Arcușul viorii – Tot ce trebuie să știi despre acest element important

Arcușul viorii – Tot ce trebuie să știi despre acest element important

Arcușul este un accesoriu folosit în muzică pentru a produce sunete specifice instrumentelor precum vioara, viola sau violoncelul. Acesta este un element esențial, care are un rol semnificativ în procesul de interpretare. 

Însă, ca în cazul oricărui lucru, el însumează o serie de caracteristici, variații și trăsături, care trebuie știute de către orice muzician, fie el începător sau profesionist. În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre arcușul viorii!

Cuprins  

1. Structura arcușului de vioară – Vergea și păr

2. Cum să întreții arcușul viorii într-un mod optim?

1. Structura arcușului de vioară – Vergea și păr

Arcușul este o vergea de lemn de-a lungul căreia sunt întinse fire de păr din coadă de cal – de regulă, în jur de 150-200 – sau sintetic, ca în cazul unor modele mai recente. Deși, de-a lungul timpului, au apărut semne ale existenței acestui obiect, totuși, arcușul, așa cum este cunoscut astăzi, a fost inventat de către François Tourte în Franța secolului al IX-lea. Iată câteva detalii importante despre el:

  • Rolul acestui accesoriu este acela de a genera sunet, provocând o vibrație a corzilor. Fabricarea lui presupune o tehnică plină de măiestrie, ceea ce îl poate face foarte costisitor, iar calitatea poate fi influențată mai ales de tipul de lemn folosit în procesul de creare. 
  • În ceea ce privește interpretarea, însă, în general, tehnica folosită de cântăreții la vioară este cea a frecării corzilor, însă există cazuri în care se poate pune în aplicare o manieră mult mai specifică, numită col legno (cu lemnul), care presupune un contact direct cu corzile, prin lovirea lor cu partea lemnoasă. 
  • Din punct de vedere structural, unul dintre capetele propriu-zise ale arcușului este creat pentru a putea fi ținut cu mâna și conține, în interior, un șurub care are rostul de a varia tensiunea efectivă a firelor de păr, în funcție de dorința interpretului. Deși, în istoria muzicii, arcușul avea o formă convexă, în ziua de azi, se optează pentru o structură de natură concavă, ușor curbă, care oferă o rezistență mai mare și o dinamică specială în ceea ce privește intensitatea sonoră.

2. Cum să întreții arcușul viorii într-un mod optim?

Există o serie de modalități importante prin care poți avea grijă de arcușul viorii tale, pentru a evita degradarea acestuia:

  • Pentru a reduce nivelul de rezistență a corzilor la frecarea cu arcușul, este necesar să ungi firele de păr cu sacâz (numit și colofoniu) – o substanță solidă și lucioasă care are rolul de a îmbunătăți calitățile sonore ale viorii. Este recomandat să fie aplicat la fiecare 4-6 ore de utilizare a instrumentului.
  • Pentru a afla dacă nivelul de tensiune a firelor arcușului este optim, poți introduce un creion între acestea și lemn – dacă se potrivește perfect, înseamnă că este în parametri normali.
  • Este bine să ai mai multă grijă atunci când vine vorba despre mânuirea arcușului, deoarece, dacă atingi firele acestuia, îi poți afecta calitatea – lucru ce poate fi cauzat de grăsimea naturală a pielii.
  • Evită aplicarea unei presiuni prea mari atunci când cânți la vioară. Păstrează un soi de relaxare în umăr și în încheietură, pentru a evita această practică defectuoasă – în caz contrar, arcușul își poate pierde din fermitate, căpătând o structura mult prea laxă. 
  • De asemenea, este important să depozitezi arcușul în cutia instrumentului, iar aceasta, la rândul ei, trebuie ținută departe de surse de căldură sau de umezeală. Dacă vei ține cont de aceste mici trucuri, îi vei putea prelungi durata de viață și vei avea și garanția că se va conserva calitatea sonoră. Poți folosi o multitudine de accesorii pentru vioară, care să vină în întâmpinarea ta, ajutându-te în tot acest proces de întreținere. Orice muzician trebuie să aibă grijă de instrumentul său, fiindcă acesta este obiectul cu care el “operează”.

Așadar, arcușul este o parte importantă a viorii și necesită o atenție specială pentru a putea fi mânuit și întreținut într-un mod optim. Dacă practici acest instrument, este bine să te documentezi cu privire la toate detaliile care îi pot influența atât performanța muzicală, cât și calitatea. Nu ignora acești factori care pot avea un efect major asupra sunetului – informează-te și pune în aplicare toate sfaturile și tehnicile care te pot ajuta în acest proces!

Sursa foto: pixabay.com

admin

3 Comments

Florin Posted on9:03 - 7 aprilie 2021

Am un arcus nou dar tras peste corzi nu produce sunete.
Cat timp trebuie folosit sacazul pentru ca arcusul sa functioneze!

    Gabriel Nicolescu Posted on13:22 - 7 aprilie 2021

    Dupa ce tensionati parul arcusului astfel incat acesta sa fie suficient de intins fara a curba bagheta, glisati sacazul pe suprafata acestuia fara a aplica prea multa presiune, acoperind intreaga suprafa, pana cand aceasta devine putin abraziva.

Gheorghe Dumitrescu Posted on15:43 - 28 iunie 2021

buna ziua ! arcusul se pastreaza netensionat sau nu este necesar ? va multumesc.

Leave a Reply