Cuprins
Printre tipurile de instrumente muzicale existente, se numără și cele cu coarde, care se împart în mai multe categorii, în funcție de modul prin care este produs sunetul.
În general, toate categoriile de astfel de instrumente scot sunete prin vibrația uneia sau mai multor coarde (oțel, mătase sau plastic). Cele care produc muzică prin ciupire sunt cele mai vechi din lume, putând fi manevrate cu degetele sau cu un obiect cel mai adesea numit „pană”.
În continuare, poți afla mai multe despre caracteristicile principalelor instrumente cu coarde prin ciupire.
Cuprins
- Instrumente muzicale care produc sunete prin ciupire
- Instrumente muzicale prin ciupire vs. alte tipuri de instrumente cu coarde
1. Instrumente muzicale care produc sunete prin ciupire
Există mai multe tipuri de instrumente muzicale prin ciupire, fiecare cu caracteristicile sale care fac ca sunetul să fie diferit și potrivit pentru anumite stiluri de muzică. Iată principalele categorii:
Chitara
Chitara este poate cel mai cunoscut instrument cu coarde de acest fel. Este prezent într-o multitudine de tipuri de muzică contemporană, de la cea folk, până la cea rock. Coardele sunt dispuse paralel față de cutia de rezonanță și mâner. Acestea se apasă cu degetele pe taste, pentru a produce sunete. Cu cealaltă mână se ciupesc corzile, fie cu degetele, fie cu un plectru (pană).
Chitara este versiunea europeană a categoriei mai largi a lăutei. Se diferențiază față de instrumente similare prin formă, numărul coardelor și acordarea lor. Există mai multe tipuri de chitare, fiecare cu un ambitus și timbru deosebit, în funcție de modalitatea de realizare, mai ales a cutiei de rezonanță.
Banjo
Acesta este un instrument nord-american, derivat dintr-un tip de lăută vest-africană, reprodusă de către sclavi.
Originile moderne ale banjoului se plasează între anii 1830-40, când se începe comercializarea industrială a unui instrument mai vechi folosit de către sclavi începând cu secolul al 17-lea.
Sunetul deosebit care caracterizează acest instrument este produs prin intermediul unei cutii de rezonanță circulară din lemn și metal, peste care este întinsă o membrană (din pergament, piele sau material sintetic, în prezent).
Mandolină
Acest instrument cu coarde este originar din Italia, fiind folosit atât în muzica clasică, cât și în cea folclorică și tradițională. Mandolina este mai ales utilizată drept acompaniament principal în cântecul napolitan.
Harpă
Harpa se aseamănă cu lira, doar că față de aceasta, harpa este asimetrică. Coardele cele mai scurte produc cele mai înalte sunete. Împreună cu fluierul și câteva alte instrumente de percuție, este unul dintre cele mai vechi din lume.
Aceasta se poate să fi evoluat din arcul muzical, a cărui singură coardă întinsă emite un sunet când este ciupită. Pentru că harpa a fost utilizată de-a lungul secolelor pe toate continentele, există nenumărate tipuri, precum cea celtică mexicană, paraguayană, birmană sau africană.
Lăuta
Lăuta și chitara au coexistat în perioade importante ale muzicii, însă ele au o istorie diferită.Prima dintre acestea a fost folosită foarte mult în muzica secolului al XVIII-lea, după care a dispărut în mare parte, mai ales din cauza volumului sonor redus.
Interesul pentru aceasta a crescut iarăși când au început să fie interpretate din ce în ce mai multe compoziții mai vechi destinate lăutei.
Aceasta are origini persane, asemănându-se cu lăuta arabă oud, folosită și astăzi în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu. Aceasta a ajuns în Europa pe filieră maură.
2. Instrumente muzicale prin ciupire vs. alte tipuri de instrumente cu coarde
Procedeul de manevrare a coardelor diferă de cel utilizat în cazul altor tipuri de instrumente cu aceste componente.
Instrumentele cu coarde lovite cele mai cunoscute sunt pianul, țambalul și timpanul. Primul dintre acestea are coardele întinse pe o cutie de rezonanță din lemn, lovite de mici ciocane. Celelalte două își au originile în Evul Mediu,
Timpanul, cu acțiune prin ciocane, este un precursor al clavecinului, primul instrument cu claviatură, înaintaș al pianului inventat în secolul al XVII-lea.
În ceea ce privește instrumentele cu coarde frecate, acestea produc sunete cu ajutorul unui arcuș. Această categorie include vioara, viola și violoncelul, folosite mai ales în cadrul muzicii simfonice europene.
Coardele sunt fixe și au o tensiune constantă, ceea ce face ca frecvența să varieze în funcție de forța și viteza apăsării arcușului.
Instrumentele de acest fel sunt folosite și în muzica populară din diferite părți ale lumii. De exemplu, în China există tradiționalul erhu, cu doar două coarde și cu o cutie de rezonanță din lemn deschisă în spate și acoperită cu piele de șarpe în față.
Acestea sunt câteva dintre aspectele importante legate de instrumentele muzicale prin ciupire și despre cum se diferențiază acestea de alte instrumente cu coarde.
Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com.
Leave a Reply