian încă de mic, acesta fiind instrumentul care îl va consacra. În 1962 debutează cu trupa Bluesology, iar în 1969 se lansează ca artist solo, cu albumul “Empty Sky”. Este câștigător al mai multor premii Oscar, Grammy, Tony, Brit Awards și al Globului de Aur. A primit rangul de cavaler din partea reginei Marii Britanii și a primit Premiul “Legion d’honneur” din partea președintelui Franței Emmanuel Macron, pentru eforturile sale de activism social. În 2019 s-a lansat filmul biografic despre viața artistului, intitulat “Rocketman”, după unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale.
- Whitney Houston
Considerată cea mai premiată artistă a tuturor timpurilor, Whitney Houston a vândut de-a lungul anilor peste 200 de milioane de discuri. Și-a început cariera în copilărie, iar în 1985 își lansează primul album. Rămâne până în prezent singurul artist cu 7 single-uri ce au ocupat consecutiv primul loc în topul Billboard Hot 100 din SUA. În 1992 debutează ca actriță în filmul “The Bodyguard”, a cărui coloană sonoră înregistrează cele mai mari încasări din istorie. În anii 2002, cariera sa întâłnește mai multe obstacole, din cauza unei vieți personale tumultoase, însă vocea sa rămâne printre cele mai cunoscute din lume.
Așa cum au dovedit zeci de artiști de-a lungul timpului, muzica pop poate fi un mijloc de expresie cu calități incontestabile, ce abordează teme dintre cele mai curajoase, devenind cel mai îndrăgit gen al publicului larg.
Leave a Reply