Muzica pe care o asculți îți poate schimba starea mai repede decât crezi. Plecând de la acest criteriu important, trebuie să cunoști și să accepți o diversitate de genuri muzicale, deoarece există numeroase șanse să te regăsești în ele sau să-ți influențeze starea de spirit pe care o ai. Din această categorie face parte și muzica underground, care transmite mesaje de care poate nu aveai habar sau pe care nu le observasei.
Fiind caracterizată printr-o varietate de subgenuri muzicale, aceasta nu se bucură de notorietate pe cât ar merita. Pentru asta, articolul de față îți aduce la lumină însemnătatea muzicii underground, dar și câteva motive pentru care este apreciată, alături de detalii și informații ce te pot surprinde într-un mod plăcut, bineînțeles.
Cuprins:
1. Ce este muzica underground?
2. Ce trebuie să știi despre muzica underground?
3. De ce este apreciată muzica underground?
4. Trupe și artiști de muzică underground din România
1. Ce este muzica underground?
Muzica underground înseamnă, prin definiție, o varietate de subgenuri muzicale, ce ulterior se reunesc într-o mișcare subculturală, care se dezvoltă departe de influența mainstream.
Muzica mainstream reprezintă totalitatea pieselor ascultate în masă, fie la radio sau TV, fie online, promovate de case de discuri de renume.
Reprezentanții muzicii underground, fie că este vorba despre artiști, fie despre formații, colaborează adesea cu case de discuri mai puțin populare, ce lucrează independent, iar astfel aceștia ajung să susțină concerte în locații care nu sunt extrem de cunoscute. Muzica lor nu este promovată prin canalele de difuzare în masă, precum posturi de radio sau diverse reviste de specialitate.
2. Ce trebuie să știi despre muzica underground?
În funcție de notorietatea de care se bucură artiștii sau trupele de muzică underground, frecvența concertelor diferă. Plecând de la demonstrații pentru un număr restrâns de persoane, trebuie să știi că aceștia pot avansa către un public mai bogat și reprezentații mai multe, iar mesajele transmise au întotdeauna valori comune.
Printre elementele comune stilului de muzică underground se află și câteva idei și simboluri ce pot fi regăsite în majoritatea melodiilor:
- Sinceritatea în ceea ce privește abordarea subiectului legat de societate, dar și de alte aspecte;
- Exprimarea liberă – fiind vorba despre subiecte generale și comune sau chiar despre aspecte ușor sensibile, exprimare este adesea una directă și extrem de creativă;
- Creativitatea – deși este prezentă în majoritatea stilurilor muzicale, atunci când vine vorba despre underground, trebuie să știi că artiștii caută să găsească subiecte actuale care să fie descrise cât mai bine, pentru ca mesajul să fie transmis clar și concis;
- Dorințele – primează atunci când este vorba despre muzică – se exprimă felul în care artistul sau cel care a scris textul își dorește să vadă lumea din jur sau cum își imaginează că se vor întâmpla lucrurile.
Instrumentele muzicale ce pot fi folosite în crearea pieselor specifice stilului underground sunt alese în funcție de subgenul din care melodia face parte. Atunci când asculți astfel de piese, vei recunoaște cu ușurință fie o chitară, fie tobe sau instrumente cu clape.
3. De ce este apreciată muzica underground?
Fiind vorba despre transmiterea mesajelor profunde legate de diverse subiecte relevante, muzica underground românească merită atenție și, mai ales, merită să fie ascultată de cât mai multe persoane ce se regăsesc în acest stil.
În România există numeroși artiști care transmit mesaje importante și coerente, precum și diverse trupe care își desfășoară activitatea atât în mediul online, publicând numeroase melodii pe YouTube, cât și live, în diverse locuri speciale unde pot face demonstrații, iar lumea le poate aprecia munca.
Tocmai din aceste motive, stilul de muzică underground este apreciat, fiind adus în lumină de cele mai multe ori de către cei ce ascultă acest gen de piese și mai ales de cei ce vor să transmită mai departe mesajul celor în care se regăsesc sau a căror linie melodică este încântătoare.
4. Trupe și artiști de muzică underground din România
În ceea ce privește muzica underground din România, trebuie să știi că există platforme care susțin în mod direct munca depusă de artiștii și de trupele ce se încadrează în acest stil. Promovarea se face mai mult prin viu grai, iar deținătorii de diferite cluburi sau puburi îi invită să facă demonstrații, iar astfel, ei își formează ușor un public.
În cazul în care vrei să asculți câteva piese, poți încerca să alegi din următoarele trupe:
- We lost the sea;
- Dumbsaint;
- Meniscus;
- Mental Architects;
- Deley;
- Tragic;
- Valerinne;
- Cardinal;
- COD;
- Breathelast;
- Nuanțe;
- Afterwork;
- În van.
Dar și artiști independenți, precum:
- Navi;
- SMOKE WEAVER;
- Ștefan Orfescu;
- COR SANUM;
- Delia Poparad;
- M. B. Morris;
- The Bipolar Disorder Project;
- Izzy Waan;
- Southernman Robbie;
- RAM.
Așadar, acum că ai aflat mai multe detalii despre ce este muzica underground, care sunt elementele ei specifice, dar și câteva motive pentru care este apreciat acest gen, poți căuta diverse melodii care se încadrează și astfel vei afla dacă te regăsești sau nu în acest stil.
Tu ai o trupă preferată? Dar un artist?!
Sursa foto: shutterstock.com
Leave a Reply