Cuprins
Muzica este o artă aparte, care a evoluat și a supraviețuit de-a lungul istoriei în diferite forme. Însă, chiar dacă a suferit numeroase transformări pe parcursul epocilor, ea reprezintă un domeniu care face parte din viața oricărui om contemporan.
Bineînțeles că, în comparație cu o persoană de rând, muzicienii profesioniști cunosc infinit mai multe informații teoretice și practice, dar există anumite aspecte pe care este bine să le știe oricine, pentru cultura sa generală. Copiii, în orice perioadă s-ar afla, au o capacitate imensă de a capta și de a învăța lucruri noi, iar muzica ar trebui să fie prezentă în viața lor încă de la cele mai fragede vârste.
Din acest articol vei afla de ce este educația muzicală benefică pentru copii, indiferent de vârstă.
Cuprins
1. Educația muzicală la bebeluși
2. Educația muzicală la preșcolari
3. Educația muzicală în școală
1. Educația muzicală la bebeluși
Ai putea crede că, în primele luni de viață, procesele esențiale de învățare țin de factori de bază, precum dezvoltarea abilităților de mișcare sau hrănire. Însă, există studii care recomandă prezența muzicii în preajma copilului încă din viața intrauterină – se pare că această tehnică are un efect extraordinar asupra evoluției fătului. Totuși, chiar dacă nu ai aplicat această teorie atât de devreme, nu este timpul pierdut! Bebelușii sunt foarte receptivi la tot ce se întâmplă în jurul lor, iar în această perioadă se fixează caracteristici importante pe care aceștia le vor avea sau folosi mai târziu.
Muzica, în special cea clasică, are capacitatea de a liniști prichindelul, inducându-i o stare de calm și bună dispoziție. Și, de asemenea, pe lângă acest mic avantaj de care te poți bucura în calitate de părinte, este bine să știi că, dacă cel mic este pus în contact cu astfel de manifestări sonore, procesele sale cognitive se vor îmbunătăți, odată cu memoria sau limbajul – mai ales începând cu vârsta de doi ani.
2. Educația muzicală la preșcolari
Deja după 3 ani, copilul poate fi încadrat în categoria preșcolarilor. În această etapă, cel mic începe să perceapă relații de tip cauză-efect sau să înțeleagă mai clar ce se întâmplă în lumea înconjurătoare. De altfel, descoperirea unui instrument muzical poate să-i stimuleze o mulțime de simțuri și reacții, determinându-l să vrea să afle cât mai multe informații.
Așadar, până la vârsta de 6 ani este o perioadă excelentă pentru a pune bazele unui contact direct cu muzica – fie prin spectacole educative sau concerte, fie prin experimentarea unui instrument. Poți opta pentru pian sau chitară – de regulă, acestea sunt variante relativ simple de început, deși ambele necesită coordonare și atenție.
Vei vedea că, dacă îi place și face acest lucru constant, prichindelul va dezvolta abilități specifice foarte rapid, fiindcă, la această vârstă, poate prinde totul din zbor. Așadar, nu irosi acest timp extrem de util și folositor – educația muzicală poate fi obținută și prin practică, nu doar prin teorie!
3. Educația muzicală în școală
Dacă în grădiniță contactul cu muzica poate fi opțional, în clasele primare programa este alcătuită în așa fel încât să mijlocească întâlnirea celor mici cu acest domeniu fascinant. Școlarul va învăța câteva noțiuni esențiale – ce sunt notele, ce este un portativ, dar și o serie de cântece atractive, care îl vor face să iubească această artă. Este un lucru știut faptul că educația muzicală ajută la dezvoltarea creativității și a imaginației – așadar, acest fenomen este binevenit, deoarece îi oferă copilului o nouă perspectivă.
Încearcă, din când în când, să ai inițiativă și să mergeți împreună la mici concerte sau reprezentații de muzică simfonică – în acest fel, va putea afla care sunt instrumentele dintr-o orchestră, cum sună ele și cine a scris cele mai recognoscibile arii. De asemenea, ține cont că, în anumite desene anumite clasice, compoziții extrem de cunoscute au fost folosite pe post de coloană sonoră – prin urmare, cu siguranță cel mic va recunoaște câteva dintre fragmentele pe care le va auzi.
În concluzie, educația muzicală are doar beneficii, de care copilul tău se poate bucura la orice vârstă. Este important să îl ajuți în acest proces și să-i arăți lumea și din punctul acesta de vedere – s-ar putea să-i placă și să-l determine să fie conștiincios și să învețe din ce în ce mai multe! Muzica este un limbaj comun pe care toată lumea ar trebui să-l cunoască!
Sursă foto: pixabay.com
Leave a Reply