Cuprins
Incintele acustice pot fi construite cu ajutorul câtorva componente de bază, dar și prin intermediul unor calcule și metode de proiectare. În elaborarea unui plan, se ține cont de caracteristicile audio pe care ți le dorești, dar și de analiza concretă a echipamentului pe care vrei să-l achiziționezi, cu scopul de a alcătui o incintă funcțională și, mai ales, de calitate. Așadar, este important să ai în vedere toți pașii necesari pentru a-ți duce proiectul la bun sfârșit.
Cuprins:
- Elementele de bază ale unei incinte acustice – Materialul și difuzorul
- Scheme de calcul și proiectare pentru incinte acustice
1. Elementele de bază ale unei incinte acustice – Materialul și difuzorul
Dacă vrei să proiectezi o incintă acustică, trebuie să ai în vedere o serie de noțiuni tehnice. Fie că îți dorești să creezi boxe, sateliți sau subwoofere, fie că vrei să faci standfloor-uri sau incinte de tip center, materialul de bază este foarte important. În general, cei care construiesc astfel de produse, au în vedere câteva calități pe care trebuie să le aibă acesta.
În primul rând, trebuie să fie rezistent și rigid, pentru a nu se deforma de la variațiile de presiune, dar, în același timp, să fie îndeajuns de maleabil pentru a putea fi prelucrat fără probleme. Sunt mai multe tipuri de materiale care se utilizează pentru un astfel de proiect:
- MDF – Este unul dintre cele mai folosite materiale, datorită densității și elasticității sale;
- Furnir – Deși nu garantează un sunet la fel de calitativ ca în cazul MDF-ului, este utilizat frecvent în elaborarea incintelor acustice. Totuși, în funcție de duritatea sa, poate necesita materiale suplimentare care să contribuie la adăugarea unei rigidități suplimentare;
- Pal – Este asemănător cu furnirul, însă este mai simplu de gestionat datorită flexibilității sale;
- Lemn masiv – Reprezintă o structură rezistentă și dură, însă este mai sensibil la umiditatea din atmosferă, iar acest lucru poate duce, în timp, la deformări structurale;
- Marmură – Este utilizată rar, din cauza lipsei sale de maleabilitate, însă avantajul constă în rezonanța sa și în look-ul său aparte și elegant;
- Beton – Este mai puțin folosit, deoarece este mai dificil de prelucrat, însă este foarte rezistent și are o rezonanță optimă;
- Materiale sintetice – Acestea pot fi materiale precum sticla, rășina, policarbonatul sau fibrele pe baza de acril sau poliester. Sunt folosite des, datorită rigidității lor, însă calitățile de natură acustică sunt ceva mai slabe decât în cazul lemnului.
De asemenea, această structură trebuie tapițată pe interior, cu ajutorul unor materiale fonoabsorbante. Ele au rolul de a mări densitatea aerului din cadrul incintei, cu scopul de a elimina undele staționare. Pot fi alcătuite din burete, vatelină, lână, vată minerală, pâslă sau burete cofrat.
Difuzorul este, de asemenea, esențial, fiindcă el este cel care generează sunetul. În funcție de caracteristicile pe care le are, rezultatul sonor poate fi diferit. Așadar, este recomandat să iei în calcul toate detaliile care au legătură cu structura și compoziția lor, pentru a vedea care sunt modelele de difuzoare pe care ți le dorești. Iată câteva dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție:
- Difuzoare bass-reflex și band-pass – ideale pentru incinte bass-reflex sau band-pass;
- Difuzoare de compresie – potrivit pentru incintele Sealed;
- Difuzoare free-air – este recomandat pentru incintele de tip Open Baffle
- Difuzor de frecvențe înalte – poate fi de tip ribbon, dome sau horn;
- Difuzor de frecvențe medii – poate fi de tip dome sau con;
- Difuzor de frecvențe sub-joase – este, în general, de tip con.
2. Scheme de calcul și proiectare pentru incinte acustice
Atunci când vrei să realizezi o incintă acustică, este recomandat să alcătuiești o schemă de lucru care să te ghideze pe tot parcursul procesului. Vei avea nevoie de diverse modalități de calcul, fie pentru dimensiuni sau puterea difuzorului, fie pentru volum sau parametrii T/S.
Că să pui în aplicare acest gen de proiecte, specialiștii recomandă să folosești programe special create pentru o astfel de construcție. Pentru a afla toate detaliile de care ai nevoie, cercetează fișa tehnică a producătorului, care îți oferă informații folositoare despre respectivele boxe active sau pasive.
În funcție de calculele pe care le vei utiliza, anumiți parametri se pot modifica: nivelul semnalului, volumul incintei, numărul și dimensiunile rezonatoarelor și funcția de transfer. Acestea sunt, însă, doar câteva dintre valorile care se pot schimba, raportat la specificul fiecărui proiect în parte.
În concluzie, dacă vrei să construiești o incintă acustică activă sau pasivă este obligatoriu să iei în calcul toți factorii necesari. Atât componentele, materialul și calitatea pieselor, cât și frecvența, sunetul și capacitatea de rezonanță, sunt elemente utile care pot face diferența în final.
Sursă foto: Pixabay.com
Leave a Reply