Lumea blues-ului este una plină de emoție, iar atmosfera specifică din cadrul concertelor captează ani de ani tot mai mulți oameni, ce se transformă în adevărați fani pe viață ai acestui gen muzical. Din punct de vedere etimologic, cuvântul ”blues” înseamnă tristețe, depresie sau melancolie, dar prin secolul al XIX-lea era folosit ca eufemism pentru stările provocate de întreruperea consumului de substanțe halucinogene sau de abstinența de la alcool.
În articolul de mai jos, vei descoperi câteva informații interesante despre istoria muzicii blues și despre tipurile, genurile de fuziune și instrumentele adecvate acestui fenomen muzical. De asemenea, vei afla care sunt cei mai cunoscuți artiști de blues, străini sau români, precum și care sunt melodiile lor renumite.
Cuprins
1. Blues – scurt istoric al acestui gen muzical
1.1. Unde a apărut muzica blues?
1.2. Tipuri de blues
2. Genuri de fuziune ale muzicii blues
3. TOP artiști celebri de muzică blues
3.1. Cântăreți străini de muzică blues
3.2. Cântăreți români de blues
3.3. Trupe de muzică blues
4. Instrumente necesare pentru muzica blues
Blues – scurt istoric al acestui gen muzical
Muzica blues este apreciată și ascultată și astăzi, deși începuturile sale datează de undeva de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, o perioadă care a coincis cu emanciparea sclavilor și cu transformarea lor în mici producători agricoli. Deși mulți au încercat să-și aroge meritele inventării genului muzical blues, adevărul este că nimeni nu se poate lăuda cu acest lucru, pentru că, de fapt, își are originea pe continentul african, de unde a fost adus pe plantațiile din sudul continentului american (sub forma cântecelor de lucru).
Ce înseamnă “blues”? Se pare că termenul datează din secolul al XVII-lea, când era folosit în Marea Britanie în expresia ”the devil blues”. Aceste cuvinte erau utilizate atunci când englezii făceau referire la starea teribilă de mahmureală, ce apărea în urma consumului excesiv de alcool. Ei rosteau cuvântul ”blue” în argou pentru a defini starea de beție.
<h3>1.1. Unde a apărut muzica blues?</h3>
Blues-ul a apărut între anii 1870-1900 în S.U.A. și s-a dezvoltat în rândul populației afro-americane. La început, era vorba despre cântecele lucrătorilor negri de pe plantațiile continentului de peste Ocean, apoi a devenit un gen muzical vocal și instrumental, care a reușit să traverseze Atlanticul și să-și facă debutul în Europa și Africa.
La începutul secolului al XX-lea, blues-ul începuse să aibă o reputație foarte proastă, mulți considerând că incita la violență și la comiterea unor fapte antisociale. Alții acuzau că era chiar muzica diavolului. W.C. Handy, nimeni altul decât părintele blues-ului, a reușit să recâștige respectul întregii populații americane pentru acest gen și să îl impună pe scena muzicală.
1.2. Tipuri de blues
Genul muzical a evoluat treptat în diferite stiluri și subgenuri cu variații regionale:
- La început, nu exista nicio diferență între blues și country, mai ales că ambele apăruseră în aceeași perioadă și în același loc, diferențierea putând fi făcută cel mult în funcție de rasa cântărețului;
- O formă cunoscută este Blues Soul, care introduce, pe lângă elementele blues, și câteva linii de soul și de muzică urbană contemporană;
- Blues-ul clasic are o temă de 12 măsuri (12-bar blues), alcătuite din 3 secvențe;
- Blues-ul big band a determinat apariția unor formații care făceau furori la acea vreme, precum The Benny Moten Orchestra sau Jay Mcshann and the Count Basie Orchestra. Cea mai cunoscută, totuși, a fost In the Mood a lui Glenn Miller;
- În 1940, a apărut Jump Blues-ul, un subgen care presupunea prezența saxofonului, a chitarei și a vocilor declamatorii;
- Stilul Chicago blues a fost promovat de casa de discuri Chess Records;
- Alte subgenuri ale muzicii blues sunt: boogie woogie, country blues, electric blues, delta blues, piano blues și jump blues;
- Formele derivate ale muzicii blues sunt: bluegrass, jazz, R&B, rock and roll și rock;
- Rhythm and Blues era muzica persoanelor de culoare, înregistrată din 1948 de către RCA Victor.
2. Genuri de fuziune ale muzicii blues
Blues Rock
Acest gen muzical a trecut prin multe schimbări stilistice și a influențat la rândul său hard rock-ul, rock-ul sudic și heavy metal-ul timpuriu. De asemenea, a combinat elemente de blues și rock și a utilizat instrumente specifice blues-ului și rock-ului electric:
- chitară electrică;
- chitara bas electrică;
- tobe.
African Blues
Este un gen muzical provenit din vestul continentului african. De-a lungul timpului, s-a speculat faptul că blues-ul american își are originea în aceste cântece.
Punk Blues
Acest gen muzical își are începuturile în anii 1980 și este o combinație între punk rock și blues, care încorporează elemente din stiluri apropiate, cum ar fi blues rock-ul și proto punk-ul. Punk Blues-ul are la bază simplitatea și emoția pe care le transmit ambele în mod normal.
Soul Blues
Este un stil de blues care a apărut la sfârșitul anilor 1960 și care combină elemente de muzică soul cu linii urbane contemporane. Unul dintre pionierii genului a fost Bobby Bland.
3. TOP artiști celebri de muzică blues
Buddy Guy este considerat cel mai mare cântăreț de blues clasic în viață, aprecierea venind nu doar din partea specialiștilor, ci și a publicului larg. Cariera sa remarcabilă i-a influențat pe mulți alți artiști talentați, cum ar fi Eric Clapton, Jimi Hendrix, Keith Richards sau Jimmy Page. Dintre cele mai populare melodii ale sale pot fi menționate: ”Slow Blues”, ”Feels like rain”, ”Baby, please don’t leave me”.
B.B. King a fost o legendă a muzicii blues, care a influențat o generație întreagă de chitariști rock. El a lansat, de-a lungul timpului, peste 50 de materiale discografice, majoritatea dedicate acestui stil. La 81 de ani și-a anunțat retragerea în cadrul unui concert la care a fost însoțit de chitaristul Garry Moore.
Muddy Waters este considerat tatăl blues-ului din Chicago. A cunoscut succesul între 1948 și 1957, când a înregistrat numeroase melodii, care au devenit celebre în întreaga lume, cum ar fi ”Hoochie Coochie Man”. La mijlocul anilor 1950, single-urile lui ajunseseră în topul Billboard, iar între 1950-1970 cariera lui atingea apogeul.
Ella Fitzgerald a fost o cântăreață de blues celebră pentru vocea sa inconfundabilă, fiind supranumită “prima doamnă a cântecului”. A primit de 13 ori premiul Grammy și a colaborat cu artiști celebri, precum Louis Armstrong și Count Basie.
John Lee Hooker a fost un compozitor, cântăreț și chitarist celebru. Revista Rolling Stones l-a plasat pe locul 35 între cei mai mari 100 de instrumentiști ai lumii. De asemenea, a fost inclus în Blues Hall of Fame în 1980 și a primit premiul Grammy pentru întreaga carieră în anul 2000, plus o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. Unele dintre melodiile sale de răsunet, cum ar fi ”King Snake”, ”Chill Out” sau ”The motor city is burning”, pot fi auzite și astăzi.
3.1. Cântăreți străini de muzică blues
Cântăreții de muzică blues sunt extrem de apreciați și astăzi, deși unii dintre ei nu mai sunt în viață. Astfel, pot fi amintite următoarele nume celebre:
- Stevie Ray Vaughan a fost un cântăreț de blues american renumit pentru fuziunea pe care a făcut-o între blues și rock, fiind unul dintre părinții blues-ului electric;
- Jimi Hendrix a fost unul dintre cei mai mari chitariști ai lumii, care a compus și cântat melodii emblematice de-a lungul carierei sale scurte, dar fulminante;
- Etta James a interpretat melodii celebre, care sunt cântate în prezent de artiști cunoscuți, ”At Last” fiind melodia ce cunoaște a doua tinerețe în urma interpretării sale de către Beyonce;
- Ray Charles este supranumit “părintele muzicii Soul Blues”. El a avut interpretări pline de sensibilitate, iar personalitatea lui debordantă a inspirat numeroși cântăreți.
3.2. Cântăreți români de blues
Blues-ul românesc aduce în prim-plan nume importante de muzicieni, care au reușit să se impună pe scena autohtonă. Venit de peste mări și țări, blues-ul și-a făcut apariția și pe meleagurile mioritice, fiind considerat, ca structură, foarte aproape de muzica tradițională. Scena blues din România este într-o continuă schimbare, mulți tineri promovând acest gen muzical. Festivalul de Blues de la Sighișoara rămâne unul dintre cele mai așteptate evenimente, unde participă, alături de nume românești, și artiști străini, concertele acestora fiind memorabile.
A.G. Weinberger este unul dintre cântăreții de blues din România care a promovat blues-ul american. Și-a început cariera în anul 1986 și a înființat prima trupă de acest gen din țară. Mai târziu, și-a întemeiat propriul band – Weinberger Blues Machine – și a lansat primul album de blues autohton ”Good Morning, Mr. Blues” (1996), urmat de ”Standard Weinberger” (1997).
Alexandru Andrieș este un alt artist extrem de apreciat în lumea muzicală românească. Iubitor al genului muzical blues, cântă minunat la chitară, pian și muzicuță, ceea ce îl transformă într-un muzician desăvârșit.
Cyfer – sau Adrian-Cătălin Țurcanu – este un chitarist și cântăreț român celebru pentru pasiunea sa, blues rock-ul și pentru faptul că este liderul formației Cyfer’s Sin, grup fondat în 2005.
3.3. Trupe de muzică blues
Nightlosers este o trupă românească, înființată în 1994, care cântă blues ardelenesc. Acordurile serioase ale blues-ului american sunt din loc în loc “condimentate” cu diferite intervenții etno specifice plaiurilor mioritice. Cele mai ascultate melodii sunt: ”Bețivan ratat”, ”Shame, shame, shame”, ”Blue Suede Shoes”, ”Mystery train” și ”My babe”.
The Blues Project este un band înființat în 1965 în New York, care activează și în prezent.
Morphine a fost un grup american de rock, înființat în 1989, care a cântat blues rock până în 1999, când liderul formației a suferit un atac de cord pe o scenă din Italia.
Transylvanian Blues Community a fost întemeiată de A.G. Weinberger împreună cu Harry Tavitian la pian, Corneliu Stroe la baterie și Cătălin Rotaru la chitară bas. Deși în plin regim comunist și cu o muzică deloc pe gustul Partidului Comunist, cei patru cântăreți de blues au reușit să umple sălile de concert de fiecare dată.
<h2>4. Instrumente necesare pentru muzica blues</h2>
Muzica blues clasică, străină sau românească, este apreciată și în prezent, existând concerte și festivaluri cu acest specific atât la nivel național, cât și internațional. Pasiunea pentru ritmurile lente reprezintă o constantă a vieții omului modern, blues-urile fiind ascultate cu mare plăcere chiar și la petreceri. Unele evenimente de gen nu sunt foarte mediatizate, deși ar trebui, pentru că doar așa tinerii pot lua contact cu acest stil muzical și își pot dezvolta talentul nativ la un instrument sau altul.
Blues-ul este interpretat pe scenă cu ajutorul mai multor tipuri de instrumente muzicale, cum ar fi:
- Chitara – a jucat un rol important în multe genuri muzicale, așa că nu este de mirare că este apreciată și în blues. Instrumentul muzical cu corzi ciupite a apărut prin secolul al XVI-lea și a fost folosit încă din perioada Renașterii;
- Chitara bas – este o variantă adaptată unui acordaj mai grav, ceea ce înseamnă din start că este puțin mai mare, are grif mai lung, cu poziții mai late și patru corzi. Cântărețul este numit basist, rareori chitarist;
- Pianul – reușește atât de bine să facă față oricărei încercări muzicale, fiind desăvârșit în executarea melodiilor, chiar și în cazul unui pianist timid;
- Muzicuța – este instrumentul muzical pentru suflat folosit și în blues, prevăzut cu niște canale prin care este dirijat aerul;
- Bateria – este mult mai complexă decât celelalte instrumente. Cunoscută și sub numele de tobe, ea este acționată de o singură persoană, numită baterist;
- Saxofonul – a fost inventat în anul 1840 de către Adolphe Sax și a fost tot mai folosit, mai ales în muzica jazz;
- Trompeta – este cel mai vechi dintre toate instrumentele muzicale, datând de la 1500 î.Hr.;
- Trombonul – permite emiterea mai multor serii de armonice. A apărut după anul 1400 și a fost extrem de cunoscut în perioada Renașterii și a Barocului;
- Cornetul – face parte din grupul suflătorilor de alamă și a fost inventat în 1814 prin adăugarea unor valve la cornul poștal.
În concluzie, genul muzical blues rămâne o moștenire culturală uriașă pentru întreaga omenire, fiind o portiță către sufletele greu încercate de soartă. G.J. Garcia Marquez spunea despre blues că este “un prieten adevărat, care prinde de mână ascultătorul și îi atinge profund inima”.
Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com
Leave a Reply