Tipurile de saxofoane – care este cel mai potrivit pentru un începător?

Tipurile de saxofoane – care este cel mai potrivit pentru un începător?

Saxofonul este unul dintre cele mai iubite instrumente muzicale al persoanelor care ascultă jazz. Acesta reușește să transmită stări din ambele capete ale spectrului emoțional, de la o tristețe profundă, până la fericirea nemărginită. Dacă te numeri printre cei care urmăresc cu atenție care sunt instrumentele folosite pe scenă, cu siguranță ai observat că există mai multe tipuri de saxofoane. Ei bine, chiar așa este! Din acest articol vei afla care este diferența dintre ele și cum poți alege saxofonul potrivit.

Cuprins:

  1. Câte tipuri de saxofoane există?
  2. Caracteristicile diverselor tipuri de saxofon
  3. Tipuri de saxofon – cum îl alegi pe cel potrivit?

1. Câte tipuri de saxofoane există?

Saxofoanele pe care le vezi în prezent pe scenă și în magazinele de profil sunt diferite, comparativ cu cele originale, din 1846 (anul în care saxofonul a fost inventat). Acest lucru se datorează faptului că au trecut printr-un proces constant de îmbunătățire pentru a se plia pe nevoile artiștilor și pe diversele genuri muzicale. 

Este cunoscut și drept un instrument „hibrid”, ce se află între instrumentele de suflat din lemn și cele din alamă, având în compoziția sa ambele materiale. Permite nenumărate feluri de interpretare și tehnici, mărturie fiind celebrele momente din muzica jazz. Aici, fiecare artist reușește să se diferențieze de ceilalți prin felul în care folosește saxofonul, instrumentul devenind o adevărată extensie a artistului. 

Există în total nouă tipuri de saxofoane:

  • Sopranissimo;
  • Sopranino;
  • Soprano;
  • Alto;
  • Tenor;
  • Bariton;
  • Bas;
  • Contrabas;
  • Subcontrabas.

Deși în total sunt nouă tipuri, șansele sunt să întâlnești doar șase dintre ele:

  • Soprano;
  • Alto;
  • Tenor;
  • Bariton;
  • Bas;
  • Contrabas.

2. Caracteristicile diverselor tipuri de saxofon

Tipurile de saxofoane reprezintă, cu un grad de exactitate destul de ridicat, timbrele vocii umane. Mai jos vei descoperi care sunt caracteristicile celor șase tipuri folosite adesea în prezent:

  • Saxofonul Soprano (si bemol)

Are o sonoritate plină, în registrul acut este situată, de către multe persoane, între cea a unui oboi și cea a clarinetului, iar asemănarea cu cornul englez se produce în registrul grav. Este folosit în fanfare și orchestre, dar nu are multe apariții pe scena jazz-ului. De cele mai multe ori este găsit sub o formă dreaptă, însă există și variații curbate. Este considerat complex și nerecomandat pentru începători, întrucât este mai dificil să se obțină un ton agreabil.

  • Saxofonul Alto (mi bemol)

Acesta este cel mai folosit model de către artiștii consacrați și începători deopotrivă. Timbrul său este potrivit pentru exprimarea unei varietăți de emoții. Se folosește atât în muzica jazz, cât și în cadrul concertelor clasice și a muzicii moderne. Are dimensiuni potrivite pentru a fi folosit și de către copii.

  • Saxofonul Tenor (si bemol)

În ceea ce privește dimensiunea sa, este mai mare decât saxofonul alto. Este, de asemenea, folosit atât în trupele de jazz, cât și în muzica modernă (rock, pop). Poate fi folosit chiar și cazul unei partituri lirice și pentru susținerea altor instrumente. 

  • Saxofonul Bariton (mi bemol)

Are o dimensiune mai mare comparativ cu saxofonul tenor și este folosit, în principal, de saxofoniștii bărbați. Nu este recomandat începătorilor, în special copiilor. Are un timbru care se aseamănă cu cel al violoncelului.

  • Saxofonul Bas (si bemol)

Acest saxofon produce sunete pline, plăcute, cu o frecvență joasă. Se folosește stând în șezut, fiind prea mare și prea greu pentru a putea fi susținut în picioare. Nu se recomandă copiilor atât din cauza dimensiunii, cât și din cauza faptului că este necesară forța în degete pentru a putea folosi clapele. Nu este folosit des în cadrul muzicii jazz, ci în lucrările clasice. 

  • Saxofonul Contrabas (mi bemol)

Este utilizat rar din cauza faptului că are dimensiuni foarte mari. Produce cel mai grav sunet dintre aceste tipuri de saxofoane. Nu este potrivit, bineînțeles, copiilor și începătorilor.

3. Tipuri de saxofon – cum îl alegi pe cel potrivit?

Pentru persoanele care acum încep să învețe acest instrument, cele mai potrivite saxofoane sunt cele alto și tenor. Însă, pentru mânuțele mici ale copiilor, saxofonul alto este o alegere mai înțeleaptă. Dacă îți dorești ca cel mic să învețe să cânte la saxofon, este recomandat să aibă cel puțin zece ani. Nu uita că sunt necesare și diversele accesorii pentru saxofon, precum cureaua, muștiucul și kitul de întreținere.

Saxofoanele sopran, bariton, bas și contrabas sunt recomandate persoanelor experimentate, în special cele din urmă, fiind necesară o forță mare de suflare și de apăsare a clapelor pentru a obține sunetul dorit.

Dacă îți dorești un saxofon pentru melodii rock, recomandarea este să îl alegi pe cel tenor. Dacă vrei să te axezi pe muzica clasică, cel alto este cea mai bună alegere. În ceea ce privește muzica jazz și cea modernă, alege un saxofon alto sau tenor, în funcție de nivelul pe care îl ai și care este sunetul pe care ți-l dorești.

Așadar, acestea sunt cele șase tipuri de saxofon care sunt folosite în prezent. În cazul în care îți dorești să înveți să cânți la acest instrument, urmează sfaturile de mai sus pentru a alege un saxofon potrivit nivelului tău!

Alege întotdeauna cu grijă instrumentele muzicale (indiferent dacă este vorba despre un saxofon sau despre un alt instrument), întrucât le vei folosi o perioadă îndelungată de timp și sunt o investiție în viitorul tău.

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com

Leave a Reply